logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router podróżny i podłączenie go do hotelowego WIFI

faasoleq 03 Sie 2022 09:53 1437 5
REKLAMA
  • #1 20127685
    faasoleq
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Często bywam w hotelach gdzie chciałbym sobie postawić na czas pobytu własne WIFI. Jeżeli potrzebne jest hasło typu WPA lub gdy sieć jest otwarta to jest OK. Problem pojawia się jeżeli do podłączenia się do sieci WIFI potrzeba logowania poprzez WWW gdzie podaje się np. numer pokoju i hasło

Kupiłem sobie testowo TP-Link TL-WR802N i brakuje tam tej funkcji. Chyba że ktoś zna jakiś sposób ;)

są routery które mają jakiś inteface www dzięki któremu mógłbym odpalić z poziomu routera przeglądarkę i się zalogować?

niestety coraz więcej hoteli nie udostępnia gniazdka w które można by się fizycznie wpiąć
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20127707
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5823
    Po co ten twój wpis, właśnie pyta o taki sprzęt ale raczej nie znajdzie routera z funkcją WISP i taką autoryzacją, trzeba by spróbowoć z połaczeniem po WiFi na telefonie i theteringu z niego po USB.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20127719
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 3016
    Czy próbowałeś po przyłączeniu się do hotelowego WiFi wejść np z komputera na jakaś stronę Internetową? Wtedy z założenia twój router przepuści te pakiety i się zalogujesz.
    Chyba, że ze swojego routera masz VPN, wtedy tyłek blady.
  • REKLAMA
  • #5 20128024
    faasoleq
    Poziom 10  
    098it napisał:
    A nie możesz kupić inny ruter który to obsługuje?

Dodano po 4 [minuty]:

a próbowałeś z tym link z yt https://www.youtube.com/watch?v=U0vh4nNcnZY

Przeczytałeś chociaż trochę moje pytanie?

Mogę kupić inny router ale nie mam pokęcia czego szukać w specyfikacji żeby dawał radę

A co do filmu: nie mam problemu z zalogowaniem się na sam router tylko z połączeniem go bezprzewodowo z siecią

Dodano po 3 [minuty]:

sanfran napisał:
    Czy próbowałeś po przyłączeniu się do hotelowego WiFi wejść np z komputera na jakaś stronę Internetową? Wtedy z założenia twój router przepuści te pakiety i się zalogujesz.
    Chyba, że ze swojego routera masz VPN, wtedy tyłek blady.

Czyli po połączeniu się z hotelową siecią powinienem mieć możliwość zalogowania się z poziomu komputera. Na to nie wpadłem. Dzięki
  • #6 20253485
    faasoleq
    Poziom 10  
    Odkopuję temat
    Tak jak pisał kolega powyżej, najpierw łączymy się z Routerem przy pomocy komputera lub komputeropodobnego urządzenia, następnie logujemy się na Router i łączymy go z siecią hotelową. Następnie na urządzeniu połączonym z routerem próbujemy wejść na jakąkolwiek stronę internetową i router "przepuszcza" pakiety pozwalając zalogować go do hotelowej sieci.

Czyli że Działa :)
REKLAMA