logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zbiornik wyrównawczy - montaż, odpowietrzenie, podłączenie rury wzbiorczej i porady

amostom 31 Lip 2022 16:29 3777 6
REKLAMA
  • #1 20123745
    amostom
    Poziom 9  
    Ocena: 76
    Witam, mam centralne ogrzewanie CO obieg otwarty. Stary zbiornik wyrównawczy zaczął przeciekać wiec kupiłem inny. Mam pytanie odnośnie odpowietrzenia zbiornika. W moim starym była wstawiona po prostu zaślepka. Kilka razy przez nieuwagę zagotowałem piec i nic się nie stało. Woda wyleciała przelewem. Zastanawiam się czy w nowym też zaślepić czy wstawić kolanko. Miejsca jest tam mało bo tylko 5-7cm a odpowietrzenie powinno chyba iść znaczniej wyżej w kształcie fajki. Ewentualnie pociągnąć te odpowietrzenie rurą do samego dołu w razie jakby jakimś cudem tamtędy też zaczęło się lać przy zagotowaniu ? Poniżej zdjęcie jak to wygląda.
    Zbiornik wyrównawczy - montaż, odpowietrzenie, podłączenie rury wzbiorczej i porady

Kolejne pytanie podłączyć rurę wzbiorczą do zbiornika od dołu (tak było oryginalnie) czy może z boku ? W tym zbiorniku jest możliwość i tak i tak. Wydaje mi się że nie ma znaczenia ale spytam się mądrzejszych.
  • REKLAMA
  • #2 20123815
    nodzy
    Poziom 18  
    Ocena: 94
    Witam. 1- Od góry korek z boku kolano do jakiegoś wiadra. To w zasadzie jest przelew, dodatkowe odpowietrzenie nie jest potrzebne. 2 -Nie ma to znaczenia tak robią zbiorniki ,żeby były uniwersalne. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 20123886
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    Z boku przelew a u góry wstaw kolanko i kawałek węża możesz na dól do wiadra podciągnąć, w zasadzie byś nie musiał tego robić i zostawić tak jak jest tylko trzeba pamiętać przy uzupełnianiu wody żeby pomału uzupełniać bo jak od góry nie będzie fajki to się może przelać nad zbiornik, jeżeli wstawisz korek może się zrobić tzw. lewar, naturalnie miałeś tak pare lat i go pewnie nie było, ale odpowietrzenie nie jest po to aby tam wkręcać korek :crazyeyes:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 20125371
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    Jak chcesz, fachowo daje się śrubunki, jak będziesz lutował to najpierw nypel z kawałkiem rurki czy kolankiem, wkręć i dopiero z całoscią, żeby konopi nie wypalić jakbyś chciał bezpośrednio nypel.
  • #7 20139539
    amostom
    Poziom 9  
    Ocena: 76
    Witam,ponownie. Ładnie wszystko polutowałem, dałem śrubunki.Do odpowietrzenia musiałem dać kolanko 1/2 cala większe nie weszło.Myślę że lepiej takie niż żadne. Zastanawia mnie tylko czy czasem jakby przypadkiem się woda zagotowała to nie wyleci tedy woda? może dać wąż do jakiegoś wiadra? tak w razie w...
    Drugie pytanie, mam trójnik z którego cieknie raz na godzinę kropla.Instalacja była robiona 15 lat temu. Nie chciałbym tego wycinać i lutować nowy tym bardziej że za dwa lata będzie caḱowita wymiana wszystkiego. Czy polecicie jakiś uszczelniacz coś na zasadzie poxipolu lub coś innego?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z montażem nowego zbiornika wyrównawczego w systemie centralnego ogrzewania (CO) z obiegiem otwartym. Użytkownik zastanawiał się nad sposobem odpowietrzenia zbiornika, czy zastosować zaślepkę, czy kolanko, oraz gdzie podłączyć rurę wzbiorczą - od dołu czy z boku. Odpowiedzi sugerowały, że dodatkowe odpowietrzenie nie jest konieczne, a podłączenie rury wzbiorczej może być uniwersalne. Użytkownik pytał również o mocowanie śrubunków oraz o uszczelniacz do trójnika, z którego cieknie woda. Wskazano, że lepiej używać śrubunków, a w przypadku cieknącego trójnika można rozważyć uszczelniacz, zamiast wymiany całej instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA