logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ursus C330m - brak tylnych świateł i kierunkowskazów

eRGieBe 04 Mar 2022 14:25 3318 7
REKLAMA
  • #1 19914706
    eRGieBe
    Poziom 3  
    Ponad miesiąc temu kupiłem oryginalną instalacje do mojej trzydziestki. Stacyjka i skrzynka bezpieczników była już podłączona, kupiłem jeszcze dwuwskaźnik i lampy tylne. Poprowadziłem wszystko podłączyłem ze schematem w ręku. Kontrolki świecą, światła z przodu działają jak należy. Problem jest z tylnymi, nic tam nie świeci kierunkowskazy też nie świecą, światła stopu też. Sprawdziłem stacyjkę i bezpieczniki wszystko tam jest git podłączone. Masy w tylnych lampach jak i w gnieździe przyczepy też są. Ma ktoś jakiś pomysł co tam nie działa bo już mam powoli dosyć tego ciągnika.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19914755
    eRGieBe
    Poziom 3  
    Dalej nic, popatrze troche może coś wymyśle
  • REKLAMA
  • #5 19915585
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2576
    eRGieBe napisał:
    kupiłem oryginalną instalacje do mojej trzydziestki.

Ile w tym oryginalności? Jest w niej złącze konektorowe do maski, czy dalej złącze śrubowe po staremu? Klakson na masce czy na skrzynce narzędziowej po staremu?
    Ursus C330m - brak tylnych świateł i kierunkowskazówpol_pl_Ins...887258.jpg (316.43 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Według tego schematu, według którego prawdopodobnie jest łączona instalacja nowej produkcji, można dopatrzeć się jednego błędu. Światło stop, kierunkowskazy oraz światła awaryjne są zasilane z jednego tego samego bezpiecznika (stały plus). Sprawdź bezpiecznik. Problem z kierunkowskazami może być spowodowany niską jakością wykonania przełącznika świateł awaryjnych.
    Światła pozycyjne tył są zasilane z innego bezpiecznika niż światła przednie, także sprawdź bezpiecznik.
    Wiązka do świateł tylnych, jak wyżej wspomniano, złącze śrubowe na lewym błotniku za kołem.

Swoją drogą, nawet fabryczna instalacja elektryczna miała w projekcie sporo błędów. Ja bym nigdy nie kupował nowej pseudo-oryginalnej instalacji, czy też innej z „premium” w nazwie. Po prostu trzeba ją wykonać inaczej.
  • #6 19916263
    eRGieBe
    Poziom 3  
    Podłączenie maski jest konektorowe a sygnał przykręcony do skrzynki z narzędźami. Popatrzyłem przy skrzynce z bezpiecznikami i wszysta tam jest dobrze podłączone. Wszystkie bezpieczniki są po 8A i żaden nie jest spalony, raz się jeden spalił jak sprawdzałem światła hamowania.
    Złącze płytkowe na lewym błotniku jest w porządku.
  • #7 19916290
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    eRGieBe napisał:
    Poprowadziłem wszystko podłączyłem ze schematem w ręku.

Przypadkiem z dwa lata wstecz też wymieniałem (z konieczności) taką instalację. I jak sobie przypominam to niewiele tam było oczywistych i w pełni zamiennych elementów. Z tym, że w tym przypadku było to C 328 ale miałem pod ręką C 330 dla konfrontowania. Więc jeśli kolega potrafił taką instalację tak wprost zastąpić to podziwiam. Chyba że ja trafiłem na taki trefny egzemplarz. Jasne jak mało co, że bez sprawdzenia obwodów choćby przy pomocy tzw kontrolki nic nie nawojujesz. Szkoda czasu na pisanie tutaj bowiem nikt nie wie jaka jest sytuacja w materii. Być może poprzedni użytkownicy mocno zmodyfikowali i nic nie dadzą schematy. Rzeczywiste trudności może sprawiać włącznik świateł awaryjnych oraz przerywacz kierunkowskazów (jeśli jest oryginalny).
  • REKLAMA
  • #8 19916540
    eRGieBe
    Poziom 3  
    Dzięki za wzkazówki
    Porozmawiam ze znajomymi co mają c330 i popytam. Temat chyba zamkne a jak uda mi się to ogarnąć to moge napisać co było nie halo
    Trzymajcie się

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z tylnymi światłami i kierunkowskazami w ciągniku Ursus C330m po wymianie instalacji elektrycznej. Mimo poprawnego podłączenia stacyjki, bezpieczników i masy, tylne lampy oraz kierunkowskazy nie działają. Użytkownicy sugerują sprawdzenie połączeń, w tym listwy łączącej przód i tył, oraz bezpieczników, które mogą być wspólne dla różnych funkcji. Wskazano również na potencjalne problemy z jakością przełącznika świateł awaryjnych oraz na możliwość modyfikacji instalacji przez poprzednich właścicieli. Użytkownik planuje skonsultować się z innymi posiadaczami C330 w celu uzyskania dalszych wskazówek.
REKLAMA