logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Serwer DVB-S - Streaming telewizji satelitarnej na urządzenia w sieci LAN

dsxsoft 24 Sie 2022 12:59 4380 9
REKLAMA
  • #1 20158427
    dsxsoft
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Dzień dobry mam dekoder DVB-S2 z systemem Enigma2 oraz wtyczką openwebif, Fajną opcją jest streaming w tym systemie można udostępnić obraz na żywo na wiele urządzeń w sieci lan np za pomocą wifi super opcja aby oglądać tv na wielu urządzeniach bez konieczności instalowania przewodów. Zrodziło mi się pytanko czy istnieją urządzenia coś w rodzaju serwera DVB-S? Tak aby podłączyć to urządzenie do anteny satelitarnej następnie do sieci lan i udostępniać obraz urządzeniom w domu np z androidem/smarttv za pomocą streamingu? W ten sposób można by było udostępnić telewizję na rózne urządzenia w domu bez konieczności kilku dekoderów i prowadzenia kabli koncentrycznych z anteny do dekoderów? Z tym że w takowym urządzeniu musiało by być kilka głowic dvbs2? Lub może urządzenie by miksowało sygnał głowica/konwerter quatro? Może znacie takie rozwiązania czy za bardzo poniosła mnie wyobraźnia?:)
  • REKLAMA
  • #2 20158448
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15504
    Chociażby POLYTRON PCU 8122 ale ma wyjścia kablowe.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20158473
    dsxsoft
    Poziom 12  
    No drogie to i kabelki i tak trzeba. Urządzenie musiało by być w sieci lan najlepiej na linkusie wtedy można kombinować w modelu routingu multicast można by wysyłać obraz do wielu urządzeń nie martwiąc się przepustowością łącza. Hmm tylko co to by musiała być za głowica dvbs2 aby wielu urządzeń mogło jednocześnie oglądać różne kanały... Co jak nie ma takiego urządzenia to może po prostu zrobić z zwykłego pc serwerek i karta dvbs2
  • REKLAMA
  • #4 20158549
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 892
    Nic nie trzeba kombinować, każdy tuner na Enigma2 zaraz po instalacji systemu umożliwia streaming czegokolwiek od filmów nagranych na penie czy dysku albo programów DVB-S2/T2 po sieci LAN.
    Przy odpowiednich konfiguracjach można odbierać gdziekolwiek czy to konfigurując system i router albo wystarczy użyć własny VPN na routerze bez żadnych konfiguracji w sieci domowej.

Tunery z gowicami FBC , głownie Vu+, Dreambox czy GigaBlue pozwalają na streaming przynajmniej 8 programów na żywo w tym samym czasie. Do tego wystarczy mieć tylko konwerter czy multiswitch Unicable. Każdy zwykły tuner jedno czy dwugłowicowy umożliwia to samo w obrębie jednego czy dwóch transponderów które odbiera.

Teraz jestem u rodziny poza swoim domem i używam jednego tunera który jest w UK ( Astra 28 i obrotnica ) i drugi Polsce w domu oglądając programy ( naziemnej czy SAT Canal+ ) na telefonie, tablecie, ipad czy laptopie. Akurat transkodowania nie potrzebuję bo mam bardzo dobry odbiór przynajmniej dla programów w Full HD.

Co do istnienia urządzeń to są konwertery SAT>IP w postaci samego konwertera albo boxa podpinanego do konwertera czy anteny. Niestety nie każdy obsługuje karty czy moduły. Na tego typu urządzeniach można sobie dowolnie konfigurować stream pod względem kodowania czy transkodowania , średnio od 2 do 6 tunerów. Zwykle możliwy jest odbiór tylko programów FTA.

p.s Koszt zakupu dobrego tunera z FBC ( 8 głowic ) i konwertera to ok 1300 -1500 zł , lepsze to już ponad 2000 ( DVB-S2 + DVB-T2 ) ale możliwości identyczne. Zwykłe tunery to koszty ok 400 zł dla jednogłowicowych , 400-700 dwugłowicowych. Jeszcze drożej wychodzą cenowo tunery/konwertery SAT>IP. Tuner z Enigma2 też może być użyty jako serwer SAT>IP ale to już problem dla użytkownika czy potrafi skonfigurować.
    Problem jest tylko z DVB-T2 gdzie dostępne są tylko głowice TWIN ( dostęp tylko do 2 MUX ) , FBC za to dostępne są dla sieci kablowych DVB-C ( dostęp dla 8 MUX ) .
  • REKLAMA
  • #5 20158622
    dsxsoft
    Poziom 12  
    Tak kolego tomaszlonski mam podobnie tylko w moim dekoderze mam 1 głowice dvb-s2 więc mogę jednocześnie oglądać na rożnych urządzeniach ale tylko te kanały co są na tym samym transporterze reszty nie :) A fajnie by było np na kilku urządzeniach rożne kanały nie zależnie od transporteru, Hmm to urządzanie musiało by miec chyba głowice pod konwerter quatro dla wszystkich pasm ale takiego urządzenia z taką głowicą chyba nie znajdę? Bo głowica twin też chyba nie załatwi sprawy?
  • REKLAMA
  • #6 20158629
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Na TWIN masz TYLKO i wyłącznie dwa transpondery i żaden konwerter tego nie zmieni. To samo single, jeden i nic więcej.

Nie ma tunerów obsługujących na quattro bo to tylko obsługa multiswitcha, na wideband ( dwa kable ) też ciężko kupić ale maja to tunery operatorów SAT. Chyba pomyliłeś z quad ( 4 wyjścia ).

Musiał byś zmienić tuner na FBC z 8 głowicami by mieć przynajmniej 8 głowic albo 16 głowic przy dwóch głowicach FBC.
  • #7 20158634
    dsxsoft
    Poziom 12  
    Czyli gdy kupie dekoder z 8 głowicami to jednocześnie mogę streamingowac do 8 urządzeń, na kazdym urządzeniu moge włączyć dowolny kanał? Do tego switch 8 wyjsc, konwerter quatro do multiswitcha?
  • #8 20158640
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Nie , musisz użyć konwerter Unicable/multisitch Unicable by obsłużył 8 głowic, do tego możesz podłączyć następne tunery. Głowica ma tylko dwa normalne LEGACY wejścia.
    Zwykle unicable umożliwia obsługę do 32 głowic tylko na jednym kablu.

Konwerter przy multiswitchu to miało ważny , zwykle są quatro czasami quad na 4 kable albo wideband na 2 kable ale to to samo lecz inaczej idzie sygnał. Zawsze wychodzi na jednym kablu.

Tylko nie myśl że możesz stremować od razu , mając moduł będzie działał tylko i wyłącznie jeden kanał a reszta zakodowana. Mając kartę dopiero będą działały wszystkie jak ją odpowiednio skonfigurujesz.

Tak wygląda w streamingu tuner w UK , odbierany w Polsce . Ja akurat oglądam Astrę 28 , a rodzinka różne 4 programy programu z HotBird. Razem jest 5 .
    Co ciekawe tuner w UK działa lepiej niż odbiór tunera w Polsce.
    Serwer DVB-S - Streaming telewizji satelitarnej na urządzenia w sieci LAN
  • #9 20159767
    dsxsoft
    Poziom 12  
    Czyli jak rozumiem konwerter unicable mogę podłączyć jedynie do dekoderów przystosowanych do pracy z konwerterem unicable do tego odpowiedni rozgałęźnik/switch? Widziałem są też hybrydy wyjścia zwykłe i unicable wtedy zwykły dekoder do wyjścia unicable nie pójdzie?

Czytałem że konwertery unicable trzeba odpowiednio ustawić/zaprogramować specjalnym programatorem danego producenta prawda to jak to działa w praktyce, wtedy dekodery unicable różnych marek nie będą poprawnie pracować z jednym konwerterem unicable?

W danej chwili mam jedną głowice i mogę stremować kanały np gdy włączę na dekoderze polsat to mogę stremowac do wielu urządzeń różne kanały na tym samym transporterze czyli dajmy na to np polsat2, tv4 testowałem na 3 urządzeniach jednocześnie na każdym urządzeniu działają łajnie te różne kanały na żywo. Czyli gdy będę miał 8 głowić(jak bym wymienił dekoder konwerter) to teoretycznie mogę stremować jednocześnie znacznie więcej kanałów bo do 8 rożnych urządzeń rożne kanały i jeszcze więcej bo na danym transporterze może być kilka kanałów to wtedy jak są uruchomione dane transportery to można je wykorzystać do jeszcze więcej kanałów? Pytanie czysto teoretyczne tak z ciekawości bo w domu i tak będę stremować do maks 6 urządzeń puki co.. Ale zastanawia mnie to jak rozwiązują to organizacje które tworzą takowe serwery dla wielu osób.

W moim obecnym dekoderze mogę właczyć linksa,e2,androida. Enigma2 jest spoko ale do multimediów oglądania youtuba spotify rózne aplikacje vod android jest znacznie wygodniejszy/lepszy więc przełączam na androida wtedy;) Moje pytanko znacie coś aby można było stremować jak na e2? Jakaś apka?

I moje ostanie pytanko tak mnie zastanawia czy to wszystko ma sens wymiana konwertera itp w dobie ostatnich czasów(rozwój internetu). Nie okażę się że nie będzie się opłacało utrzymywać satelit na orbicie i wszystko pójdzie właśnie w streaming? Bo ja mam wrażenie ze za 5 lat jak tak dalej będzie po prostu taniej dla operatorów bezie zrezygnować z przysyłu satelitarnego a wszystko pojdzie w straming już z resztą tak się dzieje póki co polskich operatorów jak nc, polsat możemy odbierać za pomocą satelity i apki na androida bez instalacji sat;)
  • #10 20161016
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Od końca zaczynając.
    Sens zastosowania satelit to tylko lepszy dostęp niezależny od internetu. Jakość zawsze jest taka sama, przy streaming zależna od połączenia. Nie masz też całej oferty w streamingu.

Streaming z tunera to tylko programów z sat a nie aplikacji. Tuner nie jest dostosowany do tego ale to też umożliwia tylko oczywiście jak sam sobie to zrobisz i skonfigurujesz jeśli to możliwe na systemie co masz.
    Prostrze jest zastosowanie osobnego boxa na Androidzie niż mieć niby to samo ale zawsze w gorszej jakości z tunera. Enigma2 kompletnie nie wspiera większości zabezpieczeń streamingu dla serwisów streamingiwych zwłaszcza wymaganych dla streamu FullHD czy 4K.

Wcale nie trzeba programować konwerterów , można dowolnie dostosować się do jakiegokolwiek konwertera. Odpowiednie programowanie wymagane jest tylko w pdzypadku tunerów operatorów platform gdzie niemożna i nie da się zmienić częstotliwości SCR.

Na unicable działa tylko i wyłącznie sprzęt unicable, inne rozwiązania to już własny dodatkowy kabel.

Nie wiem o co Ci chodzi w tych hybrydach. Tunery obsługują różna systemy połączenia sygnału i w danym momencie głowica może obsłużyć tylko jeden który ustawisz. Np. Głowica FBC ma dwa wejścia to można używać dowolnie Legacy czy unicable na obu wejściach. Resztę 6 głowic konfiguruje się według potrzeb.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości streamingu telewizji satelitarnej z dekodera DVB-S2 z systemem Enigma2 do różnych urządzeń w sieci LAN. Użytkownicy rozważają zastosowanie tunerów z głowicami FBC, które umożliwiają jednoczesne oglądanie wielu kanałów na różnych urządzeniach. Wskazano na konieczność użycia konwerterów Unicable oraz multiswitchy, aby obsłużyć wiele głowic. Uczestnicy podkreślają, że standardowe tunery jedno- i dwugłowicowe ograniczają możliwość odbioru do jednego lub dwóch transponderów. Wskazano również na różnice w jakości streamingu w porównaniu do tradycyjnego odbioru satelitarnego oraz na potrzebę odpowiedniej konfiguracji sprzętu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA