logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z jakością sygnału po zamontowaniu dodatkowego tunera w tv.

Spyhunter 06 Kwi 2022 19:04 861 9
REKLAMA
  • #1 19967163
    Spyhunter
    Poziom 7  
    Witam. W domu posiadam 2 starsze telewizory marki LG. Kupiłem do nich dwa tunery Signal T2-Mini DVB-T2 HEVC. Po zamontowaniu nie można oglądać telewizji ponieważ w telewizorze pojawiają się zakłócenia. Siła sygnału wynosi 100, natomiast jakość spada na przemian od 0 do 50. Dzieje się to zarówno na jednym jak i na drugim telewizorze. Gdy nie mam zamontowanych tych tunerów to wszystko jest dobrze. Siła jak i jakość sygnału wynoszą 100. Co mógłbym zrobić w takiej sytuacji ?

Mieszkam w Stargardzie, nadajnik Szczecin Kołowo (jakieś 35km)
    Antena kierunkowa DPM HN52FL - kabel - rozgałęźnik FVSC 2L 2-drożny z przejściem napięcia. I potem z jednego wyjścia, kablem do tunera Signal który jest podłączony z TV. Natomiast na drugim wyjściu (tam gdzie jest Power Pass) na kablu zamontowany jest zasilacz a potem kablem do tunera i tv.

Co mógłbym zrobić aby to dobrze odbierało ?

Problem z jakością sygnału po zamontowaniu dodatkowego tunera w tv.
  • REKLAMA
  • #2 19967216
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15528
    W tunerach masz wyłączone zasilanie anteny?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19967225
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 19967274
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1038
    Spyhunter napisał:
    Kupiłem do nich dwa tunery Signal T2-Mini DVB-T2 HEVC. Po zamontowaniu nie można oglądać telewizji ponieważ w telewizorze pojawiają się zakłócenia. Siła sygnału wynosi 100, natomiast jakość spada na przemian od 0 do 50.

Te dekodery pokazują 100% przy poziomie sygnału powyżej 60 dBµV. Masz stosunkowo niedaleko do nadajnika i używasz wzmacniacza. Prawdopodobnie sygnał dla tych dekoderów jest zbyt mocny.
  • #5 19967422
    Spyhunter
    Poziom 7  
    @sosarek
    W tunerach mam wyłączone zasilanie anteny. Ale jak włączyłem ostatnio to nie widziałem różnicy.

@_cheetah_
    Jak sprawdzałem w poniedziałek wieczorem to na dworze było deszczowo i wietrznie. Dziś (bezwietrznie i bezdeszczowo) jak podłączyłem to na telewizorze z Power Pass wszędzie był dobry obraz, minimalna linia sporadycznie się pojawiała a jakość sygnały wahała się od 60 do 100. Włączyłem drugi telewizor, to na pierwszym nic się nie zmieniło, obraz się nie pogorszył.
    Natomiast na drugim telewizorze, na multipleksie gdzie jest Polsat pojawiały się mocne zakłócenia obrazu jakość sygnału wahała się od 0 do 50. A na multipleksie z TVP1HD obraz był ładny (jakość sygnału 90 - 100).

@_kil_
    Gdy odłączyłam wzmacniacz to na telewizorze bez Power Pass, Polsat nagle był ładny, bez zakłóceń, ale nie miałem programów z innych multipleksów.
  • #6 19967435
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1742
    Witam,
    skoro jesteś ze Stargardu (do niedawna Szczecińskiego), to musisz wiedzieć, że używając anteny aktywnej (z zasilaczem) skierowaną na Kołowo, przesterowujesz sygnał.
    Wymień płytkę w puszce anteny na zwykły symetryzator, wyłącz w tunerach "zasilanie anteny" i/lub zmień wtyczki na kablach na wtyki typu F (nakręcane lub wpinane, zależy jakie mają gniazda te tunery), kup zwykły splitter pasywny i będziesz mógł oglądać bez zakłóceń.
  • REKLAMA
  • #7 19967443
    _kli_
    Poziom 41  
    Spyhunter napisał:
    Gdy odłączyłam wzmacniacz ...

Odłaczyłeś wzmacniacz czy jego zasilanie?
  • #8 19967462
    Spyhunter
    Poziom 7  
    _kli_ napisał:
    Spyhunter napisał:
    Gdy odłączyłam wzmacniacz ...

Odłaczyłeś wzmacniacz czy jego zasilanie?

Źle napisałem, odłączyłem zasilacz antenowy.
  • #9 19967490
    _kli_
    Poziom 41  
    Spyhunter napisał:
    odłączyłem zasilacz antenowy

No i tym samym zamieniłeś wzmacniacz w tłumik. Skoro mimo to odbiór mux-2 jest stabilny, to wszystko wskazuje że - jak napisałem w #4 - sygnał jest za silny i przesterowuje głowice.
    Podejrzewam, że w HN52FL masz wzmacniacz kątowy i wymiana na symetryzator tego samego typu na k.6-60 może być problematyczna. Najprościej będzie zatem wymienić zasilacz na taki sam, ale w wersji z regulacją napięcia. Przyznam że nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania, ale czasem przynosi oczekiwany rezultat.
  • #10 19992444
    Spyhunter
    Poziom 7  
    Witam.
    Zasilacz z regulacją napięcia średnio się spisał, ponieważ ciężko było dopasować aby na każdym kanale obu telewizorów był idealny obraz, ale już było o wiele lepiej (mniej zakłóceń i dało się oglądać).
    Tutaj na forum wyczytałem żeby spróbować zastosować zasilacz przed rozgałęźnikiem. I tak zrobiłem.
    Rozgałęźnik wymieniłem na RA-2F. Teraz jest bardzo dobry obraz na każdym TV.
    Temat rozwiązany i do zamknięcia.
    Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z jakością sygnału telewizyjnego po zainstalowaniu tunerów Signal T2-Mini DVB-T2 HEVC w dwóch telewizorach LG. Po podłączeniu tunerów sygnał był silny (100), ale jakość wahała się od 0 do 50, co prowadziło do zakłóceń obrazu. Po kilku sugestiach, takich jak wyłączenie zasilania anteny i odłączenie wzmacniacza, użytkownik wymienił zasilacz na wersję z regulacją napięcia oraz rozgałęźnik na RA-2F. Ostatecznie, po tych zmianach, jakość obrazu na obu telewizorach znacznie się poprawiła, a problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA