logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana dysków w QNAP TS-212 z 2TB na 4TB w RAID 1 - Jak bezpiecznie odłączyć dysk?

ITSSYSTEM 31 Maj 2022 14:46 4584 23
REKLAMA
  • #1 20042231
    ITSSYSTEM
    Poziom 5  
    Witam,
    Chcemy wymienić dyski na większe w QNAP TS-212 (aktualnie 2TB w RAID 1, docelowo 4TB w RAID 1). W zarządzaniu macierzami RAID udało się znaleźć opcję wymiany dysku (tak jak na zdjęciu poniżej). Pojawia się wtedy informacja, aby odłączyć dysk i tutaj nasuwa się pytanie.. Jak?

Wymiana dysków w QNAP TS-212 z 2TB na 4TB w RAID 1 - Jak bezpiecznie odłączyć dysk?

QNAP pracuje, dyski są w swoich kieszeniach przykręcone i podłączone kablami SATA. W nowszych QNAP'ach widziałem, że jest opcja wyciągnięcia kieszeni w której jest dysk i włożenia nowego dysku. W naszym modelu nie ma kieszeni dysków, więc jest ta wątpliwość, że odłączenie dysku od SATA na włączonym QNAP'ie to niezbyt bezpieczne rozwiązanie.

Kiedy wyłączyłem QNAP i włożyłem jeden nowy dysk z myślą, że odbuduje RAID na nowym dysku ze starego - nie włączył się i sypał błędem.

Ktoś ma jakiś pomysł jak to zrobić bez utraty danych?
  • REKLAMA
  • #2 20042359
    adamjk
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Fragment z podręcznika użytkownika w języku angielskim:

Expanding Capacity (Online RAID Capacity Expansion)
    Scenario
    You bought three 250GB hard drives for initial setup of a TS-509 Pro NAS and configured
    RAID 5 disk configuration with the three hard drives.
    A half year later, the data size of the department has largely increased to 1.5TB. In other
    words, the storage capacity of the NAS is running out of use. At the same time, the price of
    1TB hard drives has dropped to a large extent.
    Operation procedure
    In "Storage Manager" > "RAID Management", select the disk volume for expansion and click
    "Action" > "Expand Capacity".
    Click "Change" for the first hard drive to be replaced. Follow the instructions to proceed.
    1. When the description displays "Please remove this drive", remove the hard drive from
    the NAS. Wait for the NAS to beep twice after removing the hard drive.
    2. When the description displays "Please insert the new drive", plug in the new hard drive to
    the drive slot.
    3. After plugging in the hard drive, wait for the NAS to beep. The system will start
    rebuilding.
    4. After rebuilding has completed, repeat the steps above to replace other hard drives.
    5. After changing the hard drives and disk rebuilding has completed, click "Expand
    Capacity" to execute RAID capacity expansion.
    6. Click "OK" to proceed.
    7. The NAS beeps and starts to expand the capacity.
    Tip: After replacing the hard drive, the description field shows "You can replace this drive". This
    means you can replace the hard drive to a larger one or skip this step if the hard drives have been
    replaced already.
    Caution: When the hard drive synchronization is in process, Do NOT turn off the NAS or plug
    in or unplug the hard disk drives.
    The process may take from hours to tens of hours to finish depending on the drive size. Do
    NOT turn off the NAS during this process.
    After RAID capacity expansion has finished, the new capacity is shown and the status is
    "Ready". You can start to use the NAS. (In the example you have 1.8TB logical volume.)

Warto czytać instrukcje ze zrozumieniem.
  • #3 20043259
    ITSSYSTEM
    Poziom 5  
    Dzięki za odpowiedź. Niestety, ale w temacie napisałem informację, aby uniknąć tego typu odpowiedzi.

Twoje rozwiązanie faktycznie zda egzamin przy QNAP'ie, który wygląda w ten sposób:

Natomiast nasz QNAP wygląda w ten sposób.

A moje pytanie było bardziej o to, czy odłączając dysk "na żywca" przy włączonym serwerze i wyciągając z niego kable SATA, a następnie podłączając te same kable SATA do nowego dysku - czy to jest bezpieczne dla danych i dla samego dysku.
  • #4 20043299
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Nie próbowałem tego, ale wydaje mi się, że można, po zakończeniu określonego etapu sygnalizowanym dźwiękowo, zamknąć (jest jakaś procedura?) całość, wymienić dysk i włączyć ponownie. Powinno chyba kontynuować. Instrukcja jest ogólna, dotyczy również tego modelu. Tam jest tylko ostrzeżenie, że nie wolno wyłączać zanim się dany etap nie zakończył. To moja sugestia, nie znam tego konkretnego modelu.
    Jeszcze rada starego admina. Zawsze warto mieć jeszcze backup. Wiem, że to dodatkowy dysk (USB), leżący potem na półce, ale sprawdza się taka zasada.
  • #5 20043375
    KOCUREK1970
    Ocena: 5400
    ITSSYSTEM napisał:
    czy odłączając dysk "na żywca" przy włączonym serwerze i wyciągając z niego kable SATA, a następnie podłączając te same kable SATA do nowego dysku - czy to jest bezpieczne dla danych i dla samego dysku.

Serwer powinien mieć funkcję hotswap, czyli że można odłączać dyski na żywca.
    Sprawdź w instrukcji czy tak jest.
  • #6 20043968
    jprzedworski
    KOCUREK1970 napisał:
    Serwer powinien mieć funkcję hotswap
    Z kilku źródeł wynika, że ten model nie ma.
    Wygląda na to, że kicha! Tekst z instrukcji (str. 50):
    Note: Online RAID capacity expansion, online RAID level migration, and RAID recovery are
    not supported by one-bay NAS models, the TS-210, and TS-212.

Instrukcja w załączniku.
    Załączniki:
    • 1000032_0.pdf (3.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 20046065
    ITSSYSTEM
    Poziom 5  
    jprzedworski napisał:
    KOCUREK1970 napisał:
    Serwer powinien mieć funkcję hotswap
    Z kilku źródeł wynika, że ten model nie ma.
    Wygląda na to, że kicha! Tekst z instrukcji (str. 50):
    Note: Online RAID capacity expansion, online RAID level migration, and RAID recovery are
    not supported by one-bay NAS models, the TS-210, and TS-212.

Instrukcja w załączniku.

Zgadza się, ten model nie ma opcji hot swap... Stąd moje zapytanie w jaki inny sposób można to wykonać bez utraty danych. Czy ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
  • #8 20046124
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 20046286
    KOCUREK1970
    @ITSSYSTEM
    O tym samym pomyślałem co Kolega @erbit

Wyłączyć serwer, wymienić dysk numer 2, włączyć serwer i poczekać tak długo aż odbuduje.
    Jeśli z dyskiem 2 wszystko będzie okej, czyli serwer go rozpozna, przeskanuje pewnie powierzchnię, zainicjuje, sformatuje i odbuduje.
    Jeśli to się powiedzie, znowu wyłączyć serwer, podmienić dysk ale teraz dysk numer 1 i reszta tak samo jak z dyskiem numer 2.

Biorąc jednak pod uwagę, że to stary serwer i jako taki w działaniu one nigdy nie był szybki, może się okazać, że odbudowanie jednego dysku będzie trwało tydzień - oczywiście serwer musi być włączony do prądu na okrągło.

U mnie na moim Synology DS713+, kiedy dodaje dysk 4 TB, sama jego inicjalizacja i sprawdzanie powierzchni, potem budowa partycji, sprawdzanie systemu plików trwa około 15 godzin - wspominam o tym dlatego, że ten Synology to znacznie wydajniejsza jednostka niż to co posiada Autor, a jednak trwa to tyle czasu.
  • REKLAMA
  • #10 20046293
    ITSSYSTEM
    Poziom 5  
    Generalnie próbowałem już tego co piszecie "Kiedy wyłączyłem QNAP i włożyłem jeden nowy dysk z myślą, że odbuduje RAID na nowym dysku ze starego - nie włączył się i sypał błędem. "

No chyba, że czerwona dioda i co jakiś czas sygnał dźwiękowy informował o tym, że trwa odbudowa?
  • #11 20046297
    KOCUREK1970
    @ITSSYSTEM
    No dobrze nie włączył się i sypał błędami, ale co było źródłem tych problemów?

Jesteś na 1000% pewien, że te dyski są sprawne technicznie?
    Jeśli one nawet są nowe, nie znaczy że są sprawne!
  • #12 20046309
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 20046310
    ITSSYSTEM
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    @ITSSYSTEM
    No dobrze nie włączył się i sypał błędami, ale co było źródłem tych problemów?

Jesteś na 1000% pewien, że te dyski są sprawne technicznie?
    Jeśli one nawet są nowe, nie znaczy że są sprawne!

Jestem pewny, że są sprawne. A źródło problemów.. Po włożeniu starego dysku odpalił się normalnie, więc stawiam właśnie na dysk, że nie wykrył tego od RAID'u.
  • REKLAMA
  • #14 20046325
    KOCUREK1970
    @ITSSYSTEM
    A jaki to jest dysk, w sensie typ marka model?
    To nie jest tak, że każdy dysk jaki tylko włożysz zadziała.
    Qnap, Synology, mają swoje listy kompatybilnych dysków (i nie tylko dysków) - sprawdź, czy ten dysk który posiadasz, jest na liście tej kompatybilności.

To by musiały być dyski z rodziny PRO/KORPO - do budowy macierze raid, niestety nie nadają się wszystkie dyski.
    Na przykład nie nadają się dyski z rodziny green, blue, często standardowe komputerowe.
  • #15 20046328
    ITSSYSTEM
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    @ITSSYSTEM
    A jaki to jest dysk, w sensie typ marka model?
    To nie jest tak, że każdy dysk jaki tylko włożysz zadziała.
    Qnap, Synology, mają swoje listy kompatybilnych dysków (i nie tylko dysków) - sprawdź, czy ten dysk który posiadasz, jest na liście tej kompatybilności.

Aktualnie w środku jest WD RED 2 TB, a ma wejść WD RED 4 TB.. Więc nie powinno być żadnego problemu.
  • #16 20046340
    KOCUREK1970
    @ITSSYSTEM
    A skąd wiesz, że te dyski są sprawne, gdzie i jakie sprawdzałeś poza serwerem?

Te standardowe WD RED, z tego co widzę padają jak muchy.

Natomiast jeśli ponad wszelką wątpliwość, jesteś pewien że te dyski są sprawne - to zrób taki eksperyment (który w sumie może się okazać że i tak będziesz musiał zrobić, jako standardowe działanie), czyli wyjmujesz obydwa dyski które teraz tam siedzą, wkładasz dwa nowe dyski, budujesz macierz i czekasz co z tym zrobić serwer.
    Potem przekładasz wszystko jak bylo wcześniej, kopiujesz zawartość macierzy niestety na kolejny dysk, potem z powrotem wykładasz te stare dyski kładziesz już nowe zbudowane i, z tego dodatkowego dysku tej kopii przenosisz wszystko na zbudowaną wcześniej macierz.

Ale teraz sobie pomyślałem jeszcze o czymś, czy jesteś absolutnie pewien że ten serwer w ogóle obsługuje dysk pojedynczą sztukę 4TB?
    Być może takiej pojemności nie obsługuje kontroler serwera i oprogramowanie?
  • #18 20046890
    KOCUREK1970
    @ITSSYSTEM
    jprzedworski napisał:
    Tu jest lista zgodnych dysków:

Według tego, 4TB obsługuje, ale dysk musi mieć odpowiednie firmware (czerwona ramka), Autor ma dyski WD, więc takie wywołałem do tabelki:

Proszę spojrzeć również na screena co wstawiam (czerwona ramka).
    Bo wychodzi, że maksymalna łączna pojemność dysków to 6TB:
  • #19 20049800
    ITSSYSTEM
    Poziom 5  
    Czyli jak? Wychodzi na to, że 4TB w RAID 1 to dla niego za dużo?
  • #20 20050053
    KOCUREK1970
    @ITSSYSTEM
    Po pierwsze wychodzi, że dyski muszą mieć odpowiednie oprogramowanie.
    Po drugie wychodzi, że łączna pojemność dysków będzie przekroczona.

Nie jest żadną tajemnicą, że bardzo często to co pisze sam producent, nie zgadza się z tym co jest w rzeczywistości - trudno mi powiedzieć jak jest tutaj.
  • #21 20050383
    jprzedworski
    1. Rzeczywiście specyfikacja się może, choć nie musi, zmieniać w czasie. Miałem pod opieką Synology - dwa różne NAS-y przez chyba prawie 8 lat. W tym czasie nowe wersje systemu operacyjnego (regularnie aktualizowane) pozwalały na coraz większe dyski, choć dokumentacja zawierała jeszcze stare informacje.
    2. Lista rekomendacji dysków oznacza głównie to, że dany model dysku z danym firmware-m przeszedł pozytywnie test producenta. Nie znaczy, że inne z pewnością nie zadziałają, ale producent nie gwarantuje tego.
    Znalazłem taki kawałek z Forum QNP (co znaczy Raw Capacity):
    https://forum.qnap.com/viewtopic.php?t=140837
    Ja bym się trzymał rekomendowanej pojemności dysków, a nie sumy.
  • #22 20050459
    KOCUREK1970
    @ITSSYSTEM
    jprzedworski napisał:
    Ja bym się trzymał rekomendowanej pojemności dysków, a nie sumy.

https://pl.wikipedia.org/wiki/RAID
  • #23 20050729
    jprzedworski
    Mnie chodziło o to określenie "Maximum Raw Capacity". Czy liczyć to jako sumę dysków, czy jak jeden dysk, bo to przecież mirror. W tym NASie właściwie tylko RAID 1 ma sens - tylko dwa dyski. Moim zdaniem, jeśli zastosujemy dyski z rekomendowanej listy, to nie musimy się nad tym zastanawiać. W swojej pracy nigdy nie miałem takiego dylematu. Wkładałem maksymalne rekomendowane dyski, co jakiś czas większe (postęp w dyskach i systemie operacyjnym NASa i działało. A trochę tego było. W dokumentacji Synology nigdy nie spotkałem ograniczeń na "Raw Capacity", była tylko lista rekomendowanych dysków. Inna rzecz, że to zawsze był hot-swap, więc łatwiej. Na QNAPie nie pracowałem, ale to raczej podobne.
  • #24 21720251
    __lEszEk__
    Poziom 1  
    Zgodnie z informacją podawaną przez producenta:
    https://www.qnap.com/pl-pl/how-to/faq/article/how-do-i-replace-hard-drives-for-a-qnap-nas-that-does-not-support-hot-swapping

Wymiana obu zdrowych dysków w celu zwiększenia pojemności pamięci masowej

Jeśli chcesz zaktualizować do dysków o większej pojemności:
    1. Utwórz kopię zapasową wszystkich danych z NAS.
    2. Wyłącz NAS i wymień oba dyski na nowe.
    3. Włącz NAS i zainicjuj system. To utworzy nową pulę pamięci masowej RAID 1.
    4. Przywróć swoje dane z kopii zapasowej.

Uwaga
    Nie można rozszerzyć pojemności RAID 1 na NAS bez możliwości wymiany dysków podczas pracy, wymieniając jeden dysk na raz. Musisz wymienić wszystkie dyski i odbudować wolumen RAID od podstaw.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany dysków w QNAP TS-212 z 2TB na 4TB w konfiguracji RAID 1, zwracając uwagę na brak obsługi hot-swap w tym modelu. Model TS-212 nie wspiera online RAID capacity expansion ani wymiany dysków podczas pracy, co potwierdza dokumentacja producenta. Próba wymiany pojedynczego dysku na włączonym urządzeniu poprzez odłączenie kabla SATA jest ryzykowna i niezalecana. Zalecanym sposobem jest wykonanie pełnej kopii zapasowej danych, wyłączenie NAS, wymiana obu dysków na nowe o większej pojemności, inicjalizacja nowej macierzy RAID 1 i przywrócenie danych z backupu. Dyskusja podkreśla konieczność stosowania dysków kompatybilnych z QNAP, najlepiej z serii WD RED z odpowiednim firmware, oraz zwraca uwagę na ograniczenia maksymalnej pojemności obsługiwanej przez TS-212 (maksymalna łączna pojemność około 6TB). Proces odbudowy macierzy może trwać długo, a niektóre próby wymiany pojedynczego dysku kończyły się błędami i brakiem rozpoznania nowego dysku przez system. Wskazano również, że nie wszystkie dyski są odpowiednie do RAID, a dyski z serii Green lub Blue mogą nie działać poprawnie. Ostatecznie, bez możliwości hot-swap, bezpieczna wymiana wymaga wyłączenia urządzenia i wymiany obu dysków jednocześnie z przywróceniem danych z backupu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA