logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dylemat z napełnianiem zbiornika przeponowego Omnigena - kiedy całkowicie, a kiedy nie?

Maciejz84 03 Kwi 2022 20:41 666 4
REKLAMA
  • #1 19962488
    Maciejz84
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Cześć. Mam dylemat, odnośnie zbiornika przeponowego omnigena. Konkretnie chodzi o to kiedy zalewamy całkowicie zbiornik ( spuszczając powietrze z przepony) a kiedy nie? Dokupiłem taki zbiornik do pompy hydroforowej i szukając sposobu połączenia znalazłem różne sposoby/opinie dot napełniania takiego zbiornika.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19962889
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 535
    Maciejz84 napisał:
    Mam dylemat, odnośnie zbiornika przeponowego omnigena.

Maciejz84 napisał:
    Konkretnie chodzi o to kiedy zalewamy całkowicie zbiornik ( spuszczając powietrze z przepony) a kiedy nie?

NIGDY!
    Nie zalewamy całkowicie i nigdy nie spuszczamy powietrza z niego, bo wtedy jest nieużyteczny.

Na ten temat na forum jest mnogo informacji.

A tak w ogóle nowy fabryczny zbiornik przeponowy to ma sobie na stałe nabity gaz do odpowiedniego ciśnienia i tego nie ruszamy!
    Też nic nie wlewamy do takiego zbiornika, jedynie wkręcamy szczelnie do instalacji tam gdzie ma pracować i puszczamy ciśnienie zimnej wody w danej instalacji.
    Czyli samo się jakby częściowo tylko "wlewa" do zbiornika.
    Ewentualnie jak jest reduktor ciśnienia wody to tylko sobie na nim ustawiamy na instalacji wody np. 3 bar i zbiornik sam już sobie pracuje.
    I to wszystko.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19962940
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Ja, ustawiam ciśnienie w takim zbiorniku nieco niżej niż minimum w instalacji.
    Jednak ostatnio wymieniałem zbiornik po dwóch latach, bo się membrana złamała.
    Instalacja codziennie jest wyłączana wieczorem i włączana rano - i na zgięciu puściła.
  • REKLAMA
  • #4 19963397
    Maciejz84
    Poziom 8  
    No i wszystko jasne! Dzięki bardzo za odpowiedź!

Dodano po 7 [godziny] 22 [minuty]:

No i wszystko jasne! Dzięki bardzo za odpowiedź!
  • #5 20249394
    Maciejz84
    Poziom 8  
    Problem rozwiązany z pomocą kolegów z forum. Dzięki
REKLAMA