logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skompletowanie zestawu LTE: Huawei B628, Anteny Signaflex Dual Tajfun II 2x23dBi

Shehulk 27 Maj 2022 01:53 1017 10
REKLAMA
  • #1 20035781
    Shehulk
    Poziom 2  
    Dzień dobry.
    Chciałbym skompletować zestaw router + anteny zewnętrze do internetu przez LTE (operator nie ma znaczenia) aby osiągać jak najwyższe prędkości i stabilność.
    Anteny do zamontowania na dachu i skierowany na najbliższy nadajnik - prawdopodobnie Play.

Po szybkim przeglądzie internetu chciałem kupić:
    1. Router Huawei B628 - 600 zł.
    2. Anteny kierunkowe Signaflex Dual Tajfun II 2x23dBi - 250 zł.

Czy to dobry zestaw? Jak to ustawić wszystko by ściągało i buczało jak najlepiej?
  • REKLAMA
  • #2 20035827
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    A dlaczego akurat PLAY i B628 oraz te anteny? B628 występuje w 2 wersjach, robiłeś tam jakies testy Play? Wybór operatora jest prawidłowy i praktycznie jedyny, bo reszta tam nie istnieje, ale jest konieczna weryfikacja pasm LTE i parametrów sygnału na nich dla Play w tej lokalizacji. Uruchomiona stacja bazowa Play w Janowicach na 99% działa w agregacji LTE2100+1800+800, posiada 3 sektory z czego jeden skierowany na Wysieradz, dosył radiolinią 242 Mb/s z BTS-a węzłowego na światłowodzie Porszewice.
    Router OK, ale wersja B628-350, cena 600 zł też, ale podstawą jest weryfikacja po IMEI jak z drugiej ręki, odległość od stacji bazowej około 2 km, w PlaY liczy się z takiego BTS-a tylko agregacja LTE2100+1800 korzystająca z 2x15=30 MHz pasma, LTE800 na 5 MHz bez znaczenia, z założenia jest wolne i przeciążone, nie wnosi wiele do agregacji z pasmami pojemnościowymi LTE. Elektrośmieci z Signaflex oczywiście się nie bierze do ręki. Optymalne wyniki uzyskasz stosując router agregujący 2 pasma pojemnościowe LTE2100+1800, może to być B628-350, należy anteną zew. poprawić parametry sygnału na 1800-2100 MHz, tak aby uzyskać odpowiednie parametry sygnału na LTE2100/1800 zapewniające pracę w modulacji QAM256.
    Testy wykonane na zewnątrz na telefonie LTE z kartą Play i screeny z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US pokażą potrzebne dane. Do testów karta PLAY jeśli masz abonament lub pre-paid z taryfą odNowa za 5 zł i uruchomienie na nim 100 GB za darmo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20038469
    Shehulk
    Poziom 2  
    Dziękuje za obszerne wyjaśnienia.

Dzisiaj pojechałem na miejsce i trochę protestowałem. Okazało się, że sąsiad 2 domu dalej ma zamontowany na dachu wzmacniacz sygnału Playa i to pod jego „nadajnik” podłączał się telefon do Playa. Pomiary wykonałem na podwórku ok. 13:30
    Skompletowanie zestawu LTE: Huawei B628, Anteny Signaflex Dual Tajfun II 2x23dBi Skompletowanie zestawu LTE: Huawei B628, Anteny Signaflex Dual Tajfun II 2x23dBi Skompletowanie zestawu LTE: Huawei B628, Anteny Signaflex Dual Tajfun II 2x23dBi

Oraz wewnątrz domu po 20:00

Skompletowanie zestawu LTE: Huawei B628, Anteny Signaflex Dual Tajfun II 2x23dBi Skompletowanie zestawu LTE: Huawei B628, Anteny Signaflex Dual Tajfun II 2x23dBi

Chcąc sprawdzić nadajnik w Janowicach musiałem podjechać 500m do niego (godz. 18:40)
    Skompletowanie zestawu LTE: Huawei B628, Anteny Signaflex Dual Tajfun II 2x23dBi

Jak to można rozwiązać?
    Potrzebna będzie antena zewnętrzna nakierowana na Janowice? Czy wykorzystać wzmacniacz sąsiada i wystarczy router z małymi antenkami zewnętrznymi, ale w budynku?
    Tylko, że sąsiad zawsze może zmienić operatora albo przy rosnących rachunkach za prąd wyłączyć wzmacniacz.
  • REKLAMA
  • #4 20038479
    matek451
    Poziom 43  
    O czym ty piszesz, jaki wzmacniacz? Zgodnie z tym co napisałem BTS Janowice pracuje w agregacji 3 pasm LTE,testy pokazały jego potencjał bo to nowa, nieobciążona stacja bazowa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20038523
    Shehulk
    Poziom 2  
    Piszę o tym, że aplikacja netmonster pokazuje nadajnik Play „Wysieradz 3D”, który okazuje się wzmacniaczem sąsiada, co pokazałem też na printscreenach w poprzednim poście. Widać to tez na mapce z aplikacji.
  • REKLAMA
  • #6 20038555
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5396
    radekjaksa napisał:
    aplikacja netmonster pokazuje nadajnik Play „Wysieradz 3D”, który okazuje się wzmacniaczem sąsiada

Fajny ten sąsiad, nie ma zasięgu LTE, to sobie zamontował zabronione prawem urządzenie? :D
  • #7 20038619
    matek451
    Poziom 43  
    Test autora to nie żadne połączenie ze wzmacniaczem sygnału tylko z LTE2100 z 2 sektora na BTS-ie Janowice, na zewnatrz dostateczne parametry sygnału, do BTS-a jest około 2 km ale przez pola z widocznością anten, maszt ma 60m wysokości. Sektor na Wysieradz jest pusty, hula po nim wiatr a nie klienci stad dobre wyniki, niestety ale zastosowanie przez sąsiada nielegalnego wzmacniacza GSM skutkuje wprowadzaniem wielu szumów stąd SINR jest bardzo słaby, ograiczajacy pracę w wyzszej modulacji. W takich warunkach to nie jest żaden problem z zasiegiem, antena zewnętrzna do routera pozwoli korzystać swobodnie z internetu a wewnatrz domu bez żadnych wzmacniaczy GSM mozna korzystać z rozmów na telefonie. Na pasmach 800/900MHz sygnał w domu zapewne jest prawidłowy.
    Kwestią czasu jest wykrycie przez operatora tego wzmacniacza , to odludzie a ze stacji bazowej korzysta niewielu uzytkowników. Warto by tez pomóc operatorowi i zgłosić mu problem ze stosowaniem wzmacniaczy , kontrola PIR na tym terenie pozwoli ustalić kto korzysta i wkrótce po problemie a sasiad jak zapłaci karę to odejdzie mu ochota na stosowanie takiego szajsu. Są legalne sposoby na poprawę parametrów sygnału.
    Test pod BTS-em to sektor numer 1 czyli inny niz w domu. Parametry sygnału optymalne ale SINR fatalny.
    Ogólnie Play w okolicy i agregacja 3 pasm LTE to wypas, porzadny router LTE z 3 /2 CC CA i zewnętrzna antena na 1800-2100MHz załatwi sprawę.
    Aplikacja nie pokazuje adresu BTS-a tylko miejsca gdzie wykonano test a sama mapa NetMonster pokazuje często bzdury.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20038642
    Shehulk
    Poziom 2  
    OK, teraz wszystko rozumiem. Dziękuje ponownie za obszerny opis.
    Teraz by trzeba było wybrać jaką antenę i router kupić by jak najlepiej wyłapać sygnał z BTS, a jednocześnie jak najlepiej pokryć dom szybkim wifi. W ciągu paru/nastu miesięcy Toya ma doprowadzić światłowód, dlatego tez bym chciał router ten wtedy jako Router Wifi z funkcja failover na Playu.

1. Huawei B628-350 - nowy z Play za 649zl, agreguje 3 pasma, ale jak z wydajnością wifi?
    2. Tp-link Deco X20 4g - nowy 1000 zł, wifi 6 i mesh, ale nie udało mi się znaleźć nic o agregacji.
    3. Netgear Orbi LBR20 - używka 1000zl, ma wszystko, ale czy to już nie przerost $ nad moje potrzeby i warunki?

Macie jakieś inne propozycje?
  • #9 20038668
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20038711
    matek451
    Poziom 43  
    Z podanej trójki wykluczasz od razu TP-LINK, 6 KAT. LTE , na dodatek bez B1+B3. To taki MR600 z doklejonym MESH i w innej obudowie, wart z 400-500 zł jak ktoś ogóle kupi to nieświadomy co to za cudo.
    Z dwóch pozostałych, Soyealink B628-350 czyli 3CC CA QAM256 jako podstawowy router do LTE lub wspomniany LBR20 jako zaawansowany router z doskonałym MESH i LTE18 KAT. 4 CC CA QAM256, posiada failover, w przyszłości można skorzystać z niego do połączenia z siecią światłowodową gdyby do ciebie dotarła.
    Antena standardowo czyli Dual LTE1800-2100 z Cybertecha bo te dwa pasma w agregacji korzystające z 30MHz pojemności robią robotę, LTE800 na 5MHz zapewne i tak dziala dość słabo i doda trochę do agregacji 2 pasm pojemnościowych a na zewnatrz parametry sygnału nawet na antenie 1800MHz będą dostateczne.
    B628-350, posiada Wifi pracujace ze standardowymi mocami na 2,4 i 5GHz, w testach u mnie zasięg na B628 i LBR20 wypada podobnie, mierzony WiFi Analyzerem w kilku miejscach domu, przewaga LBR20 ujawnia się po zastosowaniu dodatkowych satelit MESH pozwalajacych uzyskiwać wysokie prędkości po WiFi w miejscach gdzie sygnał z B628 jest słaby.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20038769
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zestawu routera i anten do internetu LTE, preferując router Huawei B628 oraz anteny Signaflex Dual Tajfun II 2x23dBi. W dyskusji podkreślono znaczenie weryfikacji pasm LTE i parametrów sygnału w lokalizacji, zwłaszcza w kontekście operatora Play. Użytkownik przeprowadził pomiary sygnału i zauważył, że sąsiad korzysta z nielegalnego wzmacniacza sygnału, co wpływa na jakość sygnału. Wskazano na potrzebę zastosowania anteny zewnętrznej oraz rozważenie innych modeli routerów, takich jak Netgear Orbi LBR20, który oferuje lepsze możliwości agregacji pasm i funkcję failover. Zasugerowano również, że dla optymalizacji sygnału warto oddzielić potrzeby LTE od WiFi, a urządzenia wymagające dużego transferu powinny być podłączone kablem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA