logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio VW Android - nie działa wyświetlanie informacji z CanBus

Szymix98 23 Lip 2022 14:30 5955 4
REKLAMA
  • #1 20113217
    Szymix98
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Witam, zmieniłem moje radio w Golfie 5 (2005) na Android dokładnie T3L P1 1GB 16GB stylizowanego na RNS510. Radio ogólnie jest super. Radio jak na Chińczyka odbiera bardzo dobrze, żadnych szumów. Jest tylko jeden duży problem. Kupowałem to radio głównie z myślą o informacjach z CanBusa. W zestawie była również kostka CanBus od Raise. Wgrywalem różne protokoły CanBus zaczynajac od VW PQ, bo podobno taki ma być do golfa 5. Niestety aplikacja car info nie pokazuje żadnych informacji. Bardzo proszę o pomoc 😕

PS. Zdj z neta ale dokładnie tak wyglada radio. Radio VW Android - nie działa wyświetlanie informacji z CanBus
  • REKLAMA
  • #2 20113230
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 501
    Zacznij od początku czyli podłączenia radia.
    Radio chińskie żeby prawidłowo komunikować się po CAN potrzebuje adaptera Can Bus -adapter żeby poprawnie pracować potrzebuje odpowiednich sygnałów z auta -za pewne brakuje ich teraz w kostce ISO auta.
    Mam nadzieje że radio posiada Can L i Can H do magistrali CAN auta?
    To że radio posiada wgrana obsługę CAN to nie znaczy że fizycznie ją posiada.
    Pytanie czy ten Can Bus jest do tego auta odpowiedni? Może jakiś inny potrzebny do Golfa V?
    Ja temat przerabiałem dwa lata z rożnymi egzemplarzami radii chińskich -dlatego jak się kupuje to takie dedykowane do danego auta.
    Nic tu ci więcej nie poradzę, w aucie też czasami trzeba włączyć tą komunikację w sterowniku.
  • REKLAMA
  • #3 20113271
    Szymix98
    Poziom 6  
    Radio jest właśnie dedykowane do aut VW w tym Golfa 5. Widziałem na yt gościa który miał Passata B6 i mu pomogła na takim samym radiu tylko nie wzorowanym na RNS510 aktualizacja systemu. https://www.youtube.com/watch?v=aQIVNPhrlMs
  • REKLAMA
  • #5 21868315
    Szymix98
    Poziom 6  
    Witam serdecznie, mam nadzieję, że nikt mnie nie skarci za to, że odkopuję tak stary temat. Tak jak kolega wyżej wspomniał, w kostce nie ma doprowadzonych fizycznie przewodów CAN, które umożliwiłyby komunikację z autem. Ogólnie to dziwna sprawa, myślałem, że wszystkie mk5 wychodziły z quadlockiem, a tu taki klops. Teraz jest pytanie, jak skąd wziąć ten sygnał i poprowadzić do kostki? Tak jeszcze dopowiem, że oryginalnie nie miałem radia VW RCD i pochodne tylko zwyczajnie wyglądającego Blaupunkta.
REKLAMA