logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SPCO 755 W 230 V - Silnik pompy głębinowej nie startuje.

bolej1 24 Mar 2022 20:31 942 9
REKLAMA
  • #1 19946829
    bolej1
    Poziom 13  
    Ocena: 53
    Witam. Mam taką pompę szwajcarskiej firmy SPCO 750 W. Po zimie nie chce wystartować silnik. Rozłączyłem od pompy, również nie chciał wystartować. Rozkręciłem silnik wylało się trochę czarnej śmierdzącej wody. Brudna woda wydaje mi się od grafitowych łożysk ślizgowych.
    Wszystko umyłem i złożyłem. Podłączyłem silnik buczy ale jak pokręcę wał palcami to silnik zaczyna działać. Korpus silnika robi się szybko ciepły. Silnik spalony?
    Stojan na foto jest chyba odkształcony nie jestem pewien czy to odkształcenie nie jest fabryczne.

SPCO 755 W 230 V - Silnik pompy głębinowej nie startuje. SPCO 755 W 230 V - Silnik pompy głębinowej nie startuje. SPCO 755 W 230 V - Silnik pompy głębinowej nie startuje. SPCO 755 W 230 V - Silnik pompy głębinowej nie startuje.
  • REKLAMA
  • #2 19947031
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1618
    bolej1 napisał:
    Silnik spalony?

Należy wykonać pomiary rezystancji uzwojenia.
  • #3 19947092
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5162
    Topolski Mirosław napisał:
    Należy wykonać pomiary rezystancji uzwojenia.
    Oraz pomiar rezystancji izolacji. W tej pompie uzwojenia silnika pracują w cieczy chłodzącej - glicerynie. Pewnie już wyciekła, zastąpiona wodą :cry: . W górnej części obudowy znajduje się kondensator pracy. Sprawny ? Także do sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #4 19947296
    bolej1
    Poziom 13  
    Wygląda na to ze kondensator mui byc w środku silnika. Obudowa jest zaspawana na górze i dole pozostaje tylko cięcie obudowy żeby się dostać do środka. Przed wyjeciem z domu na szybko udało mi się zmierzyć 3,5ohm tylko nie wiem miedzy jakimi żyłami.
    Zastanawiam się jak ona mogła się uszkodzić, myślę że przez falownik miałem taki jak na foto. Działało wszytko dobrze jakies 2-3 sezony później przestał więc pomysłem że sie popsuł i kupiłem wyłącznik ciśnienia.
    Miałem problem z szczelnością instalacji podlewania ogrodu. Instalacja nie trzymała ciśnienia więc była włączana w chwili podlewania. Były i sytuacji że się zapomniało wyłączyć i pompa napewno się często uruchamiała na pusto. Taki splot zdarzeń.
    SPCO 755 W 230 V - Silnik pompy głębinowej nie startuje. SPCO 755 W 230 V - Silnik pompy głębinowej nie startuje.
  • REKLAMA
  • #5 19950368
    bolej1
    Poziom 13  
    Zrobiłem pomiary kiedy silnik buczy nie kręci się pobiera 16A. Kiedy obrócę wał palcami i silnik pracuje 7.5A. Rezystancja między naeutral a faza 3,5ohm.
    Do uziemienia nie ma upływności.
    Jak silnik się już kręci wydaje się że pracuje normalnie, nie grzeje się, problem jest z rozruchem.
    Co mogę zrobić oddać do przewinięcia jest to do zrobienia? Rozcinać obudowę?
  • #6 19950385
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    Skoro po ręcznym rozruchu pracuje normalnie to raczej "tylko" kondensator. Ale to tylko jest złudne bo rozcięcie pompy i jej późniejsze zaspawanie ( INOX więc TIG) nowe uszczelnienia wału, nowy olej do wnętrza silnika. W efekcie pewno taniej wyjdzie kupić nową pompę.
  • #7 19950391
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5162
    Czyli najprawdopodobniej uszkodzony kondensator lub uzwojenie rozruchowe. Czy ciąć obudowe a później ją spawać, czy kupic nowa pompę, to już Twoja decyzja.
  • REKLAMA
  • #10 19950467
    bolej1
    Poziom 13  
    Większość pomp na 230V z skrzynka to tak naprawdę silnik 3 fazowe. U mnie sa jak pisałem 3 żyły N, F, PE. Kondensator musi być w środku.

Dodano po 2 [minuty]:

Znalazłem różne przekroje tych silników tej firmy ale konkretnie mojego nie ma.
    SPCO 755 W 230 V - Silnik pompy głębinowej nie startuje. SPCO 755 W 230 V - Silnik pompy głębinowej nie startuje. SPCO 755 W 230 V - Silnik pompy głębinowej nie startuje. SPCO 755 W 230 V - Silnik pompy głębinowej nie startuje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem pompy głębinowej SPCO 750 W, który po zimie nie uruchamia się. Po rozkręceniu silnika stwierdzono obecność czarnej, brudnej wody, co sugeruje uszkodzenie łożysk. Po czyszczeniu silnik buczy, ale działa po ręcznym obrocie wału. Pomiary wykazały, że silnik pobiera 16A przy braku obrotów i 7.5A przy uruchomieniu. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie kondensatora lub uzwojenia rozruchowego. Dyskutanci sugerują sprawdzenie kondensatora, a także rozważają koszt naprawy w porównaniu do zakupu nowej pompy. Użytkownik posiada sprzęt do spawania, co może ułatwić naprawę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA