logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LOGO! Siemens: Problemy z zapisem programu i blokami logicznymi AND, OR, SF

RobWan 08 Sie 2022 02:36 885 20
  • #1 20134274
    RobWan
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Czy coś robię źle, że program nie chce się zapisać? Programuję bezpośrednio w sterowniku.
    Przypisanie wyjścia bezpośrednio do wejścia działa (Co), ale każda próba użycia np. logiki podstawowej (GF) AND, OR itp. czy też funkcji specjalnych (SF) kończy się tym samym. klepsydra, gaśnie podświetlenie i powrót Menu.

Robert
  • #3 20134283
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1133
    Wygląda jak reset z watchdoga.
  • #4 20134407
    RobWan
    Poziom 14  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Wyczyściles to LOGO funkcją CLEAR ?

Jest tylko CLEAR PROGRAM. Myślałem, że znajdę coś w stylu przywracanie ustawień fabrycznych,,, ale nie ma,.
    o ile zasilanie jest w porzadku

Tak, zasilanie ok, bez znaczenia, ale jest to też zasilacz dedykowany, napięcie się zgadza.

Pewnie faktycznie uszkodzony. Kupiłem do nauki, Chyba muszę rozejrzeć się za następny,.

Robert
  • #5 20134539
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 464
    RobWan napisał:
    Wyczyściles to LOGO funkcją CLEAR ?

Jest tylko CLEAR PROGRAM. Myślałem, że znajdę coś w stylu przywracanie ustawień fabrycznych,,, ale nie ma,.
    o ile zasilanie jest w porzadku

Tak, zasilanie ok, bez znaczenia, ale jest to też zasilacz dedykowany, napięcie się zgadza.

Pewnie faktycznie uszkodzony. Kupiłem do nauki, Chyba muszę rozejrzeć się za następny,.

Robert

A co jak wgrywasz program z kabla?
  • #6 20134590
    RobWan
    Poziom 14  
    Wojciech. napisał:
    A co jak wgrywasz program z kabla?

No nie mam kabla, nie mam programu. Właśnie szukam, kabel i program to kolejne min, 300 zł.
    Chyba kupię, bo i tak raczej będą niezbędne.

Ale... ten mój ma gniazdo karty SD, może ktoś by mi przesłał testowy plik?

Robert
  • #7 20134614
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1133
    Jeżeli nie zależy CI na Siemensie, to Unitronics robi serię Jazz, gdzie kiedyś program był po prostu dostępny, teraz jest "na maila" a podłącza to się zwykłym USB.
    Są też chińczyki jak np. Vigor (bez wyświetlacza, ale ze sporymi możliwościami) do których jest dostępny program, a kabel jest zwykłą przelotką USB->RS232(ttl) i sprzedają je taniej.
    Możesz jeszcze rozebrać ten swój i ocenić czy jest szansa że ma to oddzielnego i flasha na program i go testowo podmienić, ale nie wiem czy warto.
  • #8 20134623
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 464
    RobWan napisał:
    No nie mam kabla, nie mam programu. Właśnie szukam, kabel i program to kolejne min, 300 zł.

Jak masz dokupić oryginalny przewód to daj sobie z tym spokój i sprzedaj to dalej. Kup sobie coś po ethernecie jak np. nowsze logo.

Pytanie do czego chcesz to logo używać? Nie lepiej jakieś PLC kupić?
  • #9 20134660
    RobWan
    Poziom 14  
    Syn uczy się w technikum jako automatyk, to raz. Używają właśnie Simensa.
    A dwa, to przydałby się jako logika do mojej maszyny CNC, gdzie mam czujnik podciśnieniowy wykrywający czy element jest dobrze przyssany do stołu.

Robert
  • #11 20134749
    RobWan
    Poziom 14  
    jarekgol napisał:
    Unitronics

Ceny tak na szybko to w okolicach 800 z znalazłem.

jarekgol napisał:
    np. Vigor

Cena dobra. Nówki z gwarancją po 400 zł. Ale zainstalowałem ten program. Taki dosowy Norton Commander.
    Ale w cenie.

jarekgol napisał:
    Możesz jeszcze rozebrać ten swój i ocenić czy jest szansa że ma to oddzielnego i flasha na program i go testowo podmienić, ale nie wiem czy warto.

Na pewno zajże, ale gra nie warta świeczki.

Robert
  • #13 20134781
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1110
    To z filmu to jest chyba 0BA7 czyli ma Ethernet zamiast kabelka USB<->Siemens-RS232.
    Z menu powinno dać się ustawić adres IP i maskę i wtedy z oprogramowania Siemensa dostajesz się po sieci Ethernet.
  • #14 20134793
    RobWan
    Poziom 14  
    Tak zgadza się. Ale i tak nie mam programu. Tak więc moja prośba o testowy program, który przeniosę kartą do sterownika jest aktualna.

Wojciech. napisał:
    Ale pewnie robią na S7-1200?

Tak, ale podobno z wyższym numerem. Takie małe z panelami też są.

Robert
  • #15 20134951
    stachu_l
    Poziom 38  
    RobWan napisał:
    Ale i tak nie mam programu.
    To raczej niewygodne podejście, program pozwala symulować układ przed załadowaniem na sterownik i widzisz większy obszar (jak prosty program to całą logikę) na ekranie komputera.
    Niestety wersja demo nie pozwala przesłać programu do/z LOGO a wersja pełna jest płatna.
    Obecnie w siemens Logo masz włożoną kartę? Była tam oryginalnie? Może ona cos miesza i powoduje restart.
    Sam sterownik ma wbudowaną pamięć programu i może działać bez karty, przynajmniej u mnie 0BA7 tak działa od kilku lat. Sprawdź bez karty.

Dla ludzi modyfikujących systemy taki 0BA7 jest dość cenny bo pozwala na załadowanie logiki używanej we wcześniejszych wersjach i dodaje komunikację Ethernet IP. U mnie zastrajkowała wersja LOGO 0BA6 a miałem już 0BA7 bo chciałem dodać komunikację po IP więc podmieniłem tylko to LOGO, przeładowałem oprogramowanie i działa. Do transferu oprogramowanie użyłem tego oprogramowania LOGO Soft Comfort i kabla do 0BA6 a 0BA7 podłączyłem przez Ethernet.
    Oprogramowanie i kable miałem bo kupiłem taki zestaw startowy do 0BA6. Software dało się aktualizować bez dodatkowych opłat.
    0BA7 jest kompatybilny ze starszymi modułami (tymi od 0BA6 i niżej) więc taka podmiana jest prosta. Dla LOGO V8 trzeba wymieniać wszystkie moduły rozszerzenia bo są nowe niekompatybilne.
    Jedyna wada 0BA7 - jest szerszy od 0BA6 i jak brak miejsca na szynie to jest kłopot.
  • #16 20134963
    RobWan
    Poziom 14  
    stachu_l napisał:
    To raczej niewygodne podejście

Tak wiem, zaczynamy zabawę z tym. Kupiłem właśnie program. Jak przyjdzie to zboczę czy coś się zmieni po załadowaniu programu z karty czy przez sieć.

stachu_l napisał:
    Obecnie w siemens Logo masz włożoną kartę?

Nie, nie było karty. Mam swoją, ale nie mam programu. Ale o tym pisałem wyżej. Kupiłem.

Robert
  • #17 20135524
    Lokval
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Ja kupiłem kabelek 6ED1 057-1AA01-0BA0 z aliexpress za ok 50zł, wgrywanie/zgrywanie programu działa, nie próbowałem podglądu 'na żywo'.
  • #18 20135725
    Interval
    Poziom 32  
    Ocena: 436
    Lokval napisał:
    Ja kupiłem kabelek 6ED1 057-1AA01-0BA0 z aliexpress za ok 50zł, wgrywanie/zgrywanie programu działa, nie próbowałem podglądu 'na żywo'.

Też będzie działało.
  • #19 20135740
    stachu_l
    Poziom 38  
    Interval napisał:
    Też będzie działało.
    Ale nie z LOGO w wersji 0BA7 (oraz nowszymi LOGO V8) bo tam nie ma gniazda do tego kabla tylko jest gniazdo karty SD oraz Ethernet do programowania, monitorowania, komunikacji z innymi sterownikami. Tu nie trzeba tego specjalnego kabla.
  • #20 20135758
    RobWan
    Poziom 14  
    Są Allegro chyba te zamienniki po 120 zł.
    A co do sterownika, to udało mi się znaleźć taki sam, nówka. Dziś będę go miał.
    Nie wczytywałem się w dokumentację, ale pewnie można przenieść program kartą pomiędzy sterownikami.

Robert
  • #21 20136825
    RobWan
    Poziom 14  
    Kupiłem nowy identyczny. Działa.
    Przeniosłem na karcie program do tego uszkodzonego. Odczyta, mogę wejść w edycję, ale próba zmiany kończy się tym samym. Reset.

Tak więc mam jeden sprawny i drugi może będzie działał z programem z zewnątrz przygotowanym.

Jutro będzie program, to zobaczę jak to działa przez sieć.

Robert

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z zapisem programu w sterowniku LOGO! Siemens, gdzie próby użycia logiki AND, OR oraz funkcji specjalnych kończą się resetem urządzenia. Odpowiedzi sugerują, że problem może wynikać z uszkodzenia sterownika, mimo że zasilanie jest w porządku. Użytkownik rozważa zakup kabla do programowania oraz oprogramowania, a także poszukiwanie testowego pliku do wgrania na kartę SD. Wskazano również na alternatywne rozwiązania, takie jak sterowniki Unitronics oraz chińskie urządzenia Vigor. Po zakupie nowego sterownika, użytkownik przeniósł program z karty, ale nadal występują problemy z edycją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA