logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Schemat zasilacza z Radioelektronika-zastoswanie jednego z elementów.

30 Mar 2022 23:30 1488 10
REKLAMA
  • #1 19956232
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19956385
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6020
    Jest to część kompensacji częstotliwościowej, C4 ogranicza pasmo pętli i opóźnia fazę, podczas kiedy C6 przyśpiesza fazę dla skompensowania innych opóźnień w pętli.

Stała czasowa C6 wraz z elementami dzielnika to max 10us także bezpośredniego wpływu "ładowania" tego kondensatora nie powinno być widać, ale odpowiedź na skokową zmianę obciążenia będzie od niego zależeć.

Podłącz na wyjście obciążenie rezystancyjne przez MOSFETa do generatora, tak żeby mieć cykliczne zmiany prądu obciążenia i obejrzyj napięcie wyjściowe na oscyloskopie - będzie można jednoznacznie ocenić czy ten kondensator poprawia czy pogarsza odpowiedź skokową. Może jest za duży, może w stosunku do pierwotnego projektu nastąpiły zmiany i wartość tego kondensatora już nie jest odpowiednia.
  • #3 19956400
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2929
    Jest to schemat najprawdopodobniej zasilacza ZST-1. Niegdyś popularnego i do dziś używanego przez fachowców. Można kupić gotowy w niezłym stanie od 50 zł. Tak, że na pewno nie opłaca się go budować.

Schemat zasilacza z Radioelektronika-zastoswanie jednego z elementów.

Link
  • REKLAMA
  • #4 19957870
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19958076
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Bieda z nędzą napisał:
    Z nudy popełniłem ten układ
    - nie, nie popełniłeś tego układu, tylko :

Bieda z nędzą napisał:
    Z nudów tworzę ten układ, ale "w odrotnym kierunku", czyli elementy o odmiennej polaryzacji, bądź włączone odwrotnie

Czyli totalnie modyfikujesz schemat, jak piszesz "z nudów" po czym oczekujesz pomocy od osób, które być może aż tak się nie nudzą ;-)

Bieda z nędzą napisał:
    Jako T3 zastosowałemTG50 i biorąc pod uwagę jego niską częstotliwość graniczną zrezygnowałem z C4, To błąd?

Myślę, że aby na to pytanie rzeczowo odpowiedzieć, trzeba by to zbudować "po twojemu", a to wymaga sporego zaangażowania.

Pozostaje życzyć powodzenia !
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 19958648
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Bieda z nędzą napisał:
    Jako T3 zastosowałemTG50 i biorąc pod uwagę jego niską częstotliwość graniczną zrezygnowałem z C4, To błąd?
    Chcesz użyć (prawie) wszystkich germanowych, więc wszystkie będą maiły podobnie niskie ft. W tej kompensacji, chodzi mniej więcej o to, żeby jeden stopień miał dużo niższe pasmo od dwóch pozostałych, tak aby dwa pozostałe wprowadzały małe przesunięcie fazy, tam gdzie wzmocnie pętli spada do 0dB. Tak więc twój pomysł nie jest sensowny.

Po twojej przeróbce, podłączenie oscyloskopu jak opisałem powyżej jest bardzo wskazane, żeby zobaczyć czy układ nie ma za dużego przeregulowania lub nie pracuje na granicy oscylacji. Po prostu czy jest bezpieczny dla zasilanych układów, warto też sprawdzić czy przy załaczaniu/wyłączaniu sieci nie powoduje przeregulowania.

W (fabrycznych) zasilaczach na germanowych tranzystorach, spalenie zasilanego układu po załączeniu zasilania sieciowego nie było czymś dziwnym, (ustawione miałeś przykładowo 5V a zasilacz po załączeniu dawał pik 15V) przypuszczam że wynika to z faktu że kiedy na nich pracowałem, miały już ponad 40 lat i kondensatory elektrolityczne mogły stracić pojemność, psując kompensację pętli. Niezależnie od tego, na powolnych germanowych tranzystorach trudniej będzie zrobić zasilacz o dobrych parametrach dynamicznych - także uważaj.

Jakbyś nie miał oscyloskopu pod ręką, to chociaż detektor szczytowy zbuduj żeby wykryć przepięcia przy załączeniu sieci lub zdjęciu obciażenia.
  • #7 19959451
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 19959522
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Bieda z nędzą napisał:
    Intryguje mnie jeszcze zastosowanie D10/D11.
    W stanie ustalonym jest na nich 0V, zabezpieczają przy stanach niustalonych
  • Pomocny post
    #9 19959849
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1427
    jarek_lnx napisał:
    podczas kiedy C6 przyśpiesza fazę dla skompensowania innych opóźnień w pętli.

Raczej nie, wg mnie on daje ujemne sprzężenie zwrotne na cały regulator a nie tylko lokalnie jak C4.

Bieda z nędzą napisał:
    Dlatego tak?Bo buduję go w ramamach relaksu, na elementach germanowych, a jako T6 nie miałem germaniucha NPN o odpowiedniej mocy strat

A czemu nie PNP? germanowe głównie takie były i tam znajdziesz wszystko.

Bieda z nędzą napisał:
    ako T3 zastosowałemTG50 i biorąc pod uwagę jego niską częstotliwość graniczną zrezygnowałem z C4, To błąd?

Dołącz kondensator i się przekonaj, germanowe też się potrafią wzbudzać, to zależny od wielu czynników chociażby układu ścieżek na płytce.
  • #10 19961046
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Janusz_kk napisał:
    Raczej nie, wg mnie on daje ujemne sprzężenie zwrotne na cały regulator a nie tylko lokalnie jak C4.
    Sprzężenie jest przez dzielnik R12,R22,R17,R6,R5,R14, ten kondensator modyfikuje je w zakresie wysokich częstotliwości.

Przyglądając się dokładniej, zauważyłem jaki problem konstruktor chciał rozwiązać tym kondensatorem. Na wyjściu pomiędzy emiterem tranzystora szeregowego (wyjściem o małej impedancji) a kondensatorem C5 mamy R20/R21 - razem tworzy to jest to dodatkowy układ opóźniający fazę o 90, C6 eliminuje R20/R21 z pętli.
  • #11 20832959
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Kondensator C6 w schemacie zasilacza ZST-1 pełni rolę kompensacyjną, przyspieszając fazę w pętli regulacji napięcia, co może wpływać na stabilność układu. Użytkownicy zauważają, że jego obecność może wprowadzać niepożądane dodatnie sprzężenie zwrotne, co prowadzi do niestabilności przy obciążeniu. Wskazówki dotyczące testowania układu z oscyloskopem sugerują, że warto sprawdzić odpowiedź skokową oraz potencjalne przeregulowanie. Dyskusja obejmuje również modyfikacje układu, takie jak zmiana elementów na germanowe oraz wprowadzenie regulacji płynnej ogranicznika prądowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA