logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dobór Routera i Anteny do domu w lesie: porównanie modeli B818 i B535

lesiulesio 02 Maj 2022 21:58 2064 7
REKLAMA
  • #1 20003981
    lesiulesio
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Cześć,

moja lokalizacja to 52.4273487015, 21.2587130550 - Link

Obecnie testuje zasięg telefonem OnePlus7Pro i mam takie wyniki jak poniżej. Test wykonany w na dachu koło 21.30 w miejscu gdzie planuje zainstalować Router + ewentualną antenę.
    Dobór Routera i Anteny do domu w lesie: porównanie modeli B818 i B535
    Dobór Routera i Anteny do domu w lesie: porównanie modeli B818 i B535

Mam już kartę z Play (w abonencie) z Internetem mobilnym i chciałbym przy tej opcji na razie pozostać. Sprawdziłem, że w odległości 1,5-2 Km mam co najmniej 3 maszty z usługą Play.

Jestem na etapie decyzji o zakupie Routera oraz Anteny. Jeśli chodzi o router to rozważam zakup nawet B818 (jakiegoś używanego) tylko jak czytam Internet to nabieram przekonania ze nie do końca znam się na tym. Obawiam się, że z mim zasięgiem to B535 + antena zewnętrzna pozwolą mi wycisnąć maxa z możliwości terenowych.
    Jaka jest Wasza opinia i sugestie?
    Co (jaki sprzęt) według Waszej opinii pozwoli mi na pracę przez Internet i oglądanie filmów z Netflixa?

Pozdrawiam,
    Leszek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20004438
    Nerio
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Z mojej strony mogę polecić Zyxel LTE3311 (działa z LTE od Orange).
    Mam go na działce, zamknięty w domku i hermetycznej skrzynce i bez zmiany anten mam u siebie
    RSSI: od -66 do -72
    RSRP: od -94 do -99
    RSRQ: od -7 do -15
    SNR: od 13 do 19
    Połączenie zestawiło się na LTE 1800 +

Nadajnik raczej mam bliżej niż Ty i prawd. lepiej widoczny, więc ciężko porównać.
    Z routerów od Huawei rozsądniejszy wydaje się B535-232 (używki chodzą po ok. 250-300 zł).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20004483
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5823
    Zyxel LTE3311 nie wart żadnej uwagi, wartość maksimum 50 zł jak ktoś toto nieświadomie kupi, jedyna zaleta to GE switch, sprzęt na poziomie technicznym sprzed 8 lat czyli modem 4 kat. LTE bez agregacji pasm a na dodatek bez obsługi LTE2100, praktycznie nieprzydatny do współczesnych sieci polskich operatorów, masowo sprzedawanie przez handlarzy na Al..., kupowany jako elektrozłom za grosze na zachodzie w punktach utylizacji. 95% ludzi na Allegro kupuje elektrośmieci za kupę kasy zamiast współczesnych routerów.
    W przypadku autora problemem jest lokalizacja, test na telefonie z 4CC CA z BTS-a Stary Dybów, parametry sygnału na 1800/2100MHz bardzo słabe , niezły DL, niski UL . LTE800 , sygnal nieco lepszy, na LTE2600 zapewne szcatkowy ale kolega nie pokaza całej zakladki LIVE z NetMonstera ze wszystkimi nośnymi. Stacja pracuje w agregacji LTE2600+2100+1800+800 i 5G2100 w DSS z LTE2100.
    Do tego w sasiadach jeszcze słabsze parametry sygnału na LTE800 z BTS-a Stary Karszew.
    Na terenie bazy paliw Rasztów maszt Plusa i na nim LTE1800+900 oraz NetWorks z LTE800 dla Orange i T-mobile.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 20005104
    lesiulesio
    Poziom 11  
    Hej,

sorry za te obcięcie Live z Monstera. Nie ogarnąłem, że to będzie potrzebne. Jeśli chodzi o moje badania to nie udało mi się złapać 2600MHz w domu oraz na działce.
    Jak podłączyłem kartę Orange do mojego telefonu to udało mi się uzyskać odrobinę lepszy wynik ze speedtesta (nie mam zapisu z NetMonstera): Dobór Routera i Anteny do domu w lesie: porównanie modeli B818 i B535

Natomiast jak wspomniałem mam już abonament w Play i chciałbym na dzisiaj sprawdzić ile dam radę wycisnąć z Playa. Z analizy BTSearch wynika, że mam do około sporo BTS z dużymi możliwościami. Jak Wspomniałeś moim problem jest lokalizacja - jak mniemam położenie anteny mojego telefonu poniżej poziomu lasu. Jak Znajduje się na podwórku jest odrobinę lepiej, jak jestem na dachu jest również lepiej. W takim wypadku powinienem postarać się o lepszy sygnał - prawdopodobnie antena zawieszona na maszcie na kominie (wyżej o kolejne 2m). Nie znam się na antenach, a z tego co zauważyłem to anteny są na konkretne częstotliwości. Czy jesteście w stanie polecić mi jakąś anteną z dużym zakresem częstotliwości, która pomoże mi potwierdzić jest dostępne na moim dachu. Chyba nie ma sensu kupować kierunkowych na konkretny zakres i testować je? Znalazłem coś takiego - działa niby w pełnym zakresie LTE: Link
    Co sądzicie - warto spróbować z taką anteną na ruterze typu B535, albo innym?

Pozdrawiam,
    Leszek
  • Pomocny post
    #5 20005129
    matek451
    Poziom 43  
    Tu nie chodzi o to czy złapaleś LTE2600 choć telefon pokazuje agregację 4 pasm LTE ale o dane z zakładki Live pokazane w sasiadach po rozwinięciu w dół, zapewne na tym paśmie i tak są szczatki zasięgu. Stąd atkie wyniki na speedteście w Play.
    Jeśli chodzi o Orange to też 4CC CA , najblizsza stacja NetWorks to też Stary Dybów na maszcie Play, wynik spedtestów OK jak na te warunki.
    Anteny z linka to szajs o niewielkim zysku, szerokich katach promieniowania, słabo dziłąjące na wyzszych pasmach. Z racji tego ze BTS-y Play i Networks sa na maszcie Play to antena kierunkowa i sprzęt do 3 operatorów taki sam. B535 -232 to budzetowy router z 2 CC CA QAM64, do kupienia za około 200 zł tylko proponuję przy zakupie weryfikować po IMEI i sprawdzać status prawny bo wiele z nich jest własnością operatorów.
    Oczywiście taki router to jest minimum jeśli chodzi o sprzęt i na nim maksa z BTS-a nie wyciagniesz, to nie telefon z modemem wysokiej kat. LTE na którym zrobiłes testy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20005301
    lesiulesio
    Poziom 11  
    Ok,
    Rozumiem, nie ma co się ładować z motyla na Słońce :)
    OnePlus7Pro ma LTE cat. 16. B818 za około 1k PLN(używane) ma cat. 19 więc będzie bardziej adekwatne do pełnego wykorzystania BTSa w Dybowie. Jest to drogi sprzęt - możesz polecić jakieś alternatywy o podobnych możliwościach? Może uda się znaleźć coś fajnego na Allegro.

A w temacie anteny możesz podpowiedzieć od czego zacząć testy?
    Dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20005482
    matek451
    Poziom 43  
    B818 nie wart jest 1000 zł, Huawei zwija się z rynku, sprzęt bez wsparcia w przyszłości. Ogólnie router z niego taki sobie , ma za to dobry modem.
    Na dziś trudno o sprzęt powyzej 16 kat. LTE w cenie 500-600 zł, Netgear LBR20 za 900 zł z agregacją 4 pasm LTE ale to klasa sama w sobie, z tanich są MF286d z 3CC CA QAM256 i 12 kat. LTE ale one na zew. antenach nie pracują w MIMO2X2. Jest jeszcze Soyealink B628-350 z 12 kat. LTE ale to kot w worku i niewiadoma.
    Routery z 5G/LTE bez mozliwości podpięcia anten zew.
    Wybór trudny, budzetowy B535-232 z 2CC CA QAM64 lub LBR20 /B818 ale to juz inna kasa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20499348
    lesiulesio
    Poziom 11  
    Zakupiłem router od kolegi z forum - Matek451 wraz z konfiguracją.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje routera i anteny do użytku w lesie, testując zasięg mobilnego internetu Play w lokalizacji z trzema pobliskimi masztami. Rozważa zakup routera Huawei B818 lub B535, obawiając się, że B535 z zewnętrzną anteną może lepiej wykorzystać dostępny sygnał. W dyskusji pojawiają się różne opinie na temat routerów, w tym Zyxel LTE3311, który jest krytykowany za przestarzałość. Użytkownicy sugerują, że B818, mimo wyższej ceny, ma lepszy modem, ale nie jest wart 1000 zł. Alternatywy to Netgear LBR20 oraz MF286d, które oferują różne możliwości agregacji pasm. Użytkownik planuje również testy anten, aby poprawić sygnał.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA