logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Seagate ST1000LM014-SSHD-8GB: samoistna zmiana partycji i dziwne dźwięki

quidsy 30 Mar 2022 21:56 555 3
REKLAMA
  • #1 19956098
    quidsy
    Poziom 1  
    Witam, ostatnio miewałem małe problemy z tym dyskiem. Wszystko zaczęło się od samoistnej zmiany partycji z podstawowej na dynamiczna. Cale szczęście udało mi się odzyskać wszystkie dane i przywrócić partycje. Ostatnio dysk zaczął wydawać dziwne dźwięki, więc postanowiłem sprawdzić go dwoma programami. HDDtune pokazuje mi błąd i health status failed, a w CrystalDisk pokazuje stan dobry. Nie do końca się na tym znam. Proszę o pomoc czy przygotować się na przerzucenie danych na nowy dysk czy na razie mogę na nim śmigać. Pozdrawiam i dziękuje

Dysk Seagate ST1000LM014-SSHD-8GB: samoistna zmiana partycji i dziwne dźwięki Dysk Seagate ST1000LM014-SSHD-8GB: samoistna zmiana partycji i dziwne dźwięki Dysk Seagate ST1000LM014-SSHD-8GB: samoistna zmiana partycji i dziwne dźwięki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19956384
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    @quidsy
    Tutaj masz opis:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
    Atrybut B8 większy od zera może być przyczyną uszkadzania plików.
    Oba programy pokazują taką samą wartość (6) i nie patrzy się na kolory czy "stan", tylko odczytuje wartość danego atrybutu.
  • #4 19958706
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    184 (B8) End-to-End error - atrybut ten oznacza, że po przesłaniu przez bufor danych, ich parzystość nie jest zgodna (pomiędzy kontrolerem a twardym dyskiem).
    Tu może zwiastować problem z pamięcią NAND flash dlatego status dysku failed.
    Kolejny problemowy atrybut - 189 (BD) High Fly Writes - związany z technologią monitorującą sposób zapisu głowicy, ze stosowanych czujników wysokości głowic, które dostarczają dodatkowych informacji na temat przekraczania określonego zakresu pracy (wychylenia). Jeśli ten stan zaistnieje, to proces zapisu jest zatrzymywany a dane do zapisu zostają przepisane do bezpiecznego obszaru na dysku.
    Ponadto
    quidsy napisał:
    Ostatnio dysk zaczął wydawać dziwne dźwięki

zdecydowanie zachęca do wymiany dysku.
    Można jeszcze wykonać test powierzchni w MHDD (2xF4) lub Victoria.
REKLAMA