logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centralka KD Roger i PR Master v4.5: Błędy importu zdarzeń i przekroczenie bufora zdarzeń

Kotos123 23 Lut 2022 09:08 1995 15
REKLAMA
  • #1 19900598
    Kotos123
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

mam centralkę KD Rogera, zarządzaną i monitorowaną przez program PR Master v4.5
    Występują 2 negatywne sytuacje, podczas wejścia do "Monitorowanie" jest komunikat "Błędy w czasie importu zdarzeń z podsystemu : ..........
    i jest jeden z 2 podsystemów wymieniony, ale co ciekawe komunikacja zazwyczaj jest, informacje spływają z tego podsystemu, wyjątkowo trzeba zresetować centralkę.

Natomiast bardziej kłopotliwym zdarzeniem jest ilość zdarzeń w buforze, która przekroczyła już 1 mln i mocno narasta w związku z sytuacją ze screena Centralka KD Roger i PR Master v4.5: Błędy importu zdarzeń i przekroczenie bufora zdarzeń

Bardzo często, co 2-3 minuty wszystkie kontrolery z tego 2 podsystemu tracą komunikację i odzyskują po paru chwilach, co namnaża ogromnie ilość zdarzeń.
    Pierwsza rzecz jak wyczyścić bufor, czy jest to w ogóle możliwe i zalecane, gdyż cały czas centrala informuje o przepełnionym buforze i o milionowej liczbie zdarzeń, gdzie zalecany max jest 300k.
    Natomiast druga jak szukać możliwości ustabilizowania tej komunikacji, aby nie występowały te zaniki.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19900785
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1212
    Kotos123 napisał:
    Natomiast druga jak szukać możliwości ustabilizowania tej komunikacji, aby nie występowały te zaniki.

Jaka to dokładnie centrala? NET czy SE?
    Trzeba sprawdzić wszystkie połączenia kabli magistrali RS=485.
    Tymczasowo można zmniejszyć szybkość transmisji.
  • #3 19920997
    Jacekcki
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    A jak się łączysz z CPR? I ile lat ma sprzęt?
  • #4 19945862
    Kotos123
    Poziom 3  
    Witajcie po pewnej przerwie.

Sytuacja dalej jest ta sama jednak mam parę informacji.

Centrala jest CPR32-NET v2.0
    Różni się ponoć głównie tym, że ma wtyk na RJtką, a nie na RSa.

Podłączoną mam ją od razu na switcha w wydzielonej podsieci.

Objaw jest taki, że po resecie centralki, 3-4 dni jest okej.
    Natomiast nagle zrywa się połączenie, nie ma pingów, komunikatów itd.
    Zwiększyliśmy miejsce na logi z tej centralki.

Centrala jest wymieniona 2-3 miesiące temu, bo wcześniejsza powodowała jakieś inne kłopoty.
  • REKLAMA
  • #5 19945997
    gkwiatkowski
    Kotos123 napisał:
    Natomiast nagle zrywa się połączenie, nie ma pingów, komunikatów itd.

Czyli problem jest po stronie sieci LAN, a niegistrali Rogera.
  • REKLAMA
  • #6 19947010
    Kotos123
    Poziom 3  
    No okej, ale na tym samym switchu jest pełno innych urządzeń i one normalnie działają
    Reset switcha też nic nie daje, dopiero jak zresetuje centralkę to wraca to po prostu do normy
  • #7 19947033
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15449
    Jak często odczytujesz z niej historię by oczyścić bufor, ile zdarzeń dziennie może być w pamięci?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 19947090
    gkwiatkowski
    Kotos123 napisał:
    No okej, ale na tym samym switchu jest pełno innych urządzeń i one normalnie działają
    Reset switcha też nic nie daje, dopiero jak zresetuje centralkę to wraca to po prostu do normy

Czy napięcia zasilania są w normie?
    Jeśli jest akumulator, to w jakim jest stanie? Może trzeba już wymienić?
    Jakie są napięcia wyjściowe 12V?
    Może też być uszkodzona centralka...
  • #9 19947774
    Kotos123
    Poziom 3  
    sosarek napisał:
    Jak często odczytujesz z niej historię by oczyścić bufor, ile zdarzeń dziennie może być w pamięci?

Mam komunikaty o ilości zdarzeń w pamięci ponad 2mln, a zdrowa sytuacja jest do 300tysięcy.

Jak to wyczyścić właśnie?

Sprawdzę akumulator rzeczywiście. I dam znać.
  • #10 19947922
    sosarek

Poziom 43  
    W PR Master - Komendy - Odczytaj bufory zdarzeń a później Komendy - Kasuj bufory zdarzeń na początek.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 19949640
    Kotos123
    Poziom 3  
    Okej, ale w sumie to chyba trzeba zrobić w 1 kolejności, bo tych backupów tam mam armie całą, to bufor zdarzeń sobie wyczyszczę, to pewno nie zaszkodzi.

A można zrobić backup tego całego buforu, tych 2 mln zdarzeń?
  • #12 19950215
    sosarek

Poziom 43  
    Powinien automatycznie go stworzyć po pobraniu zdarzeń.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 19954831
    Kotos123
    Poziom 3  
    Zrobiłem usunięcie zdarzeń tak jak zalecał tu jeden użytkownik jednak dalej mam taki komunikat:

Centralka KD Roger i PR Master v4.5: Błędy importu zdarzeń i przekroczenie bufora zdarzeń

Natomiast jeśli chodzi w ogóle o sytuację z 1 posta to mam podejrzenie, że między 2 centralkami jest pewne różnica w ustawieniach
    tj. na jednej mam odznaczone:
    Test akumulatora, Test zasilania i Test wewnętrzny CRP, natomiast na tej która wywala te tysiące zdarzeń na godzinę to jest zaznaczone.
    Może po prostu wyłączyć?

Jednak, aby to zrobić trzeba przesłać ustawienia do centrali, nie zmieni to jakichś innych ustawień?[/center]
  • #14 19955170
    sosarek

Poziom 43  
    Cóż, pozostaje chyba zgrać ustawienia i zresetować CPR fizycznie do zera i wgranie konfiguracji przejść.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 19956420
    Kotos123
    Poziom 3  
    A jak przedstawia się procedura aktualizacji kontrolerów?
    Bo to też jednym z pomysłów jest na zniknięcie tych komunikatów z pierwszego posta.

I jakby ktoś mógł odnieść się do drugiej części tego mojego ostatniego postu.
  • #16 19956485
    sosarek

Poziom 43  
    Procedura upgrade jest opisana w instrukcji.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z centralą KD Rogera (model CPR32-NET v2.0) zarządzaną przez program PR Master v4.5. Występują błędy importu zdarzeń z podsystemów oraz przepełnienie bufora zdarzeń, który przekroczył 2 miliony. Po resecie centrala działa poprawnie przez kilka dni, ale następnie traci komunikację. Użytkownicy sugerują sprawdzenie połączeń kablowych, napięcia zasilania oraz procedurę czyszczenia bufora zdarzeń w programie PR Master. Wskazano również na możliwość różnic w ustawieniach między centralami oraz potrzebę aktualizacji kontrolerów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA