RobWan napisał: Ale i tak nie mam programu.
To raczej niewygodne podejście, program pozwala symulować układ przed załadowaniem na sterownik i widzisz większy obszar (jak prosty program to całą logikę) na ekranie komputera.
Niestety wersja demo nie pozwala przesłać programu do/z LOGO a wersja pełna jest płatna.
Obecnie w siemens Logo masz włożoną kartę? Była tam oryginalnie? Może ona cos miesza i powoduje restart.
Sam sterownik ma wbudowaną pamięć programu i może działać bez karty, przynajmniej u mnie 0BA7 tak działa od kilku lat. Sprawdź bez karty.
Dla ludzi modyfikujących systemy taki 0BA7 jest dość cenny bo pozwala na załadowanie logiki używanej we wcześniejszych wersjach i dodaje komunikację Ethernet IP. U mnie zastrajkowała wersja LOGO 0BA6 a miałem już 0BA7 bo chciałem dodać komunikację po IP więc podmieniłem tylko to LOGO, przeładowałem oprogramowanie i działa. Do transferu oprogramowanie użyłem tego oprogramowania LOGO Soft Comfort i kabla do 0BA6 a 0BA7 podłączyłem przez Ethernet.
Oprogramowanie i kable miałem bo kupiłem taki zestaw startowy do 0BA6. Software dało się aktualizować bez dodatkowych opłat.
0BA7 jest kompatybilny ze starszymi modułami (tymi od 0BA6 i niżej) więc taka podmiana jest prosta. Dla LOGO V8 trzeba wymieniać wszystkie moduły rozszerzenia bo są nowe niekompatybilne.
Jedyna wada 0BA7 - jest szerszy od 0BA6 i jak brak miejsca na szynie to jest kłopot.