logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus RT-AX53U i modemy USB LTE - brak wykrywania, lista wspieranych urządzeń nieaktualna

forum_dyskusyjne 19 Sie 2022 17:59 1785 23
REKLAMA
  • #1 20151462
    forum_dyskusyjne
    Poziom 3  
    Koledzy jakby ktoś planował zakup routera pod LTE to raczej unikać tego modelu.
    Najnowsze FV nie obsługuje modemów (nie wykrywa) mimo deklaracji producenta.

https://www.youtube.com/watch?v=imSJxsI0iJo

Lista wspieranych modemów USB nie jest uaktualniana od lat...
    Te same modemy działają na innych routerach bez problemu.
  • REKLAMA
  • #2 20151542
    cocopoco
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    Zwróć ten router jako niezgodny ze specyfikacją.

Pomijając fakt niedziałania tych konkretnych modemów - jaki jest sens kupowania w dzisiejszych czasach routera do podłączenia modemu USB? Modemy te są przestarzałe, uzyskują małą prędkość, bardzo ograniczona możliwość podłączenia anteny, nierozwojowa technologia (nie powstają nowe szybsze modemy na USB).
  • REKLAMA
  • #3 20151548
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5343
    cocopoco napisał:
    Zwróć ten router jako niezgodny ze specyfikacją

Sklep odeśle Autora w takiej sytuacji do serwisu producenta.

@forum_dyskusyjne
    Jeśli kupiłeś ten router przez internet, i nie minęło jeszcze 14 dni odeślij go do sprzedawcy.
    Nie musisz podawać powodu odstąpienia od umowy.
  • #4 20151599
    forum_dyskusyjne
    Poziom 3  
    14 dni minęło...
    Kupiłem go bo do teraz nie miałem żadnych problemów z Routerami Asus. Korzystam z nich też służbowo około 100, ale inne modele.
    Wszystkie pracują na łączach LTE w punktach gdzie nie ma "kabelka" i w większości działa to tak: skonfiguruj, postaw, zapomnij.

Więc prywatnie też kupiłem a tutaj taka niemiła niespodzianka. Najsłabsze jest to że Asus ma to w d...e.
    Info wrzuciłem aby ostrzec Innych przed problemem.
  • #5 20151639
    cocopoco
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    14 dni to tylko na zwrot bez podania przyczyny przy zakupie zdalnym. Jeśli kupiłeś to jako konsument (prywatnie nie na firmę) to możesz skorzystać z praw konsumenta - niezgodność towaru z umową (opisem), masz na to 2 lata. Miał być router z obsługa modemu USB a nie jest.
    Tylko zanim to zrobisz upewnij się, że nie dałeś ciała i Twój modem faktycznie jest na liście wspieranych. Jaki dokładnie masz modem?
  • #6 20151680
    IC_Current
    Ocena: 2497
    cocopoco napisał:
    niezgodność towaru z umową (opisem), masz na to 2 lata. Miał być router z obsługa modemu USB a nie jest.

Dokładnie. Jak modem jest na liście wspieranych a nie działa w tym routerze, to psim obowiązkiem SPRZEDAWCY (nie producenta) jest zwrot pieniędzy, bonifikata lub naprawa usterki. Wybór należy do Ciebie z której opcji skorzystasz.
    Swoją drogą jak już to było napisane takie routery i modemy w obecnych czasach to nieporozumienie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20151757
    KOCUREK1970
    IC_Current napisał:
    Jak modem jest na liście wspieranych a nie działa w tym routerze, to psim obowiązkiem SPRZEDAWCY (nie producenta) jest zwrot pieniędzy, bonifikata lub naprawa usterki.

Jesteś tego pewien?
    Przecież router obsługuje modem, problemem jest tu:
    forum_dyskusyjne napisał:
    Najnowsze FV nie obsługuje modemów (nie wykrywa) mimo deklaracji producenta.

Art. 556. [Rękojmia]
    Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę fizyczną lub prawną (rękojmia).

Czy soft producenta, podlega pod wadę fizyczną lub prawną?
    I czy czasem w instrukcji nie ma informacji, że producent w każdej chwili może z softem zrobić co chce i to nie podlega naprawie/reklamacji?

Tu by musiał się wypowiedzieć prawnik, lub Rzecznik Konsumentów.
  • #8 20152101
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    Jesteś tego pewien?
    Przecież router obsługuje modem, problemem jest tu:

Jestem. Jak coś nie ma funkcji prezentowanych przez producenta lub sprzedawcę, lub nawet reklama jest myląca, to sprzedawca odpowiada za niezgodność z umową.
    Reklamuje sprzęt, który ma spełniać konkretne funkcje wg katalogu producenta a nie samo oprogramowanie.
    Jakbyś kupił telefon a on nie dzwonił bo producent nie zaimplementował dialera, to byłby to sprawny telefon?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20152114
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5740
    Mam zupełnie odmienne zdanie na temat Asusa i wspłpracy ich sprzętu z modemami LTE. . Unikać należało ich jak ognia, Asus nigdy nie uporał się z problemami wspólpracy modemów USB z ich routerami, temat rzeka, przerabiany na forach, problemy z HiLinkami i modemami zwykłymi, losowe działanie. Próby wielu ludzi na alternatywnym sofcie min. Tomato, też z połowicznym sukcesem. Ogólnie Asus miał to gdzieś, lista zgodnych modemów to porażka.
    Zakup sprzętu w 2022 roku do obsługi modemu LTE po USB to już koledzy wyjasnili, zakup Asusa z wbudowanym modemem LTE to kolejny bład, ta firma na siłę do modeli bez modemu dokłada modem LTE, z reguły niskiej kategorii LTE a cena rośnie 2 razy i jest kosmiczna. Ogólnie to dobry producent i sprzęt ale w segmencie LTE niestety od lat nie warto z niego korzystać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 20152291
    KOCUREK1970
    IC_Current napisał:
    Jestem.

No uwzględniamy reklamację, dostanie kolejny taki sam router, wgra tego samego softa i co dalej?
    20 razy będzie mu sprzedawca ten router wymieniał?
    W końcu sprzedawca odmówi kolejnej którejś wymiany, tłumacząc się wysokimi kosztami po swojej stronie (kupuje nowy sprzęt, wysyła go klientowi, ten go rozpakowuje, wgrywa felernego softa, po czym znowu odsyła i tak kilkadziesiąt razy) - co sprzedawca zrobi z używanym sprzętem?
    Nie sprzeda już go w normalnej cenie, bo sprzęt jest używany, myślisz że sprzedawca będzie chciał w ten sposób tracić swoje pieniądze?
    A jak zażąda zwrotu pieniędzy, to go sprzedawca wyśle do sądu - a wiesz co to znaczy?
    To znaczy sądu cywilnego, opłacić sprawę, zatrudnić adwokata, mieć ekspertyzę rzeczoznawcy sądowego. A druga strona myślisz będzie biernie siedzieć, też swoje armaty wytoczy.
    W dobie covida, sprawy reklamacyjne stały się udręką - koszty sprzętów poszybowały w górę, to nie chcą sprzedawcy ich wymieniać bo ustawodawca dał im do tego prawo.
    Czyli reklamacje reklamacjami a sprzedawcy się wycwanili - idź do sądu i pozamiatane.
    Ty wydajesz kasę dziś, a sprzedawca może za 4 lata odda/ć ci te pieniądze, jeśli przegra sprawę - on sobie wydatki wrzuci w koszty, a ty klient w co sobie to wrzucisz...

Mnie w przeciągu 12 miesięcy od zakupu, zepsuł się Mikrotik CCR1009-7G-1C-1S+PC (nie wykrywało karty micro SD), zgłosiłem reklamację, a sprzedawca odmówił wymiany urządzenia tłumacząc się wysokimi jego kosztami, informując mnie, że mogę skierować sprawę do sądu - on odmówił i piłeczka po mojej stronie...
    Zaproponowali wysłanie routera do naprawy na Litwę do serwisu producenta, naprawiali go dwa razy, nadal nie działał i dopiero wtedy sklep oddał mi pieniądze.

Tu ciekawostki, które zaczną obowiązywać:
    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?from=pl&uri=CELEX%3A32019L0771
    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?from=pl&uri=CELEX%3A32019L0770
    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?from=PL&uri=CELEX%3A32019L2161
    Już z reklamacjami nie będzie tak łatwo jak wcześniej
  • #11 20152696
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    No uwzględniamy reklamację, dostanie kolejny taki sam router, wgra tego samego softa i co dalej?

Ma prawo żądać zwrotu pieniędzy jeśli wadą jest istotna. Jak sprzedawca wysyła do sądu, to się idzie do rzecznika konsumentów. Kolega cztery razy kartę graficzną odsyłał bo jakiejś funkcji właśnie w oprogramowaniu nie miała choć mieć powinna a było mu to do koparki kryptowalut potrzebne, cztery razy dostawał nową i za piątym razem mu wrócili pieniądze. Ile sprzedawca stracił za same rozpakowane karty, wysyłki i zwroty kosztów wysyłki to jego.

Dodano po 1 [minuty]:

Właśnie tak nas traktują sprzedawcy bo się godziny. Co było dawniej na Allegro, regulaminy, że brak rękojmi, że gwarancja rozruchowa itd. Teraz zrobili porządek z takimi sprzedawcami - jak tylko chcieli i patrzyli długoterminowo a nie tylko na bieżącą prowizję to się dało.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20152711
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    IC_Current napisał:
    Teraz zrobili porządek z takimi sprzedawcami - jak tylko chcieli i patrzyli długoterminowo a nie tylko na bieżącą prowizję to się dało.

Alegro ma zasługi w tym temacie ale raczej mniejsze. (przecież dla "Januszy biznesu" stworzyli A Lokalnie)
    Główna zasługa to ustawa i 14 dniowy zwrot, to nam ucywilizowało znacznie rynek sprzedawców, ale nie do końca, niestety...
  • #13 20152717
    KOCUREK1970
    @IC_Current
    Tylko, że tu problem nie jest z prawem, tylko jego wyegzekwowaniem od drugiej strony, prawnie do tego zobowiązanej.
    A traktują nas tak, bo mogą.

A co do Rzecznika, to byłem w innej sprawie, napisał 2 pisma do firmy, ta podtrzymała swoje stanowisko o odrzuceniu mojej reklamacji (towar miał wadę PRAWNĄ) i usłyszałem od Rzecznika, że on prawnie nic więcej im nie zrobi, teraz tylko sąd cywilny - ja muszę firmie założyć sprawę, zapłacić za rzeczoznawcę, koszty procesu a Rzecznik może mnie wesprzeć przed sądem.
    Firma gdzieś w Ostrzeszowie i tam muszę ich pozwać do sądu - koszty, dojazdy by mnie wykończyły.

@forum_dyskusyjne
    Poszukaj, czy jest do tego routera soft Merlin, może na nim zadziała.
    A może inny OpenWRT, DDWRT...
  • REKLAMA
  • #14 20153040
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    KOCUREK1970 napisał:

@forum_dyskusyjne
    Poszukaj, czy jest do tego routera soft Merlin, może na nim zadziała.
    A może inny OpenWRT, DDWRT...
    Jeżeli już do takich zastosowań to zdecydowanie OpenWRT (najlepiej e eko.one.pl od Cezarego jeżeli jest wspierany), ale niestety jak wspomniał @matek451 Asus i modemy USB to jedno pasmo problemów (w ogóle dziś korzystanie z takich rozwiązań jest "średnie"/chyba że mamy jakiś MiFi lub darmowy modem LTE który nam zalega i mamy do tego zestawu wydajny w zasilanie HUB USB).
  • #15 20153382
    forum_dyskusyjne
    Poziom 3  
    Wiem, że wygląda to słabo.
    Ale w tym miejscu gdzie ma stać router jest tylko zasięg LTE - nie ma żadnych kabli.
    Więc innego wyjścia nie mam. Obecnie pracuje to na starym DWR-116 i jakoś działa...

Jaki router możecie wskazać do rozważenia? Do 300-350zł.
  • #16 20153415
    matek451
    Poziom 43  
    Ale na LTE mozna mieć bardzo wysokie prędkości, to kwestia właściwego wyboru operatora i sprzętu, no i co chciałeś zmienić, masz DWR-116 plus modem USB zapewne E3372 i to modem determinuje działanie i prędkości a nie router. Zestaw słaby, zabytkowy więc osiagi marne, jaki to operator, jakie pasma są na BTS-ie z którego korzystasz? Z którego pasma LTE, jakie parametry sygnału na nim oraz DL/UL?
    Zmiana DWR-116 na inny router z obsługą modemu LTE po USB nic nie da, budzet pozwala na zakup stacjonarnego routera LTE z agregacją 2 pasm LTE, wybór zalezy od odpowiedzi na pytania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 20154446
    forum_dyskusyjne
    Poziom 3  
    Operator: Orange
    Na ten moment więcej nie podam bo tam nie przebywam. Z tego co sprawdził mi Szwagier na telefonie miał download około 180Mb w tej samej sieci.

Orange dlatego bo za rozsądną kwotę limit 500Gb, usługa: Internet domowy LTE.
  • #18 20155045
    matek451
    Poziom 43  
    Na CH FOCUS stacja bazowa NetWorks z LTE2600+2100+1800 dla Orange i T-mobile, na Banku Pocztowym ich LTE2100+1800+800, potencjał jest, wszystko zalezy od obciążenia BTS-ów, router B535-333 z agregacja 2 pasm LTE z modulacją QAM256, koszt około 350-400 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 20155128
    forum_dyskusyjne
    Poziom 3  
    Fajnie,
    Tylko cena zabija...
    W tej lokalizacji nie potrzebuję aż takiego "potwora". Z netu korzysta osoba starsza (73lata), która nie gra, korzysta z:
    - Poczty
    - HBOMax (sporadycznie)
    Dlatego ten pakiet Orange, alternatywą było T-mobile bez limitu.

A coś z tego....
    https://allegro.pl/oferta/router-mf283v-stacjonarny-lte-cat-4-dl-do-150mb-s-11720049391
    https://allegro.pl/oferta/router-huawei-b311-221-kolor-bialy-11891306121
    https://www.x-kom.pl/p/294297-router-tp-link-...00-300mbps-b-g-n-3g-4g-lte-150mbps-4xlan.html

lub
    Jakiś modem na USB. Mam wolny router, który powinien to obsłużyć (pomijam ten skopany zakup).
    Obecny modem e3372 łączy się na 72Mb włożony bezpośrednio do laptopa.
  • #20 20155156
    matek451
    Poziom 43  
    Te z linków to elektrosmieci warte ze 100 zł, za 350 zł jest https://www.olx.pl/d/oferta/router-mobilny-huawei-b535-333-nowy-CID99-IDQwF7R.html, ten router jest o 3 klasy lepszy od tych z linków i nie jest to potwór a podstawowy, budzetowy na dziś router LTE z agregacja 2 pasm LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 20156136
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    Od siebie dodam iż dobie coraz sprawniejszych QoS na BTS-ach, kluczowym jest wsparcie modulacji QAM256.
  • #22 20168409
    forum_dyskusyjne
    Poziom 3  
    Sprawdziłem kolejne modemy na USB (Hawei, ZTE).
    Nawet gdy router je rozpoznawał i widział w porcie USB to nie działało połączenie z DHCP.
    Jak nie wymyślę sposobu to idzie na reklamację jako niezgodny towar z umową (specyfikacją).
  • #23 20168466
    KOCUREK1970
    forum_dyskusyjne napisał:
    Jak nie wymyślę sposobu to idzie na reklamację jako niezgodny towar z umową (specyfikacją).

Reklamacja, ale nie z tego tytułu - dostaniesz kolejny router i co dalej, albo Ci odeślą ten z adnotacją, że działa.
    Jeśli wada powstała w pierwszym roku (czyli w pierwszych 12mc) od zakupu rzeczy, przyjmuje się, że owa wada istniała już w momencie wydania rzeczy kupującemu - z tego próbuj, bo tu sklep musi udowodnić, że nie masz racji.
  • #24 20168478
    forum_dyskusyjne
    Poziom 3  
    Router ma około 30dni. Daję mu ostatnią szansę w weekend.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum ostrzegają przed routerem Asus RT-AX53U, który nie wykrywa modemów USB LTE, mimo zapewnień producenta. Lista wspieranych urządzeń nie była aktualizowana od lat, co prowadzi do problemów z kompatybilnością. Wiele osób sugeruje zwrot urządzenia jako niezgodnego ze specyfikacją, a także wskazuje na przestarzałość technologii modemów USB. W dyskusji poruszono również kwestie reklamacji oraz alternatywne rozwiązania, takie jak routery LTE z agregacją pasm. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z innymi modelami routerów oraz modemów, podkreślając, że wybór odpowiedniego sprzętu jest kluczowy dla uzyskania wysokich prędkości internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA