logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wojna na ukrainie - łatwiejszy dostęp do broni palnej w Polsce?

matej1410 13 Maj 2022 19:46 357 10
REKLAMA
  • #1 20018085
    matej1410
    Poziom 25  
    Ocena: 217
    Witam.

Czy ktoś z forumowiczów posiada wiedzę na temat tego, czy od kiedy się zaczeła wojna za wschodnią granicą, restrykcje odnośnie posiadania broni palnej z ostrą amunicją uległy zmianie w stronie łatwiejszego dostepu do niej?
  • REKLAMA
  • #2 20018200
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 272
    Na szczęście nic się nie zmieniło.
  • #3 20018203
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 20018219
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20018247
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5139
    Teraz tylko czekać, jak za czarnoprochowce się wezmą. Będzie odnoszenie ich w zębach na Komendy, jak w latach 90 uw. pistoletów gazowych.
  • #6 20018260
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ktoś kiedyś, jeszcze przed wojną, zapowiedział strzelnice w każdym powiecie... Podobno do tej pory powstały dwie... :D
  • REKLAMA
  • #7 20018363
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1708
    Mieszkanie w okolicy strzelnicy, do przyjemnych nie należy. :-)

Pozdrawiam.
  • #8 20018375
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1071
    @DjMapet
    Kiedyś była u mnie w szkole. Już nie za moich czasów ale opiekowało się tym 2 uczniów jeden to był mój kumpel a drugiemu ojciec z policji amunicje 22 lr załatwiał i jak przestrzeliwali broń przed strzelaniami to mieli zawsze trochę więcej i to było jeszcze za PRL.
  • #9 20018412
    Marcin125
    Poziom 29  
    W elektroniku w Sosnowcu, do którego uczęszczałem, była strzelnica z monitorami i kamerami, pełen wypas. Strzelaliśmy z KBKSów na 50m. Po broń chodziliśmy do komendy. (lata ok 1985).
  • #10 20018415
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1071
    @Marcin125
    U nas w liceum strzelnica kiedyś była w piwnicy ale bron była na miejscu. Wtedy PO tam stary komuch uczył. Kumpel co się tą strzelnica opiekował opowiadał że ich do ataku atomowego szkolili, wejść pod ławki itp no i kolo ten stary komuch (którego mi kiedyś tylko w kościele pokazali jak jeszcze uczęszczałem) ogłosił alarm atomowy no i jakieś laski wlazły pod ławki i zaczęły jechać różaniec podobno ten kolo bardzo się uniósł.
    My już strzelaliśmy na na jak to mówi sierżant bagieta na zommozie w Katowicach.
    Chyba ze 3 godziny nam gość z po tłumaczył jak się celuje i strzela malując celowniki na tablicy tłumacząc balistykę etc po czym dodał że my będziemy mieć tylko 10 strzałów z broni jaka dostaniemy i bez opcji na poprawki ale tłumaczy bo za to mu płacą a nam to się kiedyś może przydać oby nie i tak dalej.
    No i wjazd na strzelnicę na zomozie szkolenie z obsługi i tak dalej no i ten kolo co tam prowadził mówi że to takie tam strzelanie i tak dalej i to nasz pierwszy raz i pewnie nikt 10 razy na 50 metrach w tarcze nie trafi. No i jak gość z PO tarcze oceniał to koleś po prostu wyszedł. Nawet laski w tarczy miały po 10 na 10.
    Dobrze że poszedł bo z kumplami zapakowaliśmy pełne kieszenie i jak ktoś miał to plecaki rożnych łusek ;) choć raczej monotematycznie ale złomu trochę wtedy wynieśliśmy.
    Po latach okazało się ze nasz koleś z PO był kapitanem i to z ciekawą służbą w elitarnych wtedy jednostkach.
  • REKLAMA
  • #11 20018467
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 417
    @Tommy82
    U nas w tehnikum też. Piwnice ZSŁ w Krakowie ale nie pamiętam żeby ktoś tam kiedykolwiek strzelał. Z łuku to pamiętam bo sam strzelałem. I zajęcia z PO...

Osobiście posiadam broń rejestrowaną (Beretta 92FS) i oczywiście zezwolenie. Bardziej mam żeby sobie postrzelać na strzelnicy ale też dla bezpieczeństwa, choć w rejonie w którym mieszkam jest w miarę bezpiecznie. Nigdy nie wiadomo, to jest USA - ostatnio sporo kradzieży samochodów w sąsiednich dzielniach z użyciem broni...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja na forum dotyczyła zmian w restrykcjach dotyczących posiadania broni palnej w Polsce w kontekście wojny na Ukrainie. Użytkownicy wskazali, że obecnie nie wprowadzono żadnych ułatwień w dostępie do broni, a wręcz przeciwnie, w niektórych rejonach, zwłaszcza w pobliżu granicy, wprowadzono zakaz transportowania prywatnej broni, co uniemożliwia jej przewożenie na strzelnice. Wspomniano również o historycznych aspektach strzelectwa w Polsce oraz o posiadaniu broni przez niektórych użytkowników, takich jak Beretta 92FS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA