logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samo CO2 jako napęd,wynalazek prywatny,jednoosobowy,bezmarkowy

adamkruszwicki614 13 Mar 2022 08:26 882 8
REKLAMA
  • #1 19928161
    adamkruszwicki614
    Poziom 3  
    Jestem przekonany że CO2 może być paliwem i do silnika samochodowego,natomiast;śilnik pudło metalowe np.1m.sześcienny,u góry tłoki wiadomo do sforznia.Dalej od dołu wpuszczam CO2,Ładuje pod ciśnieniem,w środku jakaś grzałka by podnieść temperaturę,ocywiście żeby nie tracić gazu obieg zamknięty,powinno działać proste i tanie+ekologiczne i ekonomiczne.
  • REKLAMA
  • #2 19928227
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    opis tak chaotyczny ze nie wiadomo jak to ma dzialac.
    - CO2 ma byc paliwem (ulega reakcji np. redukcji/utlenianie/spalanie) czy czynnikiem napedowym (np. sprezanie gazu)?
    - CO2 to jedna z najstabilnijszych form, wymaga ogromnej ilosci energi aby go przerobic w cos innego.
    - po cochcesz podniesc temeperature gazu za pomoca grzalki? - zmana objetosci?
    - proste/tanie/ekologiczne/ekonomiczne? zastanow sie glebiej, przykladowo cos musi wymuszac twoj obieg zamkniety i utrzymywac CO2 w jakims stanie (np. cieklym), dodatkowa grzalka tez musi byc zasilana, a co bedzie w przypadku nieszczelnosci?
    Pozdrawiam
  • #3 20519508
    adamkruszwicki614
    Poziom 3  
    >>19928161
    Zapomniałem dodać że od gornej części trzeba chłodzić a od dołu grzać CO2,tylko już Pan mi nie pisz jak to lub tamto trochę wyobrażni.
  • REKLAMA
  • #4 20520249
    Michelson
    Poziom 26  
    Ocena: 305
    To taki żarcik, prawda?
  • REKLAMA
  • #5 20524711
    Pan.Kropa
    Poziom 35  
    Ocena: 1153
    Szanowny autorze. Jak piszesz temat to napisz go prawidłowo bez błędów ortograficznych. Bo jak na razie pierwszy post to jakiś bełkot którego nie można zrozumieć.
  • #7 20526781
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1115
    Doominus napisał:
    nowe w nowej lokacji w większości silniki pneumatyczne.
    Nic nowego:
    https://kopalniasrebra.pl/oferta/skansen-maszyn-parowych/
    Zobacz TKBB - parowóz bezpaleniskowy - parę ładowano z kotłowni i potem pracował tam gdzie nie można pracować z ogniem i spalinami. Podobne stosowano w kopalniach zanim wprowadzono elektryczne.
  • #8 20526797
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1385
    Autor wymyślił silnik Stirlinga napędzany CO2. Następna będzie żarówka świecąca czarnym światłem. Pstryk i w pokoju robi się ciemno.
  • REKLAMA
  • #9 20526810
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1115
    bratHanki napisał:
    Następna będzie żarówka świecąca czarnym światłem.
    To tez już się pojawiało - czarne światło świecące dokoła widnokręgu jako element oświetlenia nawigacyjnego jachtu, odpowiedź egzaminacyjna na stopień żeglarza jachtowego.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomysłu na wykorzystanie CO2 jako paliwa w silniku samochodowym. Autor proponuje konstrukcję silnika z metalowym pudłem, w którym CO2 byłby wprowadzany pod ciśnieniem, a temperatura gazu podnoszona za pomocą grzałki. Uczestnicy dyskusji podnoszą wątpliwości dotyczące stabilności CO2, konieczności energii do jego przetworzenia oraz problemów z obiegiem zamkniętym. Krytyka dotyczy również niejasności w opisie pomysłu oraz porównań do istniejących technologii, takich jak silniki pneumatyczne i parowe.
REKLAMA