logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja off-grid do pomp 200 W i LED – dobór paneli, akumulatora, inwertera do 2500 zł

premyslaw2ar 08 Lip 2025 22:01 330 7
REKLAMA
  • #1 21601188
    premyslaw2ar
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Witam.
    Wiem, że wątków o podobnej tematyce jest sporo, ale nie znalazłem w nich odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
    Mianowicie chciałbym założyć małą instalację off-grid do zasilania pomp w oczku wodnym oraz oświetlenia LED.
    Zamysł mój jest taki, że w ciągu dnia pracowałyby pompy o łącznej mocy ok. 200 W. Jedna do zasilania strumienia z kaskadą 75 W, która pracowałaby tylko za dnia, druga 32 W do filtra biologicznego, musi pracować 24 h, pompa powietrza 30 W w ciągu dnia i druga 18 W w nocy. Do tego jakieś oświetlenie ogrodu LED, ale to mogę rozwiązać inaczej. Pompy, które mają pracować w dzień, chciałbym załączać czujnikiem zmierzchu lub włącznikiem czasowym.
    Moje pytanie jest: jakiej mocy panele zastosować, jaki akumulator i inwerter (pompy 230 V).
    Założenie jest takie, aby ten system zwrócił się możliwie szybko, do 2 lat, więc max musiałoby to kosztować 2000–2500 zł.
    Widziałem używane panele po 150 zł, ale nie wiem, co to jest warte i czy jest sens się w to pchać.
    Na działce mam prąd, ale instalację chciałbym off-grid lub ew. hybrydową (nie mam licznika dwukierunkowego).
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21601381
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Panele o łącznej mocy minimum 1 kWp, akumulator o pojemności 3 kWh, inwerter hybrydowy 2 kW.

W tej kwocie się nie zmieścisz.
    W pochmurny dzień ledwie wystarczy energii na zasilanie (200 Wat + 30 Wat falownik), akumulatora nie naładujesz, po zmierzchu te 32 Wat + 18 Wat + LED-y? + pobór własny falownika około 30 Wat = 80 Wat x 8 godzin = 640 Wat.
    Sam policz ile energii potrzebujesz do ciągłego zasilania. Kilka pochmurnych dni i akumulator się rozładuje, bo w ciągu dnia nie naładuje się.
    Większa moc paneli by pomogła, ale to większe koszty.
  • REKLAMA
  • #3 21601687
    premyslaw2ar
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Obecnie koszt utrzymania tego systemu to ok. 180 zł/mies. (Nie zawsze wyłączamy pompy na noc). Dlatego przyjąłem te 2,5k aby to w miarę sensownie się zwróciło. Zdaję sobie sprawę, że nie zawsze świeci słońce i część energii elektrycznej trzeba będzie brać z sieci.
    Trochę grzebiąc w temacie wiem, że inwerter hybrydowy byłby najlepszy, ale są one dużo droższe. Jest może jakiś inny sposób aby to jakoś w miarę sensownie zgrać, albowiem wydać 6k na system dla samego oczka wodnego to troszkę przerost formy nad treścią.
  • REKLAMA
  • #4 21601740
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    To już sam musisz policzyć czy warto.
    Jak w nocy pracują pompy, to magazyn około 5 kWh.
  • #5 21601886
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    >>21601687
    premyslaw2ar napisał:
    albowiem wydać 6k na system dla samego oczka wodnego to troszkę przerost formy nad treścią 🤔

Instalacja on-grid 4-6 paneli około 450 W i jeden Mikrofalownik + elektryk do zgłoszenia instalacji do dystrybutora.

Dzięki bilansowaniu godzinowemu międzyfazowemu zasili w ciągu dnia w/w pompy, lodówkę, zmywarkę, pralkę, telewizor...

Duże to oczko? Daj zdjęcia. :)

Te moje.

Instalacja off-grid do pomp 200 W i LED – dobór paneli, akumulatora, inwertera do 2500 zł
  • REKLAMA
  • #6 21651164
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    techlock napisał:
    Jak w nocy pracują pompy, to magazyn około 5 kWh.

To chyba przesada. 32+18= 50W razy 12 godzin to 0,6 kWh
  • #7 21651225
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    Nie koniecznie nie codziennie świeci słońce i bywają dni że akumulator nie jest naładowany na maxa

Wykres danych z systemu off-grid przedstawiający moc ładowania z paneli PV, zużycie przez inwerter, moc baterii oraz poziom naładowania akumulatora w czasie.
    oto dane z mego offgria ( dane w stopce)
    green_cell Charger power to ładowanie z paneli PV
    Green_cell Inverter power to moc podłączonych odbiorników ( router WI-fi ,serwer HA, piec gazowy , Lodówka , telewizor )
    Daly2MQTT Pack_Power moc akumulatora pobierana lub oddawana
    Łatwo zauważyć że inwetter pobiera na własne potrzeby 40-50W
    Daly2MQTT Pack_SOC procent naładowania akumulatora
  • #8 21651231
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    Ja dałem przykład prostego wyliczenia jako pomoc dla Autora.
    Skąd wzięło się 5 kWh - nie wiem ale wiem, że 20 kWh zgromadzi jeszcze więcej
    energii w słoneczny dzień i starczy na dłużej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru instalacji off-grid do zasilania pomp o łącznej mocy około 200 W oraz oświetlenia LED w oczku wodnym, z budżetem do 2500 zł i założeniem szybkiego zwrotu inwestycji do 2 lat. Zalecane jest zastosowanie paneli o mocy minimum 1 kWp, akumulatora o pojemności około 3 kWh oraz inwertera hybrydowego o mocy około 2 kW, jednak koszty takiego systemu znacznie przekraczają założony budżet. Wskazano, że przy mocy pomp i ciągłej pracy części z nich (zwłaszcza nocnej) potrzebna jest duża pojemność magazynu energii, co podnosi koszty. W praktyce, ze względu na zmienność nasłonecznienia i pobór własny inwertera (około 30-50 W), system może wymagać wsparcia z sieci. Alternatywą jest instalacja on-grid z mikrofalownikiem i kilkoma panelami o łącznej mocy około 450 W, co pozwala na bilansowanie zużycia energii w ciągu dnia. W dyskusji pojawiły się przykłady pomiarów pracy systemów off-grid z monitorowaniem mocy ładowania i stanu naładowania akumulatora. Użytkownicy podkreślają konieczność dokładnego bilansu energetycznego i realistycznego podejścia do kosztów i wymagań systemu.
REKLAMA