logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux EWT 11264IFW - Pralka nie chce się włączyć, infolinia sugeruje zapchany filtr samoczyszcz

martrix1979 18 Sie 2022 16:51 846 11
REKLAMA
  • #1 20149746
    martrix1979
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam!

Elektrodę czytam od dawna i już nie raz mi życie uratowała, ale tym razem nie umiem znaleźć odpowiedzi na mój problem, stąd sam zadaję pytanie.
    Posiadam od ponad 3 lat pralkę ładowaną od góry Electrolux, model EWT11264IFW. Do tej pory nie było problemu, aż do dzisiaj. Pralka zrobiła jedno pranie (bez problemu), a następnie odmówiła współpracy. Na wyświetlaczu nie pokazuje żadnego błędu, po przekręceniu pokrętła na dany program miga tak jak zawsze przycisk pauza/praca, a po naciśnięciu praca zaczyna tylko migać dioda z detergentu i nie dzieje się absolutnie nic, oprócz tylko jednego piknięcia, prawdopodobnie zadziałania blokady drzwi.
    Rozmawiałem z konsultantem Electoluxu i wykonałem wszystkie czynności, które mogły sugerować usterkę ( wyczyściłem pojemniki na detergent, sprawdziłem i wyczyściłem drożność węża zasilającego wodę, odłączałem z napięcia) i nic to nie pomogło.
    Na koniec konsultant zasugerował, że może być coś z filtrem, tylko że mój model nie posiada takowego, bo jest tam filtr samoczyszczący i że w tym wypadku muszę chyba udać się do serwisu, bo jest on niedostępny...:(
    Stąd moje pytanie. Czy faktycznie może to być wina tego filtra, czy jednak szukać przyczyny gdzieś indziej?
    Jeśli to ten filtr, to czy ktoś wie, w którym miejscu się on znajduje i czy można do niego jakoś podejść i samemu ogarnąć wyczyszczenie go?

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc!

PS. Dodaję zdjęcia z wyświetlacza, na którym pokazuję migającą diodę detergentu
    Załączniki:
    • Electrolux EWT 11264IFW - Pralka nie chce się włączyć, infolinia sugeruje zapchany filtr samoczyszcz 20220818_152458.jpg (3.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Electrolux EWT 11264IFW - Pralka nie chce się włączyć, infolinia sugeruje zapchany filtr samoczyszcz 20220818_152455_001.jpg (2.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20149804
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6955
    martrix1979 napisał:
    Czy faktycznie może to być wina tego filtra, czy jednak szukać przyczyny gdzieś indziej?

Gdzieś indziej. Gaduły na infolinii jak zwykle bzdury pletą...

Jeśli pralka w ogóle nie uruchamia cyklu, nawet nie próuje, to problem leży gdzież w układach elektrycznych.
  • REKLAMA
  • #3 20149816
    martrix1979
    Poziom 3  
    Tylko gdzie, lub w czym szukać przyczyny?
    Istnieje dla tego modelu jakiś twardy reset ustawień?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20149826
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3756
    Spróbuj wejść w tryb serwisowy i dopiero wtedy powinien się ujawnić jakiś kod błędu: https://youtu.be/-VCUfimMQr8
    Jeżeli nie masz włącznika to go pomiń. Jeśli pralka nie będzie chciała uruchomić trybu serwisowego to odłącz wszystkie przewody od grzałki.
  • #5 20149847
    mrice
    Moderator AGD
    martrix1979 napisał:

To nie smartfon.
    Blokada ustanie po ustaniu przyczyny.

martrix1979 napisał:

Podstawowe pomiary, chociaż grzałka, przy okazji motor.
  • REKLAMA
  • #6 20149860
    martrix1979
    Poziom 3  
    Kenworth 18 napisał:
    Spróbuj wejść w tryb serwisowy i dopiero wtedy powinien się ujawnić jakiś kod błędu: https://youtu.be/-VCUfimMQr8
    Jeżeli nie masz włącznika to go pomiń. Jeśli pralka nie będzie chciała uruchomić trybu serwisowego to odłącz wszystkie przewody od grzałki.

Udało się bez tego przycisku, ale tylko wygenerowało kod błędu E51, w instrukcji nie ma objaśnienia do tego błędu.
    Jak pozostawi się pralkę włączoną z tym kodem, to po chwili odlicza 60 sekund i po tym czasie generuje dźwięk jakby skończyło się pranie...
    Załączniki:
    • Electrolux EWT 11264IFW - Pralka nie chce się włączyć, infolinia sugeruje zapchany filtr samoczyszcz 20220818_174833.jpg (1010.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 20149867
    martrix1979
    Poziom 3  
    mrice napisał:
    martrix1979 napisał:

To nie smartfon.
    Blokada ustanie po ustaniu przyczyny.

martrix1979 napisał:

Podstawowe pomiary, chociaż grzałka, przy okazji motor.

Z tą przyczyną to święta prawda, a co do przyczyny, to jutro rozbiorę ją na części pierwsze, bo dzisiaj nie mam warunków na sekcję :P
  • #8 20149872
    mrice
    Moderator AGD
    Sekcji robić nie musisz, wystarczy zdjąć bok i dostęp do grzałki jak i islnika już jest, więc szybkie pomiary i coś tam będziemy dalej wiedzieć.
  • #9 20149893
    martrix1979
    Poziom 3  
    Udało mi się wejść w tryb serwisowy dzięki takiemu filmikowi https://www.youtube.com/watch?v=lxcHbYq2OEw
    I w każdej opcji programatora wyskakuje ten błąd E51. Tak pobieżnie przeleciałem google i wychodzi, że może być uszkodzony triak na silniku. Czy taki triak do pralek to problem do kupienia?
  • Pomocny post
    #10 20149951
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3756
    Przede wszystkim podaj numer PNC pralki bo należy się dowiedzieć jakiego rodzaju masz silnik ponieważ pralka jest dosyć świeża i możesz nie mieć już silnika szczotkowego. A jeśli będzie szczotkowy to w pierwszej kolejności stan szczotek do przeglądu.
  • Pomocny post
    #11 20149960
    mrice
    Moderator AGD
    Kenworth 18 napisał:
    A jeśli będzie szczotkowy to w pierwszej kolejności stan szczotek do przeglądu.

W trzyletniej pralce szczotek nie ujedzie, chyba, ze prał przemysłowo.
    A co do silnika, to właśnie szczotkowy tam siedzi.
  • #12 20266405
    martrix1979
    Poziom 3  
    Witam.
    Wszystkim bardzo dziękuję za cenne wskazówki i okazaną pomoc.
    Rozwiązaniem w moim przypadku była podpowiedź z kodu błędu F50 w trybie serwisowym pralki. Zdemontowałem całą pralkę, obejrzałem stan silnika i szczotek (stan idealby), by w końcu zdemontować całą płytkę. Ów błąd wskazywał bowiem na uszkodzony triak silnika. Jako, że wizualnie nie wygladal na uszkodzony, a dostęp był dość ograniczony żeby samemu wylutować triaka nie uszkadzajac przy tym ścieżek, zabrałem płytkę do miejscowego elektronika, który za cześć z wymianą skasował 25 zł. (Dziękuję!) Po powrocie do domu nastąpiła chwila prawdy, bo albo to pomoże, albo mozna ogladać się za nowym sprzętem. Na szczęście wszystko zadziałało tak jak powinno i pralka zrobiła cykl pracy od początku do końca.
    Teraz najważniejsze, bo nie chciałem odtrąbić sukcesu po jednym udanym praniu. - wszystko jest ok do dzisiaj, mimo wielokrotnej pracy i zmian w programach.
    Temat do zamknięcia - badzo dziekuję wszystkim!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z pralką Electrolux EWT 11264IFW, która po jednym udanym praniu przestała działać, nie wyświetlając żadnych błędów. Konsultant Electrolux zasugerował, że problem może dotyczyć filtra, mimo że model nie posiada takowego. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym czyszczenia pojemników na detergent i sprawdzenia węża zasilającego. Po wejściu w tryb serwisowy, pralka generowała kod błędu E51, co wskazywało na możliwe uszkodzenie triaka silnika. Po demontażu pralki i sprawdzeniu silnika, triak został wymieniony przez lokalnego elektronika, co ostatecznie rozwiązało problem i pralka zaczęła działać poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA