Witam, korzystam z lutownicy t12x zakupionej w sklepie katemedia.pl . Zauważyłem, że kiedy chcę grot pobielić to cyna nie nachodzi na grot a trzyma się ledwo w postaci kulki, w jakiej tez jest po nałożeniu na lutowany przewód. Co robię nie tak? Jakieś porady?
Być może w czasie pierwszego uruchomienia nie pobieliłeś na czas i grot pokrył się tlenkami i wówczas grot kiepsko przekazuje ciepło do lutowanego przewodu co jest powodem problemów. Spróbuj oczyścić dobrze grot drucianym czyścikiem i pobielić. Odkładając lutownice zostawiaj cynę na grocie a czyść bezpośrednio przed lutowaniem to zapobiegnie powstawaniu tlenków na powierzchni grotu.
Zauważyłem, że kiedy chcę grot pobielić to cyna nie nachodzi na grot a trzyma się ledwo w postaci kulki
Przed pobieleniem grot należy dokładnie oczyścić do gołego metalu, należy też użyć topnika, kalafonii.
Przed nałożeniem cyny na grot aplikujemy w to samo miejsce topnik. Oczywiście są też spoiwa (cyna) zawierające topnik, ale czasami jest go po prostu zbyt mało.
W tym mała uwaga.
Im wyższa temperatura samego grota tym szybciej odparowywuje, utlenia się sam topnik. Nie należy do tego dopuścić, aby całkiem się ulotnił przed nalożeniem cyny.
Co do:
hubert146 napisał:
trzyma się ledwo w postaci kulki, w jakiej tez jest po nałożeniu na lutowany przewód
Wyczyść gorący grot gąbką do czyszczenia grotów, lekko zamocz go w kalafonii. Pozwól mu się ostudzić. Na zimny grot nawiń parę zwoi cyny i włącz lutowniczkę,
Trzeba pobielić grot. Żeby go pobielić wycieraj nagrzany grot wilgotną gąbką do grotów następnie zanurz w topniku kalafoniowym i przyłóż cynę. Powtórz zabieg kilka razy aż cyna pokryje cały grot na srebrzysto. Temperaturę ustaw na 320-350 stopni C.
✨ Użytkownik lutownicy T12X zauważył, że cyna nie przylega do grota, tworząc kulki. Problemy mogą wynikać z utlenienia grota, co obniża przewodnictwo cieplne. Zaleca się dokładne oczyszczenie grota drucianym czyścikiem oraz użycie topnika, takiego jak kalafonia, przed nałożeniem cyny. Warto również utrzymywać odpowiednią temperaturę grota (320-350°C) i stosować technikę pobielania, polegającą na nawilżeniu grota gąbką, zanurzeniu w topniku i nałożeniu cyny. Użytkownicy podkreślają znaczenie jakości cyny, sugerując, że chińskie produkty mogą być problematyczne. Wygenerowane przez model językowy.