logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Radiotelefon HYT TC-508: Błąd połączenia przy programowaniu z użyciem kabla USB i HT508E Software

okonokonmarcin 01 Mar 2022 20:58 1509 19
REKLAMA
  • #1 19910907
    okonokonmarcin
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Czy programował ktoś radiotelefon HYT TC-508 i może podpowiedzieć, jak się za to zabrać? Zaopatrzyłem się w kabel uniwersalny USB z odpowiednim złączem pasującym do gniazda w radiotelefonie. Według producenta kabel obsługuje radia HYT i wiele innych. Z czeluści internetu pobrałem HT508E Programming Software. Zainstalowałem sterowniki dedykowane do kabla, jak i sterowniki pobrane z Internetu. Tu zaczyna się problem po podłączeniu radiotelefonu do komputera wyświetla mi komunikat o błędzie połączenia. Problem portów COM wyeliminowałem na Baofengu, który daje się programować na tym kablu za pomocą programu CHIRP. Myślałem, że z HYT pójdzie równie łatwo jak z Baofeng. Może przy łączeniu HYT jest jakaś inna procedura, kombinacja przycisków? Proszę o rady i dziękuję za celne wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 19912704
    dj_volt
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Cóż, to inne radia i wymagają... innych interfejsów. Interface Baofeng
    środkowy pin wtyku 2,5 mm to RxD radia, TxD jest na pierwszym pinie od obudowy wtyku 3,5 mm.

Radiotelefon HYT TC-508: Błąd połączenia przy programowaniu z użyciem kabla USB i HT508E Software
    Tutaj interfejs do HYT-a. Sam to przerabiałem. W moim wykonaniu to wtyk jack stereo 2,5 mm + wtyk jack stereo 3,5 mm podłączone do konwertera USB-TTL od "Majfrenda". Programuję tym wynalazkiem TC-610 czy TC-620, ale sam konwerter "obskakuje" u mnie poza HYT-em jeszcze radia Yaesu, Icomy, Kenwoody a czasem inne urządzenia, niekoniecznie radiowe. :)
  • #3 19913316
    okonokonmarcin
    Poziom 5  
    dj_volt napisał:
    Cóż, to inne radia i wymagają... innych interfejsów. Interface Baofeng
    środkowy pin wtyku 2,5 mm to RxD radia, TxD jest na pierwszym pinie od obudowy wtyku 3,5 mm.

Radiotelefon HYT TC-508: Błąd połączenia przy programowaniu z użyciem kabla USB i HT508E Software
    Tutaj interfejs do HYT-a. Sam to przerabiałem. W moim wykonaniu to wtyk jack stereo 2,5 mm + wtyk jack stereo 3,5 mm podłączone do konwertera USB-TTL od "Majfrenda". Programuję tym wynalazkiem TC-610 czy TC-620, ale sam konwerter "obskakuje" u mnie poza HYT-em jeszcze radia Yaesu, Icomy, Kenwoody a czasem inne urządzenia, niekoniecznie radiowe. :)

Kabel do programowania mam taki jak na zdjęciu, to chyba nic nie muszę rzeźbić. Próbowałem podmieniać sterowniki i dalej ten sam problem z połączeniem. Może po prostu Win10 do tego się nie nadaje i potrzeba jakiś starszy system. Już dwa dni próbuję i dalej jestem w czarnej D.
    Załączniki:
    • Radiotelefon HYT TC-508: Błąd połączenia przy programowaniu z użyciem kabla USB i HT508E Software IMG_20220303_160705.jpg (5.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 19914132
    dj_volt
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    U mnie tu wygląda tak:

Zainwestuj w konwerter USB-TTL, dwie wtyczki jack (2,5 mm i 3,5 mm) i kawałek przewodu. Kilka minut i gotowe. Koszt - kilka zł.
    Jak widzisz, używam przejściówki - po prostu jak budowałem ten interfejs, nie miałem pod ręką wtyku 2,5 mm. Użyłem 3,5 mm i zastosowałem przejściówkę od Nokii 5510. :)
  • REKLAMA
  • #5 19915101
    okonokonmarcin
    Poziom 5  
    Zanim wezmę się za budowę konwrtera, spróbuję jeszcze podłączyć ten radiotelefon do komputera z jakimś starszym systemem. Może po prostu Win 10 stwarza problemy, już gdzieś czytałem o takich przypadkach.
  • #6 19924923
    okonokonmarcin
    Poziom 5  
    dj_volt napisał:
    U mnie tu wygląda tak:

Zainwestuj w konwerter USB-TTL, dwie wtyczki jack (2,5 mm i 3,5 mm) i kawałek przewodu. Kilka minut i gotowe. Koszt - kilka zł.
    Jak widzisz, używam przejściówki - po prostu jak budowałem ten interfejs, nie miałem pod ręką wtyku 2,5 mm. Użyłem 3,5 mm i zastosowałem przejściówkę od Nokii 5510. :)

Zaopatrzyłem się w konwerter USB TTL Rs232 CP2102 i odpowiednie wtyczki. Połączyłem wszystko według schematu który zamieściłeś powyżej, choć w necie znalazłem schemat, który przedstawia odwrotne połączenie RXD na TXD. Próbowałem i tak i tak. Niestety dalej nie mogę się połączyć z radiotelefonem. Czy możliwe jest, że mój egzemplarz jest jakoś zabezpieczony przez serwis?
  • REKLAMA
  • #8 19926794
    okonokonmarcin
    Poziom 5  
    dj_volt napisał:
    Wieczorem rozrysuję Ci schemat mojego interface.

Super. Bo wujek Google podpowiada trzy różne możliwości połączenia wtyczek Jack i dalej nic, a kable coraz krótsze :D
  • #10 19927251
    okonokonmarcin
    Poziom 5  

Podłączałem radiotelefon wg propozycji @dj_volt, jak i według schematów znalezionych w Internecie. Kombinowałem wszystkie możliwe opcje połączenia, aż interfejs zdechł. Mam wrażenie, że mój radiotelefon ma niesprawne gniazdo lub jest zabezpieczony w jakiś dziwny sposób przed nieautoryzowanym połączeniem. Dziękuję koledze @dj_volt za pomoc i zaangażowanie. Radio idzie na półkę, dopóki nie wymyślę, jak je ruszyć.
  • #12 19927617
    okonokonmarcin
    Poziom 5  
    Hektar Zahle.r napisał:
    To nie wina radia tylko Twojego komputera. Czym sprawdzasz interfejs ? Tu masz wycinek schematu gniazda akcesoriów.

Moderowany przez c2h5oh:

Czemu ma służyć ten cytat? Wszyscy pamiętamy co jest napisane w poście powyżej.

Próbowałem na dwóch różnych komputerach. Win10 i Win 98XP. Za pomocą mojego interfejsu udało mi się połączyć z Baofeng UV R5 i Intek MT 174. Oczywiście z odpowiednią kombinacją połączeń wtyczek jack.
  • REKLAMA
  • #14 19929102
    okonokonmarcin
    Poziom 5  
    Z konwertera wychodzi książkowo i tam gdzie powinno być, czyli 5V i 3V. Nic na odwrót.
  • Pomocny post
    #15 19929384
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    Z radia! Ma być ok. 5V na obu liniach. Jak nie ma, to przestaw miernik na zakres Ω i zmierz opór. Jak jest zwarcie, to masz uszkodzone diody zabezpieczające D506, D508. Albo ostatecznie wtyk nie łączy.
  • #16 19929464
    okonokonmarcin
    Poziom 5  
    Waha się od 2,9V do 3,3V. Jest jeszcze jakieś małe 0,48V. Przy nośnej 1,2V. nigdzie nie wychodzi 5V. Jednak miernik zwarcia nie wykazuje.
  • #18 19931070
    okonokonmarcin
    Poziom 5  
    Faktycznie. Nie zwróciłem wcześniej na to uwagi i rzuciłem się do połączeń jak Reksio na boczek. Dysponuję softem V1.01.01 oraz V2.02.10. Radiotelefon ma w nalepce 2.02.11. Tu jest problem? Znalazłem jeszcze soft 5.06. Jak na nim nie poleci to się poddaję.
  • #20 19932637
    okonokonmarcin
    Poziom 5  
    Radiotelefon udało się zaprogramować za pomocą softu V5.06.01. Wszystkie moje niepowodzenia związane z programowaniem HYT TC-508, no może z wyjątkiem kabla uniwersalnego, leżą po stronie starych softów.
    Schemat połączenia pinów od dj_volt sprawdził się. Dziękuję wszystkim za pomoc i rady.

Dodano po 4 [minuty]:

Dobranie dedykowanego softu do zaprogramowania radiotelefonu rozwiązało problem.
    Soft V5.06.01

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problemy z programowaniem radiotelefonu HYT TC-508 przy użyciu kabla USB i oprogramowania HT508E. Po podłączeniu radiotelefonu do komputera pojawiał się błąd połączenia, mimo że kabel działał z innymi modelami, takimi jak Baofeng. Uczestnicy dyskusji sugerowali różne rozwiązania, w tym użycie konwertera USB-TTL oraz sprawdzenie schematów połączeń. Ostatecznie, po przetestowaniu różnych wersji oprogramowania, użytkownik zdołał zaprogramować radiotelefon za pomocą dedykowanego softu V5.06.01, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA