logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell OptiPlex 5040 - Kontroler Ethernet się zawiesza przy wyłączonym komputerze z zasilaniem

AndrzejPolej 25 Sie 2022 10:31 621 15
  • #1 20159944
    AndrzejPolej
    Poziom 3  
    Potrzebuję porady z dziwnym problemem sprzętowym występującym w Dellach 5040.
    Dostaliśmy tego trochę z innego działu w firmie, kilkadziesiąt sztuk. Wszystkie są z Windows 10, mają aktualne sterowniki i większość ma aktualny firmware.

Wszystkie co do jednego trapi ten sam problem. Jeżeli włączone są 24/7 wszystko jest ok, podobnie jeżeli są wyłączane i następnie wyłączana jest listwa.
    Natomiast jeżeli komputer zostaje wyłączony ale ma zasilanie lub pozostawia się go w stanie uśpienia, w każdym prędzej czy później zawiesza się kontroler ethernet, na to jak często nie ma już reguły. Może się zawiesić raz na 2 miesiące albo 2 razy dziennie.
    W Windows status sieciówki wyświetla się jako "wyłączona" ale nie da się jej włączyć, nie pomagają restarty. Lekarstwem jest wyłączenie komputera, wyciągniecie wtyczki zasilającej i odczekanie kilkadziesiąt sekund przed ponownym włączeniem - w około połowie przypadków to wystarcza. Jeżeli nie pomoże, trzeba po włączeniu ponownie uruchomić system, w takim wypadku po restarcie komputer zatrzyma się z czarnym ekranem i nawet nie wyświetla żadnego kodu błędu, tylko dioda power świeci na pomarańczowo. W tym momencie wyłączenie go na siłę i ponowne włączenie powoduje, że startuje normalnie i wszystko działa.

Ponieważ mamy tych komputerów dość sporo i nie wiem czy jest jeszcze taki, na którym problem jeszcze nie wystąpił, nie wierzę, że problem nie jest ogólnie znany - niemniej pogrzebałem trochę w necie i nie spotkałem się z podobnym scenariuszem. Od czego zacząć próby rozwiązania ? Bieganie i wyciąganie wtyczek jest na dłuższą metę uciążliwe.
  • #2 20160020
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10444
    Bios najnowszy? Wakeonlan wylaczony?
  • #3 20160164
    AndrzejPolej
    Poziom 3  
    Napisałem wyżej, że większość ma aktualny BIOS. Nie robi to żadnej różnicy.
    WoL jest wyłączony, ale kontroler ethernet jest zasilany w uśpieniu czy standby, chyba tylko spada prędkość do 100Mbit. Zastanawiałem się już, czy nie pogrzebać w ustawieniach zarządzania energią, żeby całkowicie go wyłączało (są raczej domyślne), prawdopodobnie następnym razem tak zrobię i zobaczę, czy będzie jakaś różnica.
  • #4 20160208
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 874
    Miałem podobnie - okazało się, że podmiana switcha na huba rozwiązała problem.
    Po zmianie sterownika (na nowszy, ale wspierający konkretne ustawienie) i wyłączeniu opcji, która nie było poprawnie obsługiwana przez switcha problem minął.
    Poszukać by trzeba, ale na początek zobacz taka opcję - komutera przez huba do sieci. Potem szukać trzeba dalej.
  • #5 20160221
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15501
    sq3evp napisał:
    podmiana switcha na huba

Jakiego switcha na jakiego huba?
    @AndrzejPolej Ustawienia zasilania sprawdź dla kart.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20160309
    sq3evp
    Poziom 39  
    sosarek napisał:
    sq3evp napisał:
    podmiana switcha na huba

Jakiego switcha na jakiego huba?

A jak sadzisz?
    To była mała sieć na switchu 8 czy 10 portowym.
    Problematyczny komputer wpięty został poprzez HUB'a i problem sie skończył.
    Potem, jak pisałem, aktualizacja sterowników karty i weryfikacja ustawień karty sieciowej.
  • #7 20160335
    sosarek

Poziom 43  
    sq3evp napisał:
    To była mała sieć na switchu 8 czy 10 portowym.
    Problematyczny komputer wpięty został poprzez HUB'a i problem sie skończył.

No a HUB to nie switch? I jedyne co robi to przepuszcza dalej informacje - jak rozgałęźnik. I co to ma do tego że karta "wyłącza" się w systemie?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20160389
    sq3evp
    Poziom 39  
    Jak pewnie wiesz HUB to nie switch, pracują w różnych warstwach sieci.
    HUB ustanawia połączenie elektryczne pomiędzy interfejsami warstwy nr 1, a switch rozróżnia interfejsy w warstwie 2 po adresach MAC (bardziej inteligentne operują w warstwie nr 3).

Tu tez może byc problem wyłączania karty. Trzeb by jakieś logi poszukać czy w systemie nie zapisuje się co powoduje wyłączenie interfejsu.
  • #9 20161356
    AndrzejPolej
    Poziom 3  
    Zawieszony kontroler nie działa również po wystartowaniu z pena z jakimś alternatywnym systemem, więc na logi systemu szkoda tracić czas. Link normalnie się zestawia, działa autonegocjacja itp, w takim zawieszonym stanie można podłączyć pod cokolwiek i w warstwie fizycznej link jest. Nie jestem pewien bo sprawdzałem kilka miesięcy temu, na zawieszonym kontrolerze pod linuksem chyba nie widać go nawet w urządzeniach PCI.
    W necie gdzieś wykopałem informację, że u kogoś sieć w BIOSie łapie samoczynnie status "Disabled" - sprawdzę przy następnej okazji, popatrzę też co można zmienić w zarządzaniu energią.
  • #10 20161568
    sq3evp
    Poziom 39  
    Pewnie karta jest wbudowana - czasem pomagało podmiana karty (jak była na śledziu tzn PCI lub ISA w starych czasach)
    Może warto by sprawdzić bez karty w BIOS i coś dołożyć?
    Może przełożyć na patch panelu żeby zestawić z innym portem switcha?
  • #11 20161902
    AndrzejPolej
    Poziom 3  
    Co miałaby pomóc podmiana portu w jednym przypadku, skoro problem dotyczy kilkudziesięciu komputerów ? Stoją w różnych budynach podpięte do różnych urządzeń. Jedyne różnice jakie zaobserwowano, to częstotliwość zwiech - jedne wieszają się częściej inne rzadziej, ale pewnie to po prostu loteria, zresztą są też inaczej użytkowane.

Z dołożeniem dodatkowej karty będziemy kombinować, zwłaszcza jak się okaże, że nic innego nie pomaga. Na razie robię rozeznanie, bo to ewidentnie coś nie tak z tym konkretnym modelem komputera, a że jest bardzo popularny, nie chce mi się wierzyć, że nikt już nie przetarł szlaku. Te które mamy nawet nie są z jednej serii produkcyjnej.

Początkowo jak je dostaliśmy liczyłem na to, że upgrade BIOSu coś pomoże - na stronie Della plik nazywa się "BIOS" ale zawiera też firmware sieciówki i coś tam jeszcze (bodajże od management engine). Niestety mimo że numerki wersji wyższe, nic to nie zmienia.
  • #12 20161936
    sq3evp
    Poziom 39  
    No to zonk - to poradzić mogę dołożyć karty i eksperymentować z ustawieniami na kartach, albo nawet i na switchu.
  • #13 20177046
    AndrzejPolej
    Poziom 3  
    Po przeprowadzeniu testów okazuje się, że chyba nie ma kombinacji ustawień BIOSu która rozwiązywałaby problem, przestawialiśmy chyba wszystkie opcje związane z zarządzaniem energią. Zaczynam zastanawiać się, czy to nie jest jakaś sprzętowa usterka objawiająca się w taki sposób, ponieważ o ile problem występuje na wszystkich 5040 które posiadamy, nie występuje z jednakową częstotliwością - są dwa wybitnie odstające od innych i kilka takich, gdzie problem występuje częściej, reszta bardziej od święta.
    Kolejny etap to już zakup sieciówki PCI-E, chyba nic innego nie zostało.
  • #14 20177174
    sq3evp
    Poziom 39  
    Wydaje się ze to jedyne rozwiązanie - zewnętrzna karta (USB czy PCI-E itp), bywa czasem tak, że sprzęt sieciowy "gryzie się" z kartami w komputerach. Trzeba by dokładnie specyfikację przeczytać i zobaczyć czy nie da sie wymusić na karcie zmiany trybu pracy czy czegoś innego.
  • #15 20177338
    sosarek

Poziom 43  
    sq3evp napisał:
    zobaczyć czy nie da sie wymusić na karcie zmiany trybu pracy czy czegoś innego.

Gdzie? Problem leży bardziej w MOBO.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 20177387
    AndrzejPolej
    Poziom 3  
    To nie są na pewno żadne konflikty ze sprzętem sieciowym, miałem od razu na początku przypadek, że komputer który w ogóle nie był jeszcze podpięty do sieci wystartował od razu z wyłączoną kartą.
    Ponadto żaden konflikt na poziomie sieci nie ma prawa zatrzymać komputera przy starcie tak, że nawet nie wyświetli żadnego kodu błędu (Delle mają zapalające się cyferki lub migające różnymi kolorami kontrolki). Tymczasem w połowie przypadków komputer przed włączeniem się sieciówki najpierw musi się zawiesić na twardo na starcie, a dopiero później ruszy normalnie.
    Zabawnie będzie, jak okaże się, że dodatkowa sieciówka nie rozwiąże problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy Dell OptiPlex 5040 zgłaszają problem z zawieszaniem się kontrolera Ethernet, gdy komputery są wyłączone, ale pozostają pod zasilaniem lub w stanie uśpienia. Problemy występują na wszystkich jednostkach, mimo aktualnych sterowników i BIOS-u. Wskazówki obejmują sprawdzenie ustawień zarządzania energią, podmianę switcha na hub, a także rozważenie zewnętrznych kart sieciowych (PCI-E lub USB) jako potencjalnego rozwiązania. Użytkownicy zauważają, że problem nie jest jednolity, a częstotliwość zawieszeń różni się między komputerami. Wiele osób sugeruje, że może to być problem sprzętowy związany z płytą główną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA