logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyglądały stare przyrządy do pomiaru pętli zwarcia, uziemienia?

Blusik98 16 Mar 2022 17:34 1752 6
REKLAMA
  • #1 19934203
    Blusik98
    Poziom 4  
    Ocena: 64
    Cześć.

Wiemy, że teraz mam sprzęt kombajn np. Sonel do pomiarów pętli zwarcia, pomiarów uziemienia itp.

A moje pytanie jest takie - jak kiedyś, 30-40 lat temu mierzono te wartości, gdy nie było takiego sprzętu jak Sonel?
  • REKLAMA
  • #2 19934344
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3553
    Blusik98 napisał:
    A moje pytanie jest takie - jak kiedyś, 30-40 lat temu mierzono te wartości, gdy nie było takiego sprzętu jak Sonel do pomiarów pętli zwarcia?
    Był miernik do pomiaru IPZ.
  • REKLAMA
  • #3 19934417
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3546
    Witam.
    Poprzednikiem kombajnu np. Sonela to stary MZC-1
    Do pomiarów rezystancji pętli zwarcia służyły MZW-5, ale nadawały sie również do pomiarów rezystancji uziemień z wykorzystaniem napięcia sieciowego, tak samo jak MPZ-1

PS. Swego czasu pokazałem MZK-2 Link
  • #4 19934458
    jotko
    Poziom 24  
    Ocena: 332
    Jak wyglądały stare przyrządy do pomiaru pętli zwarcia, uziemienia?
    Miernik zerowania MZ-3 ELTRON
    Jak mistrz kazał iść zrobić pomiary to robiło mi się niedobrze. Pudło ważyło z kablami z 15kg. W biurze patrzyli na nas jak na dziwolągów (..przecież w gniazdku jest prąd po co to?..).
    A później musieliśmy liczyć to co zostało zapisane i pisać ręcznie wszystkie protokoły.
  • REKLAMA
  • #5 19934487
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1989
    Niestety nie mam zdjęć ale w latach 80 mierzyliśmy uziemienia słupów linii 110kV, bez rozpinania zwodów. Żeby to dobrze zmierzyć potrzebny był specjalny mostek udarowy. Miernik był lampowy, miał postać walizki takiej z jaką się wtedy jeździło na wakacje, do tego drugi dźwigał drewnianą skrzynkę z akumulatorem NI-CD plus sondy i przewody pomiarowe i tak się szło przez pole od słupa do słupa.
  • REKLAMA
  • #7 19935817
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3546
    Blusik98 napisał:
    Dziękuje za takie odpowiedzi a czy czysto teoretycznie można na takim urządzeniu zrobić legalizację i pomiary ? Czy został zakazane bo można w nich regulować kalibracja ?
    Czytaj (str. 9) :
    Link

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy starych przyrządów do pomiaru pętli zwarcia i uziemienia sprzed 30-40 lat, przed wprowadzeniem nowoczesnych urządzeń, takich jak Sonel. Uczestnicy wymieniają różne modele, takie jak MZC-1, MZW-5, MPZ-1 oraz MZ-3 ELTRON, które były używane do pomiarów rezystancji pętli zwarcia i uziemienia. Opisano również użycie lampowych mierników oraz specjalnych mostków udarowych do pomiarów uziemienia słupów linii 110kV. Wspomniano o trudności w pracy z ciężkimi urządzeniami oraz konieczności ręcznego zapisywania wyników pomiarów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA