logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik SUN2000 M1 - błąd komunikacji, przywrócenie ustawień i problem z podłączeniem

siwekpawelgh 19 Lip 2022 13:09 3285 12
REKLAMA
  • #1 20107888
    siwekpawelgh
    Poziom 5  
    Dzień dobry,
    Mam pewien problem, może ktoś będzie mi w stanie pomóc.
    Zainstalowałem falownik SUN2000 M1, skonfigurowałem podłączyłem do FusionSolar i wszystko działało poprawnie przez trzy dni. Po trzech dniach falownik przestał być widoczny w aplikacji i wyskoczył błąd komunikacji. Po podłączeniu do urządzenia przez SUN2000 nie dało się już skonfigurować połączenia z FusinSolar przez WIFI więc przywróciłem ustawienia fabryczne. Niestety dalej nie dało się włączyć obsługi zdalnej. Po wielu próbach podlałem się i podłączyłem falownik do sieci przez RJ45 i tym sposobem udało się przywrócić komunikację z systemem. Niestety nie jest to koniec problemów. Teraz falownik nie chce się podłączyć automatycznie do sieci. Wyświetla komunikat "gotowość na wykrywanie światła słonecznego". Urządzenie w trybie jałowym. Dopiero po odłączeniu zasilania AC i DC i ponownym załączeniu łączy się z siecią i produkuje prąd.
    Falownik zakupiony na znanej platformie po weryfikacji numeru seryjnego okazało się że z zasobów azjatyckich, niestety minął już czas na zwrot a sprzedający nie odbiera telefonów. Support Huawei nie chce pomóc.
    W czym może być problem? Dlaczego falownik sam się wyłącza, a nie chce się sam włączyć? Czy jest jakieś ustawienie w aplikacji aby temu zaradzić? Przyznam, że jest to mój pierwszy kontakt z falownikiem Huawei. Poza tym wszystkie ustawienia były dość intuicyjne.
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20108266
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 443
    Jeszcze raz sprawdził bym konfigurację połączeń sieciowych.
  • #3 20109167
    siwekpawelgh
    Poziom 5  
    Połączenie z sieciowe działa prawidłowo bo mam podgląd przez Fusion Solar. Problem jest w tym że falownik sam nie chce zacząć produkować prądu. Wystarcza że wyłączyć/załączyć AC i DC i produkcja się rozpoczyna.
  • REKLAMA
  • #4 20109196
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1037
    Jaki kod sieci masz ustawiny w parametrach sieci?
  • REKLAMA
  • #5 20109197
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6662
    siwekpawelgh napisał:
    Połączenie z sieciowe działa prawidłowo bo mam podgląd przez Fusion Solar. Problem jest w tym że falownik sam nie chce zacząć produkować prądu. Wystarcza że wyłączyć/załączyć AC i DC i produkcja się rozpoczyna.

To jedynie reklamacja (gwarancja lub rękojmia) ale jak nie masz kontaktu ze sprzedawcą ani ewentualnie serwisem to masz problem. Może być kwestia oprogramowania. Warto by było przywrócić ustawienia fabryczne i od nowa skonfigurować sam falownik i oczywiście połączenie z aplikacją.
  • REKLAMA
  • #6 20109228
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 850
    @Interval Sprawdz cz napięcie cinie skacze ponad 253 V bo jak ci napięcie skacze to falownik ma problem ze wznowieniem produkcji.
  • #7 20109235
    siwekpawelgh
    Poziom 5  
    Falownik SUN2000 M1 - błąd komunikacji, przywrócenie ustawień i problem z podłączeniem Falownik SUN2000 M1 - błąd komunikacji, przywrócenie ustawień i problem z podłączeniem Falownik SUN2000 M1 - błąd komunikacji, przywrócenie ustawień i problem z podłączeniem Falownik SUN2000 M1 - błąd komunikacji, przywrócenie ustawień i problem z podłączeniem Falownik SUN2000 M1 - błąd komunikacji, przywrócenie ustawień i problem z podłączeniem Falownik SUN2000 M1 - błąd komunikacji, przywrócenie ustawień i problem z podłączeniem Falownik SUN2000 M1 - błąd komunikacji, przywrócenie ustawień i problem z podłączeniem Falownik SUN2000 M1 - błąd komunikacji, przywrócenie ustawień i problem z podłączeniem Falownik SUN2000 M1 - błąd komunikacji, przywrócenie ustawień i problem z podłączeniem Falownik SUN2000 M1 - błąd komunikacji, przywrócenie ustawień i problem z podłączeniem

Dodano po 2 [minuty]:

Kod sieci Custom (50Hz) ponieważ nie mam żadnych poza trzema. Dwa Chińskie i Custom.
  • #8 20109273
    rokbok
    Poziom 40  
    Być może pomogła by aktualizacja oprogramowania, ale nie wiem czy ktoś takowe udostępnił tu na forum.
  • Pomocny post
    #9 20109976
    domelek
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Wyłącz opcję HARMONORGAM MOCY ZDALNEJ. Jaką masz wersja oprogramowania? Masz dostęp z fusionsolar www poziomu instalatora? Też mam wersję chinską moze pomogę...zdalnie
  • #10 20110078
    GREYHORSE
    Poziom 1  
    Czy chodzi Ci o zdalny harmonogram zasilania. Tak mam dostęp z poziomu instalatora. Wersja oprogramowania V100R001C00SPC145. Co do pomocy to bardzo chętnie skorzystam bo mi się pomysły skończyły.
  • #11 20112591
    siwekpawelgh
    Poziom 5  
    Zrobiłem tak jak napisałeś rokbok, wyłączyłem zdalny harmonogram zasilania. Niestety dalej jest ta sama sytuacja, falownik nie chce produkować dopóki nie wyłączę/załączę AC i DC.
  • #12 20112680
    rokbok
    Poziom 40  
    siwekpawelgh napisał:
    Zrobiłem tak jak napisałeś rokbok, wyłączyłem zdalny harmonogram zasilania.

To była sugestia @domelek , nie moja ;).
  • #13 20115652
    siwekpawelgh
    Poziom 5  
    Przepraszam mój błąd :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z falownikiem SUN2000 M1, który po trzech dniach przestał być widoczny w aplikacji FusionSolar i wyświetlił błąd komunikacji. Po przywróceniu ustawień fabrycznych i podłączeniu przez RJ45 udało się przywrócić komunikację, jednak falownik nie łączy się automatycznie z siecią i wymaga ręcznego resetu zasilania AC i DC, aby rozpocząć produkcję energii. Użytkownicy sugerują sprawdzenie konfiguracji połączeń, aktualizację oprogramowania oraz wyłączenie opcji zdalnego harmonogramu zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA