logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować zdalny pulpit między Windows XP Pro w sieci lokalnej?

Zooropa 10 Lis 2005 12:46 46569 7
REKLAMA
  • #1 1970243
    Zooropa
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Chciałbym nawiązac połączenie między dwoma komputerami za pomocą zdalnego pulpitu. Są dwa komputery z systemami Windows XP Pro. Oba sprzęty są w sieci w bloku. Oba mają wewnętrzne IP. Jak w prosty sposób skonfigurować takie połączenie? Zalezy mi na informacjach typu krok po kroku. Czy w okienku logowania mam wpisać specyficzną ścieżke do tego kompa? Po sieci lokalnej wpisuje IP danego kompa a jak sie to ma gdy lacze sie przez Internet. Zalezy mi na prostych informacjach co i jak zrobić aby się połączyć.
  • REKLAMA
  • #2 1970603
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 50
    W komputerze HOST uruchomić usługę zdalnego pulpitu czyli panel sterowania-system-zdalny-zaptaszkować opcję zezwalaj na zdalny pulpit .Potem w drugim komputerze zainsatlować podłączanie zdalnego pulpitu z płyty instalacyjnej-tam jest opis - w skrócie :uruchom zadania dodatjkowe i potem podłączanie zdalnego pulpitu.W komputerach nie mających publicznego IP trzeba wpisać w połączeniu IP Hosta czyli np:123.23.222.11:3393- numer 3393 to port,który musi być otwarty w serwwerze- to już sprawa uzgodnienia z adminem sieci.Tyle w skrócie.
  • REKLAMA
  • #3 1970728
    grzegorzsawczak
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Co mają zrobić użytkownicy, którzy nie posiadają windows'a XP -> Zdalny pulpit.

Co zrobić by ktoś nieporządany nie przejął kontroli nad kompem zamiat nas.
  • REKLAMA
  • #4 1970852
    Zooropa
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    W komputerze HOST uruchomić usługę zdalnego pulpitu czyli panel sterowania-system-zdalny-zaptaszkować opcję zezwalaj na zdalny pulpit .Potem w drugim komputerze zainsatlować podłączanie zdalnego pulpitu z płyty instalacyjnej-tam jest opis - w skrócie :uruchom zadania dodatjkowe i potem podłączanie zdalnego pulpitu.W komputerach nie mających publicznego IP trzeba wpisać w połączeniu IP Hosta czyli np:123.23.222.11:3393- numer 3393 to port,który musi być otwarty w serwwerze- to już sprawa uzgodnienia z adminem sieci.Tyle w skrócie.

Czyli mam rozumieć, że po dokonaniu ustawień na obu komputerach, w polu gdzie mam wpisać numer IP komputera docelowego mam wpisać to IP wewnetrzne i po dwoch kropkach numer portu. Czy ma to byc IP ZEWNETRZNE? Z tego co wiem to musze ten port zaznaczyc w ustawieniach zapory w systemie.
  • #5 1971093
    jaroslawk
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    z tego co pamietam to port dla usługi RDP to 3389
  • REKLAMA
  • #6 1971849
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 50
    Ścieżka dostępowa musi być skierowana w stronę komputera host czyli tego,którego pulpit chcemy mieć do dyspozycji.Port rzeczywiście może mieć numer 3389.Port jest potrzebny najczęsciej (ale nie zawsze) wtedy gdy komputer nie posiada publicznego numeru IP czyli pracuje w intranecie.Port musi być odblokowany na serwerze zarządzającym podsiecią.Są oczywiście inne sposoby i programy do tego celu-tunelowanie albo aplikacje typy pcanywhere lub inne.Ponieważ jednak mowa była o XP na dwóch komputerach i to wersji Pro więc o tym pisałem.Swoją drogą wzrasta zamożność społeczeństwa skoro stać niektórych na zakup Windows XP w wersji Profesjonal....
  • #7 1972431
    djjanek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    To co kolega wyżej napisał to nie do końca prawda zawsze w komputerze do którego się łączymy musi byc otwarty port jak i z którego sie chcemy połączyć też nie wazne czy stałe czy zmienne IP prywatne czy publiczne (tak to jest jak dla nas drzwi do domu jak sa zamkniete nie wejdziesz) a jeśli korzystasz z prywatne IP (tj. masz w komputerze IP jak nap 192.168.... 10.0.... ) to na serwerze czy to routerze musi byc przekierowanie zrobione bo sie nie będą widziały komputery (przez judasza nie zobaczysz co jest w srodku w domu ale przez okienko to i owszem ) inaczej trochę jest jak to jest po sieci LAN wtedy nie muisz mieć zadnego przekierowania. Tak działaja LAN CZaty wtedy masz bezpośrenie połączenie. tylko jak chociaż na jednym użyswasz firewalla to pamiętaj że to on najcześciej odpowiada za blokowanie portów i wpuszczanie-wypuszczanie ruchu (jak tak gościu przed hiotelem otwiera dzwi i pilnuje zeby nikt niepowołany nie wszedł) POwodznia w konfiguracji :)
  • #8 1983875
    szpital
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zamiast Windowsowego zdalnego pulpitu można urzyć programiku VNC, jest darmowy, prosty w konfiguracji.
    Na serwerze (hoscie) instalujesz VNC SERVER a na kliencie-klienta.
    Połącznie polega na podaniu ip servwera. Połączenie może być zabezpieczone hasłem.
    Lepszy program to PCANYWHERE, ale jest płatny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby skonfigurować zdalny pulpit między dwoma komputerami z Windows XP Pro w sieci lokalnej, na komputerze host należy włączyć usługę zdalnego pulpitu poprzez Panel sterowania → System → Zdalny i zaznaczyć opcję zezwalania na zdalny pulpit. Na komputerze klienckim należy uruchomić program Podłączanie pulpitu zdalnego, dostępny w dodatkach systemowych lub na płycie instalacyjnej Windows XP. W sieci lokalnej do połączenia wystarczy podać wewnętrzne IP komputera hosta. Jeśli połączenie ma być realizowane przez Internet, konieczne jest użycie zewnętrznego IP oraz przekierowanie portu 3389 (domyślny port RDP) na routerze lub serwerze zarządzającym siecią, a także odblokowanie tego portu w zaporze systemowej. W przypadku prywatnych adresów IP (np. 192.168.x.x) bez przekierowania portów połączenie nie będzie możliwe z zewnątrz. Alternatywnie można użyć programów takich jak VNC (darmowy, prosty w konfiguracji) lub PCANYWHERE (płatny), które również umożliwiają zdalny dostęp do pulpitu. Należy pamiętać o zabezpieczeniach, aby zapobiec nieautoryzowanemu dostępowi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA