logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router LTE lub mobilny Mi-Fi wybrać do internetu Play na kartę 45 zł/mies.?

Judykator 12 Wrz 2015 11:39 1455 9
REKLAMA
  • #1 14989870
    Judykator
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    Przymierzam się do uruchomienia internetu mobilnego z Play (na kartę 45 zł/miesiąc za brak limitu)

Muszę do tego kupić sprzęt na którym się nie znam. Chciałbym by działało to na prędkości LTE w całym mieszkaniu w bloku (blok z wielkiej płyty). Poza tym będą używał tego internetu również w innych miejscach na wyjazdach.

Rozważam dwie możliwości:
    1) urządzenie mobilne mi-fi (chyba tak się to nazywa?) - tzn. mobilny modem i router w jednym

lub

2) router który będzie stał w mieszkaniu gdzie będzie używany głównie, z wkładanym modemem LTE, który w miarę potrzeby będę zabierał w inne miejsca.

Które rozwiązanie jest praktyczniejsze? Proszę również o propozycje sprzętowe, a miarę możliwości najtańsze rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #2 14989941
    higlos
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Jako modem usb polecam Huawei E3372 do lte play tylko niestety ma on port USB, a więc brak rozsyłania. Mieszkam blisko nadajnika i realne prędkości download są na poziomie 70Mb/sek.

Można kupić urządzenia typu Huawei E589 i one spełniają jak najbardziej swoją rolę jednak rzeczywiste prędkości nie będą zbliżone do poziomu oferowanego przez LTE. Testowałem takie urządzenie u siebie i miałem ok 35Mb/sek w sieci wi-fi w standardzie "n".

Trzecia możliwość to modem np ten Huawei E3372 i router z możliwością podłączenia modemu 4G.
  • REKLAMA
  • #3 14989970
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5752
    Podstawowe pytanie to w jaki sposób chcesz korzystać z mobilnego Play w domu ?. Routery MiFi mają słabszy zasięg WiFi ale jeśli to mieszkanie w bloku to umieszczony centralnie da radę. Na dodatek te najnowsze mogą pracować w paśmie 5GHz co bywa przydatne w przypadku zagęszczenia sieci 2,4GHz. Kolejną ich wadą jest niewielka liczba klientów oraz brak portów LAN. Nie podłączysz do nich urządzeń bez kart WiFi po kablu. Nie są dedykowane do pracy 24/7 i mają delikatne gniazda anten zew. Zaleta to mobilność, nosisz ze sobą a urządzenia typu telefon, tablet czy laptop korzystają po WiFi. Jeśli więc taki sposób użytkowania ci wystarcza to kup E5377, E5372, E5373 lub najnowsze E5577 , E5573. Koszt około 200-250 zł. Czasami nie kupuj MiFi bez LTE. Druga opcja to modem LTE+router z nim zgodny. ale i tu nie jest różowo, poczytaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3087059.html
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 14989982
    Judykator
    Poziom 10  
    W domu chciałbym podłączyć desktop (ma kartę wi-fi), drukarka po wi-fi, czasem laptopa, telefon, tablet i tv z wifi. max 4 urządzenie jednocześnie. Nic kablem.

Poza tym będę miał internet kablowy (wolniejszy niż lte) też z routerem. Internet mobilny ma być zapasowy (dlatego na kartę) i na wyjazdy
  • REKLAMA
  • #5 14989989
    matek451
    Poziom 43  
    Wobec takich zastosowań wybierz MiFi, w terenie skorzystasz na kilku urządzeniach jednocześnie( tablet, telefony).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 14996569
    Judykator
    Poziom 10  
    To: jeszcze pytania
    Zamierzam kupić Huawei E5577C lub Huawei E5573.
    Jednakże w wymaganiach obydwu urządzeń mowa o tym, że "wspierane systemy operacyjne: Vista (SP1, SP2), Windows 7, Windows 8, MacOS 10.7 lub nowszy" - a ja jeden z komputerów z którym chciałbym tego używać mam z Windows XP SP3.

1) Co oznaczają wymagania systemowe przy tych routerach ? Będę mógł odbierać wi-fi z tych routerów z komputera z Windowsem XP SP3? Na zdrowy rozsądek tak, ale chciałbym mieć pewność.
    2) który z tych routerów jest lepszy i czym się różnią ?
  • #7 14996599
    matek451
    Poziom 43  
    Te wymagania bez znaczenia, to mobilne routery WiFi i komputer musi posiadać kartę bezprzewodową aby połączyć się z siecią, która będą tworzyć. E5577 ma wyświetlacz, którego brak w E5573.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 14996603
    Judykator
    Poziom 10  
    matek451 napisał:
    E5577 ma wyświetlacz, którego brak w E5573.

A lepiej go mieć czy nie? Może bez wyświetlacza dłużej działa?
  • #9 14996702
    matek451
    Poziom 43  
    Działa tak samo, wyświetlacz nie pobiera dużo prądu. Ale pozwala sprawdzić niektóre dane bez konieczności logowania na stronę routera. Ważna jest też cena
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje uruchomienie internetu mobilnego z Play i poszukuje odpowiedniego urządzenia. Rozważa dwie opcje: mobilny modem MiFi lub router stacjonarny z modemem LTE. Użytkownicy forum sugerują, że MiFi, takie jak Huawei E5377, E5372, E5373, E5577, E5573, jest bardziej mobilne, ale ma ograniczony zasięg WiFi i mniej portów LAN. Z kolei router z modemem LTE, np. Huawei E3372, może oferować lepsze prędkości, ale wymaga dodatkowego sprzętu. Użytkownik pyta również o wymagania systemowe routerów, na co odpowiadają, że nie mają one znaczenia, o ile komputer ma kartę WiFi. Dodatkowo, poruszono kwestię wyświetlacza w routerze E5577, który ułatwia dostęp do informacji, ale nie wpływa znacząco na czas pracy urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA