logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Octavia II 1.6 MPI 2009 - falujące obroty, szarpanie, gasnący silnik (LPG STAG)

tdr501 26 Lip 2022 20:22 2007 4
REKLAMA
  • #1 20117641
    tdr501
    Poziom 3  
    Witam
    Od niedawna posiadam Skode Octavie II w gazie (1.6 MPI 2009 r.
    Instalacja sekwencyjna STAGa zakładana w 2019r.)
    Od kilku dni podczas jazdy obserwuje problem związany z szarpaniem podczas jazdy i na postoju - obroty falują, obrotomierz stoi w miejscu. Dzieje się to i na zimnym i na rozgrzanym silniku. Najczęściej jeżdżę na LPG i dzieje się to właśnie wtedy, ale co jakiś czas przełączam na benzynę żeby poobserwować i raz na benzynie również szarpał. Wczoraj po odpaleniu silnika, gdzieś po 5 sekundach auto zgasło. Odpaliłam ponownie, już było ok.
    Wymieniłam w zeszłym miesiącu filtry,świece. W ubiegłym tygodniu byłam w serwisie LPG, wgrali aktualizacje, wymienili filtry, sprawdzili szczelność.
    Jaka może być przyczyna tego szarpania, tego że auto samo zgasło po odpaleniu?
  • REKLAMA
  • #2 20117709
    karroryfer
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Odłącz akumulator / wykasuj błędy i przejedz się 20km na benzynie - jeśli nie będzie szarpania to będziesz wiedział na pewno że to LPG.
    A jeśli to fabryczne LPG to bardzo prawdopodobne że to koniec MEDów - bo te wtryski są gówniane.
    Potem znajdz dobrego gazownika który je potrafi zmienić bez rozbebeszania całości.

PS. Opis problemu jest tak amatorski (brak nawet modelu silnika/instalacji,przebiegu nie mówiąc o dokładniejszej diagnostyce) że miałem nie odpowiadać - ale ponieważ to popularny model to może jednak warto
  • REKLAMA
  • #3 20117748
    tdr501
    Poziom 3  
    Jasne, mój błąd.
    Octavia 1.6 MPI 2009 r.
    Instalacja sekwencyjna STAGa zakładana w 2019r.
  • REKLAMA
  • #4 20117949
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1158
    Najpierw porządna diagnostyka komputerowa.
  • #5 20123507
    tdr501
    Poziom 3  
    Ok, dzięki. Będę sprawdzać temat.
REKLAMA