logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Napęd jazdy kosiarki Sabo - słabo ciągnie

vorlog 24 Kwi 2022 12:23 3684 7
REKLAMA
  • #1 19992327
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    Witam.
    Sezon trawiasto-kosiarkowy na karku, czas się przygotować :)
    Pacjent- stara (lata '90 ub. wieku) ale jeszcze sprawna kosiarka Sabo z silnikiem Briggs&Stratton. Silnik OK, pali bez problemu, moc spokojnie wystarczająca (nóż ok. 500mm)
    Problem- kosiarka ma napęd, który po latach przestał ciągnąć. Przekładnia kątowa, układ przeniesienia napędu paskiem z koła pasowego na wrzecionie- sprawne.
    Napęd na koła realizowany poprzez zębate przekładnie pośrednie ze sprzęgłami jednokierunkowymi, i tu nie gra.
    Napęd jazdy kosiarki Sabo - słabo ciągnie
    Rozbierając nie zwróciłem uwagi na kolejność złożenia elementów, to jedno. Drugie- albo wałeczki już wytarte, albo...
    Kolejność złożenia chyba do kitu
    lub raczej poprawnie
    Wałek napędowy do wymiany, bo już wytarty w miejscach pracy sprzęgiełek (będzie dorobiony z wałka typowego dla CNC, φ14h6, utwardzanego powierzchniowo), ale nie pasuje mi tak czy inaczej średnica wałeczków stalowych, bo z pomiaru wychodzi średnica φ2,43mm, a jak wziąć pod uwagę średnicę wałka napędowego φ13,92mm i zewnętrzną średnicę punktów pracy wałeczków blokujących φ19mm, to średnica wałeczków powinna być (19 minus 13,92 przez 2 = φ2,54mm.
    Kolejna rzecz- wałeczki "gumowe"- jaka jest ich rola? Czy mają wstępnie dociskać wałeczki stalowe, czy też mają je odpychać przy luzowaniu napędu? Ich średnica (o ile też nie są zużyte/skurczone/wytarte) to 2,1mm, więc jako dociskające raczej nie bardzo :)
    Szerokość wpustu na wałeczki- 5mm.

Pytanie do znających temat (teoretykom dziękuję z góry...)- jak powinny być złożone te sprzęgiełka?
    Jak i co dopasować by się prawidłowy blokowały? Dłubał ktoś w takich napędach kosiarek lub zbliżonych?
    Pozdrawiam, V.
  • REKLAMA
  • #2 19992363
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 959
    Wałek fi 13,92 - dziki wymiar -zużyty.

Raczej powinien być fi 14 h7, czyli max. 2 setki na minusie.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 19992372
    vorlog
    Poziom 40  
    anchilos napisał:
    Wałek fi 13,92 - dziki wymiar -zużyty.

Mierzyłem w miejscu, gdzie nic nie pracuje.
    anchilos napisał:
    Raczej powinien być fi 14 h7, czyli max. 2 setki na minusie

Miałeś do czynienia z tym rozwiązaniem czy tylko chcesz poklikać? :P
    To nie jest pasowanie "na sztywno", bo sprzęgiełko ma się swobodnie kręcić na wałku jak nie jest zblokowane...
    V.
  • REKLAMA
  • #4 19992377
    anchilos
    Poziom 39  
    vorlog napisał:
    = φ2,54mm.

1/10 cala.
  • #5 19992397
    vorlog
    Poziom 40  
    anchilos napisał:
    1/10 cala.

I co z tego?
    Prosiłem
    vorlog napisał:
    Pytanie do znających temat (teoretykom dziękuję z góry...)

V.
  • #6 19992408
    anchilos
    Poziom 39  
    vorlog napisał:
    anchilos napisał:
    1/10 cala.

I co z tego?

Typowa średnica igły łożyskowej (wałeczka)
  • REKLAMA
  • #7 19992422
    vorlog
    Poziom 40  
    Mały update- namierzyłem to sprzęgiełko, nr katalogowy SAA13910, dostępny nawet na allegro, ale cena kosmos- prawie 600zł za komplet.
    Przynajmniej wiem co i jak
    Napęd jazdy kosiarki Sabo - słabo ciągnie Napęd jazdy kosiarki Sabo - słabo ciągnie Napęd jazdy kosiarki Sabo - słabo ciągnie
    V.
  • #8 20004645
    vorlog
    Poziom 40  
    Sprawa załatwiona pozytywnie- po wykonaniu nowego wałka z wspomnianego φ14h6 w sprzęgiełkach założyłem wałeczki gumowe ze sznura "oringowego" o średnicy 2,5mm. Jest OK.
    V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z napędem kosiarki Sabo z silnikiem Briggs&Stratton, który przestał ciągnąć. Po analizie układu przeniesienia napędu, stwierdzono, że zębate przekładnie pośrednie ze sprzęgłami jednokierunkowymi mogą być uszkodzone. Użytkownik zauważył, że wałek napędowy jest wytarty i wymaga wymiany. Po dalszych poszukiwaniach, zidentyfikowano sprzęgiełko o numerze katalogowym SAA13910, dostępne w sprzedaży, ale w wysokiej cenie. Ostatecznie, problem został rozwiązany poprzez wykonanie nowego wałka oraz zastosowanie wałeczków gumowych, co przywróciło prawidłowe działanie napędu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA