zyga84 napisał: jak biorę ze sobą na strych taki mały telewizorek który jeszcze mam i podłączam go do tej anteny i oczywiście biorę ze sobą DVB-T2 na strych, to gdy sprawdzam tam sygnał gdzie z kolei antena jest oddalona od telewizora z dekoderem jakieś 5 metrów to w DVB-T2 nie muszę włączać zasilania anteny i jest wszystko dobrze , oczywiście nie mam MUX8 ale reszta kanałów jest. Natomiast jak już idę na dół tam gdzie są te prawdziwe telewizory czyli te w pokojach to już sygnał w DVB-T2 muszę załączyć zasilanie anteny którą rozłączyłem od zwrotnicy wzmacniacza i zasilacza a jest oddalona ta antena po przewodzie na jakieś 18 metrów.
5 metrów od anteny masz odbiór, a po podziale sygnału na 3 odbiorniki - 18 m dalej - jest brak odbioru. Zatem zróbmy proste obliczenia - tłumienie splittera 1/3 to ok 6-7 dB, 20 m dobrego przewodu w pasmie UHF, to dodatkowe ok. 3 dB tłumienia. W sumie co najmniej 10 dB. Wzmacniacz ARA 1/3 ma wzmocnienie 8-12 dB (UHF). Do wyjść A/B podłączasz najbliższe odbiorniki, a do C najdalszy i mniej więcej powinien zniwelować straty na podziale sygnału. W takim przypadku APL-109 nie jest potrzebny. Ale jak go dołączysz, to już wzmocnienia jest za dużo i sygnał jest przesterowany.
zyga84 napisał: dzięki za pouczenie w przyszłości dostosuje się do tematu i pozamykam tematy
Każdy temat, po zamknięciu możesz odblokować (po zgłoszeniu moderatorowi) i kontynuować. Ma to swoje zalety, bo nie musisz opisywać problemu od początku, a pozostałym łatwiej zorientować się w temacie.