logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Router czy modem na kartę SIM dla domowego internetu LTE w sieci Play?

Remeknapr 03 Sie 2022 18:40 540 12
REKLAMA
  • #1 20128437
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Witam

Jestem w trakcie zawierania umowy na internet domowy LTE w sieci Play. Nie oferują urządzenia niezbędnego do działania internetu. Więc muszę sam kupić. Ale co? W ofertach są urządzenia nazywane routerami, bądź modemami. Od dostawcy mam otrzymać kartę SIM. Co powinienem kupić? Proszę o oświecenie mnie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20128450
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5772
    A co to za oferta z Play i za ile? Gdzie masz korzystać z Play?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20128461
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Nie bardzo rozumiem pytania. Jakie ma znaczenie za ile i gdzie mam korzystać? W domu na komputerze stacjonarnym i telefonie.
  • #4 20128497
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Ile GB potrzebujesz, gdzie będzie urządzenie używane, itp
    Przeczytaj wątki o takich tematach, rozjaśni się...
  • REKLAMA
  • #5 20128516
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Jakie ma znaczenie ile GB potrzebuję? Pytam o urządzenie służące do działania LTE. Są w ofertach routery i modemy. Mnie chodzi o takie coś, co ma wbudowany modem na kartę SIM i router LAN na skrętkę i WiFi.
  • REKLAMA
  • #6 20128537
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Remeknapr napisał:
    Jakie ma znaczenie ile GB potrzebuję?
    Remeknapr napisał:
    Nie bardzo rozumiem pytania. Jakie ma znaczenie za ile i gdzie mam korzystać? W domu na komputerze stacjonarnym i telefonie.

Az się odechciewa pomagać, skoro lepiej wiesz to po co ten temat, skoro koledzy zadają takowe pytania to mają chyba powód ?
    Chcesz konkretnej pomocy to konkretnie odpowiadaj...
    Tak jak kolega artaa napisał
    artaa napisał:
    Przeczytaj wątki o takich tematach, rozjaśni się...

Poczytaj lub odpowiedź na pytania
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20128573
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Poczytałem wątki dotyczące tego tematu. I zorientowałem się, że takie szczegółowe pytania pozwalają dobrać urządzenie do konkretnej lokalizacji i wymogów użytkownika. A mnie póki co nie o to chodzi. Pogubiłem się nazewnictwie urządzeń. Po rozeznaniu tematu znalazłem TP-Link TL-MR150, który chyba będzie się nadawał, ponieważ ma wbudowany modem LTE na kartę SIM, cztery porty LAN i Wi-Fi. Może być?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20128587
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Jak tak chcesz grać, to proponuję np
    MikroTik Chateau 5G (micro SIM)
  • Pomocny post
    #9 20128594
    matek451
    Poziom 43  
    Kolego ja głupich pytań nie zadaję, przeczytałeś więc juz coś tam wiesz ale masz spory dorobek na Forum i oczekiwałem ze bedziesz ze mną współpracował, wbrew temu co sadzisz dobór sprzętu do internetu mobilnego to nie jest prosta sprawa, mozna mieć w PLAY po 300-350Mb/s jak ja u siebie lub po 3-5Mb/s jakie osiagaja niektórzy, przeciętnie jak maja 20Mb/s to się cieszą choć sieć LTE Play w wielu lokalizacjach ma infrastrukturę która pozwala na fajne prędkości tylko trzeba wiedzieć jak i na czym z niej skorzystać a to wymaga wiedzy, wiedzy i jeszcze raz wiedzy i doswiadczenia.
    Ja ja posiadam, na dodatek jestem z ŁODZI i okolice mam w małym palcu jesli chodzi o infrastrukturę operatorów, współpraca ze mną z reguły kończy się sukcesem.
    To co wybrałeś sam to się nadaje ale do elektrośmietnika a nie do PLAY, warte jest z 50 zł a nie 300 zł, zakup takiego sprzetu to strzał w kolano.
    Pyatnia które zadałem są logiczne, proste i łatwo na nie odpowiedzieć, dla ciebie nieistotne a dla mnie są podstawą do dalszych rozważań i właściwego doboru sprzętu do twojej lokalizacji.
    Play moze działć nawet tak https://www.speedtest.net/my-result/a/7710526380
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20128833
    Remeknapr
    Poziom 33  
    matek451 napisał:
    Kolego ja głupich pytań nie zadaję, przeczytałeś więc juz coś tam wiesz ale masz spory dorobek na Forum i oczekiwałem ze bedziesz ze mną współpracował

Nawet przez myśl mi nie przeszło oceniać negatywnie Twoje pytania. To Ty mnie przecenisz. W temacie jestem kompletnie zielony. Po uważnym przeczytaniu wszystkich pytań sądzę, że należy cofnąć się o krok. Chodzi o dobór typu, a nie konkretnego urządzenia. To już znalazłem. I można by było iść dalej, gdyby nie moje opory z podaniem lokalizacji i szczegółów umowy. Otóż jakiś czas temu spotykały mnie złośliwe docinki ze strony kilku grupowiczów, którzy prawdopodobnie znają mnie osobiście. Proszę o wybaczenie. Dane mogę podać ewentualnie na PW.

Dodano po 1 [minuty]:

artaa napisał:
    Jak tak chcesz grać, to proponuję np
    MikroTik Chateau 5G (micro SIM)

Taki co kosztuje 2500,- zł?
  • Pomocny post
    #11 20128885
    matek451
    Poziom 43  
    Jeśli chodzi o szczegóły umowy to w Play sa oferty ze sprzętem od operatora oraz bez, Play posiada duzy wybór sprzętu , w dobrych cenach i odpowiedniej jakości i czasami warto brać go w abonamencie, oczywiście mozesz podać na PW tak samo jak lokalizację, nie ujawnię żadnych danych skoro masz obawy, na tej podstawie dostaniesz poradę dotyczacą sprzętu który wykorzysta potencjał sieci PLAY w tej lokalizacji.
    Router Chateau 5G za taką kasę to kiepski żart.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20129054
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    Remeknapr napisał:
    Nawet przez myśl mi nie przeszło oceniać negatywnie Twoje pytania. To Ty mnie przecenisz. W temacie jestem kompletnie zielony. Po uważnym przeczytaniu wszystkich pytań sądzę, że należy cofnąć się o krok. Chodzi o dobór typu, a nie konkretnego urządzenia. To już znalazłem. I można by było iść dalej, gdyby nie moje opory z podaniem lokalizacji i szczegółów umowy. Otóż jakiś czas temu spotykały mnie złośliwe docinki ze strony kilku grupowiczów, którzy prawdopodobnie znają mnie osobiście. Proszę o wybaczenie. Dane mogę podać ewentualnie na PW.
    I dlatego żę jesteś zielony, kolega pyta o szczególy umowy i lokalizacje. Zeby Ci doradczić optymalny sprzęt. Nie wiem co za problem z podaniem lokalizacji, Nikt nie prosi o PESEL czy pin do karty. MIejscowość, okolice, osiedle, ulice ewentualnie. NIe potrzeba numeru domu i mieszkania. Żeby można było sprawdzić czy do nadajnika masz 300m czy 5km, jak jest ten nadajnik wyposażony, co robi róznice w wyborze sprzętu. Wszystko po to żebys se nie kupił czegoś pokroju tego tplinka, który swoje dobre czasy ma dawno za sobą.
  • #13 20129323
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Dzięki poradom grupowiczów wszystko jest jasne. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje urządzenia do domowego internetu LTE w sieci Play, ponieważ operator nie oferuje sprzętu. W dyskusji poruszane są różnice między routerami a modemami, a także znaczenie lokalizacji i wymagań użytkownika dla doboru odpowiedniego urządzenia. Użytkownik rozważa zakup TP-Link TL-MR150, który ma wbudowany modem LTE, porty LAN i Wi-Fi, ale otrzymuje sugestie, że to urządzenie może być niewystarczające. Inni uczestnicy forum polecają MikroTik Chateau 5G oraz zwracają uwagę na znaczenie wyboru sprzętu dostosowanego do lokalizacji i infrastruktury sieci Play. Użytkownik kończy dyskusję, dziękując za pomoc i potwierdzając, że uzyskał potrzebne informacje.
REKLAMA