logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik jednofazowy w ploterze tnącym - zmiana kierunku obrotów po wymianie kondensatora

Gardens 11 Lip 2022 18:03 735 6
REKLAMA
  • #1 20097572
    Gardens
    Poziom 9  
    Cześć,

mam małe doświadczenie z silnikami jednorazowymi i nie mogę zlokalizować problemu.

W ploterze tnącym wywaliło bezpiecznik, po wymianie okazało się, że kompresor zamiast zasysać powietrze to je wydmuchuje. Padł najprawdopodobniej kondensator bo po zdemontowaniu go słychać jak coś w nim lata. Zakupiłem nowy kondensator ale po wymianie dalej silnik kręci się w prawo a nie lewo.
    Podłączyłem jeszcze drugi kondensator, który w razie W kupiłem. Nie mam pojęcia co się mogło zepsuć jeszcze…

Na zdjęciach opis połączenia na deklu silnika i fizyczne podłączenie . Na zielono zaznaczyłem gdzie wpięty jest kondensator Silnik jednofazowy w ploterze tnącym - zmiana kierunku obrotów po wymianie kondensatora Silnik jednofazowy w ploterze tnącym - zmiana kierunku obrotów po wymianie kondensatora
  • REKLAMA
  • #2 20097592
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6674
    W przypadku silnika jednofazowego, zmianę kierunku obrotów silnika uzyskuje się poprzez przełączenie kondensatora rozruchowego z jednego uzwojenia na drugie.
    Ten problem rozwiązany jest m.in. tutaj i tutaj.
    Wystarczyło zapytać wujka Google
  • REKLAMA
  • #3 20097596
    Gardens
    Poziom 9  
    Tylko przed spaleniem bezpiecznika i kondensatora wszystko było tak podłączone i działało to co się stało , że po wymianie nie działa ? 🤦🏽
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20097605
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1955
    Kierunek obrotów silnika nie zmienił się ot tak sam z siebie, bezpiecznik też bez przyczyny nie zadziałał. Trzeba szukać właściwej przyczyny problemu.
    Silnik mógł zmienić kierunek tylko po zwarciu w uzwojeniach, innej przyczyny nie widzę. W takim przypadku powinien wzrosnąć prąd pobierany przez silnik.
  • #5 20097609
    DiZMar
    Poziom 43  
    Gardens napisał:
    to co się stało , że po wymianie nie działa ?

Pewno zamieniłeś coś miejscami. Zdjęć zapewne przed demontażem nie robiłeś a pamięć ludzka jest zawodna i często przekorna.
  • REKLAMA
  • #6 20097610
    Gardens
    Poziom 9  
    Bezpiecznik prawdopodobnie spalił się, bo maszyny długo pracowała w ciepły dzień. Dodatkowo nie pomaga, że na firmie mojej matki napięcie wynosi 248-250V

Dodano po 1 [minuty]:

DiZMar napisał:
    Gardens napisał:
    to co się stało , że po wymianie nie działa ?

Pewno zamieniłeś coś miejscami. Zdjęć zapewne przed demontażem nie robiłeś a pamięć ludzka jest zawodna i często przekorna.

Mam zdjęcie przed i wypąłem jedynie kondensator i włożyłem nowy

Dodano po 1 [minuty]:

krzysiek7 napisał:
    Kierunek obrotów silnika nie zmienił się ot tak sam z siebie, bezpiecznik też bez przyczyny nie zadziałał. Trzeba szukać właściwej przyczyny problemu.
    Silnik mógł zmienić kierunek tylko po zawarciu w uzwojeniach, innej przyczyny nie widzę. W takim przypadku powinien wzrosnąć prąd pobierany przez silnik.

No musiałbym zmierzyć jaki prąd pobiera, teraz jak na chwile go włączam to szybko się grzeje ale nie wiem czy nie ma to związku z tym, że kompresor pracuje w odwrotna stronę
  • #7 20097619
    DiZMar
    Poziom 43  
    Gardens napisał:
    teraz jak na chwile go włączam to szybko się grzeje

To pewnie tu jest problem zgodnie z sugestią @krzysiek7

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem zmiany kierunku obrotów silnika jednofazowego w ploterze tnącym po wymianie kondensatora. Użytkownik zgłosił, że po wymianie kondensatora silnik zamiast kręcić się w lewo, obraca się w prawo, co prowadzi do nieprawidłowego działania kompresora. Uczestnicy forum zasugerowali, że kierunek obrotów można zmienić przez przełączenie kondensatora rozruchowego między uzwojeniami. Zwrócono uwagę na możliwość zwarcia w uzwojeniach, co mogło spalić bezpiecznik. Użytkownik zauważył, że silnik szybko się nagrzewa, co może być związane z jego nieprawidłowym działaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA