logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki laptop poleasingowy wybrać: Lenovo T430s, T450s czy T530? Do 900 zł.

Representant 25 Kwi 2022 01:12 711 12
REKLAMA
  • #1 19993588
    Representant
    Poziom 3  
    Ocena: 31
    Cześć
    W starym laptopie Lenovo T530 padła płyta główna dlatego szukam czegoś na zastępstwo. Laptop będzie dla siostry na studia pielęgniarskie i do oglądania filmów.
    -Budżet max 900 zł,
    -min. 14 cali,
    -napęd CD/DVD na studiach chyba niezbędny,
    -dysk HDD wystarczy,
    -8 GB ram bo 4gb w dzisiejszych czasach może być za mało.
    Z aukcji na allegro udało mi się znaleźć coś takiego:
    1). Lenovo t430s ? muszę doliczyć 50 zł do napędu, cena na plus.

2). Lenovo t450s ? jedyna wada to brak napędu DVD i z tego co widzę nie ma możliwości montażu.

3). Lenovo t530 ? taki sam jak miała do tej pory. Muszę doliczyć 50 zł do napędu i tylko 4gb ram ale 15,6cali na plus.

Myślicie że któryś z tych laptopów będzie dobry a może polecić coś innego? Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19993605
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1072
    Witam, spójrz sobie na ofertę tutaj: Link
    Dają gwarancję 12miesięcy i sprzęt można konfigurować.
  • Pomocny post
    #3 19993987
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    Ta 530 i 430 to prawie to samo, sam na codzień korzystam do pracy z T430. Napęd możesz przełożyć ze starego, tak samo RAM. Ich wadą jest brak SSD który jest w 530 - tylko że do niego podłączysz tylko napęd USB.

@gorki73 Nie możesz wkleić poprawnego linku?
    Poza tym oferty wskazane przez @Representant także posiadają gwarancję.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 19994524
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Daj sobie spokój z laptopami. one sa fajne, ale nie za 900zł

Mam i5-5100u, 8gb, full hd, dvdrw, ssd 128gb, matrca led 15,6 - 950 zł
  • REKLAMA
  • #5 19995592
    Representant
    Poziom 3  
    Przejrzałem pare ofert z amso.pl i do 900zł udało mi się znaleźć coś takiego:
    1). Lenovo t510 - 15,6cali na plus, 8gb ramu, dysk ssd i windows 10 home refurbished zainstalowany wymagający aktywacji. Pytalem o naklejkę coa - odpowiedzieli, że microsoft wymaga ich usuwania więc otrzymuję certyfikat z licencja i kluczem aktywacyjnym. Tylko ten procesor, według benchmark wydaje dużo słabszy. Posiada grafike dedykowana a te z tego co czytałem sa awaryjne wiec chyba nie ma sensu ryzykować.
    2). Lenovo t430 - jedyna wada to 14cali. Nie wiem czy przejście z 15,6 na 14cali będzie dla niej kłopotliwe.

Co myślicie? Na allegro t430s wychodzi taniej ale nie posiada windowsa 10.
  • Pomocny post
    #6 19995600
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1072
    Representant napisał:
    wymagający aktywacji.
    To nie jest problem, można wykonać przy podłączeniu do internetu.
    Representant napisał:
    wydaje dużo słabszy.
    Ponieważ jego częstotliwość jest na poziomie 2.4Ghz, ale z drugiej strony będzie mniej pobierał energii. Jeśli Siostra będzie go używała w terenie to jest już nad czym myśleć.
    Representant napisał:
    Nie wiem czy przejście z 15,6 na 14cali będzie dla niej kłopotliwe.
    To też nie problem, z czasem można kupić monitor, no chyba, że głównie, będzie używany poza domem/akademikiem.
    Representant napisał:
    Na allegro t430s wychodzi taniej ale nie posiada windowsa 10.
    Legalne oprogramowanie musi być, wiec doliczając do ceny laptopa, cenę Win robi się drogo.
  • #7 19995622
    Representant
    Poziom 3  
    Laptop będzie używany głównie w domu. Jej stary t530 musiała mieć podłączony do zasilacza bo bateria nie trzymała. Wieczorem zamawiam t430 z amso. Jeszcze sosarek korzysta z tego samego modelu wiec to nie może być zły laptop. Dzieki chłopaki, napisze jak już przyjdzie.
  • REKLAMA
  • #8 19995626
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    T430s z matrycą 1366x768, do pracy lepsza jest 1600x900 . Ta aukcja ją oferuje 12080180834.

T430 to ciężki laptop, nic nie przemawia za tym by go nadal używać w chwili obecnej.

t510 całkowicie pominął bym ten model, ciężki, 1 gen procesora, z usb 2.0 to jest stary laptop z słabiutką kartą graficzną. Jak coś dźwigasz to powinno to mieć jakiś sens.
  • REKLAMA
  • #9 19996554
    Representant
    Poziom 3  
    zen3x nie chce ryzykować z ta firma used_component na allegro. Laptop niby za 599zł ale bez systemu i wydaje sie zniszczony. Dzięki za opinie co do t510, dobrze że nie zamawiałem od razu (a miałem zamiar) tylko zapytałem na forum.
    No niestety, pare minut po napisaniu mojej poprzedniej wiadomości laptop t430 z asmo nie był juz dostepny. Muszę szukać dalej.
  • Pomocny post
    #10 19996658
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8299
    Representant napisał:
    2). Lenovo t450s ? jedyna wada to brak napędu DVD i z tego co widzę nie ma możliwości montażu.

Ten laptop bym wybrał (zresztą wybrałem, jest to mój laptop "serwisowy", tylko w nieco lepszej konfiguracji). Brak napędu DVD nie jest żadną wadą na studiach (nawet studenci już z pendrive'ow korzystają, a jeśli naprawdę skorzystanie raz na jakiś czas jest niezbędne, to można kupić zawsze zewnętrzny napęd USB, wrzucić do szuflady i wyjąć, jak się będzie miał przydać.

T450s to fajna konstrukcja, ma dwie baterie - wewnętrzną i łatwo wymienną zewnętrzną. Wersja S jest chudsza od standardowej i nawet w dzisiejszych czasach ultrabooków prezentuje się ładnie. Jak na modele ze starych serii T przystało - jakość wykonania i wytrzymałość na niezłym poziomie.

Samo I5-5300U nie jest demonem prędkości, paradoksalnie starsze I5-4xxxM są od niego nawet minimalnie szybsze, ale do pracy biurowej czy obejrzenia filmu jest OK. Co prawda szukałbym z matrycą IPS 1920x1080, jest naprawdę fajna, ale jeśli budżetu nie da się mocno nagiąć, to 1600x900 też da się przeżyć.

Samo kompre sprawdzałem, mam od nich kilka(naście) sprzętów kupionych. Zdarzały się wpadki, chociaż uczciwie mówiąc rzadko, a jeśli już się zdarzyły, to potrafili sprawę załatwić. Więc na obsługę nie mogę narzekać. Sprzęty od nich są dość ładne, z to ze względu na to, że jeśli laptop ma porysowaną pokrywę, to naklejają na nią sticker idealnie docięty, z dobrego materiału. Na touchpad potrafi pójść też naklejka, ogólnie na początku obawiałem się takiego rozwiązania, ale są to materiały najwyraźniej niezłej jakości, mi nic się nie odklejało, touchpad działał prawidłowo (i był nawet przyjemniejszy w dotyku niż wyślizgany fabryczny). Baterie piszą min 2h, ale najczęściej udawało mi się trafić baterie, które zapewniały znacznie większe przebiegi (4-5 godzin w modelach T430/530, które kupowałem). Oczywiście nie można tego brać za pewnik.

T450s mogę śmiało polecić. Brak napędu nie jest obecnie żadną wadą.
  • #11 19996933
    Representant
    Poziom 3  
    O, dziękuję ze Pan odpisał. Firme kompre znam, 3 lata temu z Pana pomoca kupiłem tam t530. Laptop przyszedł prawie jak nowy i pracował bezawaryjnie cały ten czas. Zamawiam od razu, kiedy przyjdzie to dam znać jak wrażenia.
    Fajne rozwiązanie z tym napedem dvd na usb i z tego co widzę nie sa drogie.
  • #12 19999955
    Representant
    Poziom 3  
    Cześć
    Pierwsze wrażenia: Solidnie zapakowane w dwóch kartonowych pudełkach plus owinięte folia bąbelkowa wiec nic nie powinno sie stać podczas transportu. Laptop jest naprawdę cichy, dużo lżejszy i ładniejszy od jej t530. Nie ma żadnej rysy ani na ekranie ani na obudowie. Klawiatura jak nowa, na touchpad jest coś naklejone ale dobrze to wyglada. System windows 10 uruchamia sie w ciągu parunastu sekund. Wszystkie parametry procesora, ramu itd. zgadzaja sie z opisem. Dostałem też karte kontroli technicznej urządzenia gdzie jest zaznaczone co było sprawdzane: płyta głowna, test układu chłodzenia, dźwięk, głośniki, kamera,mikrofon, hdd/ssd, ekran a-, porty wejścia/wyjścia, klawiatura, bateria 89% 78%, przycisk touchpad.
    Dziękuje pięknie za pomoc.
  • #13 20000042
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8299
    Nawet fajne baterie udało Ci się wylosować, przy takim ich stanie spodziewam się, że laptop ze 4-5 godzin pociągnie. Fajny zakup.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje laptopa poleasingowego do 900 zł dla siostry, która studiuje pielęgniarstwo. Rozważa modele Lenovo T430s, T450s i T530, zwracając uwagę na wymagania dotyczące napędu CD/DVD, pamięci RAM (minimum 8 GB) oraz wielkości ekranu (minimum 14 cali). W dyskusji podkreślono, że T430s i T530 są podobne, a napęd można przełożyć ze starego laptopa. T450s nie ma napędu DVD, co może być problematyczne. Użytkownicy sugerują również alternatywne modele, takie jak T510, ale zwracają uwagę na ich wady, takie jak starsze procesory i cięższa konstrukcja. Ostatecznie użytkownik decyduje się na zakup T430s, doceniając możliwość użycia zewnętrznego napędu DVD. Po otrzymaniu laptopa, użytkownik chwali jego stan techniczny i wydajność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA