logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usprawnić sieć WiFi w domu z routerem Huawei B525s-23a? Podłączanie repeatera

lulululu 17 Sie 2022 22:40 1656 27
REKLAMA
  • #1 20148695
    lulululu
    Poziom 8  
    Siema.
    Jestem noob'em (jeśli noob'ów obrażam, to przepraszam).
    Stałem się posiadaczem internetu światłowodowego.
    Dotychczas korzystałem z LTE.
    Postanowiłem wykorzystać router od firmy play (huawei b525s-23a)
    Internet po kablu działa bez zarzutu - prędkości potrafią dochodzić do 560 mb/s, w umowie jest 400.
    Jeśli chodzi o wifi to już nie jest tak dobrze.
    Stąd moje pytanie: jak usprawnić sieć bezprzewodową? WAŻNE INFORMACJE:
    1. urządzenie do wifi (repeater, router czy jakkolwiek będzie się to nazywało) ma możliwość podłączenie bezpośrednio po kablu ethernet.
    2. sieć bezprzewodowa wi-fi będzie służyła właściwie tylko do przeglądania stron internetowych na smartfonie i tablecie (social mediów, filmików itp także), ale nie będzie w ten sposób ciągnięty żaden specjalnych rozmiarów plik (generalnie nie ściągam filmów, dużych plików itp za pośrednictwem internetu, a przy wykorzystaniu wifi właściwie tylko aktualizuję sprzęt taki jak smartfony).
    3. jestem przyzwyczajony do transferu w wysokości kilku mb/s (3-7 mb/s), właściwie mi to wystarcza (bywa, że internet LTE osiąga 50+ mb/s, ale to rzadkość, częściej zdarzało się kilkanaście, choć zawsze było to wątpliwej jakości).
    4. dom ma powierzchnię nieco ponad 200m2, choć to niewiele mówi, w każdym razie ściany są z gazobetonu, jedynie strop pomiędzy piętrami coś tam w sobie ma z prętów metalowych.

I teraz dostałem taką poradę (od sprzedającego), że
    - ten router, który mam nie ma anten zewnętrznych i nie jest zbyt dobry do rozprowadzania sieci bezprzewodowej,
    - że jak kupię przyzwoity router, to on powinien nawet kilkukrotnie lepiej rozprowadzać sygnał wifi niż ten, który mam (a ewentualne dołożenie anten do huawei właściwie nic nie da) i być może w ogóle nie będę potrzebował dodatkowego urządzenia,
    - że urządzenie które mam nie jest technicznie przewidziane do robienia jakiejś rozległej sieci domowej i nawet, jeśli dołączę do niego jakieś inne urządzenie dodatkowo, to będzie to inna sieć wifi i w ten sposób może się okazać, że sieć z którą się połączy telefon będzie przez niego używana, nawet jak podejdę blisko drugiego nadajnika i jakość połączenia z niego byłaby znacznie lepsza.
    - zaproponowano mi urządzenie Router TP-Link Archer C6 1200Mbps MIMO MESH v3.2 (jako posiadające technologię MESH, która pozwoli mi pozbyć się powyższego problemu.
    Chciałbym rozwiązać ten problem niskobudżetowo, wolałbym nie wydawać na to kilkuset złotych, bo nie mam potrzeby, żeby sieć wi-fi oferowała mi 100mb/s (mam kabel w domu rozprowadzony, tam gdzie jest potrzebny, a wifi służy do mało istotnych celów, ale po instalacji swiatłowodu umiejscowienie routera huawei zostało nieco niekorzystniej ustawione, więc coś by się przydało0.
    Jakie rozwiązanie proponujecie i jakie macie zdanie nt tego co napisałem.
    Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20148817
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5404
    lulululu napisał:
    ten router, który mam nie ma anten zewnętrznych i nie jest zbyt dobry do rozprowadzania sieci bezprzewodowej,

No i się zgadza - od tego są lokalne AP, podłączone przewodem sieciowym z routerem głównym.
    lulululu napisał:
    że jak kupię przyzwoity router, to on powinien nawet kilkukrotnie lepiej rozprowadzać sygnał wifi niż ten, który mam (a ewentualne dołożenie anten do huawei właściwie nic nie da) i być może w ogóle nie będę potrzebował dodatkowego urządzenia,

A prawa fizyki, czyli rozchodzenie się fali radiowej w zabudowie, to sobie ten sprzedawca schowa w buty?
    lulululu napisał:
    że urządzenie które mam nie jest technicznie przewidziane do robienia jakiejś rozległej sieci domowej i nawet, jeśli dołączę do niego jakieś inne urządzenie dodatkowo, to będzie to inna sieć wifi i w ten sposób może się okazać, że sieć z którą się połączy telefon będzie przez niego używana, nawet jak podejdę blisko drugiego nadajnika i jakość połączenia z niego byłaby znacznie lepsza.

W liczbie pojedynczej sztuki, to może 20 lat temu zdawało egzamin.
    lulululu napisał:
    zaproponowano mi urządzenie Router TP-Link Archer C6 1200Mbps MIMO MESH v3.2 (jako posiadające technologię MESH, która pozwoli mi pozbyć się powyższego problemu.

MESH działa tylko w obrębie TEGO samego producenta - czyli jak pozbierasz różny sprzęt, który każdy ma MESH, razem to NIE ZADZIAŁA.
    Ten cały MESH to bełkot zakamuflowany wzmacniaczami - do prawdziwego MESH trzeba wydać kasę i wiedzieć co i jak podłączyć.
    lulululu napisał:
    Jakie rozwiązanie proponujecie i jakie macie zdanie nt tego co napisałem.

Masz wyżej podane z AP.
    A co myślę o tym co proponował rozwiązanie - uciekaj, póki masz jeszcze portfel, bo pojęcie o sieciach wifi, to on ma jak o zbieraniu grzybów.
  • #3 20148871
    lulululu
    Poziom 8  
    Dzięki bardzo. Jest to sensowne co napisales i trzyma się kupy.
    1.Podpowiedz mi proszę, jak się ma dodawanie AP i ta "zwiększająca się ilość sieci lokalnych"do tego o czym pisałem- czyli, że np telefon będzie odpalony w miejscu X (złapie AP "nr1"), po czym przejdzie na drugi koniec domu, mijając po drodze AP"nr2" i ląduje koło AP "nr3" - z którego i kiedy korzysta ? Czy przełącza się pomiędzy nimi, czy odczuwam stratę na przepustowości i czy w ogóle mnie to dotyczy, jeśli będę tak prowizorycznie i niezbyt wymagajaco korzystał z internetu bezprzewodowego ( filmiki na YT, social media, przeglądanie stron) - bo ta część Twojej odpowiedzi jest dla mnie niezbyt jasna (sorry, jest całkowitym laikiem🙄).
    2. Doradź proszę, jaki sprzęt kupić, żeby za jego pomocą zrobić AP i czy router Huawei, który mam może pozostać, biorąc pod uwagę, to w jaki sposób i "ile internetu jest mi potrzebne" ( jeśli zasugerujesz, że powinienem mieć wszystko nowe/inne, to oczywiście rozważę taka opcję, ale z mojej strony sytuacja wygląda mniej więcej tak, że mam umowę na światłowód 400mb/s, bo mniejszego nie ma, jakbym miał możliwość, to bym się zastanawiał, czy chce 100 czy 200mb/s, bo myślę, że to jest moje realne i maksymalne zapotrzebowanie; może jak kiedyś dzieci podrosną i będą inne potrzeby, sprzęt i umowa się zmieni, ale teraz inflacja itd i chciałbym ograniczyć wydatki maksymalnie)? Takich AP mogę zrobić nawet kilka, co powiedzmy 5-10 metrów odległości między jednym a kolejnym. Ściany są z gazobetonu 20 cm grubości. Działki raczej i tak nie mam możliwości jakoś bardziej uzbroić w WiFi, bo dom umiejscowiony tak, że z 3 stron do granicy działki <6m, a z czwartej około 15-20m i na razie działka nie jest istotna (choć jest jakiś kabel dochodzący do skraju działki 😉.
    Pozdrawiam.
  • #4 20148915
    KOCUREK1970
    @lulululu
    Ad1
    To o co pytasz nosi fachową nazwę fastroaming, polega to na automatycznym przełączaniu się klientów między Access Pointami.
    Ale by to działało, nie tylko musi obsługiwać to sprzęt nadawczy tu AP, ale musi to również obsługiwać sprzęt odbiorczy jak telefony, inne urządzenia mobilne.
    Jeżeli jakiś składnik sieci sprzętowo takiej funkcjonalności fastroamingu nie ma, to przemieszczając się po mieszkaniu może zrywać połączenie WiFi.
    Tworząc sieć WiFi fastroaming, swojej sieci nadajesz jedną nazwę, ale na każdym AP na dajesz mu inny numer kanału do pracy - czyli nazwa sieci wszędzie identyczna, ale na różnych kanałach.
    Oczywiście żeby wszędzie sieć WiFi zasięgowa była, no niestety często okazuje się że należy umieścić 2-3 AP na kondygnację/mieszkanie, a i to czasami jest niewystarczające.
    Niestety szybka sieci WiFi 5GHz to tylko pomieszczenie gdzie jest AP i pomieszczenie obok, ale tam już prędkość i zasięg będą słabsze.
    Czasami jest tak, że jak chcemy skutecznego i pewnego zasięgu WiFi, a mamy na przykład 5 pomieszczeń, no to musimy zamontować 5 AP.

ad2
    Sprzętem polecanym, a to znaczy pewnym i skutecznym, a to znaczy, że raz ustawiasz i zapominasz o jego istnieniu - Ubquiti U6 LR
    Niestety ale swoje kosztuje, ale ma wszystko to co pisałem wyżej.
    Ogólnie w ostatnich dwóch latach, ceny sprzętu sieciowego, osprzętu sieciowego zwariowały, tak samo dotyczy dostępności tego sprzętu.
    Oczywiście jak każde urządzenie elektroniczne, musi być zasilane prądem - i teraz musimy zdecydować, czy będziemy je zasilać zasilaczem PoE jedna sztuka per AP, czy zasilanie realizujemy za pomocą switcha PoE (i wtedy już nie potrzebujemy zasilaczy PoE). Niestety, ale zdecydowana większość switchy PoE ma aktywne chłodzenie czyli wentylatory, małe dokuczliwe, czyli będzie głośno i upierdliwie.

Piszesz też że kable już masz rozprowadzone po domu, co to są za kable: producent, jakiej kategorii cat, UTP/FTP, z pełnej miedzi CU?
    Masz już tam gniazdka sieciowe, pytanie jak wyżej?

Pytasz też o router Huawai, podłączając światłowód uruchamiając taką usługę i tak dostaniesz router od operatora - zatem terminal optyczny od operatora powinien wystarczyć.
  • #5 20149028
    IC_Current
    Ocena: 2505
    Kolega Kocurek już większość spraw wyjaśnił. Ja ze swojego doświadczenia mogę polecić jako AP urządzenia Deco. Model M4 u Ciebie na Twoje potrzeby w zupełności wystarczy. Na taki dom trzeba minimum dwa urządzenia, jeśli zadowolą Cię przepustowości do kilkudziesięciu Mbps (kilkanaście w rogach budynku). Jeśli więcej chcesz uzyskać, to pewnie potrzebne trzy AP. Maja fast roaming i centralne zarządzanie. W działaniu też sprawdzają się ok. Cena za trojpak to ok 550zł.
    Jeśli dostaniesz od operatora tylko terminal ONT, to jedno Deco ustawiasz jako router z AP, jeśli już będziesz miał router od operatora, to wszystkie Deco ustawiasz jako AP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20149771
    lulululu
    Poziom 8  
    Panowie Kocurek1970 oraz IC_current pochodziłem sobie z telefonem komórkowym po domu i porobiłem speedtesty (nie wiem na ile miarodajne, ale na kilku różnych stronach [wyniki były nieomalże identyczne] i biorąc pod uwagę, że to smartfon będzie głównym odbiorcą sieci bezprzewodowej). Router Huawei, który mam pokrywa właściwie 90% domu, ale oczywiście w innej prędkości. Gdy wybierałem sieć 5GHZ to prędkości były znacznie szybsze (+/-150mbit/s przy źródle, do kilku/kilkunastu mbit/s na skraju zasięgu w porównaniu do +/- 50mbit/s u źródła do kilku mbit/s na skraju), natomiast jakby 2,4GHZ sprawiało wrażenie dochodzącego minimalnie dalej (ale może to tylko wrażenie).
    Jeden dodatkowy AP musi być, tu nie ma 2 zdań (jeśli AP będzie porównywalne zasięgowo do tego routera LTE, to na 100% wystarczy, bo brakuje zasięgu na krańcowych 3-5 m domu, a AP byłby umieszczony w połowie drogi między skrajem domu a routerem.
    Jeśli chodzi o sprzęt, to ten zaproponowany przez Ciebie, Kocurek1970, jest absolutnie poza moim zasięgiem finansowym.
    Natomiast to co zaproponowałeś mi IC_Current (Deco M4) wygląda ciekawie i jest w granicy zasięgu finansowego (choć nie ukrywam, że mam router LTE i chciałem go wykorzystać, ale jak mam mieć coś, co nie będzie działało sensownie [musiałbym jakiś AP do tego dorobić tak jak pisałem, 1 by wystarczył] to oczywiście pozbędę się tego.
    Dodam tylko, że z tego co pisaliście i co wynika z informacji, jakie przeczytałem o poleconym mi sprzęcie, to on powinien pozwalać na przesył za pomocą wi-fi z prędkością kilkuset mbit/s (fajnie, i lepiej mieć więcej niż mniej, ale aż tyle mi nie potrzebne [chyba/narazie]). uzyskanie na skraju domu solidnych 10/kilkunastu Mbit/s w zupełności by mi wystarczyło.
    Czy ten sprzęt DECO M4 jest łatwy do skonfigurowania, jego ustawienie nie będzie problemem dla laika?
    Takie urządzenie (deco) podłączam do kabla ethernet ?! Bo nie widzę w opisie wejścia LAN (RJ45). Czy muszę mieć coś jeszcze do podłączenia tego sprzętu?

Chciałem sprzęt, który będę łączył kablem ethernet, ale jeśli Waszym zdaniem nie ma takiej konieczności (chociażby biorąc pod uwagę moje potrzeby), to przystanę na to.
  • REKLAMA
  • #7 20149776
    IC_Current
    Deco ma sens, tylko jeśli będą dwa takie same urządzenia, bo wtedy jest roaming jeśli klient wspiera. Deco M4 ma po dwa porty Ethernet. Jak chcesz wykorzystać to co masz, to router od operatora ustaw jako router z AP a jako drugi AP daj ten B525.

Dodano po 1 [minuty]:

lulululu napisał:
    Czy ten sprzęt DECO M4 jest łatwy do skonfigurowania, jego ustawienie nie będzie problemem dla laika?

Jest zrobiony dla laików. Właśnie osoby z doświadczeniem sieciowym mają problem, bo jest tak infantylna konfiguracja.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20149880
    lulululu
    Poziom 8  
    Nie mam żadnego routera od dostawcy. Postanowiłem nie brać sprzętu, tylko zobaczyć, co będzie przy wykorzystaniu b525 - więc to co mam to tylko ten huawei.
    Zamówiłem (przez internet, dziś dotarło, mogę zwrócić) Tp-link Archer c6 1200 MIMO MESH v3.2, to było opisane w początkowym poście, ale mogę go zwrócić. Kosztuje to niecale 200 zł, ale za 400 zł mogę mieć ten sprzęt, który Ty polecasz (2 szt i myślę, że na mój dom całkowicie wystarczy) i wygląda on sensownie.
    Dostawca światłowodu dał mi Huawei OptiXstar EG8010Hv6 GPON Terminal, SC/APC. To chyba nie ma żadnej funkcji Routera, tylko konwertuje sygnał optyczny na Ethernet (nie wiem, nie mam pojecia)?!
    W każdym razie to już całość sprzętu jaki mam czyli to male pudełeczko Huawei, które ma 1 wyjście Ethernet i tym wyjściem idzie kabel do b525. A od niego albo kabel (np do komputera stacjonarnego i tam prędkość dochodzi do 550-560 mbit/s, choć umowa jest podpisana na 400mbit/s) albo wi-fi.
    Czy mogę więc kupić te 2 szt sprzętu DECO i 1 z nich podpiąć pod ten malutki Huawei OptiXstar a drugi postawić w drugim miejscu domu i podłączyć no właśnie jak? Ethernet czy bezprzewodowo?
    Czy mam po prostu dalej używać B525 tak jak dotychczas, tylko dodatkowo dołożyć DECO M4 żeby łapały sygnał od B525 i przekazywały między sobą i wokół?
    Innymi słowy, czy 2 SZTUKI DECO M4 są wszystkim, co potrzebuję, żeby działały, czy muszę mieć jeszcze jakis router np tp-link, tak jak DECO? Oczywiście jakiś Switch LAN. Ale jak wygląda kolejność podłączenia tego sprzętu i czy 2x Ethernet w DECO m4 to mogą być równocześnie wyjścia i wejścia?
    Dzięki za odpowiedzi, dla mnie to czarna magia, mam nadzieję, że Cię nie męczę tymi pytaniami. Pozdro.
  • #9 20149901
    IC_Current
    lulululu napisał:
    Czy mogę więc kupić te 2 szt sprzętu DECO i 1 z nich podpiąć pod ten malutki Huawei OptiXstar a drugi postawić w drugim miejscu domu i podłączyć no właśnie jak? Ethernet czy bezprzewodowo?

Jeden Deco podpinasz portem oznaczonym LAN1 do terminala ONT, Do drugiego portu podłączasz przewodem switch. Do switcha wszystkie urządzenia przewodowe oraz drugie Deco. W drugim Deco do wolnego portu też coś można podłączyć.
    Deco nr 1 ustawiasz w aplikacji jako router z AP a Deco nr 2 jako sam AP.
    Nie używasz żadnych połączeń między Deco poprzez WiFi - to tylko marketingowa ściema. Żeby dobrze działać muszą być połączenia pomiędzy AP przewodowe.

Co do obecnych urządzeń - też będą działać i jak je masz u siebie to nawet możesz przetestować. Nie będzie szybkiego roamingu i centralnego zarządzania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20149984
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5757
    DECO M4, dwupak za około 450 zł czyli jak kiepsko wydać kasę, AC1200 bez dedykowanego backhaul na 5GHz, a do tego na QCA9563 , za 500 zł mieć 2 pak ze sprzętem w AC2200, backhaul na 5GHz i po Ethernet na IPQ4019.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20150046
    lulululu
    Poziom 8  
    Można kupić za 370. 500 to ponad 30% więcej. Chciałem się zmieścić w 200 zł, 370 przełknę. Być może na 500 tez się zgodzę, tylko mam pytanie, co da mi to dołożenie 130 zł, bo pojęcia, o których mówisz, są dla mnie niejasne.
    Przypomnę tylko, że mam światłowód 400mb, całe życie działałem na kilku/kilkunastu mb, LTE czasem pokazywało kilkadziesiąt. 100 mb jakby było w światłowodzie, to bym wziął, ale 400 to minimum. Mam już swoje lata i nie wydaje mi się, żebym więcej potrzebował ale nie mowie, ze na pewno tak będzie. Może kiedyś dzieci, może beda jakieś urządzenia, które uznam za niezbędne itp.
    Na chwilę obecną używam routera LTE w spuściznie po dostawcy (HUAWEI B525S-23A) i nieomalże ogarnia cały dom (brakuje na rogach 1, największego pokoju - 3 m bliżej jest na poziomie 10mbit/ s, sluzy do przeglądania stron na smartfonie, czasem zapuszczenia filmiku na YT, albo jakiś social mediów. Cała reszta domu okablowana i tam może w każdej chwili pójść po kablu.
    Napisz proszę, jaka Twoim zdaniem będzie różnica pomiędzy tym, co proponował IC, a tym co proponujesz Ty (jaką różnicę przewidujesz) I jaki jest kompletny koszt przy tym, co mam w tej chwili.
    Dzięki i pozdrawiam.
  • #12 20150181
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5757
    Ja proponuję D-Linka COVR2200, 2 sztuki za 500 zł , test https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/d-link-covr-2202-test-recenzja.html , masz łacze 400Mb/s więc zestaw optymalny biorąć pod uwagę relację jakość do ceny. Sam go uzywam od 2 lat, do jego WAN podłaczony MC7010 w trybie Bridge, karta Play i prędkości 300-350Mb/s zarówno z routera jak i satelity spiętego z nim bezprzewodowo na dedykowanym do komunikacji między satelitami radiu 5GHz.
    B525 sprzedasz za około 150 zł .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 20150296
    KOCUREK1970
    @lulululu
    A może, skoro w sumie CI nie zależy na wydajności sieci wifi a myślę, że te 150-200Mb da się na tym zrobić tanim kosztem - używane Cisco Meraki16 z Allegro, za uwaga 100 zł sztuka, odpięte od chmury, wgrany OpenWrt, jest fastroaming, uchwyt montażowy, ma radio 2,4GHz/5GHz ALE TYLKO I WYŁĄCZNIE W N (nie ma ten AP AC ani tym bardziej AX), prądu bierze jak mierzyłem koło 7W w pełnym obciążeniu.

Sam mam 2 takie sztuki i u mnie spokojnie robi 150Mb tylko do jednego telefonu, to już "stara" Motorola One, ale ja szybciej nie potrzebuje.
  • #14 20150347
    lulululu
    Poziom 8  
    Cena kusząca, ale ja nic z tego nie rozumiem, obawiam się, że nie dam rady z konfiguracją, wgrywaniem i innymi sprawami, nie wiem też co oznacza, że jest odczepione od chmury.
    Generalnie pojechałeś czarną magią 😅

Dodano po 1 [minuty]:

Natomiast podane przez Ciebie predkosci (150-200 mbit/s) w zupełności mnie zadowolą.
  • #15 20150371
    KOCUREK1970
    @lulululu
    Luzik, już tłumaczę.

Cisco Meraki, fabrycznie od producenta działa na tzw chmurze Cisco (w uproszczeniu zdalny serwer), czyli te AP fabrycznie, NIE konfigurujesz u siebie w domu, ale właśnie w tej chmurze, znaczy konfigurujesz u siebie w domu, ale wszelkie dane przechowywane są w chmurze a nie na komputerze czy samym AP - pomysł był taki, że to wiele ma ułatwić, system ma być bardziej mobilny (choc AP nigdzie się nie przemieszczają, bo wiszą na suficie gdzie wisiały :D ), że to miało być bardziej user friendly, bardziej responsywne, zapomnieli tylko ludziom powiedzieć, że ta chmura jest PŁATNA a gratis to jest tylko PIERWSZY rok (gratis w cenią zakupu tych AP). czyli by to dalej działało, trzeba kupować licencje na kolejne lata a same licencje chodziły po 300-500 DOLARÓW ROCZNIE :D
    Dlatego tyle ich na necie używanych.
    Ale ktoś "wpadł" na pomysł, że pewne egzemplarze (modele) da się przerobić softem alternatywnym (nie jest to proste - potrzebny programator, odpowiednie przewody UART itd), i cyk, zrobione
    Masz AP kosztującego kilka tys zł, może nie torpedę, ale sprzęt klasy KORPORACYJNEJ w cenie dobrego obiadu w restauracji nad Bałtykiem per głowa.

Konfiguracja wydaje się może trudna, ale można tam też wgrać LEDE a ten już jest nieco prostszy w konfigu.

Zresztą Chrome czy Edge ma tłumaczenie strony w locie - więc łamanym polskim zawsze coś wyświetli i da się zrozumieć.
  • #16 20150377
    lulululu
    Poziom 8  
    Wyjaśnione sensownie, dzięki, ale odpadam. Ja nie mam nerwów, nie lubię szukać po omacku itd. Nie chcę mi się na takie rozwiązanie tracić czasu, głowy i pieniędzy (jak widać chyba nie najsłabiej najsłabiej nimi, skoro tak piszę 🙃, ale na serio, to prostota w montażu jest bardzo istotna).
    Ale oczywiście dziękuję za propozycję, bo przeglądam każdą i sprawdzam. Na tyle na ile mogę, staram się być doedukowany.

Dodano po 10 [godziny] 33 [minuty]:

matek451 napisał:
    Ja proponuję D-Linka COVR2200, 2 sztuki za 500 zł , test https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/d-link-covr-2202-test-recenzja.html , masz łacze 400Mb/s więc zestaw optymalny biorąć pod uwagę relację jakość do ceny. Sam go uzywam od 2 lat, do jego WAN podłaczony MC7010 w trybie Bridge, karta Play i prędkości 300-350Mb/s zarówno z routera jak i satelity spiętego z nim bezprzewodowo na dedykowanym do komunikacji między satelitami radiu 5GHz.
    B525 sprzedasz za około 150 zł .

Ponieważ cena deco m4 wzrosła, zacząłem analizować Twoją radę.
    Ale proszę o kilka dodatkowych informacji:
    1. czy mogę te urządzenia podłączyć do Huawei OptiXstar EG8010Hv6 GPON Terminal, SC/APC (i czy to znaczy, że nie będę potrzebował jużinnego sprzętu [nie chodzi mi o ewentualny zasięg itp, bo to kwestia indywidualna, ale czy jak zakupię 2 szt tego sprzętu covr2200, to już nic więcej nie będę potrzebował do dokupienia, żeby to było kompatybilne])?
    2. W jaki sposób to zrobić (czy instalacja jest prosta, czy muszę wgrywać jakiś interface czy cokolwiek innego?
    3. jak podłączyć te urządzenia - czy to ma być AP, czy AP router, czy jak ( z tego co czytałem, to 2 na pewno mi wystarczą, być może okaże się, że 1 ale szykuję sie na 2)?
    4. co to jest "blackhaul na 5ghz"? jeśli da się to łatwo wyjaśnić laikowi?
    Pamiętaj proszę, że prostota w obsłudze i instalacji jest dla mnie istotna - jeśli znajdę jakiś filmik np na YT, albo instalacja jest intuicyjna (tak jest napisane w tym teście, który podesłałeś) to pewnie dam sobie radę.
    Dzięki za pomoc.

Dodano po 1 [minuty]:

@matek451 Napisałem Ci odpowiedź/pytanie do mojego wątku, ale nie wiem, czy dostaniesz powiadomienie, więc tu wpisuję. Proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #17 20150757
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Już Ci opisał przecież. ;-)

Tak wszystko działa prawie że z pudełka.

1. tak
    2. tak, nic nie wgrywasz
    3. jedno jako router kablem do EG8010, drugie jako AP kablem (jak potrzeba więcej urządzeń kablowych to pomiędzy switch)
    4. zapomnij podłącz kablem LAN
  • #18 20151032
    hubertkoncki
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Cisco Meraki z wgranym OpenWRT chodzi na alledrogo po 100 plnów.
  • #19 20151035
    artaa
    Poziom 43  
    hubertkoncki napisał:

Przecież Autor już wyżej odrzucił to rozwiązanie.
  • #20 20151039
    hubertkoncki
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    artaa napisał:
    hubertkoncki napisał:

Przecież Autor już wyżej odrzucił to rozwiązanie.

Owszem, ale odrzucił ze względu na skomplikowany proces wgrywania systemu OpenWRT. A tu już są gotowce. Podłączyć i działać.
  • #21 20151042
    artaa
    Poziom 43  
    Niezupełnie, OpenWRT a rozwiązanie z "pudełka" jednak się różni ;-)
    Ale wszystko jest dla ludzi (ale nie każdego...)
  • #22 20175710
    lulululu
    Poziom 8  
    Wybrałem COVR-2200.
    Powiem szczerze, jestem nieco zawiedziony.
    Zasieg tego sprzętu o zgrozo, jest słabszy niż Huawei b525s-23a!
    Wymyśliłem sobie system taki, żeby postawić 1 takie urządzenie, pewnie przy 2 byłoby znacznie lepiej, ale 2 to dodatkowy koszt (niby się na taki szykowałem, ale skoro miał być to sprzęt lepszy niż mój router, to szykowałem się, że będzie tą lepszość widać).
    Na razie z 1 urządzeniem tracę zasieg wi-fi jakieś 3 metry wcześniej niż z Huawei. To są o tyle istotne 3 m, że tam zaczyna się kanapa salonu. I o ile Huawej tam utrzymywał sygnał, o tyle COVR-2200 już nie sięga. Co więcej, mam wrażenie, że smartfon na skraju zasięgu obu routerów nieco inaczej odnajduje zasieg po jego zgubieniu. Szybciej i łatwiej było to robione przy huawei.
    Czytałem gdzieś, że 5GHz potrafi mieć mniejszy zasieg niż 2,4 GHz, i testując huawei miałem takie wrażenie, bo tam mogłem mieć 2 częstotliwości (COVR-2200 ma chyba tylko 5Ghz?!).
    Prędkość zdecydowanie lepiej wypada u COVR-2200, ale nie mam jakiś specjalistycznych narzędzi (aplikacji) do testowania, tylko 2 strony internetowe (wyniki na obydwu są właściwie tożsame). Natomiast tak jak pisałem, wi fi wykorzystuje tylko do przeglądania internetu w smartfonie więc było to nie potrzebne.
    Dodatkowo mam wrażenie, że internet się zrywa od czasu do czasu, pomimo bezwzględnie bliskiej odległości do routera (mam dopiero 3 dzień COVR-2200, huawei miałem jakieś 2 tygodnie i przez ten czas w 1 konkretnym miejscu w domu (najbliższym pokoju od routera, na tym samym łóżku) COVR-2200 zerwał mi sygnał 2 albo 3 razy (podczas grania w grę dostałem info, "rozłączyło Cię"), gdzie z huawei to się nie zdarzyło.
    Oczywiście Mesh ma tu duże znaczenie, bo jak zamontuję drugi router, to pewnie będzie dobry zasieg wszędzie, a sieć bedzie jedna, czego huawei mi nie dawał, natomiast mniemam, że jednak Wasze rady w części były nietrafione (bez urazy, nie to jest celem tego posta, tylko info i mocno subiektywna opinia) - bo zacząłem od tego, że po rozmowie ze sprzedawcą sprzętu, ten zaproponował najtańsze rozwiązanie z Mesh (jakiś tp-link, chyba Archer c6, ale może zmyślam), sugerując, że ten ma anteny zewnętrzne, które powinny zwiększyć zasięg (pierwszy post-odpowiedź tu na tym wątku mówił, że fizyki nie da się oszukać) - nie wiem, czy tak by było, bo nie otwierałem go, tylko zwróciłem, ale biorąc pod uwagę, że Huawei nie ma anten widocznych(ma 2 wyjścia, pod anteny, wiec tez pewnie dwie), a COVR-2200 ma ich chyba 6(tak czytałem, jeśli dobrze pamiętam) to być może jednak ziarno prawdy było w tym, co mówił sprzedawca.
    Na ten moment jeszcze nie zdecydowałem, co zrobię (pozostane przy którymś z obecnych sprzętów, już nic nie kupię innego), ale rozważę zakup anten do Huawei (wg niektórych nic nie dają, ale chyba jak nie przetestuję, to się nie przekonam, a to chyba niewielki koszt) albo dokupienie drugiego urządzenia COVR-2200.
    Mam jeszcze pomysł na przeniesienie routera w inne miejsce, tak, żeby objął cały dom. Potestuję i jeszcze się odezwę.
    Polecicie jakąś aplikacje do szczegółowego testowania internetu, nie tylko wi-fi, ale stacjonarnego także?
    Pozdro.
  • #23 20175726
    IC_Current
    Przecież to jasne od początku, że jednym AP takiego domu z sensownymi przepustowościami nie pokryjesz. Wszyscy Ci pisali o dwóch AP połączonych przewodem a Ty kupiłeś jeden, to masz co masz i dalej w to chcesz brnąć.

Dodano po 4 [minuty]:

lulululu napisał:
    sugerując, że ten ma anteny zewnętrzne, które powinny zwiększyć zasięg

Tak, tak. Niech się sprzedawca douczy albo zrobi testy na dwóch identycznych modelach (jeden z antenami IN, drugi OUT). Normatywna maksymalna moc określona prawem jest liczona jako wypromieniowana z anteny. Jedyna różnica anten zewnętrznych i wewnętrznych jest taka, że te zewnętrzne można przestawić i nieco zwiększyć promieniowanie na kierunku X kosztem zminiejszenia na kierunku Y.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 20175752
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Poza tym nie ważne jakie by miał anteny zewnętrzne z jakimkolwiek zyskiem należy pamiętać, że komunikacja wifi jest dwukierunkowa I nie ważne jak mocny sygnał będzie od strony AP to urządzenie z drugiej strony czyli od smartfona poziom sygnału musi być też mocny.
    Myślę, że źle do tego podchodzisz. Masz przeciągnąć skrętkę i podłączyć AP w miejscu gdzie chcesz mieć dobry zasięg wifi.
    Podłączając AP w miejscu gdzie już jest router z wifi nie zwiększysz zasięgu, ale nawet zmniejszysz obydwa.
  • #25 20176139
    lulululu
    Poziom 8  
    IC_Current napisał:
    Wszyscy Ci pisali o dwóch AP połączonych przewodem a Ty kupiłeś jeden

Owszem, podali również zakres cenowy, dostosowany do moich możliwości i powinienem kupić 2 sprzęty. Ale ponieważ nie mam pojęcia o tym, a urządzenia mają jakieś specyfikacje i kartę produktu, na której jest napisane, że 2 urządzenia powinny działać na powierzchni 550m2 (ok to producent, nie łudziłem się, że aż tyle) to 1 powinien być w stanie spokojnie obsłużyć mój dom, ustawiony w punkcie centralnym (w teście do którego jest link w odpowiedziach jest test dla 3 szt na 400m2, więc zgoła odmiennie, ale minimalne transfery tam osiągane przekraczają 100mbit/s - mi tyle nie trzeba, a na pewno nie w tym momencie, jeśli mam kupić 2 szt za 500-600zł, żebym miał 100mbit/s wolę mieć 1 za połowę tej ceny, jeśli ogarnie mi 10mbit/s, bo to jest w zupełności wystarczające, a być może za chwilę będę potrzebował więcej i sobie coś nowszego kupię, jednak znając postęp na rynku komputerowym, może się okazać, że gdy moje potrzeby się zmienią [np. za 10 lat], taki sprzęt będzie oceniany w kategorii "mamuta"). Dodając do tego, że jest to sprzęt dedykowany do wi-fi, uznałem, że nie powinien być gorszy niż Huawei, więc tym bardziej zdecydowałem się na zakup 1 szt (z tego co rozumiem, drugą mogę dokupić w dowolnej chwili), po to, żeby chociażby jak osoba, od której odkupowałem sprzętu nie musiał zbierać kurzu na 1 szt/sprzedawać go po obniżonej cenie (kupiłem nowy, fabrycznie zapakowany, ale od osoby, która też miała mieć 2, też do domku jednorodzinnego, ale okazało się, że 1 wystarczył). Sorry, ale ocenianie słowami "to masz, co masz i dalej chcesz w to brnąć." odbieram nieco grubiańsko, albo przynajmniej bez próby zrozumienia drugiej strony.
    Tak jak napisałem, chciałem tylko poinformować, że o dziwo lepszy zasięg ma Huawei niż covr-2200 i tyle.
    Dodatkowo ponieważ w międzyczasie pojawił się pomysł umieszczenia routera w innym miejscu (czego wcześniej właściwie nie rozważałem) tym bardziej 1 szt miałaby szansę sprostać moim oczekiwaniom.
    Innymi słowy moja ostatnia odpowiedź (którą skomentowałeś) miała na celu pokazanie, że ten covr-2200 w pewnych aspektach przegrywa z takim tam wyświechtanym, oddawanym za bezcen przez sieci telefonii komórkowej huawei'em i właściwie niewiele więcej. Oczywiści punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, ale ja używając sieci internetowej, czy to wi-fi, czy po kablu ethernet nie widzę różnicy, czy transfer (przepustowość) jest na poziomie 100mbit/s czy 10-15mbit/s. Jak człowiek całe życie jeździł rowerem, to i maluch i mercedes będzie dla niego szybszy, ale jeżdząc w mieście, od świateł do świateł, biorąc pod uwagę przyspieszenie i czas w jakim się przemieszcza, powie, że woli tego malucha za 1k, niż tego mercedesa za 100k.
    Żeby nie było niejasne to co napisałem i to do czego się odnosiłem - nie podejrzewałem, że "długość" zasięgu sprzętu dość nowego (testy mają około 2 lat, podejrzewam, że sam sprzęt niewiele więcej) będzie gorsza niż sprzętu oddawanego przez operatorów sieci komórkowej (zdecydowanie starszego sprzętu). Ja zdaję sobie sprawę, albo w jakiejś niewielkiej części zdaję, że w przypadku tego sprzętu, to nie zasięg jest jego najmocniejszą stroną, ale tu chyba faktycznie okazuje się, że gdzieś był błąd na przekazywaniu informacji/odpowiedziach, bo to na czym mi zależało, to 1. cena + zasięg (jego odległość), a dopiero daaaaaalej 2. jakość tego zasięgu (m.in przepustowość i stabilność). No i do tego nadmienię, że zdarzały się sporadyczne zerwania sieci wi-fi wstałym, dość bliskim miejscu od routera (na tym samym smartfonie), czego nie zauważyłem przy korzystaniu z huawei.
    Pozdrawiam.
  • #26 20176208
    IC_Current
    lulululu napisał:
    na której jest napisane, że 2 urządzenia powinny działać na powierzchni 550m2 (ok to producent, nie łudziłem się, że aż tyle)

Dopóki marketingowców nie będą publicznie chłostać a następnie wieszać na rynku to nic się nie zmieni. Producent naciąga specyfikację, dostaje tysiąc złotych kary od UOKIK, wrzuca to w koszty, śmieje się do rozpuku i robi swoje dalej.
    To co piszą producenci w materiałach reklamowych, to ja zawsze dzielę przynajmniej przez dwa.
    Co do zasięgu WiFi - tu nie ma ten sprzęt lepszy a ten gorszy. Jeden ma takie sterowniki i zarządzanie mocą a drugi inne. W jednym domu i środowisku urządzenie A będzie oferować lepsze transfery a drugim środowisku B będzie lepsze. To jest kompletnie nie do przewidzenia i pisanie że stary HW ma lepszy zasięg nie wnosi nic, bo u sąsiada może być odwrotnie. Ewentualnie będzie niższy zasięg, ale dużo mniejsze zużycie energii i dużo wyższa stabilność.
    Żeby zasięg był w całym domu, do tego stabilny muszą być dwa AP.
    lulululu napisał:
    nie widzę różnicy, czy transfer (przepustowość) jest na poziomie 100mbit/s czy 10-15mbit/s

Ja też w codziennym użytkowaniu tej różnicy nie widzę, ale jak już włączysz stream na Netflix i z 10Mbps 6 zajmie strumień a tobie zostaje 4 to już jest duża, zauważalna różnica. Poza tym czasem trzeba pobrać duży plik, lub wysłać zdjęcia do wywołania i wtedy 10 a 100 robi różnicę. Trzecia sprawa to płacenie za łącze operatorowi- nie chce płacić złotówek za coś co teoretycznie mam a praktycznie nigdy nie wykorzystam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 20176366
    jprzedworski
    Ocena: 827
    lulululu napisał:
    powinny działać na powierzchni 550m2
    Bez przeszkód po drodze! Wolna przestrzeń 550m2.
  • #28 20176392
    IC_Current
    jprzedworski napisał:
    lulululu napisał:
    powinny działać na powierzchni 550m2
    Bez przeszkód po drodze! Wolna przestrzeń 550m2.

Bez innych sieci w okolicy i jeszcze ileś nierealnych do spełnienia warunków jak w laboratorium. Dlatego piszę, że za takie naciąganie realnego świata do wimaginowanych "do XY", to marketingowcom też sznur powinni naciągać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące poprawy jakości sieci WiFi w domu przy użyciu routera Huawei B525s-23a oraz podłączenia repeatera. W odpowiedziach podkreślono znaczenie użycia Access Pointów (AP) podłączonych przewodowo do routera, aby zapewnić lepszy zasięg i stabilność sygnału. Zasugerowano zastosowanie systemów MESH, takich jak Deco M4 lub D-Link COVR-2200, które oferują funkcję fast roaming, co umożliwia automatyczne przełączanie się urządzeń między AP. Użytkownik zauważył, że zasięg COVR-2200 był gorszy niż w przypadku Huawei, co skłoniło do dyskusji na temat liczby AP potrzebnych do pokrycia całego domu. Wskazano, że dla optymalnego działania zaleca się użycie co najmniej dwóch AP, aby uzyskać stabilne połączenie w całym domu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA