logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo V50 2.0D - Brak sygnału z ECU na zaworze n75

Kiniaswinia 15 Kwi 2022 15:12 5562 7
REKLAMA
  • #1 19979600
    Kiniaswinia
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Witam, mam problem który od dłuższego czasu jest dla mnie zagadką nie do rozwiązania. Problem pojawił się po podłączeniu spawarki do auta w celu pospawania mocowania wydechu. Auto straciło doładowanie a na blacie wyskoczyło "usterka układu silnika". Po podłączeniu auta do interfejsu wyrzuciło błąd
    P0047 Turbocharger/Supercharger Boost Control Circuit Low. Sprawdziłem układ podciśnienia, podmieniłem zawory n75, sprawdziłem wszystkie wtyczki i tu pojawił się problem. Jest to 2.0d 136km (popularne 2.0hdi) wersja bez DPF. Są tu 2 zawory n75, jeden od turbo drugi od gaszenia. Na zaworze n75 odpowiedzialnym za gaszenie nie ma sygnału z ECU przez co auto wyrzuca mi błąd i wchodzi w tryb awaryjny. Wiązka elektryczna sprawdzona, od samego ECU do wtyczki nie ma otwarcia, piny ECU wyczyszczone, bezpieczniki od sterowników silnika sprawdzone. Liczyłem, że czujnik kopiowania turbo padł i nie dawał sygnału do ECU lub miał uszkodzoną wiązkę jednak i to nic nie dało. Wsadziłem nowy czujnik, sprawdziłem wiązkę i nadal nic. Usterka jest typowo elektryczna. Po podłączeniu masy z klemy na krótko błąd znika, auto ma moc tylko wiadomo, że turbo przeładowuje przez brak wysterowania. Czy jest jeszcze jakaś możliwość, coś o czym nie wiem co mogłoby sprawić brak sygnału na jednym z zaworów n75? Czy możliwe jest, że uszkodzone ECU daje sygnał tylko na jeden zawór
    ?
  • REKLAMA
  • #2 19979638
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4228
    Wszystko wskazuje na uszkodzony ECU. Nie miałem jeszcze przypadku że nie steruje n75, zwykle brak podciśnienia lub czujnik na gruszce
  • REKLAMA
  • #3 20137885
    albertgryszkiewicz96
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Dzień dobry, odswieze temat. Udało Ci się uporać z tym problem? U mnie wymiana komputera też nie pomogła, zostało sprawdzone już dosłownie wszystko.
  • REKLAMA
  • #5 21264866
    damian240300
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    >>20987126
    Witam. Rozwiązałeś swój problem?
  • #6 21265996
    kodran
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Zawór kopiowania Turbo działał odwrotnie czyli odwrotnie sterował zaworkiem n75. Po wymianie problem znikł. Można go wykręcić i ręcznie naciskać i patrzyć czy pojawia się podciśnienie na vacumetr. Bo po wykręceniu gruszki nam nie zaciągnie bo czujnik robi jako uszczelnienie. Proszę o info czy pomogłem
  • #7 21266006
    damian240300
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    >>21265996

Już rozwiązałem swój problem, ale pomógłbyś :)
    Ogólnie u mnie zawór kopiowania turbo zgłupiał, niestety na komputerze diagnostycznym nie wyświetla jego parametrów. Autko już jedzie jak szalone, obyło się bez wymiany zaworu kopiowania.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Volvo V50 2.0D (2.0 HDi, 136 KM, wersja bez DPF) pojawił się problem z brakiem sygnału z ECU na zaworze N75 odpowiedzialnym za gaszenie turbo, co skutkowało błędem P0047 (Turbocharger/Supercharger Boost Control Circuit Low) i trybem awaryjnym. Po podłączeniu spawarki do auta utracono doładowanie, a diagnostyka wykazała brak sygnału sterującego z ECU do zaworu N75. Sprawdzono wiązkę elektryczną, piny ECU, bezpieczniki oraz wymieniono zawory N75 i czujnik kopiowania turbo, jednak problem nie ustąpił. W dyskusji zasugerowano uszkodzenie ECU jako możliwą przyczynę, jednak wymiana komputera nie zawsze pomagała. Ostatecznie rozwiązaniem okazała się wymiana lub naprawa zaworu kopiowania turbo, który sterował zaworkiem N75 odwrotnie lub był uszkodzony. Zalecane jest ręczne testowanie zaworu kopiowania turbo za pomocą vacuometru oraz użycie innego komputera diagnostycznego, który potrafi odczytać parametry tego zaworu. Dzięki temu auto odzyskuje prawidłowe doładowanie i eliminuje błąd sterowania doładowaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA