logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie piekarnika do fazy 400V z indukcji - zmiana wyłącznika na B20

DAWlD 18 Mar 2022 22:17 1809 13
REKLAMA
  • #1 19937870
    DAWlD
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witajcie. W skrócie moja instalacja w mieszkaniu do mała rozdzielnia z 1x RCD 25A, 1x wyłącznik nadprądowy B16A (3 fazowy) i kilka par B16+B10 (1 fazowy). Mam problem z przeciążeniem obwodów kuchennych jednofazowych, które wyzwalają jednofazowe B16 (piekarnik, czajnik, zmywarka). Oprócz tego mam przewód 5x4mm2 zabezpieczony B16A (3faz), do którego podłączono na sztywno tylko płytę indukcyjną (jakaś z ikei, z boosterem, zakładam moc ok 7,5kW). Pomyślałem by piekarnik (max 3,6kW) podłączyć do pożyczonej jednej z faz 400V od indukcji (zrobić osobne gniazdko lub na sztywno przerabiając przewód piekarnika) a wyłącznik nadprądowy 3-fazowy zamienić na B20. Czy ma to szanse działać czy coś przeoczyłem? Wiem, że przy maksymalnym obciążeniu to może być mało, ale chodzi mi o poprawienie komfortu - wszystkie palniki i grzałki na raz to sytuacja ektremalna.
  • REKLAMA
  • #2 19937880
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19937897
    DAWlD
    Poziom 9  
    Dzięki, sprawdzę czy faktycznie jedna faza jest wolna. A tak łopatologicznie, to co stoi na przeszkodzie zastosowanie zabezpieczenia 20A przy obwodzie 4mm2?
  • REKLAMA
  • #5 19937904
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19937924
    DAWlD
    Poziom 9  
    SzukamRoutera napisał:
    DAWlD napisał:
    A tak łopatologicznie, to co stoi na przeszkodzie zastosowanie zabezpieczenia 20A przy obwodzie 4mm2?

To, że na końcu będziesz miał gniazdko o maksymalnym prądzie ciągłym 16A, a zabezpieczenie 20A pozwoliłoby na... 20A, nie wchodząc w szczegóły.

Gniazdko 16A - zgoda, ale łączenie na sztywno w puszcze przyłączeniowej z odpowiednim zabezpieczeniem?
  • #7 19937942
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19937958
    DAWlD
    Poziom 9  
    Zastanawiam się czy skoro jednofazowe B16 rozłącza dla przykładu piekarnik ze zmywarką i czajnikiem, to czy z trójfazowego B16 obciążonego indukcją wystarczy amperów dla jednoczesnego korzystania z piekarnika, czy też wyjdzie na to samo. Jestem laikiem i licząc W/V=A nie wychodzi mi by było sporo lepiej. Indukcja swoje zabiera.
  • REKLAMA
  • #9 19937967
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19937975
    DAWlD
    Poziom 9  
    Dziękuję za wytłumaczenie. Jeśli faktycznie jedna faza będzie wolna to problem rozwiązany.
  • REKLAMA
  • #11 19938175
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    SzukamRoutera napisał:
    kuchnia do remontu bo im jednego kabelka brakuje.
    Nie kolego. Brakuje nie tylko jednego przewodu. Błędów jest więcej.
    DAWlD napisał:
    1x RCD 25A
    Błąd pierwszy.
    DAWlD napisał:
    Mam problem z przeciążeniem obwodów kuchennych jednofazowych, które wyzwalają jednofazowe B16 (piekarnik, czajnik, zmywarka)
    Błędy kolejne.
    Tu nakłania się do następnego przechodząc do porządku dziennego nad błędami, które przedstawiłem.

Więc nie myśl autorze wątku, że kolejną fuszerką problem rozwiążesz.
    Tysiące razy pisaliśmy by tak i dlaczego nie postępować.
  • #12 19938189
    DAWlD
    Poziom 9  
    Tak tak, ja wiem, że według dzisiejszych „standardów” mieszkanie 50 m2 ma mieć 4szynową szafę rozdzielczą z rcd i ogranicznikiem na każdym obwodzie oraz wielością innych błyskotek, które daje nam nowoczesna technologia. Problem jest taki, że kupujemy mieszkania, w których projektował, wykonywał i odbierał instalację ktoś z uprawnieniami i mamy stan jaki mamy.
  • #13 19938197
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3476
    DAWlD napisał:
    oraz wielością innych błyskotek, które daje nam nowoczesna technologia.
    Po co zakładasz temat, jeżeli uważasz, że Elektroda zaleca błyskotki.

Weź fachowca, niech to przerobi tak, żeby odbiorniki były rozłożone na fazy. Nie baw się w elektryka.
  • #14 19938208
    DAWlD
    Poziom 9  
    Jeden elektryk projektował, a dwóch innych wykonywało i odbierało… Moja wina, bo kupiłem nowe mieszkanie.
    Mam na kuchnie 2 obwody 16A (trójfazowy i jednofazowy), nie licząc oświetlenia i szukam rozwiązania a nie przyczyny do remontu całego mieszkania.

W dodatku widzę kolega jasnowidz. Ale skucha, w KOB powiewa świeży protokół przeglądu, w tym elektryczny.

Dodano po 15 [minuty]:

Możesz napisać co ma w mojej instalacji spowodować pożar? Średnice zachowane, zabezpieczenia działają…

Odnalazłem na elekrodzie podobny temat tylko z przed ponad 15 lat (mniej więcej wiek mojej instalacji). Tam fachowa pomoc, tutaj - partactwo, weź elektryka, rób nową instalację…
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przeciążeniem obwodów kuchennych w instalacji elektrycznej, gdzie piekarnik, czajnik i zmywarka wyzwalają wyłącznik B16A. Posiada przewód 5x4mm2 zabezpieczony B16A, do którego podłączona jest płyta indukcyjna. Rozważa podłączenie piekarnika (max 3,6kW) do jednej z faz 400V od indukcji oraz zmianę wyłącznika na B20. Użytkownicy forum ostrzegają przed zwiększaniem zabezpieczeń, sugerując, że piekarnik powinien być podłączony zgodnie z zaleceniami producenta, a także wskazują na błędy w instalacji. Zasugerowano, aby sprawdzić, czy jedna faza jest wolna, co mogłoby rozwiązać problem przeciążenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA