logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór napędu i problem dwóch żył w przewodzie.

marusmk 29 Sie 2022 12:46 831 9
REKLAMA
  • #1 20166046
    marusmk
    Poziom 19  
    Ocena: 80
    Proszę o podpowiedź- jaki napęd mógł bym zastosować do moich słupków i mocowania do nich skrzydeł bramy (2 skrzydła).
    Skrzydła ażurowe lekkie po 150cm każde.
    Słupki murowane 500x500mm, słupki metalowe 70x70mm, na prawym słupku murowanym są dwa metalowe.
    Chciałbym się zmieścić w kwocie do 2tyś.

Jednak to nie jedyny problem: mianowicie "zakopane" mam przewody tylko o podwójnej żyle (2x2.5mm).
    Już miałem klikać "Kupuje" napęd Came AXI ale załapałem że właśnie potrzebuje 3 żyły bo jedna pod enkoder, patrzę inne: również wymagają trzech- bo pomimo 24V potrzebują masy/uziemienia.
    Doradzicie coś bez kopania nowych przewodów?

Dobór napędu i problem dwóch żył w przewodzie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20166128
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 377
    marusmk napisał:
    Już miałem klikać "Kupuje" napęd Came AXI ale załapałem że właśnie potrzebuje 3 żyły bo jedna pod enkoder, patrzę inne: również wymagają trzech- bo pomimo 24V potrzebują masy/uziemienia.
    Doradzicie coś bez kopania nowych przewodów?

Po wyłączeniu enkodera ( funkcja F11) napędy AXI mogą działać na dwóch przewodach ( M oraz N), uziemienie nie jest obowiązkowe w przypadku napędów skrzydłowych z silnikiem na 24V.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • CAME AXI25DGS AXI20DGS PL 01-2024.pdf (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • CAME ZL65 02-2025.pdf (6.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 20166157
    marusmk
    Poziom 19  
    A wyłączenie funkcji enkodera nie wpłynie na brak ograniczenia prędkości przy "hamowaniu"?
    Nie będzie za dużych obciążeń siłownika przy zamykaniu "na styk/zakładkę"?

Edit:
    Odbojniki mogę dać- nie przeszkadza mi to.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20166231
    Darek0026
    Poziom 31  
    marusmk napisał:
    A wyłączenie funkcji enkodera nie wpłynie na brak ograniczenia prędkości przy "hamowaniu"?

Jeżeli wyłączysz enkoder to napędy będą działać cała drogę z taką samą prędkością ale z mniejszą niż z enkoderem. Bez enkodera nie będzie pracy na pełnej prędkości oraz spowolnienia na końcu ruchu.

Brama będzie działać ale będzie pracować powoli, chyba około 60% nominalnej prędkości. Od ogranicznika do ogranicznika.

Te napędy mają je wbudowane, zalecany jest zewnętrzny ogranicznik na zamknięciu na dole bramy - dla mnie obowiązkowy.
  • REKLAMA
  • #5 20166517
    marusmk
    Poziom 19  
    Darek0026 napisał:
    ...
    Brama będzie działać ale będzie pracować powoli, chyba około 60% nominalnej prędkości.
    ...

A jaki czas otwarcia/zamknięcia może trwać- możesz określić przy skrzydle 130cm?
    Szczerze mówiąc to powodem zmiany napędu jest nieszczęsny "pawer dżek" którego cykl zimą trwa ponad minutę :(
  • Pomocny post
    #6 20166559
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3578
    Rzecz zasilania dwoma przewodami dotyczy wszystkich siłowników 12-24V nie tylko tych Came.
    Np Nice Wingo (jak i lwia część innych silowników 24V) nie używa w ogóle enkoderów a tylko kombinacji amperometryki z dokładnym pomiarem czasów - i to jest zwykły tryb pracy.
    Dla powiedzmy "zwykłych" (czyli nie SPJ) silowników przeciętny czas ruchu skrzydła to ok. 17 - 25 sekund. Można go jeszcze skrócić zmniejszając wymiary montażowe (co jednak nie jest zdrowe ani dla punktów montażowych ani dla samych siłowników).

Mam u siebie bramę wagi piórkowej - odpowiednik Polagrosu z Leroya - skrzydło 2 m 40 kg, siłowniki Sentinel OneGate 12V (także waga piórkowa) otwierają bramę w 11 sekund bez specjalnych szarpnięć.
  • REKLAMA
  • #7 20166681
    marusmk
    Poziom 19  
    Czyli przykładowo Nice Wingo 2024: masy mogę nie podłączać na obudowę siłownika oraz w sterowniku i będzie OK?

Dobór napędu i problem dwóch żył w przewodzie. Dobór napędu i problem dwóch żył w przewodzie.
  • Pomocny post
    #8 20166688
    Darek0026
    Poziom 31  
    W sterowniku musi być uziemienie ale nie musisz go ciągnąć do napędów.

Myślę że otwarcie bez n-kodera nie będzie trwać więcej jak 25 sekund. Mogę to sprawdzić przy okazji.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeżeli centrala od wingo ma zasilacz impulsowy to podłączył bym też uziemienie do napędów.
  • #9 20168543
    marusmk
    Poziom 19  
    Na dzień dzisiejszy: przy demontarzu starych siłowników okazuje się że i stare przewody również do wymiany- 15 lat zrobiło swoje i przynajmniej odcinki "na zewnątrz" sparciały i spękane.

Więc pytanie na teraz brzmi: centrala na słupkach bramy i krótkie przewody 3x1.5mm (jak w instrukcjach przeważnie) do siłowników na 24V, czy może centralka w ciepłym garażu i kabel linka 3x2.5 ziemna.
    Dłuższy odcinek miałby w tym przypadku 17 metrów.

Co radzicie?
  • #10 20182612
    marusmk
    Poziom 19  
    Stanęło na zestawie CAME: centralka ZL65, siłowniki AXI A20 i piloty SPACE SP2.

Centralka w garażu, przewody 2.5mm do siłowników (długość dłuższego 17m).
    Musiałem "przerobić" uchwyt/mocowanie jednego siłownika bo zachodził na wystający słupek murowany.

Dzięki postom kolegi Darek0026 z innych tematów obeszło się bez komlikacji i trzeci dzień wszystko ładnie działa.

Dzięki Darek0026 :spoko:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał napędu do bramy skrzydłowej o wymiarach 150 cm, z ograniczeniem budżetowym do 2000 zł. Zidentyfikował problem z przewodami, które mają tylko dwie żyły (2x2.5mm), co uniemożliwia podłączenie napędów wymagających trzech żył. Otrzymał sugestię, że napędy Came AXI mogą działać po wyłączeniu enkodera, co pozwala na użycie tylko dwóch przewodów. Użytkownik zadał pytania dotyczące wpływu braku enkodera na prędkość i obciążenie siłowników, a także czas otwierania/zamykania bramy. W końcu zdecydował się na zestaw CAME: centralka ZL65, siłowniki AXI A20 oraz piloty SPACE SP2, z centralą umieszczoną w garażu i przewodami 2.5mm do siłowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA