logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór modemu i oferty na internet LTE - Play, Orange, Plus, Wysoka k. Wrocławia

lukmat1987 08 Lut 2022 10:26 348 9
REKLAMA
  • #1 19871579
    lukmat1987
    Poziom 7  
    Witam,
    obecnie kończy mi się umowa z Orange 20Mb ( realnie DL 12MB, UP 1MB) i chciałbym założyć szybszy, stabilny internet z racji tego, że pracuje zdalnie z domu i często korzystam ze zdalnych pulpitów.
    Moja lokalizacja to: Wysoka k. Wrocławia 51,042950 17,013783
    Z tego co się orientowałem do mam w niedalekiej odległości 2 stacje z wszystkimi sieciami, ale z przeprowadzonych testów wychodzi, że chyba najlepszą opcją dla mnie będzie PLAY?
    Prosiłbym Was o poradę jaki optymalny modem zakupić i ewentualnie z jakiej oferty na internet skorzystać ?

Dane z testów pomiędzy godziną 21-22, na I piętrze w domu przy oknie

Orange:
    Wybór modemu i oferty na internet LTE - Play, Orange, Plus, Wysoka k. Wrocławia Wybór modemu i oferty na internet LTE - Play, Orange, Plus, Wysoka k. Wrocławia Wybór modemu i oferty na internet LTE - Play, Orange, Plus, Wysoka k. Wrocławia

Plus:
    Wybór modemu i oferty na internet LTE - Play, Orange, Plus, Wysoka k. Wrocławia Wybór modemu i oferty na internet LTE - Play, Orange, Plus, Wysoka k. Wrocławia Wybór modemu i oferty na internet LTE - Play, Orange, Plus, Wysoka k. Wrocławia

Play:
    Wybór modemu i oferty na internet LTE - Play, Orange, Plus, Wysoka k. Wrocławia Wybór modemu i oferty na internet LTE - Play, Orange, Plus, Wysoka k. Wrocławia

T-mobile:
  • REKLAMA
  • #2 19871589
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1247
    lukmat1987 napisał:
    chciałbym założyć szybszy, stabilny internet

O ile przy poprawnym doborze operatora i routera możesz faktycznie liczyć na szybszy internet, tak na stabilność przy internecie typu radiowego bym nie liczył.
    Play faktycznie w Twoim wypadku wygląda najoptymalniej.
    Zostaje kwestia kwoty jaką chcesz przeznaczyć na router.
  • REKLAMA
  • #3 19871617
    lukmat1987
    Poziom 7  
    No właśnie na chwilę obecną nie bardzo mam chyba jakąś lepszą alternatywę. Brak w okolicy światłowodu, jest tylko Orange 20Mb lub jakaś radiówka.
    Ale mówisz to z doświadczenia,że mogą być problemy ze stabilnością połączenia przy zdalnej pracy ?
    Co do sprzętu to chciałbym właśnie poradę czy lepiej kupić sprzęt razem z ofertą internetu czy może lepiej osobno sprzęt i osobno internet ?
    Trochę czytałem forum i często pojawiał się router Huawei B628-265, który można kupić w granicach 600zł, nie wiem czy on byłby dla mnie optymalny ? A może jeszcze lepiej kupić coś ZTE w podobnych pieniądzach ?
    Liczę na opinie osób, które przerabiały już ten temat i są zadowolone z internetu mobilnego na co dzień.
  • Pomocny post
    #4 19871628
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1247
    lukmat1987 napisał:
    Ale mówisz to z doświadczenia,że mogą być problemy ze stabilnością połączenia przy zdalnej pracy ?

2012-2016 LTE Play po 'neostradzie', którą miałem wcześniej.
    2016-2021 LTE Orange po Play, którego jakość w Łodzi w okolicach 2015-2016 tak drastycznie spadła, że jak miałem 1Mbps to był sukces. Nawet fejsa nie szło odpalić.

Teraz przesiadłem się na kochany światłowód i w końcu mam spokój ( dział wsparcia technicznego jest tak samo upośledzony w każdej jednej firmie, tutaj chociaż nie mam powodu do nich dzwonić ).

W Play jak miałem, to LTE jeszcze nie było "tak tanie" jak teraz, więc za circa 400 zł kupiłem jakiś modem mydelniczke, w Orange przesiadłem się na B535 które z resztą mam teraz na sprzedaż.

Kolega matek pewnie poleciłby B818, ale to już inna półka cenowa :)
  • REKLAMA
  • #5 19873601
    lukmat1987
    Poziom 7  
    Ok, w takim razie może prosiłbym kolegę @matek451 o weryfikacje czy router B535 będzie wystarczający czy może lepiej w coś lepszego zainwestować?
  • #6 19874066
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5816
    B535 do takiej stacji bazowej Play to za słaby router, to 2CC CA QAM64. Parametry sygnału na tym piętrze na LTE1800 prawidłowe a na LTE2100/2600 dostateczne. Stacja pracuje w agregacji LTE2600+2100+1800+800 i DSS 5g2100, dosył radiolinią 1107Mb/s z Atramentowej w Bielanach. Sektor nr2. z którego korzystasz widać ze ma potencjał, ogólnie Play w tym rejonie nie ma konkurencji jeśli chodzi o infrastrukturę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19874083
    lukmat1987
    Poziom 7  
    Ok, dzięki za odpowiedź i opinie.
    Czyli rozumiem, że nie pozostaje mi nic innego jak kupić B818 - czy coś innego możesz jeszcze polecić ?
    Zastanawiam się tylko czy wchodzić na ofertę abonamentową PLAY czy może kupować karty prepaid 100GB do czerwca ?
    Masz jakąś sugestie ?
    Widziałem, że w PLAY jest B818 z outletu a jak nie to chyba pozostaje mi olx.
  • #8 19874817
    matek451
    Poziom 43  
    W Play nie ma już B818, wybór jest mocno ograniczony. Ogólnie Huawei ma ogromne problemy i brak przyszłości, ich routery są bez wsparcia. Ja już z nich nie korzystam, w Outlecie jest za 769 zł poza abonamentem, z abonamentem jest tylko on-line za 519 zł w ratach 24x20+39 zł na start ale wyświetla sie tylko w ofercie z 100GB za 60 zł lub 1TB za 180 zł. Sam korzystam z LBR20 od Netgeara, mam ich wiele, agreguje 4 pasma LTE, obsługuje MESH, to zaawansowany sprzęt ze wsparciem producenta i aktualizacjami softu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 19874961
    lukmat1987
    Poziom 7  
    Sprawdzałem dzisiaj na stronie play i znalazłem B818 w abonamencie za 85zlx24 z internetem 500GB plus 159 zl za router na start.
    Czytałem, że Huawei niema wsparcia, ale też to chyba aktualnie jedyny router w swojej klasie, który jeszcze da się kupić w granicach 700-800 zl.
    Co do Netgear LBR20 to napewno dobry sprzęt, ale raczej nie da się go kupić w podobnej kwocie jak B818 ?
  • Pomocny post
    #10 19875080
    matek451
    Poziom 43  
    Huawei B818 ma modem LTE wysokiej klasy ale router z niego kiepski, w Play z outletu z abonamentem łaczny koszt to 519 zł, okazja bo za moment i tak ich już nie będzie. Oczywiście jak ktoś chce brać ten abonament to jest optymalny wybór. Do ofert pre-paid Play gdzie 100GB to koszt 3,5- 5 zł a ilość kart dowolna sprzęt własny i LBR20 po zwrotach za około 800 zł jest lepszym wyborem, to inna klasa sprzętu i wsparcia Netgeara.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje szybszego i stabilniejszego internetu LTE w Wysokiej k. Wrocławia, kończąc umowę z Orange. Po testach prędkości sugeruje, że Play może być najlepszym wyborem. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wyboru modemu, z rekomendacjami dla modeli Huawei B628-265, B535 oraz B818, a także Netgear LBR20. Użytkownicy zwracają uwagę na problemy ze stabilnością połączenia w przypadku LTE oraz na brak wsparcia dla routerów Huawei. Zasugerowano rozważenie oferty abonamentowej Play lub zakupu kart prepaid.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA