logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup elektronarzędzi do remontu mieszkania: jakie marki, modele i półki cenowe?

balickitymoteusz 29 Maj 2022 07:51 765 10
  • #1 20038588
    balickitymoteusz
    Poziom 2  
    Witam , planuje remont mieszkania (gładzie malowanie usuwanie strych płytek i montaż nowych położenie nowych paneli) nie posiadam narzędzi więc potrzebuje kupić takie jak wkrętarka wiertarka wyrzynarka itp robiąc na budowach zazwyczaj używałem tego co było czyli niskiej jakości sprzętu dosyć
    mi to uprzykrzało życie . Pytanie do was jakiej firmy kupować narzędzia i czy lepiej do jednorazowego remontu kupić na kablu czy raczej iść już w bezprzewodowe no i jakie są zalety i wady średniej półki cenowej .
  • #2 20038618
    krisxxl
    Poziom 28  
    Ocena: 201
    Witam

Jest trochę zmiennych w Twoim zapytaniu: jaki masz budżet? Z jakiego materiału są ściany w remontowanym mieszkaniu (chodzi o potencjalne kucie, wiercenie, bruzdowanie)? Jeżeli to ma być jednorazowe użycie, to nie ma sensu iść w narzędzia akumulatorowe, poza wkrętarką. Czy bierzesz pod uwagę, że część narzędzi można wypożyczyć, skoro to robota jednorazowa?

Pozdrawiam

Krystian
  • #3 20038752
    balickitymoteusz
    Poziom 2  
    Budżet to raczej nie ma znaczenia bo mam odebrać klucze od mieszkania za 3 miesiące więc z każdej wypłaty mogę przeznaczyć ok 2 tyś co daje 6 tysięcy na kilka rzeczy , budynek jest wykonany z wielkiej płyty więc raczej twardo będzie , płytki które tam zostały po poprzednim właścicielu wyglądają na stare myślę że nie będzie dużego problemu ze skuciem, co do wypożyczenia myślałem nad tą opcją z tym że takie sprzęty jak wiertarka czy wkrętarka potrzebne są przy składaniu nowych mebli itp więc raczej wolał bym już mieć swoje , tym bardziej po tym jak składałem meble do pokoju śrubokrętami.
  • #4 20038773
    conrad9210
    Poziom 26  
    Ocena: 209
    Cześć, mam ważenie, że sam nie wiesz czego oczekujesz :) Narzędzia bateryjne kosztują o wiele więcej od tych na kablu. Mają tę wadę, że trzeba pamiętać o ładowaniu, mają mniejszą moc niż te na kablu i najważniejsze - by były naprawdę sensowne to muszą być markowe. Kto raz pracował na Hilti, Makita itp. nie powróci do marketówek.
    Jeżeli zamierzasz tylko przeprowadzić remont u siebie a nie zarobkować to kupuj narzędzia na kablu a nie na baterie.
    Do domowego zastosowania mogę polecić Bosch'a Profesionala. Będziesz zadowolony. Narzędzia są w miarę tanie, SDS około 600zł, itd. i bez problemu wbijesz się w żelbet. Pozdrawiam
  • #5 20038786
    balickitymoteusz
    Poziom 2  
    To prawda że nie wiem czego chcę , nie jestem specjalistą w tych sprawach dlatego założyłem ten temat wśród specjalistów żeby dostać podpowiedź. Nie będę na tych narzędziach zarabiać tylko tak jak pisałem potrzebuje ich dla siebie rzecz w tym że nie chce klnąc i wyzywać przy remoncie bo kupiłem dziadostwo po najniższych cenach, a nie chce znowu wydać całych oszczędności które będą później leżeć w szafie . dlatego twoją odpowiedź uważam za pomocną bardzo dziękuję i życzę udanej niedzieli.
  • #6 20038796
    conrad9210
    Poziom 26  
    Ocena: 209
    Zapomniałem dodać, że równie ważny jest dobór osprzętu. Kupuj markowe wiertła i tarczę. Oszczędzi Ci to czas i nerwy.
    Swego czasu pracowałem dużo Hilti TE 4-A22, robiła nieziemską robotę ale kosztuje kosmiczne pieniądze, na firmę warto wziąć w leasing. Za to jako narzędzia pomocnicze miałem Boscha Pro. U siebie remont (w żelbecie, łącznie z wycinaniem puszek koronką) zrobiłem Boschem GSB 18-2 RE 800W. I do tego wiertła Boscha. Miłej niedzieli :)
  • #7 20038808
    djramu
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Cześć,

Ja z kolei mam takie podejście:
    Używam często, lub do konkretnych (ciężkich) rzeczy - kupuję markowe, bo zakup się szybko zwróci.
    Używam rzadko, do lekkich prac - kupuję coś ze średniej półki.
    Użyję raz, może dwa - wypożyczam.
    Najtańszych nie kupuję bo szkoda mi pieniędzy.

Swoją drogą do majsterkowania w domu mogę polecić narzędzia Parkside. Czasem zdarzają się gorsze modele/egzemplarze, ale 3 letnia gwarancja robi swoje. Na ogół dają radę.

Jak kolega wyżej również polecam Bosch Professional. Marketowe młotowiertarki to zabawki w porównaniu z tym.
  • #8 20041685
    Spacewalker
    Poziom 33  
    Ocena: 551
    Na jeden remont, to zwykłe Graphite Ci styknie.
  • #10 20041696
    Spacewalker
    Poziom 33  
    Ocena: 551
    Masz też Dewalt, Milwaukee, tyle, że wydasz na to pewnie tyle, co na remont.
  • #11 20042154
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1050
    Metabo też w miarę.

Zależy co tam potrzebujesz, ale jeśli brać np. młotowiertarkę, wkrętarkę, szlifierkę 125mm, to można od razu kupić coś z ww. firm i będzie dobrze a nawet jakaś kasa z budżetu zostanie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie zakupu elektronarzędzi do remontu mieszkania, w tym wkrętarek, wiertarek i wyrzynarek. Użytkownik planuje remont w budynku z wielkiej płyty i poszukuje narzędzi, które będą trwałe i efektywne. Zwrócono uwagę na różnice między narzędziami akumulatorowymi a kablowymi, sugerując, że do jednorazowego remontu lepszym wyborem mogą być narzędzia na kablu, z wyjątkiem wkrętarki. Rekomendowane marki to Bosch Professional, Hilti, Metabo, Dewalt i Milwaukee, z naciskiem na jakość i trwałość narzędzi. Użytkownicy podkreślili również znaczenie dobrego osprzętu, takiego jak wiertła i tarcze, oraz możliwość wypożyczenia narzędzi do jednorazowych prac.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA