logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Co jest powodem problemów z pedałem hamulcowym w Audi A4 B7 2.0 TDI BPW?

sagem173 19 Maj 2022 20:47 3123 7
REKLAMA
  • #1 20026030
    sagem173
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam borykam sie z problemem hamulcowym w mojej "Aczy" mianowicie:

pedał poł twardy , brak takiego momentu gdzie powinien delikatnie dohamowywać po "muśnięciu pedału " , wymieniłem Serwo, tarcze klocki zregenerowałem zaciski , bez zmian , przepompowałem płyn ok, 4 l przez pompę z ciśnieniem , bez zmian , kupiłem vacuometr , pompuje bardzo ładnie , ciśnienie utrzymuje , brak ubytku itp , po 3 naciśnięciach pedał całkowicie twardy .

Na próbe podstawiłem 2 auto sharan również z silnikiem 2.0 pompa podaje tak samo , wszystko reaguje identycznie , lecz w sharanie tego problemu nie ma i jest wszystko w porządku u mnie zaś nie co może być przyczyną

Wymienione rzeczy :

Serwo TRW - 650 zł
    Płyn hamulcowy
    tarcze + klocki = MIKODA sport
    zregenerowane zaciski tłoczki , + prowadnice
    przewód idący do serwa wraz zaworem zwrotnym , ORI- używka sprawna
    Brak wycieków czy ubytków , auto odpala normalnie wszystko pracuje jak należy .
    Po odpaleniu pedał normalnie idzie ku dołu , ale potem jest już praktycznie twardawy , brak tego momentu delikatnego dohamowywanie " troszkę chaotycznie to brzmi ale zapewne wiecie o co chodzi :D "

Silnik 2.0 BPW 8v 2008 rok
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20026456
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3541
    Naciśnij hamulec z podłączonym wakuometrem do cienkiego króćca na wężu podciśnieniowym, zobacz o ile spada i jak szybko pompa "robi" z powrotem podciśnienie
  • REKLAMA
  • #3 20026664
    sagem173
    Poziom 9  
    Ogólnie pedał jest ciągle twardawy nie ma. Tego. Momentu że on lekko powinien wpadać i dohamowywac tylko jest odrazu twardawy o z dalszym hamowaniem trzeba naciskać,

Dodano po 3 [godziny] 49 [minuty]:

dodaje link do filmiku nagrałem działanie pompy itp
    \

https://youtu.be/_2ZHJX4yKw8
  • #4 20027396
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1148
    Jaka jest wartość podciśnienia w układzie?
  • REKLAMA
  • #5 20027570
    sagem173
    Poziom 9  
    piachu1994 napisał:
    Jaka jest wartość podciśnienia w układzie?

Nie rozumiem ? no na filmiku widac
  • REKLAMA
  • #7 20027823
    sagem173
    Poziom 9  
    masz moze jakis filmik poprawnej pracy vacum ?
  • #8 20066536
    sagem173
    Poziom 9  
    Pompa Vacum

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z twardym pedałem hamulcowym w Audi A4 B7 2.0 TDI BPW, który nie reaguje prawidłowo na lekkie naciśnięcie. Wymieniono serwo, tarcze, klocki oraz zregenerowano zaciski, jednak problem nadal występuje. Przepompowano płyn hamulcowy, a ciśnienie w układzie jest stabilne. Użytkownik porównuje działanie z innym pojazdem (Sharan), który nie ma tego problemu. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak zużyta pompa podciśnienia, która nie odtwarza podciśnienia wystarczająco szybko.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA