logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasada działania silnika Wolskiego i Nikoluka - ciśnienie i podciśnienie

saluo 06 Wrz 2011 02:43 3333 4
REKLAMA
  • #1 9899609
    saluo
    Poziom 11  
    Ktoś zapewne już czytał: http://olsztyn.wm.pl/49575,Olsztynscy-wynalazcy-podbijaja-swiat.html

Nie rozumie jednego. Jak oddziaływują siły ciśnienia/podciśnienia na "tłok" w środku "cylindra". Napisane jest: "Urządzenie parowe przekształca nadciśnienie gazu na ciśnienie cieczy"
    Gdzie ma byc ciecz a gdzie jest gaz.

Napisałem tłok i cylinder ponieważ te dwa elementy choc nie wykonują ruchów cylindrycznych to są budową zbliżone. Proszę się nie czepiac.
    Chodzi mi o poznanie dokładnej zasady działania.
  • REKLAMA
  • #2 9899615
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    saluo napisał:
    ruchów cylindrycznych
    A ja się czepię, bo mówi się ,,ruch posuwisto - zwrotny". A co do tematu? Sądzę, że to jakaś odmiana silnika Sterlinga, bo cóż może być innego? Chyba jednak kolejny humbug ala' Łangiewka :D
  • REKLAMA
  • #3 9899934
    saluo
    Poziom 11  
    Z inzynieria nie mam za wiele wspólnego, dlatego prosiłem się nie czepiac.
    Temat mnie ciekawi, ponieważ tworcóy zwracają uwagę że silnik można wykorzystac do budowy wpłasnej elektrowni domowej. Założenie było "powszechne i tanie". Sprawnośc tego wynalazku to podobno 35%, a w połączeniu systemem "anna" to ponad 50%. Za owy pomysł patentowy ktoś z za granicy oferuje im 5mln USD, a samo zainteresowanie jest bardzo duże.

Jeśli chodzi o silniki Sterlinga to są one bardzo ciężkie w produkcji (dokładnośc) i serwisie, a zatem jest to bardzo droga technologia. Tutaj technologia jest prosta, a wykonanie jeszcze bardziej.

Wracając do wątku. Wydaje mi się że ruchy posuwisto-zwrotne wytwarzane są dzięki cieczy zgromadzonej w "cylindrze" która przechodzi ze stanu ciekłego na lotny i z powrotem. Jeśli się mylę to proszę mnie naprowadzic
  • REKLAMA
  • #4 9915852
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    saluo, przeczytaj DOKŁADNIE to, co nam pokazałeś. Po pierwsze, "wynalazcy" sami mówią, że to jest oparte o zasadę silnika Stirlinga. Po drugie, tego przecież jeszcze NIE MA, zatem wszelkie dyskusje o tym, jak to działa, są bezprzedmiotowe. Jak nie ma, to nie działa.
    A te 5 mln USD oferowane za coś, czego jeszcze nie ma traktuj spokojnie jako reklamową ściemę zainteresowanych "wynalazców".
  • #5 9916230
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA