logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] QNAP TS-231 - utrata zasilania, nie startuje, RAID0 1+1TB WD RED, odczyt danych po awarii NAS

yooshky 21 Lis 2023 10:34 1095 11
REKLAMA
  • #1 20825845
    yooshky
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Padł mi NAS QNAP TS-231. Stało się to po utracie zasilania. Był podłączony do UPS ale chyba nie zdążył się w pełni wyłączyć przed rozładowaniem akumulatora (trwa to zwykle kilkanaście minut). Efekt jest taki, że już nie startuje. Pojawia się krótki beep i miga status czerwony-zielony, f~1Hz. Dyski świecą na zielono (nie migają - brak operacji I/O), LAN miga (odbiera ramki). Objaw z dyskami i bez dysków jest taki sam. Na płycie głównej jest gniazdo CONSOLE (chyba PHR-4, czekam na wtyczkę, logika pewnie 3.3V), sprawdzę czy wyświetli jakieś komunikaty.
    Ale najważniejsze. W serwerze NAS była macierz RAID0 1+1TB (dyski WD RED dedykowane dla NAS). Dyski działały zawsze prawidłowo, brak błędów i anomalii w SMART. TS-231 już dawno miałem wywalić do elektrośmieci bo w chwili zakupu (~2014 r.) był to śmieć. Jednak spełniał najważniejsze dla mnie zadanie - magazyn danych i własna "chmura" dostępna zawsze i wszędzie. Żeby się zająć wymianą wiecznie brakowało mi czasu i ochoty. Dyski są zachowane w oryginale, nie robiłem z nimi na razie nic poza sprawdzeniem czy nie są ubite - nie są. Zanim zacznę się bawić zrobię kopie sektor po sektorze i będę się bawił na kopiach.

Pytanie 1: Czy jeśli podepnę sklonowane dyski do nowego NAS (QNAP TS-264-8G) w tej samej kolejności, będzie można automatycznie odbudować macierz? RAID0 założyłem żeby podwoić (teoretycznie) prędkość transferów i działało to super (mam/miałem prawie 2TB zdjęć i filmów rodzinnych z kilkudziesięciu lat - moje małe brzdące, wyjazdy, wakacje, urodziny, narodziny - wszystko ma wielka wartość sentymentalną).
    Nie chcę już wracać do RAID0 ale mógłbym wtedy zrobić kopię danych.

Pytanie 2: Czy muszę użyć oprogramowania zewnętrznego do odzyskiwania macierzy i bawić się np. na obrazach? Jeśli tak, to czy są darmowe narzędzia? Jeśli mam płacić kilkaset zł za oprogramowanie to może lepiej od razu zanieść dysk do firmy zajmującej się odzyskiwaniem (300-1000 zł za dysk)?
  • REKLAMA
  • #2 20825959
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    Sam zasilacz podmieniłeś?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20825964
    yooshky
    Poziom 11  
    sosarek napisał:
    Sam zasilacz podmieniłeś?

Nie. Wydaje się być sprawny, ale pomierzę lub podmienię.
  • #4 20825965
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    Powinieneś podmienić go w pierwszej kolejności by wykluczyć problem zasilania.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20825993
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2327
    Zrób tę kopię posektorową. Macierz możesz złożyć i w DMDE.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 20826252
    yooshky
    Poziom 11  
    kaleron napisał:
    Zrób tę kopię posektorową. Macierz możesz złożyć i w DMDE.

Tak będzie chyba najprościej i najtaniej (koszt programu w wersji podstawowej dla użytkownika domowego to 99zł). Już chyba nawet wersja demo pokaże czy da się poskładać RAID0.
    Jutro zrobię klony jak mi przyjedzie nowy NAS (TS-264) z nowymi dyskami (w tej chwili nie mam gdzie zrzucić 2TB) i spróbuję odzyskać macierz z obrazów.
  • #7 20828940
    yooshky
    Poziom 11  

Podmiana zasilacza, tak jak myślałem, nic nie dała.
    Obrazy dysków zrobione, brak błędów na dyskach.

Dysk z kieszeni 1 (dev1):
    Zrzut ekranu z partycjami dyskowymi oraz ich szczegółami.

Dysk z kieszeni 2 (dev2):
    Zrzut ekranu z oprogramowania do zarządzania partycjami dysków twardych, pokazujący szczegóły partycji.

Teraz zadziałam trochę po omacku bo nigdy tego nie robiłem. Złożyłem macierz w kolejności dev1+dev2, stripe 64 kB (niby domyślny w QNAP). Dziwnie to wygląda, drugi napęd widoczny jako nieprzydzielone miejsce...

Zrzut ekranu z konfiguracją macierzy RAID 0 z dwoma dyskami 932 GiB.
    Zrzut ekranu pokazujący układ partycji macierzy RAID-0 w programie do zarządzania dyskami.

Włączam skanowanie z nadzieją, że rano będą efekty....

Gdyby ktoś miał ochotę sprawdzić czy stripe jest prawidłowy i z partycjami wszystko OK:
    Image_dev1...0_2049.bin (1 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Image_dev2...0_2049.bin (1 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 20829003
    yooshky
    Poziom 11  
    Hetman RAID Recovery (wersja demo, portable) automatycznie, po zamontowaniu obrazów, wykrył macierz RAID i określił ją jako zdrową.
    Skanowanie trwało w ok. 15 minut. Są wszystkie foldery i pliki, na podglądzie wszystko się otwiera. Jednak żeby nie było za słodko, aby je skopiować muszę kupić licencję za ok. 600 zł (Home).
    Może jest ktoś w mojej okolicy kto dysponuje takim oprogramowaniem i zrobi mi odpłatnie kopię?
    Przynajmniej się uspokoiłem, bo wiem, że wszystko jest nieuszkodzone.

Stripe faktycznie wynosi 64kB.

Zrzut ekranu oprogramowania Hetman RAID Recovery z wykrytym zdrowym woluminem RAID i wyświetloną listą folderów.
  • REKLAMA
  • #9 20829005
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 647
    Żeby złożyc RAID0 w DMDE dla tej macierzy ustaw offset na 2120584 sektor dla obu dysków.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #10 20829012
    yooshky
    Poziom 11  
    Łukasz_W napisał:
    Żeby złożyć RAID0 w DMDE dla tej macierzy, ustaw offset na 2120584 sektory dla obu dysków.

Po ustawieniu offsetu dla obu dysków mam:

Zrzut ekranu programu DMDE z widokiem partycji i danych dysku.

Zrzut ekranu z programu do zarządzania partycjami pokazujący konfigurację RAID 0.

=================================

Z Hetman:
    Okno dialogowe z właściwościami partycji RAID w systemie plików Ext4. Okno ustawień właściwości RAID z wybranym typem RAID 0. Właściwości RAID z dwoma dyskami 922 GB w trybie RAID 0

Zrzut ekranu narzędzia do zarządzania dyskami, pokazujący dyski fizyczne i zamontowane partycje.

Zrzut ekranu z zarządzania partycjami dysków w systemie.

Zrzut ekranu zarządzania dyskami pokazujący woluminy i macierze RAID.

Zrzut ekranu przedstawiający zarządzanie dyskami w oprogramowaniu do odzyskiwania danych, z zaznaczeniem partycji RAID.

EDIT:

Troszkę naokoło, ale chyba będzie OK. Hetman bardzo ładnie i automatycznie poskładał wszystko do kupy. Nie pozwala zabrać plików (w wersji darmowej) ale pozwala utworzyć obrazy całych partycji a dalej w DMDE i z obrazami "gołych" partycji już nie ma problemu. Z resztą partycję bit po bicie można od razu zamontować w systemie. Jestem właśnie w trakcie robienia obrazu z obrazu ;)

Dodano po 11 [godziny] 27 [minuty]:

Widzę, że można uratować tego TS-231. Co prawda mam już TS-264-8G, ale stary mógłby robić jako backupowy sync.... Działał tyle lat bez awarii...
    Podłączyłem się do konsoli (RS-232, logika 3.3V). Widać błędy ale nie analizowałem niczego, wrzucam "na gorąco". Wygląda, że da się ożywić trupa jeśli znajdzie się wsad (np. przez tftp).
    Mogę się też zalogować (admin:admin) mogę też przerwać ładowanie jądra i tam też pojawiają się pewne opcje....
    Zrzut z konsoli: https://pastebin.com/8xZZEDS0
    Muszę założyć gdzieś wątek na ten temat...
  • #11 20831351
    yooshky
    Poziom 11  
    Zamykając temat, reasumując:

Utworzyłem obrazy bitowe dysków żeby nie bawić się dyskami fizycznymi. Dyski są nieuszkodzone ani fizycznie ani logicznie. Hetman RAID w wersji demo poskładał macierz RAID0 po zamontowaniu w nim obrazów posektorowych. Żeby skopiować pliki należałoby kupić wersję Home za >700 zł (~600 w black friday). Pozwolił za darmo zapisać obraz bitowy konkretnej partycji ("wyjąć" ją z RAID0). Dalej zamontowałem obraz (u mnie Ext4) pod Linux jak normalny dysk. Sprawdziłem też DiskInternals Linux Reader pod Windows który działał wyśmienicie w przeciwieństwie do ext2explore który wywalał się przy partycji niemal 2TB i niewiele był w stanie wyjąć z obrazu.
  • #12 20833050
    yooshky
    Poziom 11  
    Urzadzenie TS-231 udało mi się również odratować. Szczegóły w wątku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4016981.html

Niepotrzebne było to składanie i odzyskiwanie RAID0 :) Po odratowaniu NAS wszystko było gdzie powinno.
    Ale ciekawe doświadczenie. Na szczęście nie zakupiłem oprogramowania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z NAS QNAP TS-231, który przestał działać po utracie zasilania, mimo podłączenia do UPS. Po próbie wymiany zasilacza i wykonaniu kopii posektorowej dysków WD RED w macierzy RAID0, użytkownik zdołał złożyć macierz w programie Hetman RAID Recovery, który wykrył ją jako zdrową. Użytkownik rozważał zakup licencji na oprogramowanie, ale ostatecznie udało mu się odzyskać dane bez potrzeby zakupu, montując obrazy partycji w systemie Linux. Na koniec użytkownik odratował NAS, co potwierdziło, że dane były nienaruszone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA