logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] WD PR4100 RAID 1 – czerwone diody, power loss, uszkodzone dyski, brak dostępu do danych

jowyma 23 Wrz 2025 21:38 426 17
REKLAMA
  • #1 21698613
    jowyma
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    Proszę o pomoc w następującej sprawie. Od 2 lat posiadam serwer NAS PR4100 kupiony po bardzo niskiej cenie, w środku dyski WD Purple, WD Red, WD Ultrastar 8 TB w Raidzie 1 parami. Wszystko działało dobrze, dysk jest podpięty do UPS kablami zasilającymi i kablem USB. Raz czy dwa razy nie było prądu, UPS piszczał, ale tak ma być, przynajmniej w teorii PR4100 ma dowiedzieć się o braku prądu kablem USB i się bezpiecznie wyłączyć. Wczoraj NAS zaczął świecić na wszystkich 4 dyskach czerwonymi diodami, czasami pokasuje niebieskie światło na dyskach 3 i 4, a czasami wszystkie czerwone. Informuje o power loss na porcie 1 (nie pamiętam czy port czy input czy co innego) ale wymiana dysku w slocie 1 niczego nie zmieniła. Informuje o uszkodzeniu wszystkich 4 dyskow. Dyski po wyjęciu i połączeniu kablem do laptopa reagują ale nie mogę nic zobaczyć bo raz że partycja ma 16 TB (w sumie dziwne bo był raid 1) i GPT i chroniona.
    I teraz pytania.
    1. Jak odzyskać dane z dysków, Windows mówi, że partycja GPT chroniona i nic nie mogę zrobić, wszystkie opcje wyszarzone
    2. Czy dobrze mi się wydaje, że problem dotyczy raczej NASa niż wszystkich czterech dysków
    3. Zasilacze są ciepłe ale nie wiem jak je sprawdzić - czy to może być problem z zasilaczem?
    4. Jak sprawdzić co jest źródłem problemu, czy to może być nieudana aktualizacja - NAS nie pozwala nic robić tylko mówi że trzeba wymienić wszystkie 4 dyski i wtedy wcisnąć "continue"
    5. Czy PR4100 jest kiepski i mam za swoje że używam i pozbyc się jak najszybciej.
    6. Do jakiego innego NASa mogę włożyć te dyski aby je odczytał.
    7. Jeżeli kupię inny PR4100 to czy bez dodatkowej konfiguracji poradzi sobie z przełożonymi dyskami czy to nic nie da.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21698786
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    cytat z opisu :
    ''Liczne opcje RAID pomagają zabezpieczać Twoją cyfrową bibliotekę w dowolny sposób, a ochrona hasłem i 256-bitowe szyfrowanie wolumenów AES chronią pliki przed niepowołanym dostępem."

Hasło znasz?
    1.Kolejność dysków w Raid zapisałeś na dyskach mazakiem przed ich wyjmowaniem?

Po minus zero Jeśli dane są bardzo ważne oddaj to do serwisu odzyskującego dane profesjonalnie
    Po zero wykonaj kopie po sektorowe każdego z nich na inne nowe sprawne dyski i tylko na tych kopiach działaj
    Po pierwsze podaj SMART wszystkich osobno 4 dysków.
    Po drugie Trzeba je najpierw odszyfrować żeby odzyskać dane.

4.Tak to może być nieudana aktualizacja, a ją robiłeś?

7.Jeśli to szyfrowanie na poziomie sprzętowym to zakup drugiego PR4100 nic ci nie da.

Dodano po 8 [minuty]:

PR4100 ma sprzętowe szyfrowanie AES 256-bit (realizowane przez procesor Intel Pentium N3710 z funkcjami AES-NI).
    Szyfrowanie nie działa „na macierzy RAID” jako takiej, tylko na poziomie wolumenu/udziału – czyli tworzysz zaszyfrowany wolumen przy jego konfiguracji w panelu administracyjnym.
    jeśli RAID 1 jest aktywny, to dane są najpierw szyfrowane, a dopiero potem zapisywane równolegle na obu dyskach (tak samo odszyfrowywanie działa w drugą stronę).

Klucz szyfrujący jest generowany w momencie zakładania szyfrowanego wolumenu i przechowywany w systemie (z możliwością eksportu/backup key) - masz wyeksportowaną - zrobioną kopię tego klucza? A system na nim działa?

Dodano po 6 [minuty]:

Raczej bardziej pod linuksem niż pod windows podziałać musisz

Dodano po 8 [minuty]:

Jeśli dyski były połączone 2 x po 2 to musisz zabezpieczyć 2 klucze szyfrujące przy pomocy panelu administracyjnego NAS WD PR4100.
    Bez nich nikt nic nie odzyska.
    Jeśli dane zapisywały się na jednym i na drugim dysku w teorii wystarczą po 1 dysku z każdej pary.

Dodano po 24 [minuty]:

WD PR4100 miał liczne poważne luki bezpieczeństwa (miałeś go podpiętego do internetu? może to nie awaria?) :
    CVE-2022-29841
    CVE-2021-36224
    CVE-2022-23121
    CVE-2024-22170
    CVE-2022-22991
    CVE-2021-44142
    CVE-2019-9951

Dodano po 1 [minuty]:

My Cloud OS 5 Firmware 5.31.101, opublikowana 2 maja 2025 roku była ostatnia.
  • #3 21698866
    jowyma
    Poziom 23  
    NAS nie był wystawiony w internecie (opróćz PR4100 mam jeszcze Synology 423+ i ten jest, ale nie PR4100). Dyski nie byly szyfrowane. Dyski mam wyjęte w kolejności w jakiej byly w NASie, za chwilę je opiszę, żeby się nic nie pomyliło. PR4100 jest podłączony do Zasilacz UPS APC BX950UI 950 VA z nowym akumulatorem. Dzisiaj wieczorem włączę Ubuntu i sprawdzę czy coś mogę otworzyć, sprawdzę też i wkleję raporty SMART. Czy warto kupić i podmienić UPSa - jeżeli tak, to którego z listy.
    Lista używanych zasilaczy UPS APC z cenami w złotówkach widoczna na ekranie
  • Pomocny post
    #4 21698887
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    "Kolejność dysków w Raid zapisałeś na dyskach mazakiem przed ich wyjmowaniem? " - aktualne ?
    Na początek zrób kopie posektorowe wszystkich dysków (pamiętaj o numerch z pkt. wyżej).
  • #5 21698915
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2327
    Przed podłączeniem tych dysków powinieneś prewencyjnie wyłączyć obsługę funkcji TRIM. Nie podałeś modeli dysków, a przy ich pojemnościach jest ryzyko, że niektóre z nich mogą wykorzystywać technologię SMR.

jowyma napisał:
    Dyski nie byly szyfrowane
    - pokaż, jak partycjonowanie tych dysków widzi DMDE, bo na razie zarówno informację o tym, że był to RAID1, jak i o szyfrowaniu możemy traktować jako co najwyżej niepotwierdzone hipotezy.

Modele dysków i SMARTy mile widziane. Kopia posektorowa też wskazana, aczkolwiek jeśli dyski się uruchamiają, są poprawnie rozpoznawane i nie dają niepokojących objawów, jakieś wstępne rozpoznanie struktury logicznej / weryfikację, czy faktycznie były szyfrowane i czy faktycznie to RAID 1 możesz przeprowadzić i bez tego. Pamiętaj, by niczego na tych dyskach nie zapisywać, nie inicjalizować ich, nie formatować - wszystkie ruchy konsultuj na forum.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #6 21699326
    jowyma
    Poziom 23  
    Ubuntu widzi dysk, ale informuje, że nie zna formatowania "pmbr". DMDE pokazuje to, co poniżej, dysk WD Purple 8 TB.

Okno DMDE pokazujące szczegóły dysku WD 8 TB z informacją o możliwych problemach z adresowaniem

Okno DMDE z listą partycji na dysku WD 8 TB z systemami plików NTFS i Ext4

Widok DMDE i CrystalDiskInfo pokazujący partycje i dane SMART dysku WD 8 TB

Dysk 2 nie ma logo, ma PN: 2m2101-899, SN: QNVZAVCJ

WD PR4100 RAID 1 – czerwone diody, power loss, uszkodzone dyski, brak dostępu do danych

WD PR4100 RAID 1 – czerwone diody, power loss, uszkodzone dyski, brak dostępu do danych

Dysk 3: Western Digital DC HC320 (Ultrastar)

Dysk 4: Western Digital DC HC320 (ultrastar):

• REKLAMA
  • #7 21699334
    kaleron

Trochę niespójnie to wygląda. Ty wiesz, jaki tam miałeś system plików? Bo wstępnie spodziewałem się Exta, ale z tego, co widzę, to NTFS wygląda wiarygodniej. Jeśli inicjalizowałeś lub formatowałeś dysk, tworzyłeś nowe partycje, używałeś jakichkolwiek narzędzi do naprawy struktur logicznych albo zrobiłeś inną głupotę, to napisz o tym, bo to i tak wyjdzie w analizie, a napisanie prawdy oszczędzi dużo czasu.

Co się dzieje, jak na widocznych partycjach klikniesz "otwórz wolumin"?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #8 21699351
    jowyma
    Poziom 23  
    Dyski były kupione jako używane, mialy 18 - 20 tys godzin - jakiś rok temu o ile dobrze pamiętam. Nic nie robilśmy z nimi wiecej niż wlożenie do PR4100 i ustawienie parami Raid 1. NAS dość długo sobie je formatował (chyba 2 dni) i wszystko działało ok.
    Pamiętam, że parę tygodni temu ktoś remontował mieszkanie i wywaliło prąd w całym bloku. UPS piszczał i chyba należało wylączyć ręcznie NASa ale nie wyłączyliśmy. Ale byl UPS spięty kablem komunikacyjnym do NASa. Tak czy siak potem wszystko działało poprawnie. Aż do przedwczoraj.
    Teraz NAS z wyjętymi dyskami wyświetla "Name: " czyli zachętę do logowania ale przy probie logowania każe wlożyć dyski, albo mówi o błędzie.
    Oryginalne zasilacze na wymianę już idą z Irlandii, ale był jeden redundantny więc kurczę ciężko mi uwierzyć, że obydwa się zepsuły...
    UPSa nowego mogę kupić, tylko nie wiem czy robi różnicę którego (zdjęcie powyżej z takich cenowo do przeżycia).

Po zastanowieniu..
    Na samym początku mogło dość do przerwania formatowania i ponownego ustawienia raid 1. Ale to na samym początku, potem jak już zgłosił, że sformatował to już nikt nic nie robil. Wszystko dzialało dobrze i nikt nie majstrował przy tym, chociażby dlatego, że to było zamknięte w NASie.

Jestem teraz na dysku 3 i wchodzę do woluminu:

Tak się zastanawiam, czy to, że to idzie po kablu USB jakoś nie wpływa na wyniki?

Jakby co, to za tydzien będę mieć inny PR4100... Może wcześniej, zobaczymy... Tylko nie wiem czy przenosić dyski bo gdzieś tam piszą, że zmiana spowoduje utratę wszystkich danych.... Kurczę, jeżeli tak, to niezbyt dobrze to wszystko rozwiązali, że nie mogę przenieść dysków ani odczytać partycji na zwyklym komputerze :(.
  • #9 21699389
    kaleron

Dyski 1 i 2 mogły być w RAID1 - porównaj ich zawartość w hex-edytorze, czy na pewno jest identyczna. Wybierz sobie kilkanaście sektorów losowo na przestrzeni całego dysku i sprawdź, czy są takie same. Otwórz wolumin NTFS i sprawdź, co tam jest. Miałeś tam 3 dyski?
    jowyma napisał:
    parami
    ? 3 jest nieparzyste, więc spodziewam się czwartego.

Wrzuć na forum 34 pierwsze sektory z każdego dysku (narzędzia->kopiuj sektory -> do pliku).

Analizę lepiej się robi na pliku binarnym, a nie na obrazku. Poza tym jak coś pokazujesz, lepszy jest widok hex-edytora, a nie interpretacji, bo wystarczy załadować złą templatkę i interpretacja może być myląca.

jowyma napisał:
    Tak się zastanawiam, czy to, że to idzie po kablu USB jakoś nie wpływa na wyniki?
    - tak, może się to rozbijać np. o obsługę sektorów 4 kB.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • REKLAMA
  • #10 21699390
    jowyma
    Poziom 23  
    Tak, dyski 1 i 2 były w raid 1 i potem osobny raid 1 był dla dysków 3 i 4. Ja powoli wgrywam dane o dyskach bo są cztery.
    Nie do końca rozumiem co mam zrobić, ale za chwilę przejdę z powrotem na dysk 1 i spróbuję skopiować co się będzie dało.
  • Pomocny post
    #11 21699402
    kaleron

Poczytaj:
    https://dmde.com/pl/manual/toc.html
    To pomoże Ci oswoić się z programem i ułatwi pracę.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #12 21699410
    jowyma
    Poziom 23  
    Na razie dysk 1, za dłuższą chwilę zgram z pozostałych dysków.
    Te różne partycje to może dlatego, że na tych dyskach były wydzielone miejsca dla różnych użytkowników - były w sumie z tego co pamiętam trzy konta, każde z osobnym loginem i hasłem.
    Zgodnie z instrukcjami w internecie kazali wyjąć dyski z NASa (oczywście, po jego wyłączeniu) i potem powoli wkładać po jednym. Czy to jest dobry pomysł - w ogóle, żeby je wkładać. I jeżeli tak, to faktycznie pojedynczo czy parami? NAS nie pozwala na wejście na panel bez włożonych dysków, internet odradza wkładanie nowych czystych że już potem nie odzyskam danych (podobno) z tych starych. Jakby co to 4 dyski inne mam i mogę włożyć.
    Tych danych było 16TB na dyskach, pewnie mniej ale nawet jeżeli to było 2 TB to kopiowanie tego kablem USB to będzie strasznie długo trwało.
    Załączniki:
    • Dysk1.bin (136 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #14 21700342
    kaleron

k45i89o98j66 napisał:
    zawiera tylko strzępy i zera.
    - bo MBRa i kompletnej tablicy GPT to już nie zauważyłeś? Wybacz, ale w tej dziedzinie to elementarz. Tak, jest parę rzeczy, jakie trudno zinterpretować bez szerszego kontekstu, dlatego cierpliwie czekam na pozostałe pliki od Autora. Ale już na podstawie tego można wytypować kolejne fragmenty dysku, gdzie warto pozaglądać. Np. sektor 0x600800.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • Pomocny post
    #15 21700353
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    OS Recertified OOS8000G był wparze z WDC wd84purz-85b2yy0 ?

HGST hus72bt8tale6l4 był w parze z HGST hus72bt8tale6l4 ?

HGST i WDC to znane dyski ale ten OOS co to za firma pierwszy raz słyszę o takiej marce.

OS Recertified OOS8000G nie był przypadkiem Recertified?

Dodano po 6 [minuty]:

Zrzut ekranu z narzędzia do analizy partycji dysku 8 TB z systemem plików GPT

Dodano po 11 [minuty]:

Podłączałeś te dyski do windows 10 lub 11?
  • Pomocny post
    #16 21700387
    kaleron

k45i89o98j66 napisał:
    OOS co to za firma pierwszy raz słyszę o takiej marce.
    - jakiś frajer klei naklejki na cudzych dyskach. Tak, w dodatku poserwisowych -
    k45i89o98j66 napisał:
    Recertified
    .
    Jakby sprawiał problemy sprzętowe, trzeba by było podrążyć i ustalić, co to jest, co powinno dać się w miarę łatwo zrobić np. Wiktorią lub MHDD.

Przy okazji widzę, że załadowałeś plik do DMDE, ale jak chcesz się takimi tematami zajmować, naprawdę warto ogarnąć podstawy struktur logicznych, by być w stanie je przeczytać bez templatek. Narzędzia potrafią być niedokładne, a czasem nawet wprowadzać w błąd. Dlatego poleganie na interpretacjach jest obciążone ryzykiem i warto sprawdzać u źródła.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #17 21702711
    jowyma
    Poziom 23  
    Przepraszam za opóźnienia, ale wczoraj zepsuł się komputer stacjonarny stojący koło PR4100. Już naprawdę nie wiem czy nie podejrzewać próby hakowania, bo komputer faktycznie był wystawiony do internetu (nie miał globalnego IP ale miał połączenie, ale mial pełnego Malwarebytes) w sumie ten sam problem co z PR4100 - dyski sprawne, tylko komputer nie startuje.
    Jestem po ładnych kilkudziesięciu godzinach proby naprawy systemu - bezskutecznej. Nie pomogła automatyczna naprawa, naprawy z poziomu wiersza poleceń (nie mam tylko odwagi zrobić formatu partycji z plikami startowymi), nie pomogło narzędze easeUS Windows Recovery. W ogóle go nie czyta. Wybieram F12 i komputer ma czarny ekran z niedziałąjącym wierszem polecenia, pojawia się ekran odzyskiwania systemu i cokolwiek tam nie wybiorę to i tak nie działa (typu odczytaj pendrive albo zmień opcje w UEFI, itd, itd - nic, ale to kompletnie nic nie działa).

Nie jestem w stanie w ogóle się dostać do Biosu, reset Biosu przez wyjęcie baterii też nic nie dał. Dyski sprawne. W sumie to podobnie jak z NASem. Dyski sprawne tylko system nie startuje.

Wierzyć mi się nie chce, że ktoś zhakował mi NASa i komputer stacjonarny niszcząc pliki Biosu ale albo to przypadek albo i nie.

Przed chwilą właśnie się okazało, że przeniesione dyski (nie były szyfrowane) do innego PCeta też nie są widziane przez tego PCeta - w ogóle!
    Dlatego nie kończę skanowania dysków z NASa, bo potrzebuję komputera do pracy i każda godzina bez sprawnego narzędzia to dla mnie wielki problem.

Przyznaję jednak, że płyta główna od początku zachowywała się niestabilnie, były ogromne problemy z instalacją Windows po raz drugi (po raz pierwszy zainstalowało się nie na dysku ssd na płycie głównej tylko na starym dysku talerzowym, który był oznaczany jako dysk 0 - a że miały tę samą pojemność to stąd pomyłka...). Trochę mam wysokie ciśnienie bo mnie stres zjada, więc nie napiszę jaka płyta bo mi trochę ciśnienie musi spaść i głowa zacząć normalnie pracować. Bodajże Gibabyte ale jak ochłonę to napiszę bo głowa mi praktycznie nie pracuje ze stresu.

Ten dysk "OS" powinien wzbudzić moje podejrzenia, ale niestety, dopiero teraz to widzę. Nie wiem czy mogę go podmienić na WD Red 10 TB (moje pozostałe dyski mają 8 TB, mam w rezerwie 10 TB), jeżeli nie pójdzie to dokupię jeszcze jeden 10 TB do kompletu.

(po chwili....)

Stres powoli opada, pojawia się zmęczenie, ale ponieważ trzeba było w ciągu 24h sprawdzić nowego PR4100 to śpieszę z radością napisać, że po zrobieniu raida 1 na innych dyskach 8 tb i potem wymianie na dyski ze starego PR4100, nowe urządzenie tylko zapytało czy zintegrować te dyski, zintegrowało i widzę pliki. Nie wiem jeszcze co z profilami użytkowników, więc może to być pyrrusowe zwycięstwo (dyski nie były szyfrowane ale moi domownicy zażądali profili użytkowników z hasłami....) ale widzę partycje więc jest nadzieja. Teraz robię to samo dla dysków 3 i 4, żeby sprawdzić że wszystko sprawne.

Chyba mnie dopadla jakaś skleroza bo mi się wydawało, że do PR4100 można dołożyć 2 kośc pamięci ddr3, ale nie widzę miejsca gdzie by to włożyć. W Synology jest miejsce z boku ścianki...

( po kolejnej chwili....)

Udało się! Nowy PR4100 odczytał pliki, widzę partycje i pliki w nich! Hip hip Hurra!!!

Zrzut ekranu z interfejsu MyCloud PR4100 z informacjami o stanie RAID

Eksplorator plików pokazujący zawartość folderu sieciowego MYCLOUDPR4100

(po nocy...)
    Stary PR4100 przy próbie resetu robi dyskotekę migając na zmianę wyświetlaczem i diodami, raz szybko, raz wolno. Zakładam, że to dowód uszkodzenia płyty głównej.
  • #18 21703972
    jowyma
    Poziom 23  
    Problem został rozwiązany przez zakup innego PR4100 i przeniesienie dysków. Nowokupione urządzenie tylko zapytało czy zintegrować te dyski i widzę wszystkie pliki. Dziękuję z całego serca za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz serwera NAS WD PR4100 z dyskami WD Purple, WD Red oraz WD Ultrastar 8 TB w konfiguracji RAID 1 zgłasza problem z czerwonymi diodami na wszystkich czterech dyskach oraz komunikatem o power loss na porcie 1. Dyski po wyjęciu są wykrywane przez system, jednak partycje o łącznej pojemności 16 TB są chronione i nieczytelne w systemie Windows. Dyski były używane, miały około 18-20 tys. godzin pracy i były podłączone do UPS APC BX950UI 950 VA z kablem USB do komunikacji z NAS. Po awarii zasilania NAS nie wyłączył się poprawnie, co mogło spowodować uszkodzenie macierzy RAID. Użytkownik próbuje odzyskać dane, korzystając z narzędzia DMDE na systemie Ubuntu, które wskazuje na nieznany format partycji (pmbr) i podejrzewa, że system plików to NTFS. Zalecane jest wykonanie kopii posektorowych dysków, analiza SMART oraz porównanie zawartości dysków w RAID 1 w hex-edytorze. Dyski 1 i 2 tworzyły jedną macierz RAID 1, a dyski 3 i 4 drugą. Wskazano na konieczność nieformatowania i nieinicjalizowania dysków oraz ostrożność przy ich ponownym wkładaniu do NAS, aby nie nadpisać danych. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące możliwego sprzętowego szyfrowania AES 256-bit, jednak użytkownik potwierdził brak szyfrowania. Wskazano również na potencjalne problemy z funkcją TRIM i technologią SMR w dyskach. Użytkownik rozważa wymianę UPS na inny model z listy dostępnych. Dodatkowo zgłoszono problemy z komputerem stacjonarnym podłączonym do tego samego środowiska, który nie uruchamia się i nie pozwala na dostęp do BIOS-u, co może wskazywać na szerszy problem sprzętowy lub atak hakerski.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA