Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Renault Twingo, benzyna - kontrolka zygzak, kontrolka kluczyk i spadek mocy

labri1 06 Feb 2022 10:52 1617 10
    labri1
    Level 3  
    Dzień dobry.

Renault Twingo 1,2 benzyna 2011 r.
    Zapaliła się kontrolka zygzak (elektronika) auto jeździ OK, podłączam OBD2 i żadnych błędów.
    Następnym razem po odpaleniu lampka zygzak już się nie pali.
    Mijają 2 tygodnie i znowu zapala się lampka zygzak i OBD2 nic nie wykazuje.
    Ale są takie dni że zapala się lampka zygzak (jest OK, obroty OK, wszystko OK) i nagle dochodzi lampka kluczyk i spada moc tak, że można jechać tak 20 km/godz.
    I tu podłączamy OBD2 i zero błędów.
    Wyłączamy silnik odczekujemy z 30 minut włączamy silnik i wszystko znika i auto jak nowe, obroty OK, wszystko OK.

Mijają ok. 2 tygodnie i znowu sytuacja się powtarza.
    Wymieniłem pedał gazu (elektroniczny), ale sytuacja się nie zmieniła.

Dziękuję za ewentualne podpowiedzi.
    labri1
    Level 3  
    kkknc wrote:
    A teraz się pochwal tym OBD2 za 15 zł, podłącz coś co działa a nie pokazuje że działa.

OBD2 pokazywało usterki w moich poprzednich autach (Nissan Primera, Lancia), obecnie nic.
    Ja nie bronię OBD2, ale w Nissanie czy też Lancii pokazywał mi nawet poważne usterki elektroniki z kodami błędów.
    kkknc
    Level 43  
    Więc masz do wyboru dwie rzecz albo sobie zmienić samochód na taki które ci obsługuje ten fejsik który masz albo sobie zmienisz fejsik proste.
    Wybór należy do ciebie. Możesz też wydać 200 zł na wróżkę która ci ze szklanej kuli odczyta przyszłość. Albo zapłacić te 100zł za diagnostykę w warsztacie.
    labri1
    Level 3  
    kkknc wrote:
    Więc masz do wyboru dwie rzecz albo sobie zmienić samochód na taki które ci obsługuje ten fejsik który masz albo sobie zmienisz fejsik proste.
    Wybór należy do ciebie. Możesz też wydać 200 zł na wróżkę która ci ze szklanej kuli odczyta przyszłość. Albo zapłacić te 100zł za diagnostykę w warsztacie.

Diagnostyka na kompie będzie.
    Ale przedstawiłem problem na forum licząc na konsulatcje z osobami które miały taki sam problem.
    labri1
    Level 3  
    kkknc wrote:
    No to odpowiadając na twoje pytanie taki problem miałem ja, mój brat, szwagier i jego ojciec. Zadowolony?

A szanowny pan to dzisiaj tak lewą nogą wstał? Bo tak złośliwych postów to nikt tutaj nie pisał.

Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

Zmieniłem aplikację do OBD2 z Torque na SDPROG aplikacja wstępnie darmowa, ale pokazała kod błędu: P0638
    Czujnik położenia przepustnicy.
    We wtorek przeczyszczę styki przepustnicy i zobaczymy efekt.
    kkknc
    Level 43  
    Nie, zadałeś pytanie czy ktoś tak miał. I odpowiedź dostałeś. Po prostu jakie pytanie taka odpowiedź. Nie zapytałeś o przyczynę tylko czy ktoś tak miał.
    A możliwości jest około 1000. Więc po co zadawać pytania na które nie ma jednej odpowiedzi. Bo ta kontrolka to nie równanie matematyczne z jedną odpowiedzią. I co będziesz, wymieniał na pałę poszczególne wymienione części. Bo ktoś powie przepustnica inny czujnik kolejny cewka a kolejny pedał gazu.
    labri1
    Level 3  
    kkknc wrote:
    Nie, zadałeś pytanie czy ktoś tak miał. I odpowiedź dostałeś. Po prostu jakie pytanie taka odpowiedź. Nie zapytałeś o przyczynę tylko czy ktoś tak miał.
    A możliwości jest około 1000. Więc po co zadawać pytania na które nie ma jednej odpowiedzi. Bo ta kontrolka to nie równanie matematyczne z jedną odpowiedzią. I co będziesz, wymieniał na pałę poszczególne wymienione części. Bo ktoś powie przepustnica inny czujnik kolejny cewka a kolejny pedał gazu.

Temu PANU dziękujemy.Żegnam.
    milejow
    Level 43  
    Jeśli kontrolka usterki świeci to znaczy, że system zarejestrował błąd, jeśli jakie# urządzenie tego błędu nie czyta to znaczy, że nie radzi sobie z tym systemem. Prościej i jaśniej się nie da
    labri1
    Level 3  
    Wymieniłem przepustnicę.