logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia 2004: Poszukiwany blacharz w Łodzi - rdzewiejące błotniki i progi

vodiczka 06 Cze 2022 22:29 1407 10
REKLAMA
  • #1 20050792
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4303
    Czy ktoś z kolegów może polecić blacharza w Łodzi lub w najbliższej okolicy?
    Rdzewieją błotniki przednie na styku z progami.
    Samochód: Skoda Fabia 2004 rok.
  • REKLAMA
  • #2 20053572
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    Ja mogę ci polecić mojego znajomego, jako blacharz jest dobry i tani w dzisiejszych czasach. Ale są pewne minusy również. Pierwszy minus terminy, terminy ma długie i dodatkowo istnieje możliwość poślizgu. Dajmy na to umawiasz się na 20.07, ale poprzednia robota się przedłużyła i się okazuje, że z 20.07 zrobiło się 07.08. Nie każdemu to odpowiada, a trzeba być na to przygotowanym u niego. Robi sam, więc tak bywa. Drugi minus nie jest to warsztat, tylko garaż, ale z wyposażeniem warsztatu. :)
    Jako zaletę podam, że robił mi kiedyś Astre F, wymieniał progi, nadkola i tylną podłużnicę. Auto śmigało jeszcze 4 lata u mnie i bez problemu przechodziło przeglądy, w końcu oddałem na złom, ale zaczęło gnić wszystko inne, za to jego robota była nadal w formie. W innym aucie robił mi podłogę, mało kto w ogóle chciał się brać za to, a jeśli już to ceny w okolicy 5000 (auto o wartości może 2000zł), z nim się dogadałem na 1000zł i do czasu oddania na złom zero kłopotów z podłogą. Poszło na złom, bo zaczęły gnić kielichy przednie, a był na nich numer VIN i nie warto było zaczynać naprawy.
    Jak chcesz poznać gościa odezwij się na PW, uprzedzam jedynie o wadach roboty u niego - terminy.
  • REKLAMA
  • #3 20053670
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3397
    vodiczka - dam Ci radę. Każdy samochód z vag'a ma tę przypadłość. Aby tego uniknąć lub przynajmniej zminimalizować należy najlepiej co roku zdemontować nadkola przednie i usunąć cały tam zalegający syf (błoto, liście itd).
  • #4 20053937
    vodiczka
    Poziom 43  
    Aleksander_01 napisał:
    vodiczka - dam Ci radę
    Dziękuję, rada dobra ale o 10 lat spóźniona ;)
  • REKLAMA
  • #5 20054095
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Jeszcze przynajmniej z 10 takich vagów zajeździsz, będziesz miał na zaśkę. :D
  • #6 20058314
    vodiczka
    Poziom 43  
    Jeżeli kupię nówkę, która wytrzyma tak samo długo jak Fabka to nawet jednej nie zajeżdżę.
  • #7 20058340
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Teściowa opowiadała mi jak przed wojną Żyd sprzedawał buty klientowi i je zachwalał
    - to bardzo dobre buty, będzie je pan miał do końca życia
    - to ja tych butów nie chcę, ja bym chciał zedrzeć ze 100 par takich butów
    - ja tylko żartowałem, już na wiosnę one się panu rozlecą

Klient musi usłyszeć to co chce, ech te mądrości narodu wybranego.

Albo to :
    Klient kupuje buty u Żyda w sklepie.
    Żyd - Pan przymierzy te buty, pan elegancki to buty też muszą być eleganckie.
    Klient - Ale te buty są bardzo drogie, kosztują aż 100 zł, a ja mam tylko 50 zł.
    Żyd - To nic nie szkodzi, pan zapłaci teraz te 50 zł pochodzi trochu w butach i potem przyniesie drugie 50 zł. Już pakuję ładne buty dla pana.
    Klient z zapakowanymi butami wyszedł ze sklepu a uczeń mówi do Żyda
    - ale szefie, pan go nie zna i na pewno nie odda tych 50 zł.
    - Odda, odda ja mu zapakowałem dwa lewe.
  • REKLAMA
  • #8 20058355
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Moja skodzianka 4 lata starsza.
    Błotniki w konkretnym kolorze są do dostania bez problemu, cena wcale nie straszna. W zeszłym roku wymieniałem u siebie, razem z nadkolami. Robota na podwórku, nie potrzeba specjalistycznych narzędzi, zajęło to mi około 2 godzin w tempie relaksacyjnym. Błotniki "made in Taiwan" ale nawet pasowały :D.
  • #9 20058496
    vodiczka
    Poziom 43  
    Aleksander_01 napisał:
    Teściowa opowiadała mi jak przed wojną Żyd sprzedawał buty klientowi i je zachwalał
    A co ja będę miał z czytania tych dowcipów :?: :D
    andk1eltd napisał:
    zajęło to mi około 2 godzin w tempie relaksacyjnym.
    Pod warunkiem, że się wie jak demontować ;)
    Oglądałem je pod tym kątem i nie wydaje się, że to trudna robota ale diabeł tkwi w szczegółach.
    Ile lat miała twoja Skoda gdy zaczęła rdzewieć :?:
  • #10 20058531
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6667
    Jak to w każdym aucie. Dół połączony mastyką. Więc wcale tak łatwo nie idzie.
  • #11 20060485
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    vodiczka napisał:
    Ile lat miała twoja Skoda gdy zaczęła rdzewieć

Na pewno była już pełnoletnia:)
    Jest z początku produkcji i chyba dlatego ocynk jest naprawdę solidny. Możliwe, że rdzy w tym miejscu nie było by i do tej pory ale kiedyś śfagier:) zawadził progiem o kawał betonu i była w tym miejscu naprawiana. Ogólnie oprócz tych końcówek błotników - już wymienionych - rdzy nie ma.
    Kiedyś w Corsie kilka lat próbowałem walczyć z rudą i poległem - Corsa skończyła na szrocie. W skodzie zadziałałem radykalnie, na drugim błotniku nie było jeszcze tak źle, mimo to wymieniłem. Myślę, że wystarczy do technologicznej śmierci pozostałości...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje blacharza w Łodzi do naprawy rdzewiejących błotników i progów w Skodzie Fabii z 2004 roku. Otrzymuje rekomendacje dotyczące blacharzy, w tym jednego, który jest dobry i tani, ale ma długie terminy realizacji. Wskazano również na problem rdzewienia w samochodach marki VAG oraz na konieczność regularnego czyszczenia nadkoli, aby zminimalizować ryzyko korozji. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z naprawami, w tym wymianą błotników i nadkoli, oraz podają, że dostępność części zamiennych jest dobra.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA