logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zanika sygnał z anteny UHF Telkom -Telmor DIGITAL podłączonej do zwrotnicy

zyga84 15 Lip 2022 14:38 969 12
REKLAMA
  • #1 20102684
    zyga84
    Poziom 4  
    Ocena: 8
    Witam mam znowu problem. Mam dwie anteny czyli antena UHF Telkom -Telmor DIGITAL Bierna i antena DIPOL telewizyjno-radiowa DL-7 / 5-12 MUX-8. Są one połączone przez zwrotnicę antenową ZWR-210DC FM-VHF-/UHF Telmor. Jak wychodzi sygnał z tej zwrotnicy to zanika moc i siła sygnału z anteny UHF Telkom-Telmor. Jak samą antenę podłączę bez zwrotnicy to sygnał jest dobry. Oczywiście musze włączyć zasilanie anteny w DVB-T2 ale znowu nie ma MUX8. Przez dwa miesiące wszystko było OK ale od dwóch dni jest problem. Z początku myślałem że znowu majstrują coś przy nadajniku który jest w Śremie bo tam mam ustawione anteny ale okręciłem antenę o 180 stopni na inny nadajnik i jest taki sam efekt.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20102704
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1027
    zyga84 napisał:
    UHF Telkom -Telmor DIGITAL Bierna
    zyga84 napisał:
    Oczywiście musze włączyć zasilanie anteny w DVB-T2

Skoro masz antenę bierną, to oczywiście musisz wyłączyć zasilanie tej anteny. Zwora w torze UHF w zwrotnicy powinna być wyjęta. Masz jakiś wzmacniacz w tej instalacji?
  • REKLAMA
  • #4 20103013
    zyga84
    Poziom 4  
    tak wyglądała cała moja instalacja na 3 telewizory i 3 dekodery i działała przez dwa miesiące, zaznaczam że rozgałężnik ASM ARA jest aktywny czyli pod prądem. Zapomniał bym że w DVB-T2 zasilanie anteny mam wyłączone we wszystkich dekoderach a co to znaczy Zwora w torze UHF w zwrotnicy powinna być wyjęta
    Załączniki:
    • zanika sygnał z anteny UHF Telkom -Telmor DIGITAL podłączonej do zwrotnicy poprawna instalacja.JPG (95.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20103431
    zyga84
    Poziom 4  
    Albo problem mam w tej antenie i teraz nie wiem czy ona jest bierna czy aktywna. Jest ona zamontowana na strychu na wysokości od ziemi jakieś 15 metrów pod dachem który jest z dachówki i ustawiona jest na nadajnik Śrem który jest oddalony ode mnie o jakieś 65 km. Dziwne zachowanie tej anteny bo jak biorę ze sobą na strych taki mały telewizorek który jeszcze mam i podłączam go do tej anteny i oczywiście biorę ze sobą DVB-T2 na strych, to gdy sprawdzam tam sygnał gdzie z kolei antena jest oddalona od telewizora z dekoderem jakieś 5 metrów to w DVB-T2 MUSZĘ włączać zasilania anteny i jest wszystko dobrze , oczywiście nie mam MUX8 ale reszta kanałów jest. Natomiast jak już idę na dół tam gdzie są te prawdziwe telewizory czyli te w pokojach to już sygnał w DVB-T2 muszę załączyć zasilanie. Ale jak pisałem powyżej przez dwa miesiące wszystko działało a teraz tak osłabł sygnał że tylko ta antena nadaje się tylko do odbioru jednego telewizora i to jeszcze bez MUX8 a gdzie tu jeszcze podłączać tę drugą antenę zwrotnicę wzmacniacz i zasilacz. Więc albo remontują coś tam na nadajniku w Śremie i nadajnik pracuje na połowę mocy tak jak to miało miejsce przed wymianą dekoderów na DVB-T2 albo u mnie jest coś nie tak. Zauważyłem że sąsiad zamontował antenę w tym samym kierunku co ja mam bo przedtem tej anteny nie było chodż on ma tę antenę niżej ode mnie. Załączę jeszcze zdjęcie tej mojej anteny z którą mam problem więc albo problem jest z zwrotnicą bo wzmacniacz wymieniłem a ARA cały czas się świeci ta dioda na zielono jak jest podłączona na strychu do prądu. Więc wynika z tego że najlepiej mieć jedną antenę i jeden telewizor bo wtedy przynajmniej wiem gdzie szukać winy a tak to może antena może zwrotnica może wzmacniacz albo rozgałężnik, coraz gorzej w tej Polsce się dzieje a tak to jest zrobione żeby ludzie tylko nowe telewizory kupowali albo dekodery bo musimy dogonić Unię bo zawsze nam ucieka z nowościami. Tak że podsumowując wszystko rozłączyłem, zostałem z jednym telewizorem podłączonym do tej anteny co na zdjęciu i oczywiście bez MUX8 zanika sygnał z anteny UHF Telkom -Telmor DIGITAL podłączonej do zwrotnicy

Dodano po 4 [godziny] 15 [minuty]:

chyba znalazłem winowajcę, jest nim rozgałęźnik TV DVB-T aktywny ARA 1/3 F DC ,niestety zostałem bez sygnału na dwa telewizory ale przynajmniej mam wszystkie MUXy w jednym telewizorze ,więc jest tak dwie anteny, zwrotnica, wzmacniacz APL -109 i w DVB-T musi być włączone zasilanie anteny. Na razie jeszcze tematu nie zamykam bo nie wiadomo co będzie za tydzień, przesyłam zdjęcie jak to teraz wygląda zanika sygnał z anteny UHF Telkom -Telmor DIGITAL podłączonej do zwrotnicy
  • Pomocny post
    #6 20103549
    _kli_
    Poziom 41  
    zyga84 napisał:
    teraz nie wiem czy ona jest bierna czy aktywna

Podłączasz ją bezpośrednio do odbiornika i podajesz na nią zasilanie (najprościej np. do dekodera w którego menu instalacyjnym włączasz zasilanie anteny). Jeżeli masz wzrost siły sygnału, to jest aktywna. Jeżeli nie ma poprawy lub jest pogorszenie, to jest pasywna.
    A tak na marginesie - utworzyłeś chyba już trzeci temat dotyczący tego samego problemu. Myślisz, że w ten sposób łatwiej będzie go rozwiązać? Pomimo wielu wpisów, ja nadal nie wiem za bardzo w jakiej kolejności masz podłączone poszczególne elementy instalacji. Np. w którym jej miejscu jest APL-109 i po co on w ogóle tam jest?
    zyga84 napisał:
    co to znaczy Zwora w torze UHF w zwrotnicy powinna być wyjęta

Jeżeli antena jest pasywna, to zwora powinna być ustawiona pionowo lub wyjęta - patrz film https://youtu.be/4c4qcSlV51Q?t=64
  • #7 20103551
    zyga84
    Poziom 4  
    tak mam podłączone jak na zdjęciu napisałem czarnym pisakiem kolejność ale dzięki za pouczenie w przyszłości dostosuje się do tematu i pozamykam tematy to u mnie antena jest pasywna
  • #8 20103630
    _kli_
    Poziom 41  
    zyga84 napisał:
    jak biorę ze sobą na strych taki mały telewizorek który jeszcze mam i podłączam go do tej anteny i oczywiście biorę ze sobą DVB-T2 na strych, to gdy sprawdzam tam sygnał gdzie z kolei antena jest oddalona od telewizora z dekoderem jakieś 5 metrów to w DVB-T2 nie muszę włączać zasilania anteny i jest wszystko dobrze , oczywiście nie mam MUX8 ale reszta kanałów jest. Natomiast jak już idę na dół tam gdzie są te prawdziwe telewizory czyli te w pokojach to już sygnał w DVB-T2 muszę załączyć zasilanie anteny którą rozłączyłem od zwrotnicy wzmacniacza i zasilacza a jest oddalona ta antena po przewodzie na jakieś 18 metrów.

5 metrów od anteny masz odbiór, a po podziale sygnału na 3 odbiorniki - 18 m dalej - jest brak odbioru. Zatem zróbmy proste obliczenia - tłumienie splittera 1/3 to ok 6-7 dB, 20 m dobrego przewodu w pasmie UHF, to dodatkowe ok. 3 dB tłumienia. W sumie co najmniej 10 dB. Wzmacniacz ARA 1/3 ma wzmocnienie 8-12 dB (UHF). Do wyjść A/B podłączasz najbliższe odbiorniki, a do C najdalszy i mniej więcej powinien zniwelować straty na podziale sygnału. W takim przypadku APL-109 nie jest potrzebny. Ale jak go dołączysz, to już wzmocnienia jest za dużo i sygnał jest przesterowany.
    zyga84 napisał:
    dzięki za pouczenie w przyszłości dostosuje się do tematu i pozamykam tematy

Każdy temat, po zamknięciu możesz odblokować (po zgłoszeniu moderatorowi) i kontynuować. Ma to swoje zalety, bo nie musisz opisywać problemu od początku, a pozostałym łatwiej zorientować się w temacie.
  • REKLAMA
  • #9 20103648
    zyga84
    Poziom 4  
    Nie jestem jeszcze tak obeznany z regulaminem jaki panuje na elaktroda.pl. Z grubsza się orientuję ale teraz chce chwilowo wrócić do mojego problemu. Wyczytałem tu na temat tego wzmacniacza ARA i jest to i tu z kopiowałem -Rozgałęźnik TV DVB-T aktywny ARA 1/3 F DC czyli jest to Rozgałęźnik antenowy aktywny ARA 1/3 F DC (wewnętrzny)3 TELEWIZORY uwaga rozgałęźnik z opcją wysyłania napięcia do przedwzmacniacza - nadaje się tylko do anten ze wzmacniaczem. i tu mój cytat czyli nie nadaje się już do DVB-T2? i może tu tkwi problem, ale będę jeszcze kombinował z tym APL 109 czyli go usunę. A ja tam przepraszam popełniłem błąd zasilanie anteny tam na strychu gdzie było oddalone o 5 metrów musiało być włączone w DVB-T2 a ja napisałem że nie było potrzeby włączać ,mój błąd. Już mi się przez to wszystko ciśnienie podnosi ,co jedno naprawisz to drugie się zepsuje
  • Pomocny post
    #10 20103678
    _kli_
    Poziom 41  
    zyga84 napisał:
    -Rozgałęźnik TV DVB-T aktywny ARA 1/3 F DC czyli jest to Rozgałęźnik antenowy aktywny ARA 1/3 F DC (wewnętrzny)3 TELEWIZORY uwaga rozgałęźnik z opcją wysyłania napięcia do przedwzmacniacza - nadaje się tylko do anten ze wzmacniaczem. i tu mój cytat czyli nie nadaje się już do DVB-T2?
    zyga84 napisał:
    popełniłem błąd zasilanie anteny tam na strychu gdzie było oddalone o 5 metrów musiało być włączone w DVB-T2 a ja napisałem że nie było potrzeby włączać ,mój błąd

Wzmacniaczowi "jest obojętne" jaki sygnał wzmacnia - analogowy czy cyfrowy, DVB-T1 czy T2!
    Skoro na strychu masz odbiór tylko po włączaniu zasilania anteny, to znaczy że jest aktywna i ma wbudowany wzmacniacz.
    Wymontuj APL-109. Zamontuj ARA 1//3 DC. On podaje zasilanie do anteny, tylko w zwrotnicy ZWR-210DC musisz ustawić zworę UHF tak, by puściła ona zasilanie na antenę Telmor Activia.
  • REKLAMA
  • #11 20103684
    zyga84
    Poziom 4  
    aha mądrego zawsze dobrze posłuchać w tej chwili nie mam tam dostępu ale tak zrobię i odpiszę, tylko czemu prze dwa miesiące wszystko działało tak jak było na tym pierwszym zdjęciu a teraz pojawiły się problemy. A ja zawsze myślałem że jak trzeba włączyć zasilanie w DVB-T2 w opcjach menu dekodera to znaczy że ta antena jest pasywna bo niema zasilania. Poprawiłem tam mój trzeci post w którym błędnie opisałem sytuację. I nie rozumiem tego musisz ustawić zworę UHF tak, by puściła ona zasilanie na antenę Telmor Activia.

Dodano po 35 [minuty]:

już chyba wiem o co chodzi bo nie wiedziałem że tak można ,na youtube gościu pokazuje jak to się robi https://www.youtube.com/watch?v=4c4qcSlV51Q chyba o to chodziło

Dodano po 3 [godziny] 57 [minuty]:

Zrobiłem tak jak Pan tam napisał czyli wywaliłem APL 109 założyłem ARA rozgałężnik ale te przestawienie zwory w tej zwrotnicy to nie jest takie proste. Mało że zwora wpadła mi do środka zwrotnicy to i tak nic nie dało. Rozciąłem zwrotnicę znalazłem tę zworkę i zrobiłem tak żeby przepuszczała prąd tak jak na tym filmie w youtube. Rzeczywiście sygnał na antenie UHF się poprawił ale znowu są zakłócenia na MUX8, nie ma możliwości położenia tej zwory poziomo. Nie potrzebnie tylko zwrotnicę porozcinałem. Wróciłem do poprzedniego rozwiązania tego co na zdjęciu bez ARA rozgałężnika. Teraz nie ma żadnej zworki na tej zwrotnicy bo pogubiłem je i jakoś obraz jest ale tylko na jednym telewizorze na wszystkich MUXach .Chyba musiałbym mieć taką zwrotnicę co jest możliwość manewrowania prądem na anteny że przepuszczam na UHF a blokuję na VHF to wtedy by problem był rozwiązany albo jedna antena do jednego telewizora i problem z głowy. Za pół roku znowu coś wymyślą że zmieniają sygnał i znowu będzie trzeba coś dokupowywać. Ale jest też pozytywny akcent tego wszystkiego gdyż znalazłem starą antenę siatkową na której kiedyś miałem problemy bo nie można było ściągnąć MUX8 na którym mi zależało ale teraz sprawdziłem tak z ciekawości jak to dalej wygląda i o dziwo są wszystkie MUXy i nawet jest dobry sygnał . Ja sobie zdaję sprawę że mała burza i wzmacniacze w tej antenie się spalają ale co mi pozostało. Czyli został mi tylko jeden telewizor do podłączenia. Gdzieś tam mam jeszcze jednego starego pająka czyli antenę siatkową stare przewody też tu leżą puszcze to wszystko w kominie wentylacyjnym i będę miał spokój
  • #12 20104381
    _kli_
    Poziom 41  
    zyga84 napisał:
    przestawienie zwory w tej zwrotnicy to nie jest takie proste

Prawdę mówiąc nie wiem co w tym skomplikowanego. 8-O Ja nie używam nawet pęsety. Czynność prosta jak "dłubanie w nosie". :wink:
    zyga84 napisał:
    nie ma możliwości położenia tej zwory poziomo

Jak to nie ma :?: Przecież na filmie masz to pokazane, jak "na dłoni" ...
    zanika sygnał z anteny UHF Telkom -Telmor DIGITAL podłączonej do zwrotnicy
    Zworkę wkładasz do zwrotnicy pionowo, ale tak by zamontowana była w otworze poziomo, czyli poniekąd ma "łączyć" przerywaną poziomą linię po obu stronach otworu.
    zyga84 napisał:
    Nie potrzebnie tylko zwrotnicę porozcinałem.
    zyga84 napisał:
    Teraz nie ma żadnej zworki na tej zwrotnicy bo pogubiłem je
    :shocked!:
  • #13 20104609
    TELMOR_PL
    Poziom 32  
    Ocena: 231
    Dzięki _kli_
    Nic dodać, nic ująć. Tak to jest jak się dokładnie nie czyta instrukcji. Zwora to zwrora i tyle w temacie. Wkładasz..wyjmujesz. Jest przejście,..nie ma. To nie "pokrętło".

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odbiorem sygnału z anteny UHF Telkom-Telmor DIGITAL, która jest połączona z anteną DIPOL DL-7 przez zwrotnicę ZWR-210DC. Po podłączeniu przez zwrotnicę sygnał z anteny UHF zanika, podczas gdy bezpośrednie połączenie z anteną zapewnia dobry sygnał. Użytkownik zauważa, że przez dwa miesiące wszystko działało poprawnie, a teraz występują problemy z odbiorem MUX8. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym wyłączenie zasilania anteny biernej, sprawdzenie zwory w zwrotnicy oraz usunięcie wzmacniacza APL-109. Użytkownik dowiaduje się, że antena jest aktywna, gdy wymaga zasilania, a także że zwora w zwrotnicy powinna być ustawiona w odpowiedni sposób, aby umożliwić zasilanie anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA