logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego regulator Volt Sol MPPT 20A ładuje akumulatory z mocą tylko 210W?

Artur_11 25 Sie 2022 15:34 7821 29
REKLAMA
  • #1 20160447
    Artur_11
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich wyrozumiałych dla takich jak niedouczonych jak ja..;

Zainstalowałem na dachu małą instalację fotowoltaiczną: 6 paneli Volt 180W 18V:
    2 razy po 3 sztuki (połączone szeregowo) spięte równolegle dwójnikiem w parę - co według moich amatorskich obliczeń powinno dać na wyjściu z paneli 54V 20A.
    W skład zestawu wchodzą także 2 akumulatory 12V Volt AGM 100Ah + przetwornica 12 V2000W.
    Do tego chyba zbyt pochopnie zakupiłem regulator solarny Volt SOL MPPT 20A i niestety dopiero w dostarczonej instrukcji obsługi dowiedziałem się, że max moc wejściowa z paneli tego modelu to tylko 260/520W.

W związku z powyższym proszę Was o pomoc, bo sam ja już zgłupiałem, a firma Volt Polska ma najwyraźniej w d..e swoich klientów..!

Dlaczego pomimo, że dzisiaj o 15-ej (słońce) zmierzony na wejściu do ww. regulatora prąd z paneli wynosił 58V 16A (928W) - regulator ładuje akumulatory z mocą tylko ok. 210W??
    Dlaczego regulator Volt Sol MPPT 20A ładuje akumulatory z mocą tylko 210W?
    Rozumiem ww. ograniczenie dla tego modelu, ale regulator mając do dyspozycji taki nadmiar mocy powinien moim zdaniem chociażby ładować tym max 260W...
    https://obrazki.elektroda.pl/2686811000_1661433404.png
    Dodatkowo, gdy słońce trochę obniża pułap ładowanie drastycznie spada do ok. 60W!
    Na dzień dzisiejszy z tych 6 paneli ledwo mogę w słoneczny dzień naładować te 2 akumulatory - trochę słabo, szczególnie że podobno to MPPT miało maksymalizować pobór energii z paneli, a nie tak drastycznie ucinać...? O co chodzi?

I teraz nie wiem, czy to wina zbyt słabego lub uszkodzonego regulatora czy jeszcze coś innego..?
    Czy w związku z powyższym konieczna jest wymiana tego regulatora? (zakupiony przez internet, a ja nie lubię zwracać zamówionych produktów..)
    Jaki regulator będzie do tego zestawu najbardziej optymalny?

Z góry dziękuję za odpowiedź
    pozdrawiam - Artur
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20160587
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7818
    Artur_11 napisał:
    Dlaczego pomimo, że dzisiaj o 15-ej (słońce) zmierzony na wejściu do ww. regulatora prąd z paneli wynosił 58V 16A (928W) - regulator ładuje akumulatory z mocą tylko ok. 210W??

Przecież masz już prawie na max naładowane akumulatory, im akumulator bliżej "fulla" tym zmniejsza się prąd. Pozbądź się tej przetwornicy i kup wersję 24V, akumulatory połącz szeregowo. Przestaniesz katować regulator (i tak wewnętrznie ograniczy prąd do 20A). Używam takiego regulatora w wersji 30A i wyciąga z paneli tyle ile mogą dać czyli ~825W w systemie 24V. A przetwornica jak podłączona?
  • Pomocny post
    #3 20160701
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Ok to teraz tak :
    Liczymy 6*180W =1080 W
    1080 /12V = 90A regulator MPPT ( by wycisnąć max z zestawu )
    I tak z 450 Ah akumulatorów by nie zajechać ich szybkim ładowaniem
    Przejdziesz na 24V i tak 40A potrzebujesz ( sensowna fabryka to 800zł)
    To co widzisz ( 210W) jest normalne ( Artur dobrze spostrzegł że masz pełne aku ) obciąż je to pojawi się 20A ładowania.

Co do serwisu to sie nie wypowiem ale naprawiałem ich przetwornice 24V 500W sinus której nawet odpłatnie nie chcieli naprawić. Cóż ich strata.

Co do zaniku gwałtownego mocy to masz zacienienie na panelu/lach) i niby jasno ale mocy nie ma ( wystarczy ze zacieni ci 2 w 2 stringach i cała moc leci w dół) komin lub inna przeszkoda ..

Wszystko jest ok z tym zestawem. Tylko jest sporo spraw których nie wiesz i na szybkiego wyciagasz złe wnioski.Jeden już odkryłeś ( w sumie twój błąd bo nie doczytałeś specyfikacji na stronie sklepu ( jak nie ma to na dystrybutora się zagląda -- VP nie ma żadnej produkcji wszystko czysty chinczyk brandowany)
  • REKLAMA
  • #4 20161475
    Artur_11
    Poziom 4  
    Dziękuję Wam Koledzy za szybką odpowiedź;

Problem też jest w tym, że do końca nie wiem co prezentuje sekcja 'Battery' (prąd ładowania czy stan akumulatora?), ponieważ na przesłanym screenie pokazuje np. 14,2V oraz 91% nał., a na mierniku lub prostowniku podpiętym do akumulatorów w rzeczywistości jest zawsze od 0,6V do 1V mniej..? Dlaczego?

Przetwornica jest podłączona i obciążona pracą cykliczną 2 lodówek (ok. 150W), a więc wydatek energetyczny jest...
    a te 2 akumulatory AGM są permanentnie niedoładowane, bo sam regulator nie przechodzi do stanu boost i float.
    W instrukcji obsługi regulatora jest napisane, że "Faza ładowania MPPT: w tym trybie napięcie akumulatora nie osiągnęło jeszcze napięcia ''boost" (domyślnie 14,5V) i 100% dostępnej energii z PV jest wykorzystywane do ładowania akumulatora"

A więc coś tu się nie zgadza, bo na screenie mamy 14,2 V (a na mierniku pewnie ok. 13,2V), a regulator nie ładował z pełną swoją mocą.. i to mnie głównie nurtuje, dlaczego nie jest tak jak w instrukcji zapisano?

Co do zaniku mocy to tylko dopowiem, że prąd mierzony na słońcu (upał/dach) z tych paneli jest taki jak się spodziewałem czyli ok. 16-18A, a przy częściowym już zacienieniu to nadal 6-10A oraz 50V. (przyp. na wyjściu max powinno być 54V * 20A = 1080W)
    A więc ta technologia MPPT, która sama dostosowuje sobie napięcie i prąd w celu większego uzysku powinna swobodnie skorzystać z tej nadal nadmiarowej mocy paneli i nadal ładować na max nienaładowane akumulatory. A tak nie jest, bo pobór z paneli spada do np. 60-100W.

Efektem tego wszystkiego jest stan, że ten w sumie niewielki wydatek energetyczny z 2 lodówek, nie pozwala mi w te obecne letnie słoneczne dni naładować tych 2 aku (o godz. 18-ej mają 12,5-12,7V zamiast spoczynkowego 13,7V) i w nocy przetwornica zaczyna już piszczeć z braku prądu...
    Wybaczcie mi Panowie, może jestem głupi ale tak na chłopski rozum mi wychodzi.. ;)

Ta przetwornica GreenCell kosztowała ok. 800zł., a więc nie wiem czy nie lepiej/taniej by było zmienić regulator i zostać przy 12V, szczególnie przy opcji dokupienia na wszelki wypadek 3-ego aku..?

Proszę więc o jeszcze więcej wyrozumiałości i rozwianie moich wątpliwości;
    pozdrawiam - Artur
  • #5 20161560
    ArturAVS
    Moderator
    Artur_11 napisał:
    zostać przy 12V

Po co? Katujesz akumulatory dużym prądem rozładowania ze szkodą dla nich samych, powoduje to też dodatkowe straty mocy. Konfigurowałeś regulator czy ustawienia domyślne?
    ArturAVS napisał:
    A przetwornica jak podłączona?

Raczysz odpowiedzieć?
    Artur_11 napisał:
    Problem też jest w tym, że do końca nie wiem co prezentuje sekcja 'Battery' (prąd ładowania czy stan akumulatora?), ponieważ na przesłanym screenie pokazuje np. 14,2V oraz 91% nał., a na mierniku lub prostowniku podpiętym do akumulatorów w rzeczywistości jest zawsze od 0,6V do 1V mniej..? Dlaczego?

Pokazuje ładowanie/rozładowanie akumulatora i w/g tego przelicza stan (wskaźnik procentowy), jeśli przy prądzie akumulatora pojawi się znaczek - to znaczy że energia jest pobierana z akumulatora. Spójrz jak to wygląda u mnie;

Ładowanie

Akumulatory prawie pełne

Pełna moc z PV (Ładowanie + obciążenie)

"Wąskim gardłem" jest w Twoim przypadku sam regulator ograniczający prąd do 20A, dla 12V da to moc około ~240W. Dla 24V to już dwa razy tyle czyli ~480W. Jaki prąd pobiera włączona przetwornica bez obciążenia?
  • #6 20161816
    Artur_11
    Poziom 4  
    Przetwornicę mam podłączoną bezpośrednio do akumulatorów dołączonym do przetwornicy kablem z oczkami M8, a nie do regulatora, bo tak zalecali w instrukcji, więc nie wylicza mi poboru (Load) tak jak u Ciebie Drogi Imienniku. (a powinno?)

Cytat:
    Katujesz akumulatory dużym prądem rozładowania ze szkodą dla nich samych, powoduje to też dodatkowe straty mocy.

Dlaczego? co to znaczy? jak zaradzić?
    Jeśli miałbym przejść na 24V musiałbym wymienić zarówno przetwornice jak i regulator, trochę drogo.. ;(

Cytat:
    Konfigurowałeś regulator czy ustawienia domyślne?

Mam domyślne;

Cytat:
    Pokazuje ładowanie/rozładowanie akumulatora i w/g tego przelicza stan (wskaźnik procentowy)

Jeśli Ciebie dobrze zrozumiałem to sekcja "Battery" prezentuje bieżący pobór/rozładowywanie akumulatorów? tak?
    Ale dlaczego pomiar napięcia akumulatora w tej sekcji jest wyższy niż to realne z miernika- czyli ok. 1V niższe?
    A z tego co zauważyłem przełączanie w tryby ładowania boost,. etc. jest inicjowane na podstawie tego odczytu z regulatora..
    Krótko mówiąc, czy to napięcie z sekcji "Battery" powinno być realnym napięciem akumulatorów?

Cytat:
    Jaki prąd pobiera włączona przetwornica bez obciążenia?

No właśnie to też dziwne, bo przy całkowicie wyłączonej (ale podłączonej) przetwornicy w sekcji "Battery" jest pobór ponad 6A? Dlaczego?

Cytat:
    "Wąskim gardłem" jest w Twoim przypadku sam regulator ograniczający prąd do 20A

Jestem tego świadomy, dlatego przed zakupem nowej chce to lepiej przemyśleć..
  • Pomocny post
    #7 20162955
    ArturAVS
    Moderator
    Artur_11 napisał:
    przy całkowicie wyłączonej (ale podłączonej) przetwornicy w sekcji "Battery" jest pobór ponad 6A?

Zastanawiające. Do wyjścia "Load" masz coś podłączone dodatkowo? U mnie różnice pomiarów w/g regulatora i zewnętrznego miernika to jakieś 0,1~0,2V, być może to kwestia dokładności pomiaru. Przy poborze z akumulatora powinien być znaczek minus;

Zrzut z innej aplikacji z przed chwili, apka nazywa się SolarLife BT. Ponieważ przez większość czasu spędzanego w warsztacie obserwuję bieżące parametry to zauważyłem że algorytm MPPT w tym regulatorze jest skopany. MPP dla moich paneli to 31,1V a regulator potrafi zjechać z obciążeniem do nawet 28V.
  • REKLAMA
  • #8 20163098
    Kwazor
    Poziom 33  
    Niestety ale zapomnialeś o parametrze NOCT i STC .

Teraz juz wiesz dlaczego masz 28 V ?
    Ale to nie wszystkie niuanse.

Panel niby " tylko" źrodło pradowe.. to tylko tak sie wydaje co niektórym.. i robili wynalazkowe PWM z stalym punktem pracy... Ale oni " wiedzieli" lepiej..
  • #10 20163142
    Kwazor
    Poziom 33  
    Dla ciebie to informacje. Bo mowisz ze regulator zjeżdza z paramerami z tym co na naklejce.
  • #11 20170288
    Artur_11
    Poziom 4  
    Cytat:
    Zastanawiające. Do wyjścia "Load" masz coś podłączone dodatkowo? U mnie różnice pomiarów w/g regulatora i zewnętrznego miernika to jakieś 0,1~0,2V, być może to kwestia dokładności pomiaru. Przy poborze z akumulatora powinien być znaczek minus;

A to ciekawe, jesteś pewien z tym z tym minusem...??
    Do wyjścia Load testowo podłączałem tylko wiatraczek 12v, a tak to głównie prąd z akumulatora pobiera przetwornica, ale nie wykazuje tego w postaci wartości minusowych;
    Do tej pory myślałem że te wartości w sekcji "Battery" to przekonwertowany z PV prąd ładowania akumulatorów, a więc powinien być na plusie...?
    Zainstalowałem tą apkę Solar Life BT (ver. ang) i dzisiaj jadę na działkę to zobaczę jak ona pokazuje...
  • #12 20170321
    ArturAVS
    Moderator
    Artur_11 napisał:
    jesteś pewien z tym z tym minusem...??

Oczywiście! Tyle że obciążenie musi być podłączone do wyjścia regulatora a nie bezpośrednio do akumulatora. Regulator rejestruje dzienną produkcję jak również energię przekazaną do obciążenia, przy podłączeniu bezpośrednio do akumulatora pomijasz układ pomiarowy (oraz zabezpieczenia).
  • #14 20170536
    ArturAVS
    Moderator
    nanakara napisał:
    Więc nie zawsze pod obciążeniem w sekcji battery będzie minus.

To oczywista rzecz, jeśli aktualna produkcja jest w stanie utrzymać naładowane akumulatory oraz zapewnić prąd dla obciążenia.
  • #15 20170777
    Artur_11
    Poziom 4  
    Prawie wszystko jest już dla mnie jasne.. ;)
    w instrukcji obsługi tego regulatora Volt jest napisane:
    Cytat:
    Jeśli w systemie wykorzystywany jest inwerter, podłącz go bezpośrednio do akumulatora. Nie podłączaj go do złącz odbiorników na regulatorze.

Podobne zalecenie (wraz z załączonym kablem) odnośnie podłączania przetwornicy bezpośrednio do akumulatora było chyba też w instrukcji inwertera...
    Dlatego tak podłączyłem aku do przetwornicy i sekcja 'load' nic nie wylicza..
    Podejrzewam, że różnice napięć między aku a regulatorem także wynikają z takiego połączenia..

Mam do Was jeszcze jedno pytanie:
    podczas pracy przetwornicy, szczególnie pod obciążeniem (czyli jak np. lodówka się załączy) występują zakłócenia w odbiorze telewizji naziemnej;
    mam tutaj (na działce poza miastem) antenę na dachu, wzmacniacz sygnału i wszystko jest ok, ale jak włączam przetwornicę mam zakłócenia w odbiorze...
    ja tv nie oglądam ;) ale pozostali domownicy na czas oglądania muszą wyłączać przetwornicę;
    podejrzewam, że to ma jakiś związek z polem elektromagnetycznym podczas obciążonej pracy inwertera, ale czy można jakoś temu zaradzić???
    przetwornica to GreenCell 2000W czysty sinus..
  • #16 20170870
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 20171698
    Artur_11
    Poziom 4  
    jest tak:
    antena -> wzmacniacz sygnału -> dokupiony tuner dvbt2 (ten nowy standard) -> tv

nie wiem jak byłoby wcześniej czyli z tym wbudowanym w tv starym tunerem - czy też występowały by zakłócenia...?
    jak próbować temu zaradzić? jakiś ekran na tuner..?
  • #19 20172008
    Artur_11
    Poziom 4  
    Cytat:
    Kiedyś miałem chwilowy czarny ekran przy przełączaniu zasilania ...

chodzi Ci o przełączanie zasilania czy kanałów tv, bo u mnie na tym tunerze Manta też czarny ekran się pojawia przy przełączaniu kanałów czasami na chwilę, a czasami w ogóle kanał nie chce się pojawić..
    może to być wina kabla lub tunera?

próbowałem połączyć tv z tunerem za pomocą kabla tv scart, ale tez to samo było...
  • #20 20172107
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #21 20173003
    Artur_11
    Poziom 4  
    chyba to jednak nie wina kabla dekoder->tv, bo te same zakłócenia podczas pracy przetwornicy występują także gdy przełączyłem na wewnętrzny dekoder w tv...
    w związku z powyższym ja bym obstawiał kiepski, źle odizolowany przewód antenowy antena->dekoder...?
    a jak wyłączam przetwornicę wszystko ok..
  • #22 20173063
    Kwazor
    Poziom 33  
    Antena YAGi czy jakis dawalek drutu wygiety w esy floresy ?

Wyrzuć ten przedwzmacniacz ( jak jeszcze jest zasilany z tego samego zródła przetwornicy to jeszcze ci dokłada )

3 te przetwornice nie maja filtów ani na wejsciu ani na wyjsciu.. tu tez przerobic by to trzeba było.
  • #23 20173329
    Artur_11
    Poziom 4  
    Cytat:
    Antena YAGi czy jakis dawalek drutu wygiety w esy floresy ?

taka zwykła tradycyjna na dachu;
    Cytat:
    Wyrzuć ten przedwzmacniacz ( jak jeszcze jest zasilany z tego samego zródła przetwornicy to jeszcze ci dokłada )

przetwornica zasilana z akumulatorów, a bez wzmacniacza sygnału tv słabo odbiera (działka 40km od Lublina)

Cytat:
    3 te przetwornice nie maja filtów ani na wejsciu ani na wyjsciu.. tu tez przerobic by to trzeba było.

podejrzewam, że tutaj jest właśnie problem, ale jak i gdzie te filtry/ekrany umieścić??
  • #24 20268032
    Sentensed
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    witam Koledzy proszę powiedzcie ten regulator
    Regulator solarny BLUETOOTH SOL MPPT 20A-----ma po prawej podpięcie oznaczone + - oznaczone jako 5 i 6
    co można podpiąć Dlaczego regulator Volt Sol MPPT 20A ładuje akumulatory z mocą tylko 210W? pod te gniazda ??
  • #25 20268045
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 490
    Tam podpinasz odbiorniki zasilane z akumulatora ładowanego przez ten regulator. Zapewne jest tam zabezpieczenie nadprądowe i przeciw wyładowaniu akumulatora.
  • #26 20268065
    Sentensed
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Bardzo dziękuje Koledze za odpowiedz ,
    Jeżeli mogę zapytać chce go używać pod 2 panele które mają po 240W i ładować 3 akumulatory 12V 64 Ah
    Czy on to wytrzyma ? nie będzie za słaby ? Bo nic sensownego w tej cenie nie znalazłem.
    Bardzo proszę jak można o odpowiedź.
  • #27 20268097
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 490
    Podaj jakieś dane z naklejek czy instrukcji co to za panele i ten "SOL MPPT".
  • #28 20268963
    Artur_11
    Poziom 4  
    Dziękuję wszystkim, którzy poświęcili swój czas na odpowiedź;

Dzięki Wam oraz własnej dedukcji wiem juz na pewno skąd wynikały moje powyższe wątpliwości i byc może będzie to tez wskazówka dla użytkowników tego regulatora;
    Mianowicie, parametry podawane w sekcji battery/akumulator nie są parametrami aktualnego stanu akumulatora jak to mozna mylnie zrozumieć z instrukcji obługi, lecz jest to tylko aktualny prąd ładowania czyli przekonwertowany prąd z solarów;

to samo tyczy sie także mylnego procentowego stanu naładowania akumulatora, który wynika nie tylko z aktualnego poziomu naładowania akumulatora lecz także z prądu ładowania z solarów w danym momencie;
    Moja rada więc jest taka, aby pod akumulatory podpiąc jeszcze voltomierz 12v, aby mieć dokładniejszy pomiar obecnego stanu akumulatora podczas ładowania;
    Moim zdaniem wina leży po stronie kiepskiej instrukcji obsługi...

W podsumowaniu dodam tylko, że wymieniłem ten regulator na mocniejszy Volt 40A;
    pozdrawiam wszystkich
    Artur
  • #30 20297349
    Artur_11
    Poziom 4  
    Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy poświęcili swój czas na odpowiedź;
    zamykam temat, rozwiązanie problemu zawarłem w poprzednim poście;
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system fotowoltaiczny z panelami Volt 180W i regulatorem Volt SOL MPPT 20A, jednak zauważył, że moc ładowania akumulatorów wynosi tylko 210W, mimo że panele generują znacznie więcej. Odpowiedzi wskazują, że akumulatory mogą być już prawie naładowane, co ogranicza prąd ładowania. Użytkownicy sugerują przejście na system 24V oraz podłączenie obciążeń do regulatora, aby poprawić wydajność. Dodatkowo, pojawiły się pytania dotyczące różnic w pomiarach napięcia akumulatorów oraz zakłóceń w odbiorze telewizji podczas pracy przetwornicy. Użytkownik odkrył, że parametry w sekcji "Battery" regulatora nie odzwierciedlają rzeczywistego stanu akumulatorów, co prowadziło do nieporozumień. Ostatecznie zdecydował się na wymianę regulatora na mocniejszy model.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA