logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf VI - zagadkowa sprawa z zakupem części w internecie

Pertol 04 Mar 2022 20:22 1038 29
REKLAMA
  • #1 19915261
    Pertol
    Poziom 7  
    Ocena: 18
    Witam,
    takie pytanie..

Zakupiłem gruszkę turbiny tak ja w tej ofercie:
    https://motostacja.com/p/oe-vag-03l198716a/?g...MIvYSt9ZSt9gIVECIYCh2pVATcEAQYASABEgJjFPD_BwE

ale nie z tej oferty tylko na znanym portalu aukcyjnym :D Koszt nieco ponad 3 stówki. Na opakowaniu VW OE itd
    Zawiozłem auto do serwisu - był problem z uszkodzoną gruchą z fabryki - auto rok 2008 przebieg prawie 200 tys, turbo wstawało przy 3 tys obrotów...
    No dobrze serwis się tym zajmie, będziemy dzwonić...
    za jakiś czas telefon że ta grucha moja kupiona nie działa....... oni mogą kupić nową w sklepie koszt 650 zł, no to się zgodziłem, odebrałem auto dostałem 2 gruszki swoją starą uszkodzoną i niby "nową" ze sklepu z internetu
    Auto śmiga ale sprawa dosyć tajemnicza wg mnie

Pytanie do Was takie czy serio może nie działać jakaś część oryginalna?
    Rozumiem że czujnik temperatury Delphi to nie to samo co ori i może pokazywać pogodę albo jakaś sonda
    ale gruszka turbo OE marki KKK? No chyba że na aukcjach te oryginały to są "chińskie podróby" to inna sprawa.

Bo już się zacząłem zastanawiać ale to głupie czyżby warsztat specjalnie mnie wyrolował że kupią i sobie urżną kasę na części a moja grucha niby "zepsuta"? Czy mało prawdopodobne?
    Serio kupowałem sporo gratów w necie i raz kiedyś przyszła uszkodzona felga, ale to uszkodzenie mechaniczne i wymienili ale tak to nigdy nie miałem problemów z cześciami.
  • REKLAMA
  • #2 19915300
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2461
    Może nie bez przyczyny cena 3 stówki...😉😂
  • #3 19915307
    Pertol
    Poziom 7  
    No cóż sporo osób kupuje za te 3 stówki, są tacy co kupuja nawet za 200 z hakiem np marki NTY

czyżby wszystkim one nie działały? jakoś wątpie.
  • REKLAMA
  • #4 19915313
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19915385
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19915459
    Pertol
    Poziom 7  
    eurotips napisał:
    Nawet jak kupiłeś bez faktury to nie zwrócisz bo część była zamontowana.
    Mogli też uszkodzić przy montażu. Ja w tym sklepie też kupowałem i nie było problemu.

Ale ja nie kupowałem od "wojtka" z olx używane za 50 zł z jego auta z przebiegiem 250 tys tylko nowe ze sklepu, to nie mogę zareklamować jak nie działa??? To jak miałem sprawdzić bez montażu? polizać to?
    Wydawało mi się że na nowe części, sprzęty, urządzenia jest gwarancja

Ja w tym sklepie nie kupowałem tylko na allegro
  • REKLAMA
  • #7 19915464
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    Próbować reklamacji zawsze warto- zazwyczaj jest problem z reklamacją części elektrycznych, ale możesz zasłaniać się tym że masz kwit za montaż w wyspecjalizowanym warsztacie.
  • #8 19915643
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1631
    nie wiem co ma wspólnego gruszka z
    Pertol napisał:
    turbo wstawało przy 3 tys obrotów...
    raczej brak podciśnienia na nią z jakiegoś innego powodu.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #9 19915953
    Pertol
    Poziom 7  
    Czyli uważasz że jak będzie grucha uszkodzona np membrana to będzie dalej wszystko działać?
    Pojawiał się check-engine i klasyczny błąd gruchy znany wśród właścicieli 2,0 TDI CR (Skoda, VW, Seat, Audi)
    Po wymianie wszystko wróciło do normy, te silniki cierpią na problemy z gruchą która po latach wysiada

Natomiast problem taki, że zakupiłem specjalnie w sieci wcześniej żeby w serwisie mieli na podmiankę, no i guzik, bo nie działa, zastanawiam się czy nie podpiąć pod boczny krócieć jakiegoś wężyka z podciśnienia i np pompką nie spróbować nabijać ciśnienia czy się trzpień będzie wysuwał, czy już nie kombinować?
    Albo odsyłam i tyle
  • #10 19916208
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19916584
    Pertol
    Poziom 7  
    Eurotips, coś Ci się chyba miesza w głowie...
    o jakiej fakturze mówisz? mam paragon bo jestem osobą fizyczną nie firmą, kupiłem część tak jak opony, żarówki dla siebie jako "Kowalski"
    Sklepu nie obchodzi czy kupiłem nową gruszkę i gdzie, czy jeszcze stara jest w środku czy nie, może chce kupić gdzie indziej przez neta i mechanik starą założył z powrotem do auta i chce zwrot wpłaty.

Czy ja to do prokuratury wysyłam, na policję czy gdzie??
    Kupiłem w sklepie towar który jest niesprawny, uszkodzony jako egzemplarz i go reklamuję i tyle.
    Mam paragon więc go przedstawiam
    Nie wiem o co chodzi o jakieś fakturze, chyba Ci się sytuacje mylą albo nie wiesz o co tym chodzi.

Na allegro poza tym jest program ochrony kupujących, towar można zwrócić, można zareklamować itd, tu nie ma znaczenia czy faktura, rachunek uproszczony czy paragon.

P.S. rachunek za zakup nowej mam w postaci faktury naprawy na 1000 zł w tym 650 gruszka.
  • #12 19916606
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 19916890
    arekb81
    Poziom 30  
    Ocena: 737
    Na Allegro (nie bójmy się mówić wprost) jest zalew części z Chin niskiej jakości.
    Ostatnio szukałem nastawnika do 1.2 TSI i wolałem kupić "prawdziwy oryginał" w ASO na Allegro za ok. 1000 zł niż za 600 zł.
    Tak ASO sprzedają części przez internet.

Przekonał mnie ten filmik.
    Link
  • #14 19916935
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Pertol napisał:

Na allegro poza tym jest program ochrony kupujących, towar można zwrócić, można zareklamować itd, tu nie ma znaczenia czy faktura, rachunek uproszczony czy paragon.

P.S. rachunek za zakup nowej mam w postaci faktury naprawy na 1000 zł w tym 650 gruszka.

Program ochrony kupujących ma warunek że musisz złożyć zawiadomienie na policję i na tej podstawie masz zwrot.
    Opowiem ci moją historię. Peugeot 307 zaświecił się ABS, po podłączeniu pod diagboxa koło prawy przód bruździło. Koło w górę na luzie praktycznie ciężko było przekręcić okazało się że padło łożysko, dostało takich luzów że czujnik szlifował pierścień magnetyczny.Kupione z allegro niby nowe OE w pudełku z napisami citroen w środku SKF założone do auta , jeżdzi ale abs dalej się świeci po podłączeniu pod komputer , podniesieniu przodu i wrzuceniu 1 na obrotach jałowych lewe koło cały czas koło 7km/h prawe też ale co parę sekund spadało różnie na 2km 5km stąd błąd , zamienione czujniki miejscami
    dalej prawe sypie błędami - niestety nie mam karty do sprawdzania pierścienia ale pewnie tam jest błąd.Koniec końców kupiłem używaną zwrotnicę z 308 za 20zł i jak będę miał chwilę to ją założe.
  • #15 19917010
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 19917112
    Pertol
    Poziom 7  
    Jarzabek666 napisał:
    Możesz co najwyżej zareklamować , bo część była używana.

i tak i nie, to znaczy to nie są buty czy skarpetki, wygląda nadal jak nówka, nikt nie jest w stanie udowodnić że to było używane, tak więc moim zdaniem (może się myle) dopóki nie minęło 14 dni mogę odstąpić od umowy.

eurotips napisał:

Drugi raz już dostałeś fakturę:

tylko co ma piernik do wiatraka? co ma wspólnego sklep w którym kupował gruchę z serwisem, który wystawił mi dokument za naprawę, bo zapewne jest gwarancja na to ?
    Ja zleciłem naprawę i dostałem dokument, a gruszkę kupowałem osobnym torem w sklepie.
  • #17 19917271
    irekw
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Pertol napisał:
    tylko co ma piernik do wiatraka?

Spokojnie zawsze są osoby,które czytają tak jak chcą przeczytać.
  • REKLAMA
  • #18 19917284
    Alfred_92
    Poziom 33  
    Ocena: 705
    strucel napisał:

niestety nie mam karty do sprawdzania pierścienia ale pewnie tam jest błąd.

Obawiam się że to nie wina pierścienia.
  • #20 19918163
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 19918752
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 415
    Już dawno allegro odeszło od zawiadomienia policji w sprawie zwrotu. Wiem, bo mój były szef trochę chciał przykombinować, i kilku kupujących zgłaszało się do programu POK. Żaden nie zgłaszał nic nigdzie, jedynie formularz online i w przeciągu 14 dni dostawali kasę. Potem allegro wzywa do spłaty im na konto bezpośrednio, jak sie uchylamy - wysyła pisma itp. Szef długo zwlekał jeszcze po zamknięciu firmy, stąd sprawę znam. Ostatecznie upadł :D Ale policji nie było nigdy na sklepie.
  • #22 19919407
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6400
    To jest patologia, kupowac czesci niewiafomefo pochodzenia i jakości.

Dodano po 52 [sekundy]:

Ja bym nawet nie zamontował chinola bo ori nieduzo drozsze a kuoa roboty jest z tym,
  • #23 19919559
    Pertol
    Poziom 7  
    No patologia taka sama jak w sklepie stacjonarnym, co za różnica czy kupujesz np tutaj:

a w internecie?
    To by trzeba wszystko kupować w ASO.
    opony kupowałem i jakoś oszukane nie były.

Różnica w cenie wg mnie jakaś jest, bo 360 zł a 700 w ASO no to ja już mam na wymianę kasę itd.

W każdym razie zwróciłem dziś przez paczkomat do sprzedawcy i jestem ciekaw jego reakcji i jak się dalej sprawa potoczy.

P.S. tak swoją droga parę dobrych lat temu do innego auta też golfa ale 4ki, kupowałem czujnik położenia wału - tel do sklepu na allegro, mamy Boscha koszt taki i taki i szybka wysyłka za pobraniem bo autem nie da się jechać, na drugi dzień kurier dzwonek do drzwi i wszystko gra, wymienione i do końca użytjkowania tego auta chodziło b. dobrze.
    Więc no może to zalęzy od sklepu? Jak mają buble to może tak to się kończy.

Przy okazji tak wygląda ta oferta z gruszką - czy to wygląda na chinola?
  • #24 19919606
    irekw
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Strumien swiadomosc... napisał:
    Ja bym nawet nie zamontował chinola

Kidyś w magazynach części eksploatacyjnych do Air Force One znaleziono produkty Made in PRC.
  • #25 19919677
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6400
    Sorry za powrot do rzeczywiatisci ale czesci vw tak już od golfa V bardzo sie roznia orginały od podrobek.
  • #26 19919816
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 19919868
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 19920072
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 19920127
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 19920255
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił gruszkę turbiny OE marki KKK przez internet, jednak po montażu w serwisie okazało się, że nie działa. Serwis zaproponował zakup nowej części za 650 zł, co użytkownik zaakceptował. Pojawiły się wątpliwości dotyczące jakości części zakupionych online, zwłaszcza w kontekście ich oryginalności i możliwości reklamacji. Dyskusja dotyczyła również problemów z częściami zamiennymi, ich jakością oraz procedur reklamacyjnych w przypadku wadliwych produktów. Użytkownicy podkreślali, że na rynku dostępne są zarówno oryginalne, jak i podrabiane części, co wpływa na ich działanie i trwałość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA