logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung Tab4 SM-T235 nie widzi satelitów, nie łapie sygnału GPS

harnasx 16 Cze 2022 13:21 1737 11
REKLAMA
  • #1 20063362
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    Cześć!

Dwa identyczne tablety Samsung Tab 4 (należące do syna i dziadka) zakupione ze 4 lata temu - bez żadnych ingerencji w soft przestały łapać sygnał gps ( nie wiem czy jednocześnie - dziadek przyjechał że nie działa mu nawigacja na tablecie - po wykonaniu wszystkiego co mi przyszło do głowy łącznie z przywróceniem do stanu fabrycznego - nadal nie łapie sygnału.
    Zainstalowałem apke GPS test free - usunąłem i zaktualizowałem A-GPS - nadal nic - żadnego satelity będąc na zewnątrz.
    Sprawdzam na tablecie syna - również zero sygnału gps.
    Tablety wyciągnięte z etui.
    Bez żadnych przygód - typu bliskie spotkanie z glebą.

CO SIĘ MOGŁO STAĆ??? i jak to naprawić?
  • REKLAMA
  • #3 20063726
    harnasx
    Poziom 22  
    Dydelmax napisał:
    Witam.
    Czy dawno przestały łapać sygnał GPS?

W tamtym tygodniu na jednym tablecie navi działała normalnie. W tym drugim właściwie nie był gps używany nigdy.

To raczej nie to - aktualizacje dzisiaj zrobione (na tyle na ile się dało automatycznie) a innych porad nie widzę w tych artykułach :(
  • Pomocny post
    #4 20064428
    Tomekkra
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Czesc- także mam tablet samsunga T235 z 2015 roku i do wieczora 11 czerwca działał poprawnie GPS, ale w niedzielę 12 czerwca rano odmówił nawigacji - myślałem że to coś z google maps i z nim walczyłem, ale na innych nawigacjach oraz mapach turystycznych także GPS od 12 czerwca nie działa i narazie nie znalazłem rozwiązania
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20064570
    skibaryba72
    Poziom 1  
    Witaj, (
    Mam to samo jadąc w piątek 15 czerwca na działke nagle przesal dzialac gps.
    Tablet mam od nowości nigdy nie miałem z nim problemu.
    Zrobiłem hard reset i nic nie pomogło
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 20064948
    ToMoNe
    Poziom 10  
    Witam, panowie mam to samo, ale czasami łapie satelity widzę ale pozycji nie ustali.
  • REKLAMA
  • #7 20071739
    januszp10
    Poziom 2  
    U mnie identyczna sytuacja , widzę że nikt nie ma pomysłu co zaszło
  • Pomocny post
    #8 20072245
    jajacekpl
    Poziom 25  
    Ocena: 268
    W drugim poście podane są linki do listy urządzeń wrażliwych na Rollover Week - m.in TAB 4.10 i TAB 4.8. W takim przypadku musicie czekać na poprawkę oprogramowania od producenta

Krótko mówiąc - wyzerował się licznik tygodni i urządzenie odczytuje fałszywą datę, przez co nie potrafi przeliczyć położenia satelitów. Podobna sytuacja była w nawigacjach LARK w czerwcu 2009 i wielu innych modelach w maju 2019
  • #9 20093659
    januszp10
    Poziom 2  
    Nie wiem jak ale problem sam zniknął dnia 5 lipca,ciekawe jak u wss
  • #10 20094813
    Tomekkra
    Poziom 2  
    U mnie też zaczął działać prawidłowo
  • REKLAMA
  • #11 20105778
    harnasx
    Poziom 22  
    g
    Tomekkra napisał:
    U mnie też zaczął działać prawidłowo

Potwierdzam u mnie też zaczęło działać!

Potwierdza to tylko to że wszystkie te technologie, usprawnienia .... można wyłączyć w jednej chwili :( Gdyby "ktoś" tylko chciał to 80% europy można poprostu wyłączyć - tylko stare TDI by jeździły :)
  • #12 20461062
    harnasx
    Poziom 22  
    Samo się zepsuło i samo się naprawiło :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z brakiem sygnału GPS w tabletach Samsung Tab 4 SM-T235, które przestały łapać sygnał po pewnym czasie użytkowania. Użytkownicy zgłaszają, że mimo prób takich jak przywracanie ustawień fabrycznych, aktualizacja A-GPS oraz testowanie różnych aplikacji nawigacyjnych, problem nie ustępuje. Wskazano na możliwość związku z tzw. "Rollover Week", co może powodować błędne odczyty daty i problemy z lokalizacją. W końcu, po pewnym czasie, sygnał GPS w niektórych tabletach samoczynnie wrócił do normy, co sugeruje, że problem mógł być związany z błędami w oprogramowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA