logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przebudowa Forda Galaxy na Buggy: Opinie i pomysły na projekt

0sluzbowy0 30 Lip 2022 20:37 339 6
REKLAMA
  • #1 20122670
    0sluzbowy0
    Poziom 4  
    Ocena: 8
    Witam.

Mam od paru lat galaxy mk2 . Silnik 1.9 tdi automat . Generalnie jako 3 auto. Pod względem mechaniki nigdy się nie zepsuł i generalnie trochę szkoda mi go oddawać na złom. (Trochę razy się pojawia, klapa , progi)
    Mieszkam na wsi wszędzie dookoła pola lasy.
    Co myślicie o zdjęciu części dachu i zrobieniu małej paki lub zdjęciu całego dachu razem z drzwiami i coś na kształt buggy z małą paką. Szaleństwo czy coś mogło by z tego być. Taki projekt jako hobby i zabawa
  • REKLAMA
  • #2 20122720
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 825
    Po zdjęciu dachu musiał byś go jakoś wzmocnić bo złamie się na pierwszej leśnej dziurze. A co z opłatami? Masz znajomego złomiarza który wystawi ci kwit, czy będziesz to dalej opłacał jako samochód?
  • REKLAMA
  • #3 20122735
    0sluzbowy0
    Poziom 4  
    Mam kumpla który ma skup i zlomowanie.
    Tak wstępnie myślałem o jakimś wzmocnieniu na wysokości podłogi przez całą długość . Może nie tyle las bo chyba zawieszenie by tego nie wytrzymało , ale trochę poszaleć po polach , łąkach no i delikatny "transport" po drogach polnych. Szczególnie że mam tam hak. Dziadek ma spore gospodarstwo to nawet tam bybsie przydało.

Dodano po 10 [minuty]:

Fajniejsze byłby buggy ,ale zastanawiam się nad takim praktyczniejszym rozwiązaniem. Deszcz , śnieg ogólnie kiepska pogoda. Jakby zostawić dach tak za przednie fotele . Potem dać jakieś profile i blachę jak stare pickupy i dalej skrzynia .
    I ogrzewanie by było i klima :) 😀 a zawsze
    trochę drewna od dziadka, nawóz, nawet belę mozna zabrać . No sam nie wiem . Może to głupie , nie przemyślane ale kiedys już myślałem po takim "szajowozie" a drugie to szkoda mi złomować to galaxy za parę stów jak nigdy się nie psuło .
  • REKLAMA
  • #4 20122772
    ciuqu
    Poziom 38  
    Jeżeli masz czas, garaż i narzędzia czemu nie, zawsze można ulepić coś fajnego

Przebudowa Forda Galaxy na Buggy: Opinie i pomysły na projekt
  • REKLAMA
  • #5 20122785
    0sluzbowy0
    Poziom 4  
    Fajny przykład. 😀 ale jestem w trakcie budowy domu i żona mi nie da wkładać aż tyle kasy w taką zabawkę. 😀 .
  • #6 20122852
    ciuqu
    Poziom 38  
    To jak się budujesz zostawił bym go na razie jako "cegłowóz", na wypadek jak by trzeba było wyskoczyć po coś na miasto.
  • #7 20122876
    0sluzbowy0
    Poziom 4  
    Nie raz zdarzało się wozic Słupki ogrodzeniowe , nawet trochę stempli budowlanych. Nic ciężkiego z sentymentu chyba 😀. Dłużej bym go trzymał ale progi lecą . Na SKP narzekają żeby zrobić bo nie podbiją przeglądu. Gdybym nie miał innych aut to bym to zrobił bo to pancerne auto. Do wiosny pewnie go nie rusze ale pytam co z nim zrobic już teraz żeby to przemyślane było. . Dziwne bo nigdy sentymentu do aut nie miałem. W 12 lat miałem 7 aut. Co 2-3 lata zmieniam bo mi się nudzą . A do tego odziwo mam sentyment.

Dodano po 3 [minuty]:

Poza tym jest jak na tamte czasy dobrze wyposażony. Pełna elektronika, xenony, klima, webasto, automat tyle lat i nigdy się nie zepsuł. Zero oleju. Żal oddawać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa przekształcenie Forda Galaxy MK2 z silnikiem 1.9 TDI w pojazd typu buggy, aby wykorzystać go do jazdy po polach i lasach. Zauważa, że auto nigdy się nie zepsuło, ale ma problemy z progiem i klapą. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące wzmocnienia konstrukcji po usunięciu dachu oraz praktyczności pozostawienia części dachu dla ochrony przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Użytkownik podkreśla sentyment do pojazdu oraz jego dobre wyposażenie, co wpływa na decyzję o jego dalszym użytkowaniu. Wspomniano również o możliwościach wykorzystania auta do transportu materiałów budowlanych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA