logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyna nie zwilża grota lutownicy, tworzy kulki

hubert146 27 Lip 2022 00:33 2223 8
REKLAMA
  • #1 20117941
    hubert146
    Poziom 3  
    Witam, korzystam z lutownicy t12x zakupionej w sklepie katemedia.pl . Zauważyłem, że kiedy chcę grot pobielić to cyna nie nachodzi na grot a trzyma się ledwo w postaci kulki, w jakiej tez jest po nałożeniu na lutowany przewód. Co robię nie tak? Jakieś porady?
  • REKLAMA
  • #2 20117952
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2494
    Być może w czasie pierwszego uruchomienia nie pobieliłeś na czas i grot pokrył się tlenkami i wówczas grot kiepsko przekazuje ciepło do lutowanego przewodu co jest powodem problemów. Spróbuj oczyścić dobrze grot drucianym czyścikiem i pobielić. Odkładając lutownice zostawiaj cynę na grocie a czyść bezpośrednio przed lutowaniem to zapobiegnie powstawaniu tlenków na powierzchni grotu.
  • REKLAMA
  • #3 20117954
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    hubert146 napisał:
    Zauważyłem, że kiedy chcę grot pobielić to cyna nie nachodzi na grot a trzyma się ledwo w postaci kulki

Przed pobieleniem grot należy dokładnie oczyścić do gołego metalu, należy też użyć topnika, kalafonii.
    Przed nałożeniem cyny na grot aplikujemy w to samo miejsce topnik. Oczywiście są też spoiwa (cyna) zawierające topnik, ale czasami jest go po prostu zbyt mało.

W tym mała uwaga.
    Im wyższa temperatura samego grota tym szybciej odparowywuje, utlenia się sam topnik. Nie należy do tego dopuścić, aby całkiem się ulotnił przed nalożeniem cyny.

Co do:
    hubert146 napisał:
    trzyma się ledwo w postaci kulki, w jakiej tez jest po nałożeniu na lutowany przewód
    To sytuacja analogicznie podobna jak wyżej.
    A tutaj mały poradnik.
    https://www.youtube.com/watch?v=-5Srrx8Gplk
    https://www.youtube.com/watch?v=ofrzk2OvQho&t=313s
    A zresztą takich poradników jest o wiele więcej.

78db78 napisał:
    Jeśli użyłeś niby cyny chińskiej nie firmy Cynel to nic nie zrobisz.

Faktycznie miałem raz kontakt z taką cyną.
    Faktycznie "porażka" do niczego się nie nadaje.
  • #5 20118433
    hubert146
    Poziom 3  
    78db78 napisał:
    Jeśli użyłeś niby cyny chińskiej nie firmy Cynel to nic nie zrobisz.

Używam 2 : Cynel professional sn60pb40 1mm oraz 1,5mm
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 20121656
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20124708
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2934
    Trzeba pobielić grot. Żeby go pobielić wycieraj nagrzany grot wilgotną gąbką do grotów następnie zanurz w topniku kalafoniowym i przyłóż cynę. Powtórz zabieg kilka razy aż cyna pokryje cały grot na srebrzysto. Temperaturę ustaw na 320-350 stopni C.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik lutownicy T12X zauważył, że cyna nie przylega do grota, tworząc kulki. Problemy mogą wynikać z utlenienia grota, co obniża przewodnictwo cieplne. Zaleca się dokładne oczyszczenie grota drucianym czyścikiem oraz użycie topnika, takiego jak kalafonia, przed nałożeniem cyny. Warto również utrzymywać odpowiednią temperaturę grota (320-350°C) i stosować technikę pobielania, polegającą na nawilżeniu grota gąbką, zanurzeniu w topniku i nałożeniu cyny. Użytkownicy podkreślają znaczenie jakości cyny, sugerując, że chińskie produkty mogą być problematyczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA