logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai Tucson 2.0CRdi 2005 - Gdy jest zimno na zewnątrz, to nie odpala

RafalPog 04 Lut 2022 22:18 3741 11
REKLAMA
  • #1 19864885
    RafalPog
    Poziom 2  
    Witam, posiadam dosyć duży problem z Hyundai Tucson. Ne wiem gdzie dalej szukać usterki bo praktycznie 99% rzeczy związane z ciężkim paleniem zostało wykluczone. Proszę o pomoc.
    Problem zaczął się od 2 miesięcy. Klient na lawecie przywiózł swojego Hyundaia Tucsona ( 2005 rok, 2.0crdi, automat, 140km), który nie chciał zapalić. Dopiero odpalając go na plaku, zapalił i po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu zapalał już normalnie. Diagnozę zacząłem od sprawdzenia świec żarowych i okazało się, że są spalone wszystkie. Wymieniłem je na warsztacie, samochód odpalił i wywiozłem z warsztatu na zewnątrz. Na drugi dzień próbowałem i nie odpala, prąd do świec dochodzi, świece wszystkie grzeją, błędów w sterowniku brak. Podłączam prostownik i na funkcji szybkiego rozruchu odpala i poźniej pali wszystko normalnie jakby nigdy nic. W ciągu tych 2 miesięcy zostało wymienione:
    - 4 wtryskiwacze na nowe ( bo 2 lały)
    - Zregenerowana pompa cr bo ciekła i przy paleniu na wartościach rzeczywistych ciśnienie podbija do 120 bar i spada do 20 ( nic nie pomogło, pompiarz stwierdził, że jest w porządku)
    - zawór regulacji ciśnienia na listwie
    - pompa w zbiorniku paliwa
    - filtr paliwa
    - akumulator podmieniony na inny mocniejszy
    - rozrusznik
    - została zmierzona kompresja, wszystko ok
    - zostały sprawdzone wszystkie kable na przejście od wszystkich czujników i podzespołów odpowiedzialnych za palenie
    - czujnik położenia wału korbowego i wałka rozrządu były 2 miesiące przed przyjazdem klienta wymienione
    - kostka stacyjki też wymieniona
    - sterownik silnika został na dworze grzany suszarką i dalej też nie odpala
    - napięcie na zawór regulacyjny przed po wlączeniu zapłonu 0,15v a przy odpalaniu wynosi ok 2,5V

Jedno co zaobserwowałem jest to, że jak zostanie w warsztacie na noc, to odpala normalnie, a na dworze przy spadku temp. poniżej 5 st nie ma szans, że odpali. Kolejna dziwna sprawa jest taka, że przy odpalaniu na prostowniku z funkcją rozruchu zapali dopiero przed kręceniem silnikiem i zapali na dosłownie 1 obrót. Jeżeli funkcję rozruchu włączymy już w trakcie kręcenia, wtedy nie odpali. Układ paliwowy moim zdaniem wykluczony. Macie jakieś jeszcze pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 19865179
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 150
    Jak dla mnie amatora mechaniki masz problem z zasilaniem komputera. Napięciu na nim przyjrzałbym się. Wydaje się że nie pali jeśli napięcie w instalacji jest ≦ X
    Może być też usterka komputera, niewykluczone.
  • #4 19866155
    RafalPog
    Poziom 2  
    TM85 napisał:
    Jak dla mnie amatora mechaniki masz problem z zasilaniem komputera. Napięciu na nim przyjrzałbym się. Wydaje się że nie pali jeśli napięcie w instalacji jest ≦ X
    Może być też usterka komputera, niewykluczone.

Zastanawiam się nad tym, żeby wysłać sterownik do specjalisty, ale dziwny przypadek.

Dodano po 1 [minuty]:

krakus741 napisał:
    Czujnik temperatury pokazuje prawidłowe wartości tak ?

Tak, pokazuje prawidłowe wartości i nawet jak go odepnę i próbuję odpalić to nie odpali.
  • REKLAMA
  • #5 19866175
    pasta7
    Poziom 19  
    Ocena: 78
    Jezeli podejrzewasz sterownik i wpływ temperatury? na odpalanie . Podgrzej go opalarką i zobacz jak zareaguje.
  • REKLAMA
  • #6 19866516
    RafalPog
    Poziom 2  
    Sterownik został nagrzany suszarką i był naprawdę ciepły i dalej ten sam objaw
  • #7 19866534
    pasta7
    Poziom 19  
    Ocena: 78
    To raczej nie on . Wiec szukaj dalej . Czujnik temperatury silnika wysyła dwa sygnały na ECU i Zestaw wskaźników jeżeli jeden obwód ma przekłamanie może pojawic sie problem z odpalaniem. Sprawdz w tym kierunku jeszcze ( Jeżeli czujnik ma 4 piny nie mam pewności 100%) odnośnie tego samochodu . Przepływomierz też mierzy temperature. Wtryski puszczające na przelewy też reagują na temperature. Sprawdzaj po kolei
  • #8 19867084
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Nie znam tego samochodu, ale to:
    RafalPog napisał:
    Klient na lawecie przywiózł swojego Hyundaia Tucsona ( 2005 rok, 2.0crdi, automat, 140km), który nie chciał zapalić. Dopiero odpalając go na plaku, zapalił i po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu zapalał już normalnie.

i to
    RafalPog napisał:
    Jedno co zaobserwowałem jest to, że jak zostanie w warsztacie na noc, to odpala normalnie, a na dworze przy spadku temp. poniżej 5 st nie ma szans, że odpali.

wg mnie wskazywałoby na klejenie się wtryskiwaczy, nie wiem czy to możliwe i trochę to jest w sprzeczności z tym
    RafalPog napisał:
    Kolejna dziwna sprawa jest taka, że przy odpalaniu na prostowniku z funkcją rozruchu zapali dopiero przed kręceniem silnikiem i zapali na dosłownie 1 obrót. Jeżeli funkcję rozruchu włączymy już w trakcie kręcenia, wtedy nie odpali.

i to wg mnie sugerowałoby, że przy rozruchu zimnego silnika na tyle są duże opory i temu towarzyszą na tyle duże spadki napięcia, że wtryskiwacze się nie otwierają.
  • #9 19868055
    darek640
    Poziom 15  
    Ocena: 194
    Wyjmij rozrusznik zrób przegląd przesmaruj, jeśli nie zapali podmień czujnik wału, przy demontażu zobacz czy czujnik jest dobrze dociśnięty lub nie pozostał stary oring i zbyt daleko odsunięty od czytnika. Miałem taki przypadek i to pomogło.
  • #10 19868291
    RafalPog
    Poziom 2  
    Rozrusznik został podmieniony na nowy, dalej to samo, wtryski nowe bosh. Spróbuję podmienić czujnik położenia wału bo zdarzały się przypadki, że nowy był zepsuty. Sterownik wyślę do speca od nich.

Dodano po 2 [minuty]:

@pasta7 Jeszcze przepływomierza nie brałem pod uwagę, sprawdzę.
  • REKLAMA
  • #11 19888556
    darek640
    Poziom 15  
    Ocena: 194
    U nas był czujnik obr .wału .Kupiłem oryginał i jest ok ,zobacz czy nie pozostał stary o-ring w kanale gzie wkładamy czujnik.
  • #12 19892714
    bobytempelton
    Poziom 17  
    Ocena: 149
    Bawiłem sie takim w zimie, ciśnienie paliwa 60bar... ma być 270, regulator ciśnienienia paliwa przytarty... wtryski nie wymienialem a sprawdziłem 1 zeputy....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchamianiem Hyundai Tucson 2.0CRDi z 2005 roku, który nie odpala w niskich temperaturach. Po wymianie świec żarowych i wtryskiwaczy, problem nadal występuje. Użytkownik sprawdził zasilanie komputera, czujnik temperatury oraz rozrusznik, ale nie przyniosło to rozwiązania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie czujnika położenia wału, regulatora ciśnienia paliwa oraz przepływomierza, a także podgrzanie sterownika w celu diagnozy. Wskazują również na możliwość problemów z napięciem w instalacji elektrycznej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA