Proszę o pomoc w następującej sprawie. Od 2 lat posiadam serwer NAS PR4100 kupiony po bardzo niskiej cenie, w środku dyski WD Purple, WD Red, WD Ultrastar 8 TB w Raidzie 1 parami. Wszystko działało dobrze, dysk jest podpięty do UPS kablami zasilającymi i kablem USB. Raz czy dwa razy nie było prądu, UPS piszczał, ale tak ma być, przynajmniej w teorii PR4100 ma dowiedzieć się o braku prądu kablem USB i się bezpiecznie wyłączyć. Wczoraj NAS zaczął świecić na wszystkich 4 dyskach czerwonymi diodami, czasami pokasuje niebieskie światło na dyskach 3 i 4, a czasami wszystkie czerwone. Informuje o power loss na porcie 1 (nie pamiętam czy port czy input czy co innego) ale wymiana dysku w slocie 1 niczego nie zmieniła. Informuje o uszkodzeniu wszystkich 4 dyskow. Dyski po wyjęciu i połączeniu kablem do laptopa reagują ale nie mogę nic zobaczyć bo raz że partycja ma 16 TB (w sumie dziwne bo był raid 1) i GPT i chroniona.
I teraz pytania.
1. Jak odzyskać dane z dysków, Windows mówi, że partycja GPT chroniona i nic nie mogę zrobić, wszystkie opcje wyszarzone
2. Czy dobrze mi się wydaje, że problem dotyczy raczej NASa niż wszystkich czterech dysków
3. Zasilacze są ciepłe ale nie wiem jak je sprawdzić - czy to może być problem z zasilaczem?
4. Jak sprawdzić co jest źródłem problemu, czy to może być nieudana aktualizacja - NAS nie pozwala nic robić tylko mówi że trzeba wymienić wszystkie 4 dyski i wtedy wcisnąć "continue"
5. Czy PR4100 jest kiepski i mam za swoje że używam i pozbyc się jak najszybciej.
6. Do jakiego innego NASa mogę włożyć te dyski aby je odczytał.
7. Jeżeli kupię inny PR4100 to czy bez dodatkowej konfiguracji poradzi sobie z przełożonymi dyskami czy to nic nie da.
I teraz pytania.
1. Jak odzyskać dane z dysków, Windows mówi, że partycja GPT chroniona i nic nie mogę zrobić, wszystkie opcje wyszarzone
2. Czy dobrze mi się wydaje, że problem dotyczy raczej NASa niż wszystkich czterech dysków
3. Zasilacze są ciepłe ale nie wiem jak je sprawdzić - czy to może być problem z zasilaczem?
4. Jak sprawdzić co jest źródłem problemu, czy to może być nieudana aktualizacja - NAS nie pozwala nic robić tylko mówi że trzeba wymienić wszystkie 4 dyski i wtedy wcisnąć "continue"
5. Czy PR4100 jest kiepski i mam za swoje że używam i pozbyc się jak najszybciej.
6. Do jakiego innego NASa mogę włożyć te dyski aby je odczytał.
7. Jeżeli kupię inny PR4100 to czy bez dodatkowej konfiguracji poradzi sobie z przełożonymi dyskami czy to nic nie da.